4 rețete cu lobodă pe care să le încerci în această primăvară

Loboda mai este denumită în alte zone ale lumii spanac de munte sau spanac franțuzesc. Este o legumă care a fost cândva foarte populară și, de fapt, a fost una dintre primele legume cultivate de oameni, cunoscută cu mult înainte de vremea grecilor antici. Există o mulțime de rețete cu lobodă pe care le poți încerca.

Lobodă roșie și verde care urmează să fie pusă în retețele simple cu lobodă
Loboda poate fi roșie sau verde / Shutterstock

În Evul Mediu, leguma era una dintre legumele cel mai des cultivate în Eurasia, iar în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea a „cucerit” America și Australia. Spanacul, anterior o legumă de primăvară obscură, cultivată rar, cu un gust similar, a devenit brusc foarte popular și loboda a fost dată uitării. 

Citește și

Ambele plante aparțineau familiei Chenopodiaceae, o familie acum plasată în familia Amarantaceae și au același gust dulce-acrișor. Interesant este că loboda s-a naturalizat în multe zone unde a fost cultivat anterior, un semn sigur că acolo a fost cândva o grădină de legume. Află mai multe despre beneficiile consumului de lobodă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai des cultivat soi de lobodă este cel cu frunze roșii. Se mai cultivă loboda cu frunze roz și violet, alb sau verde. Frunzele și tulpinile tinere sunt principalele părți comestibile. Frunzele mai tinere pot fi consumate crude, iar cele mai bătrâne, care sunt puțin mai dure trebuie gătite. 

Loboda poate înlocui spanacul în orice rețetă. Culoarea roșie se estompează în timpul fierberii, dar zeama rămâne colorată. De asemenea, semințele sunt comestibile și pot fi măcinate sub formă de făină sau adăugate în supe, tocane, pâine, cereale.

Supă de lobodă

Supa de lobodă se mănâncă atât caldă, cât și rece. Dacă îți place să fie mai bogată, poți adăuga mai multe legume rădăcinoase, dar ai grijă să adaugi mai multă apă. Este una dintre acele rețete cu lobodă clasice.

Supă de lobodă servită într-un castron alb
Supa de lobodă se poate servi cu ardei iute / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 l apă
  • 1 ceapă galbenă, rasă
  • 1 morcov, ras
  • 120 g orez
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 4 legături de lobodă
  • 250 g suc de roșii
  • 2 linguri de oțet
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • sare după gust

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o oală adâncă. Se pun morcovul și ceapa și se lasă până se înmoaie. Apoi se pun apa și orezul, se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă până când orezul este fiert, 15-20 minute.

Se toacă loboda și se pune în supă împreună cu sosul de roșii și se lasă să fiarbă încă 5 minute. se asezonează după gust. Se pune oțetul și se mai fierbe 1 minut. Se pune pătrunjelul și se ia de pe foc. Încearcă și câteva rețete cu spanac.

Mini brioșe cu lobodă și legume

Brioșele cu lobodă se pot servi la micul-dejun sau la gustare. Poți să pui alături sos de brânză sau un sos de roșii iute sau dulce.

Briose cu lobodă într-o tavă cu forme
Brioșele cu lobodă sunt un aperitiv delicios / Shutterstock

Ingrediente

  • 75 g mazăre proaspătă
  • 2 legături de lobodă tocată
  • 150 g făină
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 lingură piper cayenne
  • 1/2 linguriță de sare de mare fină
  • 25 g cașcaval afumat
  • 125 ml lapte
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 1 ou

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă făina cu sarea și piperul cayenne. Apoi se încorporează brânza și legumele

Într-un alt castron se bat împreună laptele, uleiul și oul. Se face o gaură în făină și se adaugă amestecul de lapte amestecând ușor până când toate ingredientele s-au combinat.

Se unge o tavă de brioșe cu puțin ulei și se pune o lingură din amestec în fiecare formă astfel încât fiecare să fie 2/3 plină.

Se dă la cuptor 15-20 de minute la 180°C până se rumenesc. Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească aproximativ 10 minute, apoi se scot din forme.

Ciorbă ardelenească de lobodă

Ciorba ardelenească de lobodă este un amestec de arome complexe ceea ce o face bogată și sățioasă. Se servește cu ardei iute și cu smântână.

Ciorbă ardelenească de lobodă servită într-un bol alb
Ciorba ardelenească de lobodă se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • 6-7 legături de lobodă
  • 200 g ciolan afumat de porc
  • 4 fire de ceapă verde
  • 4 fire de usturoi verde
  • 100 ml lapte
  • 100 g lapte bătut
  • 1 lingură de făină
  • pătrunjel proaspăt
  • mărar proaspăt
  • sare

Mod de preparare

Într-o oală adâncă se pun la fiert 800 ml apă împreună cu ciolanul afumat. Se aduce la punctul de fierbere și se lasă 10 minute. Se scoate carnea și se curăță de pe os și se taie în bucăți mici.

Loboda se spală, se curăță și i se îndepărtează cozile. Se spală ceapa verde și usturoiul și se toacă mărunt. Se spală pătrunjelul și mărarul și se toacă mărunt. Se pune din nou în oală.

Se amestecă făina cu laptele, apoi se adaugă loboda, ceapa verde, usturoiul verde, mărarul și pătrunjelul. Se pune în oală și se lasă 1-2 minute. Apoi se pune laptele bătut și se asezonează. Se servește fierbinte.

Risotto cu loboda

Loboda aduce o textură catifelată și un gust acrișor, iar risotto va fi delicios, o adevărată ”confort food” de primăvară. Este una dintre acele rețete cu lobodă care te va surprinde.

Risotto cu lobodă se prepară din orez arborario/ Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi mărunțiti
  • 400 g orez pentru risotto
  • 110 ml vin alb
  • 750 ml supă de legume
  • 60 g de lobodă tocată mărunt
  • sare
  • piper
  • mărar proaspăt tocat mărunt
  • 50 g brânză feta

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o tigaie. Se pun ceapa și usturoiul și se călesc până se înmoaie. Apoi se dă focul mai tare și se adaugă orezul. Se amestecă, se lasă 2-3 minute și se pune vinul. Încearcă și rețeta de risotto cu sparanghel și parmezan.

Într-o oală separată, se fierbe supa de legume. Apoi se pune loboda tocată mărunt în tigaia cu orez. Se asezonează cu sare și piper și se adaugă treptat supa fierbinte, până când orezul este fiert. La final, se pune mărarul și se servește risotto cu brânză feta presărată deasupra.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un desert de vară colorat și sănătos
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Dulciuri de post uşor de făcut
Galerie foto
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
Dulciuri de post uşor de făcut. Idei de deserturi super delicioase
preparate rapide pentru vară puse pe o masă
5 idei de preparate rapide pentru vară. Rețetele sunt gata în 15 minute
5 idei de preparate rapide pentru vară. Rețetele sunt gata în 15 minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide