7 idei de rețete cu spanac pe care le va adora toată lumea

Spanacul este este o sursă bună de vitamine și minerale și se poate găti sub o mulțime de forme. Se poate consuma atât crud, cât și gătit, fără ca procesul să dureze foarte mult. Frunzele tinere de spanac, sau baby spanac, pot fi servite crude în smoothie-uri sau salate, potrivindu-se bine cu sosuri. Sunt o mulțime de rețete cu spanac pe care să le încerci în orice perioadă a anului.

Spanac pentru rețete cu spanac
Spanacul se poate consuma atât proaspăt, cât și preparat termic / Shutterstock

Spanacul conține vitamine și minerale care îți dau energie, îți cresc vitalitatea și îmbunătățesc circulația sangvină. Fierul joacă un rol important în aceste procese pentru că ajută la transportul oxigenului în corp, susține producerea de energie și sinteza ADN-ului. 

Cu toate acestea, nivelurile ridicate de  acid oxalic, găsit în mod natural în spanac, pare să inhibe absorbția mineralelor precum fierul. Pentru a diminua aceste efecte este recomandat să îl gătești cât mai puțin.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Paste cremoase cu ciuperci și spanac

Amestecă tagliatelle, ciuperci și spanacul într-un sos de parmezan și cremă de brânză pentru a face o cină rapidă și cu conținut scăzut de calorii. Încearcă și rețeta de ruladă cu somon și spanac în aluat foietaj.

Paste cu spanac și ciuperci servite într-un bol gri
Poți folosi orice fel de paste, dat cele late sunt cele mai potrivite / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapa mică, tocată mărunt
  • 150 g ciuperci champignon, tăiate pe jumătate
  • 150 g tagliatelle
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 200 g cremă de brânză cu conținut scăzut de grăsimi
  • 15 g parmezan, ras
  • 120 g baby spanac
  • ½ linguriță de fulgi de ardei iute 

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o cratiță medie la foc mediu și se pun ceapa și ciupercile timp de 10 minute sau până se înmoaie și se rumenesc ușor. Între timp, se gătesc pastele urmând instrucțiunile de pe pachet.

Se adaugă usturoiul în tigaia cu ciuperci și se mai lasă încă 2 minute. Apoi se pun crema de brânză și parmezanul și se amestecă până se omogenizează. Se adaugă și baby spanac, se lasă 1 minute și se ia de pe foc.

Se iau pastele de pe foc, se scurg, rezervând 25 ml de apă. Se pun pastele în sosul cremos de ciuperci, se pun din nou pe foc și se mai lasă la foc mic până când spanacul se ofilește, aproximativ 5 minute. Se toarnă puțin din apa în care au fiert pastele pentru ca sosul să fie mai lejer. Se asezonează cu piper negru și se presară deasupra fulgi de ardei iute.

Orez cu lămâie, spanac și feta

Orezul cu lămâie, spanac și feta este plin de nutrienți, inclusiv vitamina K, care este importantă pentru pielea, părul și oasele tale.

Orez cu spanac și brânză feta servit într-o farfurie albă
Orezul cu feta și spanac se poate servi cu salată verde / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de rapiță
  • 2 cepe, tocate mărunt
  • 3 căței mari de usturoi, tăiați felii
  • 300 g orez brun prefiert
  • 700 ml supă de legume fierbinte
  • 400 g spanac congelat
  • 15 g mărar, tocat mărunt
  • zeama de la 1/2 de lămâie
  • 4 felii de lămâie
  • 40 g nuci, tocate
  • 75 g feta, mărunțită

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu și se pun ceapa și usturoiul pentru 10 minute, amestecând des până se înmoaie.

Se pune orezul, apoi se adaugă supa de legume, spanacul congelat și jumătate cantitatea de mărar și de coajă de lămâie. Se acoperă vasul, se reduce focul și se gătește timp de 25 de minute până când orezul este fraged.

Se presară deasupra restul de mărar și de coajă de lămâie, nucile și feta, apoi se amestecă ușor împreună cu sucul de lămâie. Se servește imediat, la fiecare porție adăugându-se două felii de lămâie.

Tartă proaspătă cu spanac și hamsii

Tarta cu spanac și hamsii este potrivită pentru o masă de prânz sau o cină rapidă cu o salată verde alături sau câteva murături. Află mai multe despre beneficiile consumului de spanac.

Tartă de spanac cu hamsii pe o farfurie albă
Tarta cu spanac și hamsii se face în 30 de minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 140 g cartofi noi mici
  • sac 225 g baby spanac
  • 284 ml smântână
  • 2 ouă mari
  • 50 g parmezan proaspăt ras, plus 2 linguri
  • 10 fileuri de hamsii in ulei de masline, clatite si scurse

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la ventilație 160°C sau cel convențional la 180°C. Se fierb cartofii în apă cu sare timp de 6 minute, se scurg și se răcesc sub jet de apă rece, după care se feliază subțire. Se călește în tigaie spanacul cu două linguri de apă. Se lasă până când este suficient de rece pentru a fi manipulat, se stoarce și se toacă.

Se bate smântâna, ouăle și parmezanul într-un castron mare. Se toacă jumătate din cantitatea de hamsii și se adaugă în vasul cu cartofii împreună cu spanacul. Se pune piper negru din belșug. Se toarnă în tavă, iar deasupra se pun restul de hamsii și cele două linguri de parmezan.

Se coace 35-40 de minute până când amestecul este solid și umplutura abia începe să devină aurie. Se lasă să se răcească câteva minute înainte de a fi scoasă din tava. 

Supă cremoasă de spanac

Supa de spanac este catifelată și fină, cu un conținut scăzut de calorii. Are o mulțime o vitamine și minerale și este potrivită pentru toată familia.

Supă cremă de spanac servită într-un bol negru
Supa de spanac se consumă atât caldă, cât și rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 50 g unt
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 cartof mediu, decojit și tăiat în bucăți
  • 450 ml supă de pui sau legume
  • 600 ml lapte
  • 450 g spanac proaspăt, spălat, tocat grosier
  • coaja razuită de la  jumătati de lămâie
  • nucșoară proaspăt ras, după gust
  • 3 linguri smântână, pentru servire

Mod de preparare

Se topește untul într-o cratiță mare cu capac, se adaugă ceapa și usturoiul și se gătesc 5-6 minute, până se înmoaie. Apoi se pun cartofii și se mai lasă 1 minut. 

Se adaugă supa și se fierbe 8-10 minute până când cartoful se înmoaie. Apoi se toarnă laptele și se dă focul mic. Se pune jumătate din cantitatea de spanac și coaja de lămâie. Se acoperă și se fierbe 15 minute. Se lasă să se răcească aproximativ 5 minute.

Se pune supa răcită într-un blender vertical, se adaugă spanacul rămas și se procesează până compoziția devine omogenă. Se pune supa în boluri și se amestecă în smântână.

Salată de spanac și nuci cu dressing de brânză albastră

Salata de spanac, cu nuci și blue cheese este o combinație de gusturi, arome și texturi care se va încânta. Se consumă imediat după preparare.

Salată de spanac cu brânză blue pe o masă de lemn
În salata de spanac cu nuci și sos blue cheese poți adăuga și câteva felii de fructe / Shutterstock

Ingrediente

  • 75 g brânză blue cheese
  • 4 linguri de cremă de brânză
  • 100 g spanac frunze baby
  • 50 g bucăți de nucă

Mod de preparare

Se amestecă într-un castron brânza blue cheese, crema de brânză, apoi se pun 50 ml de apă. Se amestecă până se omogenizează.

Se pune spanacul pe o farfurie, se presară deasupra bucățile de nucă și se acoperă cu sosul de brânză.

Brioșe cu ouă, spanac și somon afumat

Brioșele cu ouă, spanac și somon afumat sunt gustarea hrănitoare de care ai nevoie pentru birou, o petrecere între prieteni sau la picnic.

Brioșe cu spanac aranjate pe un platou de lemn
Brioșele cu somon și spanac se pot consuma cu sos de smântână / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de oțet de vin alb
  • 4 ouă
  • 300 g spanac
  • 25 g unt
  • 2 briose sau chifle moi
  • 4 bucăți de somon afumat
  • Pentru sosul olandez
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 140 g unt topit
  • sucul de la ½ de lămâie
  • 1 praf de piper cayenne

Mod de preparare

Pentru a face sosul olandez, se pune un castron mare peste o cratiță cu apă clocotită și se bat gălbenușurile cu 2 linguri de apă fierbinte. Se adaugă treptat untul topit până se încorporează tot. Se amestecă sucul de lămâie și se condimentează cu piper cayenne și sare după gust. Apoi se lasă deoparte.

Se pune la fiert o cratiță cu apă și oțet. Apoi se pun ouăle sparte timp de 2 minute. Se scot și se lasă deoparte.

Spanacul se călește într-un wok cu un pic de unt, apoi se scurge și se condimentează.

Se pune pe foc o tigaie antiaderentă. Se taie brioșele/chiflele pe jumătate și se pun pe tigaie cu partea tăiată în jos. Se lasă până se rumenesc. Se ung cu unt. Se pune pe fiecare jumătate câte o bucată de somon afumat, apoi spanacul. În mijlocul lui se pune câte un ou, iar sosul olandez se împarte în patru. Se pun pe o tavă și se dau la cuptor pentru 1 minut.

Cremă de spanac

Crema de spanac este delicioasă și bogată în nutrienți. Este o rețetă perfectă de primăvară.

Supă cremă de spanac pe un blat de lemn
Crema se spanac se servește pe pâine prăjită / Shutterstock

Ingrediente

  • 25 g unt
  • 1 ceapa mică, tocată mărunt
  • 2 linguri de făină
  • 200 ml lapte integral
  • 400 g spanac
  • 100 ml smântână
  • nucșoară proaspăt rasă

Mod de preparare

Se pune untul într-o tigaie cu ceapa și se lasă să se gătească 5 minute. Apoi se adaugă făina și se mai lasă 2 minute. După aceea se încorporează laptele și se lasă să fiarbă 5 minute sau până când sosul de îngroașă.

Între timp se pune spanacul decongelat într-o strecurătoare. Peste el se toarnă un ibric cu apă clocotită. Se stoarce bine și se toacă grosier. Apoi se pune în sos împreună cu smântâna. Compoziția se încălzește ușor, iar deasupra se rade nucșoară proaspătă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde, decorate cu roșii și ceapă roșie
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Chec cu mozzarella și șuncă porționat pe farfurie
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
File de somon preparat la airfryer
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
Două pahare pline cu kombucha
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
17 august, 05:52
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Urme albe pe ciocolată
17 august, 05:41
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
16 august, 07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
16 august, 05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
15 august, 10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
15 august, 09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Alexandru a ales oferta unui broker RCA, tentat de preț. S-a trezit fără 350 €: Primeam de la el mesaje
Alexandru a ales oferta unui broker RCA, tentat de preț. S-a trezit fără 350 €: "Primeam de la el mesaje"
Alexandru a ales oferta unui broker RCA, tentat de preț. S-a trezit fără 350 €: "Primeam de la el mesaje"
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, înconjurat de lux şi opulenţă. Destinaţia aleasă pentru a-şi sărbători ziua de naştere
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, înconjurat de lux şi opulenţă. Destinaţia aleasă pentru a-şi sărbători ziua de naştere
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, înconjurat de lux şi opulenţă. Destinaţia aleasă pentru a-şi sărbători ziua de naştere
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci

Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
închide