Care este diferența dintre ceapa albă și cea galbenă. Cum să le folosești în bucătărie

Dacă vrei să gătești un preparat care necesită ceapă albă, dar tu ai doar ceapă galbenă. Oare poți să o folosești? Nu ești singura în această situație. Ceapa galbenă este una dintre cele mai utilizate legume și se găsește în aproape orice gospodărie. Hai să aflăm împreună care este diferența dintre ceapa albă și cea galbenă

Ceapă albă și ceapă galbenă puse pe un blat de lemn
Ceapa albă este mai dulce decât cea galbenă / Shutterstock

Ceapa albă are atât foile uscate, cât și pulpa de culoare albă, pe când la cea galbenă doar foile au această culoare.

Pulpa este albă cu ușoare tente gălbui.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care este diferența dintre ceapa albă și cea galbenă

Ceapa galbenă este una dintre cele mai versatile legume și este foarte probabil să ai și tu un săculeț în cămară. Aroma și tăria ei sunt mult mai intense decât cele ale cepei albe. Totuși, în timpul procesului de gătire se mai domolește, devenind chiar dulce.

Atunci când vine vorba despre preparate care necesită tratament termic este recomandat să folosești ceapă galbenă pentru că aduce echilibru între ingrediente. Află mai multe și despre modul corect în care depozitezi ceapa.

Ceapa albă are un gust mai blând atunci când este folosită crudă și este mai dulce. Este mult mai potrivită în salate, sosuri sau sandviciuri.

O altă diferență între cele două tipuri de ceapă ține de preț și de disponibilitate. În timp ce vei găsi ceapă galbenă în orice magazin sau piață, la prețuri rezonabile, ceapa albă se găsește mai rar și este puțin mai scumpă.

Asemănările dintre ceapa albă și cea galbenă

Cele două tipuri se aseamănă destul de mult în ceea ce privește dimensiunile, forma, dar și felul în care sunt alcătuite din două straturi, unul uscat și unul umed.

Mirosul specific de ceapă îl au amândouă doar că diferă intensitatea. La ambele, cu cât ceapa este mai bătrână, cu atât va fi mai puternic.

Dacă vrei să scapi de el este recomandat ca după ce cureți stratul uscat de foi să le înmoi în apă rece pentru 30 de minute sau chiar până la o oră. Oricum ochii îți vor lăcrima la fel de intens, indiferent că tai ceapă albă sau galbenă. Află cum poți să tai ceapa astfel încât să nu mai lăcrimezi.

Cum alegi cea mai bună ceapă

Indiferent de culoarea pe care o are ceapa trebuie să le alegi pe cele ferme, care se simt grele când le iei în mână și care nu au nicio urmă de tăietură sau înmugurire. De asemenea, trebuie să fie uscate și să nu miroasă stringent.

Odată ce ai ajuns cu ceapa acasă este recomandat să o depozitezi în locuri uscate, departe de surse de căldură. Ceapa care a fost tăiată se păstrează în folie alimentară, într-un recipient închis ermetic, la frigider. Dacă ai un vas se sticlă cu atât mai bine, pentru că riscul de a ajunge mirosul în frigider va fi foarte mic.

Se poate folosi ceapă albă în locul celei galbene?

Poți schimba între ele cele două tipuri de ceapă în orice fel de preparat.

Totuși, ține cont de faptul că cea galbenă are un miros foarte puternic ce poate fi supărător atunci când este crudă. În sandviciuri și salate cea mai potrivită este ceapa albă.

Când se folosește ceapa albă

Ceapa albă se poate folosi în orice preparat în care este nevoie de ea crudă, pe grătar sau trasă la tigaie. Se potrivește foarte bine în salate de legume sau în salate de cartofi, de vinete sau de paste.

Când se folosește ceapa galbenă

Ceapa galbenă poate fi ingredient delicios pentru aproape orice preparat. O poți pune în tocănițe, supe, ciorbe, în preparate gătite la cuptor, sosuri, în fripturi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ardei multicolori umpluți cu carne la cuptor, în sos de roșii
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă în borcane și pe un capac de borcan, alături de roșii proaspete și ardei proaspeți
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
gyros de pui pe un tocător de lemn
Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui
Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui
borcan de dulceață de prune
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Două borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
07:05
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară porționat
06:25
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
8 septembrie, 06:27
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi în farfurie albă
8 septembrie, 06:12
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
7 septembrie, 07:52
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Cobbler cu afine în tavă, servit cu lingurița
7 septembrie, 05:56
Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios
Două borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă
6 septembrie, 07:47
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie secționată în forma de copt
6 septembrie, 06:14
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
1
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Dacă îți plac roșiile deshidratate folosite la rețetele de pizza, paste sau diferite salate, încearcă rețeta de roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă. Te vei bucura de ele...
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
2
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
3
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
4
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Nu ai cum să dai greș cu o tavă de ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Indiferent că pregătești o masă pentru familie sau pentru invitați este...
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
5
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacusca de ciuperci este un preparat pe care trebuie să îl ai în cămară. Este un aperitiv, o garnitură sau chiar un fel principal delicios și versatil care te va încânta...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 9 septembrie – 15 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 9 septembrie – 15 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 9 septembrie – 15 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astăzi începe noul an şcolar 2024-2025. Principalele modificări pentru elevi. Când este prima vacanţă şi când se dau examenele
Astăzi începe noul an şcolar 2024-2025. Principalele modificări pentru elevi. Când este prima vacanţă şi când se dau examenele
Astăzi începe noul an şcolar 2024-2025. Principalele modificări pentru elevi. Când este prima vacanţă şi când se dau examenele
Cum a apărut Ion Ţiriac în spaţiul public la câteva zile după ce a anunţat că nici nu ştie ce pensie încasează de la statul român
Cum a apărut Ion Ţiriac în spaţiul public la câteva zile după ce a anunţat că nici nu ştie ce pensie încasează de la statul român
Cum a apărut Ion Ţiriac în spaţiul public la câteva zile după ce a anunţat că nici nu ştie ce pensie încasează de la statul român
O femeie a vrut să meargă în camera fetiței sale, însă a încremenit de spaimă atunci când a văzut ce se ascundea printe jucării
O femeie a vrut să meargă în camera fetiței sale, însă a încremenit de spaimă atunci când a văzut ce se ascundea printe jucării
O femeie a vrut să meargă în camera fetiței sale, însă a încremenit de spaimă atunci când a văzut ce se ascundea printe jucării
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Experții au descoperit secretul diamantelor roz rare. De ce sunt atât de diferite
Experții au descoperit secretul diamantelor roz rare. De ce sunt atât de diferite
Experții au descoperit secretul diamantelor roz rare. De ce sunt atât de diferite
Gem de gogonele, aromat cu vanilie
Gem de gogonele, aromat cu vanilie
Gem de gogonele, aromat cu vanilie
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Lady Gaga a vorbit despre substanța pe care a încetat să o mai consume în ultimii ani: M-am schimbat mult
Lady Gaga a vorbit despre substanța pe care a încetat să o mai consume în ultimii ani: „M-am schimbat mult”
Lady Gaga a vorbit despre substanța pe care a încetat să o mai consume în ultimii ani: „M-am schimbat mult”
Proprietățile sucului din trestie de zahăr. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile sucului din trestie de zahăr. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile sucului din trestie de zahăr. Efectele acestei băuturi în organism
fresh
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene

Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene

Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene

Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios

Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină

Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină

Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă

Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă
închide