4 rețete cu lobodă pe care să le încerci în această primăvară

Loboda mai este denumită în alte zone ale lumii spanac de munte sau spanac franțuzesc. Este o legumă care a fost cândva foarte populară și, de fapt, a fost una dintre primele legume cultivate de oameni, cunoscută cu mult înainte de vremea grecilor antici. Există o mulțime de rețete cu lobodă pe care le poți încerca.

Lobodă roșie și verde care urmează să fie pusă în retețele simple cu lobodă
Loboda poate fi roșie sau verde / Shutterstock

În Evul Mediu, leguma era una dintre legumele cel mai des cultivate în Eurasia, iar în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea a „cucerit” America și Australia. Spanacul, anterior o legumă de primăvară obscură, cultivată rar, cu un gust similar, a devenit brusc foarte popular și loboda a fost dată uitării. 

Citește și

Ambele plante aparțineau familiei Chenopodiaceae, o familie acum plasată în familia Amarantaceae și au același gust dulce-acrișor. Interesant este că loboda s-a naturalizat în multe zone unde a fost cultivat anterior, un semn sigur că acolo a fost cândva o grădină de legume. Află mai multe despre beneficiile consumului de lobodă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai des cultivat soi de lobodă este cel cu frunze roșii. Se mai cultivă loboda cu frunze roz și violet, alb sau verde. Frunzele și tulpinile tinere sunt principalele părți comestibile. Frunzele mai tinere pot fi consumate crude, iar cele mai bătrâne, care sunt puțin mai dure trebuie gătite. 

Loboda poate înlocui spanacul în orice rețetă. Culoarea roșie se estompează în timpul fierberii, dar zeama rămâne colorată. De asemenea, semințele sunt comestibile și pot fi măcinate sub formă de făină sau adăugate în supe, tocane, pâine, cereale.

Supă de lobodă

Supa de lobodă se mănâncă atât caldă, cât și rece. Dacă îți place să fie mai bogată, poți adăuga mai multe legume rădăcinoase, dar ai grijă să adaugi mai multă apă. Este una dintre acele rețete cu lobodă clasice.

Supă de lobodă servită într-un castron alb
Supa de lobodă se poate servi cu ardei iute / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 l apă
  • 1 ceapă galbenă, rasă
  • 1 morcov, ras
  • 120 g orez
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 4 legături de lobodă
  • 250 g suc de roșii
  • 2 linguri de oțet
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • sare după gust

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o oală adâncă. Se pun morcovul și ceapa și se lasă până se înmoaie. Apoi se pun apa și orezul, se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă până când orezul este fiert, 15-20 minute.

Se toacă loboda și se pune în supă împreună cu sosul de roșii și se lasă să fiarbă încă 5 minute. se asezonează după gust. Se pune oțetul și se mai fierbe 1 minut. Se pune pătrunjelul și se ia de pe foc. Încearcă și câteva rețete cu spanac.

Mini brioșe cu lobodă și legume

Brioșele cu lobodă se pot servi la micul-dejun sau la gustare. Poți să pui alături sos de brânză sau un sos de roșii iute sau dulce.

Briose cu lobodă într-o tavă cu forme
Brioșele cu lobodă sunt un aperitiv delicios / Shutterstock

Ingrediente

  • 75 g mazăre proaspătă
  • 2 legături de lobodă tocată
  • 150 g făină
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 lingură piper cayenne
  • 1/2 linguriță de sare de mare fină
  • 25 g cașcaval afumat
  • 125 ml lapte
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 1 ou

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă făina cu sarea și piperul cayenne. Apoi se încorporează brânza și legumele

Într-un alt castron se bat împreună laptele, uleiul și oul. Se face o gaură în făină și se adaugă amestecul de lapte amestecând ușor până când toate ingredientele s-au combinat.

Se unge o tavă de brioșe cu puțin ulei și se pune o lingură din amestec în fiecare formă astfel încât fiecare să fie 2/3 plină.

Se dă la cuptor 15-20 de minute la 180°C până se rumenesc. Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească aproximativ 10 minute, apoi se scot din forme.

Ciorbă ardelenească de lobodă

Ciorba ardelenească de lobodă este un amestec de arome complexe ceea ce o face bogată și sățioasă. Se servește cu ardei iute și cu smântână.

Ciorbă ardelenească de lobodă servită într-un bol alb
Ciorba ardelenească de lobodă se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • 6-7 legături de lobodă
  • 200 g ciolan afumat de porc
  • 4 fire de ceapă verde
  • 4 fire de usturoi verde
  • 100 ml lapte
  • 100 g lapte bătut
  • 1 lingură de făină
  • pătrunjel proaspăt
  • mărar proaspăt
  • sare

Mod de preparare

Într-o oală adâncă se pun la fiert 800 ml apă împreună cu ciolanul afumat. Se aduce la punctul de fierbere și se lasă 10 minute. Se scoate carnea și se curăță de pe os și se taie în bucăți mici.

Loboda se spală, se curăță și i se îndepărtează cozile. Se spală ceapa verde și usturoiul și se toacă mărunt. Se spală pătrunjelul și mărarul și se toacă mărunt. Se pune din nou în oală.

Se amestecă făina cu laptele, apoi se adaugă loboda, ceapa verde, usturoiul verde, mărarul și pătrunjelul. Se pune în oală și se lasă 1-2 minute. Apoi se pune laptele bătut și se asezonează. Se servește fierbinte.

Risotto cu loboda

Loboda aduce o textură catifelată și un gust acrișor, iar risotto va fi delicios, o adevărată ”confort food” de primăvară. Este una dintre acele rețete cu lobodă care te va surprinde.

Risotto cu lobodă se prepară din orez arborario/ Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi mărunțiti
  • 400 g orez pentru risotto
  • 110 ml vin alb
  • 750 ml supă de legume
  • 60 g de lobodă tocată mărunt
  • sare
  • piper
  • mărar proaspăt tocat mărunt
  • 50 g brânză feta

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o tigaie. Se pun ceapa și usturoiul și se călesc până se înmoaie. Apoi se dă focul mai tare și se adaugă orezul. Se amestecă, se lasă 2-3 minute și se pune vinul. Încearcă și rețeta de risotto cu sparanghel și parmezan.

Într-o oală separată, se fierbe supa de legume. Apoi se pune loboda tocată mărunt în tigaia cu orez. Se asezonează cu sare și piper și se adaugă treptat supa fierbinte, până când orezul este fiert. La final, se pune mărarul și se servește risotto cu brânză feta presărată deasupra.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate de cartofi
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
10 decembrie, 05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orașul european care oferă turiştilor mâncare gratis, transport și intrare liberă la muzee, cu o condiţie
Orașul european care oferă turiştilor mâncare gratis, transport și intrare liberă la muzee, cu o condiţie
Orașul european care oferă turiştilor mâncare gratis, transport și intrare liberă la muzee, cu o condiţie
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Pamela Anderson dorește să-și schimbe numele celebru. Motivul sentimental din spatele deciziei
Pamela Anderson dorește să-și schimbe numele celebru. Motivul sentimental din spatele deciziei
Pamela Anderson dorește să-și schimbe numele celebru. Motivul sentimental din spatele deciziei
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
închide