4 rețete cu lobodă pe care să le încerci în această primăvară

Loboda mai este denumită în alte zone ale lumii spanac de munte sau spanac franțuzesc. Este o legumă care a fost cândva foarte populară și, de fapt, a fost una dintre primele legume cultivate de oameni, cunoscută cu mult înainte de vremea grecilor antici. Există o mulțime de rețete cu lobodă pe care le poți încerca.

Lobodă roșie și verde care urmează să fie pusă în retețele simple cu lobodă
Loboda poate fi roșie sau verde / Shutterstock

În Evul Mediu, leguma era una dintre legumele cel mai des cultivate în Eurasia, iar în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea a „cucerit” America și Australia. Spanacul, anterior o legumă de primăvară obscură, cultivată rar, cu un gust similar, a devenit brusc foarte popular și loboda a fost dată uitării. 

Citește și

Ambele plante aparțineau familiei Chenopodiaceae, o familie acum plasată în familia Amarantaceae și au același gust dulce-acrișor. Interesant este că loboda s-a naturalizat în multe zone unde a fost cultivat anterior, un semn sigur că acolo a fost cândva o grădină de legume. Află mai multe despre beneficiile consumului de lobodă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai des cultivat soi de lobodă este cel cu frunze roșii. Se mai cultivă loboda cu frunze roz și violet, alb sau verde. Frunzele și tulpinile tinere sunt principalele părți comestibile. Frunzele mai tinere pot fi consumate crude, iar cele mai bătrâne, care sunt puțin mai dure trebuie gătite. 

Loboda poate înlocui spanacul în orice rețetă. Culoarea roșie se estompează în timpul fierberii, dar zeama rămâne colorată. De asemenea, semințele sunt comestibile și pot fi măcinate sub formă de făină sau adăugate în supe, tocane, pâine, cereale.

Supă de lobodă

Supa de lobodă se mănâncă atât caldă, cât și rece. Dacă îți place să fie mai bogată, poți adăuga mai multe legume rădăcinoase, dar ai grijă să adaugi mai multă apă. Este una dintre acele rețete cu lobodă clasice.

Supă de lobodă servită într-un castron alb
Supa de lobodă se poate servi cu ardei iute / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 l apă
  • 1 ceapă galbenă, rasă
  • 1 morcov, ras
  • 120 g orez
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 4 legături de lobodă
  • 250 g suc de roșii
  • 2 linguri de oțet
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • sare după gust

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o oală adâncă. Se pun morcovul și ceapa și se lasă până se înmoaie. Apoi se pun apa și orezul, se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă până când orezul este fiert, 15-20 minute.

Se toacă loboda și se pune în supă împreună cu sosul de roșii și se lasă să fiarbă încă 5 minute. se asezonează după gust. Se pune oțetul și se mai fierbe 1 minut. Se pune pătrunjelul și se ia de pe foc. Încearcă și câteva rețete cu spanac.

Mini brioșe cu lobodă și legume

Brioșele cu lobodă se pot servi la micul-dejun sau la gustare. Poți să pui alături sos de brânză sau un sos de roșii iute sau dulce.

Briose cu lobodă într-o tavă cu forme
Brioșele cu lobodă sunt un aperitiv delicios / Shutterstock

Ingrediente

  • 75 g mazăre proaspătă
  • 2 legături de lobodă tocată
  • 150 g făină
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 lingură piper cayenne
  • 1/2 linguriță de sare de mare fină
  • 25 g cașcaval afumat
  • 125 ml lapte
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 1 ou

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă făina cu sarea și piperul cayenne. Apoi se încorporează brânza și legumele

Într-un alt castron se bat împreună laptele, uleiul și oul. Se face o gaură în făină și se adaugă amestecul de lapte amestecând ușor până când toate ingredientele s-au combinat.

Se unge o tavă de brioșe cu puțin ulei și se pune o lingură din amestec în fiecare formă astfel încât fiecare să fie 2/3 plină.

Se dă la cuptor 15-20 de minute la 180°C până se rumenesc. Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească aproximativ 10 minute, apoi se scot din forme.

Ciorbă ardelenească de lobodă

Ciorba ardelenească de lobodă este un amestec de arome complexe ceea ce o face bogată și sățioasă. Se servește cu ardei iute și cu smântână.

Ciorbă ardelenească de lobodă servită într-un bol alb
Ciorba ardelenească de lobodă se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • 6-7 legături de lobodă
  • 200 g ciolan afumat de porc
  • 4 fire de ceapă verde
  • 4 fire de usturoi verde
  • 100 ml lapte
  • 100 g lapte bătut
  • 1 lingură de făină
  • pătrunjel proaspăt
  • mărar proaspăt
  • sare

Mod de preparare

Într-o oală adâncă se pun la fiert 800 ml apă împreună cu ciolanul afumat. Se aduce la punctul de fierbere și se lasă 10 minute. Se scoate carnea și se curăță de pe os și se taie în bucăți mici.

Loboda se spală, se curăță și i se îndepărtează cozile. Se spală ceapa verde și usturoiul și se toacă mărunt. Se spală pătrunjelul și mărarul și se toacă mărunt. Se pune din nou în oală.

Se amestecă făina cu laptele, apoi se adaugă loboda, ceapa verde, usturoiul verde, mărarul și pătrunjelul. Se pune în oală și se lasă 1-2 minute. Apoi se pune laptele bătut și se asezonează. Se servește fierbinte.

Risotto cu loboda

Loboda aduce o textură catifelată și un gust acrișor, iar risotto va fi delicios, o adevărată ”confort food” de primăvară. Este una dintre acele rețete cu lobodă care te va surprinde.

Risotto cu lobodă se prepară din orez arborario/ Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi mărunțiti
  • 400 g orez pentru risotto
  • 110 ml vin alb
  • 750 ml supă de legume
  • 60 g de lobodă tocată mărunt
  • sare
  • piper
  • mărar proaspăt tocat mărunt
  • 50 g brânză feta

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o tigaie. Se pun ceapa și usturoiul și se călesc până se înmoaie. Apoi se dă focul mai tare și se adaugă orezul. Se amestecă, se lasă 2-3 minute și se pune vinul. Încearcă și rețeta de risotto cu sparanghel și parmezan.

Într-o oală separată, se fierbe supa de legume. Apoi se pune loboda tocată mărunt în tigaia cu orez. Se asezonează cu sare și piper și se adaugă treptat supa fierbinte, până când orezul este fiert. La final, se pune mărarul și se servește risotto cu brânză feta presărată deasupra.

Citește și
CELE MAI CITITE
Colivă pusă pe o farfurie albă și pudrată cu zahăr
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas
Colivă cu nucă puse în două vase diferite
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră
Porții de prăjitură ușoară cu mere așezate suprapus
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Clătite cu gutui rase în aluat, glazurate cu miere
Clătite cu gutui rase în aluat, aromate cu scorțișoară
Clătite cu gutui rase în aluat, aromate cu scorțișoară
Pâine proteică din linte roșie în vas oval
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Hummus cu cartofi dulci în bol
Hummus cu cartofi dulci. Rețetă de post pentru gustări delicioase
Hummus cu cartofi dulci. Rețetă de post pentru gustări delicioase
O tigaie plină cu castane copate
4 rețete simple cu castane. Descoperă vedetele toamnei
4 rețete simple cu castane. Descoperă vedetele toamnei
Conopidă pane de post în bol, alături de un bol cu sos de roșii
Galerie foto
Conopidă pane de post. Rețetă simplă pentru o gustare hrănitoare
Conopidă pane de post. Rețetă simplă pentru o gustare hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Hummus cu cartofi dulci în bol
07:00
Hummus cu cartofi dulci. Rețetă de post pentru gustări delicioase Hummus cu cartofi dulci. Rețetă de post pentru gustări delicioase
Mere rase la borcan
06:25
Mere rase la borcan, perfecte pentru deserturile din sezonul rece Mere rase la borcan, perfecte pentru deserturile din sezonul rece
O tigaie plină cu castane copate
05:06
4 rețete simple cu castane. Descoperă vedetele toamnei 4 rețete simple cu castane. Descoperă vedetele toamnei
Conopidă pane de post în bol, alături de un bol cu sos de roșii
6 noiembrie, 08:31
Conopidă pane de post. Rețetă simplă pentru o gustare hrănitoare Conopidă pane de post. Rețetă simplă pentru o gustare hrănitoare
Mai multe borcane cu castraveți murați
6 noiembrie, 05:27
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
clătite la tavă puse pe o farufrie albă
6 noiembrie, 05:21
Clătite la tavă, desertul care a uimit internetul Clătite la tavă, desertul care a uimit internetul
Friptură de curcan porționată pe un tocător, alături de ierburi aromatice
5 noiembrie, 08:11
Friptură de curcan la tigaie. Rețetă simplă și ușoară Friptură de curcan la tigaie. Rețetă simplă și ușoară
Tiramisu cu fistic și zmeură pe un platou cu furculiță
5 noiembrie, 07:23
Tiramisu cu fistic și zmeură. Rețeta reinterpretată a unui desert delicios și spectaculos Tiramisu cu fistic și zmeură. Rețeta reinterpretată a unui desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
1
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Dacă adori deserturile cu dovleac și ești în căutare de rețete savuroase, îți oferim mai jos o rețetă de plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară. Chiar dacă scorțișoara este...
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
2
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Pentru atunci când familia poftește la un desert cu mere și nu ai timp de rețete complexe, îți recomandăm rețeta de trandafiri din mere și aluat foietaj. Se vor bucura de...
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
3
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
Atunci când gătești mâncăruri cu ciuperci proaspete trebuie să te asiguri că alegi soiul potrivit. Fiecare tip aduce o textură și un gust diferit, iar unele sunt mai potrivite pentru anumite...
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
4
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
Supa cremă de dovleac după rețeta franțuzească este mult mai cremoasă decât alte preparate similare, mai ales datorită modului de preparare. În plus, conține și mai multe legume care îi dau...
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
5
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Toamna este sezonul care miroase a deserturi cu mere și scorțișoară. Plăcinte, tarte, clătite, ștrudele, brioșe și tot felul de prăjituri cremoase sau crocante ne încântă în zilele reci și ploioase....
Parteneri
3 semne zodiacale depășesc provocările în ziua de 8 noiembrie 2024. Nativii care își descoperă puterea
3 semne zodiacale depășesc provocările în ziua de 8 noiembrie 2024. Nativii care își descoperă puterea
3 semne zodiacale depășesc provocările în ziua de 8 noiembrie 2024. Nativii care își descoperă puterea
Teren de 1.400.000 de euro, scos la vânzare de Black Friday. Care este noul preţ
Teren de 1.400.000 de euro, scos la vânzare de Black Friday. Care este noul preţ
Teren de 1.400.000 de euro, scos la vânzare de Black Friday. Care este noul preţ
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: „N-am văzut aşa ceva niciodată”
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: „N-am văzut aşa ceva niciodată”
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: „N-am văzut aşa ceva niciodată”
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala (Larisa Mârtan) este însărcinată. Cum a dat vestea care i-a luat prin surprindere pe fani
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala (Larisa Mârtan) este însărcinată. Cum a dat vestea care i-a luat prin surprindere pe fani
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala (Larisa Mârtan) este însărcinată. Cum a dat vestea care i-a luat prin surprindere pe fani
Cum își alege Buğra Gülsoy rolurile în seriale. Actorul a dezvăluit secretul său
Cum își alege Buğra Gülsoy rolurile în seriale. Actorul a dezvăluit secretul său
Cum își alege Buğra Gülsoy rolurile în seriale. Actorul a dezvăluit secretul său
Costul real al unui iPhone 16. Care sunt prețurile de producție ale smartphone-ului Apple, de fapt
Costul real al unui iPhone 16. Care sunt prețurile de producție ale smartphone-ului Apple, de fapt
Costul real al unui iPhone 16. Care sunt prețurile de producție ale smartphone-ului Apple, de fapt
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
Tații mileniali petrec mai mult timp cu copiii lor. Ce s-a schimbat la această generație
„Tații mileniali” petrec mai mult timp cu copiii lor. Ce s-a schimbat la această generație
„Tații mileniali” petrec mai mult timp cu copiii lor. Ce s-a schimbat la această generație
Jennifer Lopez a dezvăluit accidental un detaliu important legat de despărțirea de Ben Affleck. Vedeta a postat o nouă fotografie pe rețelele sociale
Jennifer Lopez a dezvăluit accidental un detaliu important legat de despărțirea de Ben Affleck. Vedeta a postat o nouă fotografie pe rețelele sociale
Jennifer Lopez a dezvăluit accidental un detaliu important legat de despărțirea de Ben Affleck. Vedeta a postat o nouă fotografie pe rețelele sociale
Câte ouă poți consuma pe zi. Când este indicat să limitezi consumul acestui aliment
Câte ouă poți consuma pe zi. Când este indicat să limitezi consumul acestui aliment
Câte ouă poți consuma pe zi. Când este indicat să limitezi consumul acestui aliment
fresh
Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană

Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană

Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană

Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni

Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni

Conopidă pane de post. Rețetă simplă pentru o gustare hrănitoare

Conopidă pane de post. Rețetă simplă pentru o gustare hrănitoare

Clătite la tavă, desertul care a uimit internetul

Clătite la tavă, desertul care a uimit internetul

Mere rase la borcan, perfecte pentru deserturile din sezonul rece

Mere rase la borcan, perfecte pentru deserturile din sezonul rece
închide