4 rețete cu lobodă pe care să le încerci în această primăvară

Loboda mai este denumită în alte zone ale lumii spanac de munte sau spanac franțuzesc. Este o legumă care a fost cândva foarte populară și, de fapt, a fost una dintre primele legume cultivate de oameni, cunoscută cu mult înainte de vremea grecilor antici. Există o mulțime de rețete cu lobodă pe care le poți încerca.

Lobodă roșie și verde care urmează să fie pusă în retețele simple cu lobodă
Loboda poate fi roșie sau verde / Shutterstock

În Evul Mediu, leguma era una dintre legumele cel mai des cultivate în Eurasia, iar în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea a „cucerit” America și Australia. Spanacul, anterior o legumă de primăvară obscură, cultivată rar, cu un gust similar, a devenit brusc foarte popular și loboda a fost dată uitării. 

Citește și

Ambele plante aparțineau familiei Chenopodiaceae, o familie acum plasată în familia Amarantaceae și au același gust dulce-acrișor. Interesant este că loboda s-a naturalizat în multe zone unde a fost cultivat anterior, un semn sigur că acolo a fost cândva o grădină de legume. Află mai multe despre beneficiile consumului de lobodă.

Cel mai des cultivat soi de lobodă este cel cu frunze roșii. Se mai cultivă loboda cu frunze roz și violet, alb sau verde. Frunzele și tulpinile tinere sunt principalele părți comestibile. Frunzele mai tinere pot fi consumate crude, iar cele mai bătrâne, care sunt puțin mai dure trebuie gătite. 

Loboda poate înlocui spanacul în orice rețetă. Culoarea roșie se estompează în timpul fierberii, dar zeama rămâne colorată. De asemenea, semințele sunt comestibile și pot fi măcinate sub formă de făină sau adăugate în supe, tocane, pâine, cereale.

Supă de lobodă

Supa de lobodă se mănâncă atât caldă, cât și rece. Dacă îți place să fie mai bogată, poți adăuga mai multe legume rădăcinoase, dar ai grijă să adaugi mai multă apă. Este una dintre acele rețete cu lobodă clasice.

Supă de lobodă servită într-un castron alb
Supa de lobodă se poate servi cu ardei iute / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 l apă
  • 1 ceapă galbenă, rasă
  • 1 morcov, ras
  • 120 g orez
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 4 legături de lobodă
  • 250 g suc de roșii
  • 2 linguri de oțet
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • sare după gust

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o oală adâncă. Se pun morcovul și ceapa și se lasă până se înmoaie. Apoi se pun apa și orezul, se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă până când orezul este fiert, 15-20 minute.

Se toacă loboda și se pune în supă împreună cu sosul de roșii și se lasă să fiarbă încă 5 minute. se asezonează după gust. Se pune oțetul și se mai fierbe 1 minut. Se pune pătrunjelul și se ia de pe foc. Încearcă și câteva rețete cu spanac.

Mini brioșe cu lobodă și legume

Brioșele cu lobodă se pot servi la micul-dejun sau la gustare. Poți să pui alături sos de brânză sau un sos de roșii iute sau dulce.

Briose cu lobodă într-o tavă cu forme
Brioșele cu lobodă sunt un aperitiv delicios / Shutterstock

Ingrediente

  • 75 g mazăre proaspătă
  • 2 legături de lobodă tocată
  • 150 g făină
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 lingură piper cayenne
  • 1/2 linguriță de sare de mare fină
  • 25 g cașcaval afumat
  • 125 ml lapte
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 1 ou

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă făina cu sarea și piperul cayenne. Apoi se încorporează brânza și legumele

Într-un alt castron se bat împreună laptele, uleiul și oul. Se face o gaură în făină și se adaugă amestecul de lapte amestecând ușor până când toate ingredientele s-au combinat.

Se unge o tavă de brioșe cu puțin ulei și se pune o lingură din amestec în fiecare formă astfel încât fiecare să fie 2/3 plină.

Se dă la cuptor 15-20 de minute la 180°C până se rumenesc. Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească aproximativ 10 minute, apoi se scot din forme.

Ciorbă ardelenească de lobodă

Ciorba ardelenească de lobodă este un amestec de arome complexe ceea ce o face bogată și sățioasă. Se servește cu ardei iute și cu smântână.

Ciorbă ardelenească de lobodă servită într-un bol alb
Ciorba ardelenească de lobodă se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • 6-7 legături de lobodă
  • 200 g ciolan afumat de porc
  • 4 fire de ceapă verde
  • 4 fire de usturoi verde
  • 100 ml lapte
  • 100 g lapte bătut
  • 1 lingură de făină
  • pătrunjel proaspăt
  • mărar proaspăt
  • sare

Mod de preparare

Într-o oală adâncă se pun la fiert 800 ml apă împreună cu ciolanul afumat. Se aduce la punctul de fierbere și se lasă 10 minute. Se scoate carnea și se curăță de pe os și se taie în bucăți mici.

Loboda se spală, se curăță și i se îndepărtează cozile. Se spală ceapa verde și usturoiul și se toacă mărunt. Se spală pătrunjelul și mărarul și se toacă mărunt. Se pune din nou în oală.

Se amestecă făina cu laptele, apoi se adaugă loboda, ceapa verde, usturoiul verde, mărarul și pătrunjelul. Se pune în oală și se lasă 1-2 minute. Apoi se pune laptele bătut și se asezonează. Se servește fierbinte.

Risotto cu loboda

Loboda aduce o textură catifelată și un gust acrișor, iar risotto va fi delicios, o adevărată ”confort food” de primăvară. Este una dintre acele rețete cu lobodă care te va surprinde.

Risotto cu lobodă se prepară din orez arborario/ Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi mărunțiti
  • 400 g orez pentru risotto
  • 110 ml vin alb
  • 750 ml supă de legume
  • 60 g de lobodă tocată mărunt
  • sare
  • piper
  • mărar proaspăt tocat mărunt
  • 50 g brânză feta

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o tigaie. Se pun ceapa și usturoiul și se călesc până se înmoaie. Apoi se dă focul mai tare și se adaugă orezul. Se amestecă, se lasă 2-3 minute și se pune vinul. Încearcă și rețeta de risotto cu sparanghel și parmezan.

Într-o oală separată, se fierbe supa de legume. Apoi se pune loboda tocată mărunt în tigaia cu orez. Se asezonează cu sare și piper și se adaugă treptat supa fierbinte, până când orezul este fiert. La final, se pune mărarul și se servește risotto cu brânză feta presărată deasupra.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Pahare cu supă rece de avocado
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta pe un platou
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
O tânără care pune o oală cu mâncare fierbinte în frigider
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Clafoutis servite pe o masă amre albă
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Două pahare de ice coffee preparate acasă
Cum să faci cea mai bună rețetă de ice coffee la tine acasă. Pașii simpli și metoda de preparare
Cum să faci cea mai bună rețetă de ice coffee la tine acasă. Pașii simpli și metoda de preparare
Bruscheta clasică servită pe un blat de lemn alături de roșii și usturoi
Bruscheta, deliciul simplu al Italiei care a cucerit lumea
Bruscheta, deliciul simplu al Italiei care a cucerit lumea
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
O farfurie neagră umplută cu una dintre rețetele de orez
6 iunie, 08:00
7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei 7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei
Salată de dovlecei cu usturoi pe o farfurie albă cu margini albastre
6 iunie, 07:00
Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă
Înghețată de căpșuni pe o linguriță din inox, cu căpșuni tăiate alături
6 iunie, 06:00
5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând 5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând
Mai multe tipuri de sarepuse în boluri în formă de inimioară
5 iunie, 08:00
Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie
Gustări la borcan alături de mai multe legume tocate
5 iunie, 07:00
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou 5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
Mai multe gustări sănătoase servite în boluri pe o masă
5 iunie, 06:00
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Salată de ouă servită în borcan
4 iunie, 08:00
7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă 7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă
Preparate tradiționale din Dubai pe o masă festivă
4 iunie, 07:00
Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Iaurt grecesc într-un bol care este alături de jumătăți de lămâie și castraveți
1
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Iaurtul grecesc este o excelentă sursă de proteine cu o mulțime de utilizări culinare. A fost consumat din cele mai vechi timpuri. De fapt, grecii au fost primii care au documentat utilizarea...
O tânără care pune o oală cu mâncare fierbinte în frigider
2
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Faci parte din categoria celor care pun mâncarea rămasă în caserolă imediat după ce se termină masa sau mai stai câteva ore până se răcește și de-abia apoi te ocupi de...
Mai multe gustări sănătoase servite în boluri pe o masă
3
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Ți s-a întâmplat de multe ori să ți se facă foame la 10 dimineața, deși ai mâncat de dimineață? Până la masa de prânz mai este destul, dar stomacul îți atrage...
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta pe un platou
4
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Dacă îți plac prăjiturile în multe straturi, cu foi fragede, îți oferim o rețetă de foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Foile sunt delicioase, sunt aromate, dar și frumos colorate....
Pahare cu supă rece de avocado
5
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Prepară o supă rece de avocado. Rețeta este cremoasă și delicioasă. Este perfectă într-o zi fierbinte de vară pentru că este răcoritoare și sățioasă în același timp. Cea mai bună parte este că...
Parteneri
Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor

Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor

Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor
Sute de mii au plecat în Bulgaria şi doar 70.000 au rămas pe litoralul românesc. De ce fug turiştii în ţara vecină

Sute de mii au plecat în Bulgaria şi doar 70.000 au rămas pe litoralul românesc. De ce fug turiştii în ţara vecină

Sute de mii au plecat în Bulgaria şi doar 70.000 au rămas pe litoralul românesc. De ce fug turiştii în ţara vecină
Afacerea cu care George Copos a dat lovitura în România. A făcut un profit uriaş şi se pregăteşte să stabilească un nou record

Afacerea cu care George Copos a dat lovitura în România. A făcut un profit uriaş şi se pregăteşte să stabilească un nou record

Afacerea cu care George Copos a dat lovitura în România. A făcut un profit uriaş şi se pregăteşte să stabilească un nou record
Gestul de afecțiune prin care părinții își pun copiii în pericol, fără să-și dea seama. Specialiștii spun că trebuie evitat

Gestul de afecțiune prin care părinții își pun copiii în pericol, fără să-și dea seama. Specialiștii spun că trebuie evitat

Gestul de afecțiune prin care părinții își pun copiii în pericol, fără să-și dea seama. Specialiștii spun că trebuie evitat
Cum și-a făcut apariția Shakira la revenirea în Barcelona, orașul din care a vrut să plece cu orice preț după divorț

Cum și-a făcut apariția Shakira la revenirea în Barcelona, orașul din care a vrut să plece cu orice preț după divorț

Cum și-a făcut apariția Shakira la revenirea în Barcelona, orașul din care a vrut să plece cu orice preț după divorț
Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România

Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România

Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan

Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan

Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
Halsey, SUGA – Lilith | Videoclip nou

Halsey, SUGA – Lilith | Videoclip nou

Halsey, SUGA – Lilith | Videoclip nou
fresh
Mai multe gustări sănătoase servite în boluri pe o masă
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie
Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând
5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând
Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă
Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă
închide