7 idei de rețete cu spanac pe care le va adora toată lumea
Spanacul este este o sursă bună de vitamine și minerale și se poate găti sub o mulțime de forme. Se poate consuma atât crud, cât și gătit, fără ca procesul să dureze foarte mult. Frunzele tinere de spanac, sau baby spanac, pot fi servite crude în smoothie-uri sau salate, potrivindu-se bine cu sosuri. Sunt o mulțime de rețete cu spanac pe care să le încerci în orice perioadă a anului.
Spanacul conține vitamine și minerale care îți dau energie, îți cresc vitalitatea și îmbunătățesc circulația sangvină. Fierul joacă un rol important în aceste procese pentru că ajută la transportul oxigenului în corp, susține producerea de energie și sinteza ADN-ului.
Cu toate acestea, nivelurile ridicate de acid oxalic, găsit în mod natural în spanac, pare să inhibe absorbția mineralelor precum fierul. Pentru a diminua aceste efecte este recomandat să îl gătești cât mai puțin.
Paste cremoase cu ciuperci și spanac
Amestecă tagliatelle, ciuperci și spanacul într-un sos de parmezan și cremă de brânză pentru a face o cină rapidă și cu conținut scăzut de calorii. Încearcă și rețeta de ruladă cu somon și spanac în aluat foietaj.
Ingrediente
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 ceapa mică, tocată mărunt
- 150 g ciuperci champignon, tăiate pe jumătate
- 150 g tagliatelle
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 200 g cremă de brânză cu conținut scăzut de grăsimi
- 15 g parmezan, ras
- 120 g baby spanac
- ½ linguriță de fulgi de ardei iute
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o cratiță medie la foc mediu și se pun ceapa și ciupercile timp de 10 minute sau până se înmoaie și se rumenesc ușor. Între timp, se gătesc pastele urmând instrucțiunile de pe pachet.
Se adaugă usturoiul în tigaia cu ciuperci și se mai lasă încă 2 minute. Apoi se pun crema de brânză și parmezanul și se amestecă până se omogenizează. Se adaugă și baby spanac, se lasă 1 minute și se ia de pe foc.
Se iau pastele de pe foc, se scurg, rezervând 25 ml de apă. Se pun pastele în sosul cremos de ciuperci, se pun din nou pe foc și se mai lasă la foc mic până când spanacul se ofilește, aproximativ 5 minute. Se toarnă puțin din apa în care au fiert pastele pentru ca sosul să fie mai lejer. Se asezonează cu piper negru și se presară deasupra fulgi de ardei iute.
Orez cu lămâie, spanac și feta
Orezul cu lămâie, spanac și feta este plin de nutrienți, inclusiv vitamina K, care este importantă pentru pielea, părul și oasele tale.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei de rapiță
- 2 cepe, tocate mărunt
- 3 căței mari de usturoi, tăiați felii
- 300 g orez brun prefiert
- 700 ml supă de legume fierbinte
- 400 g spanac congelat
- 15 g mărar, tocat mărunt
- zeama de la 1/2 de lămâie
- 4 felii de lămâie
- 40 g nuci, tocate
- 75 g feta, mărunțită
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu și se pun ceapa și usturoiul pentru 10 minute, amestecând des până se înmoaie.
Se pune orezul, apoi se adaugă supa de legume, spanacul congelat și jumătate cantitatea de mărar și de coajă de lămâie. Se acoperă vasul, se reduce focul și se gătește timp de 25 de minute până când orezul este fraged.
Se presară deasupra restul de mărar și de coajă de lămâie, nucile și feta, apoi se amestecă ușor împreună cu sucul de lămâie. Se servește imediat, la fiecare porție adăugându-se două felii de lămâie.
Tartă proaspătă cu spanac și hamsii
Tarta cu spanac și hamsii este potrivită pentru o masă de prânz sau o cină rapidă cu o salată verde alături sau câteva murături. Află mai multe despre beneficiile consumului de spanac.
Ingrediente
- 140 g cartofi noi mici
- sac 225 g baby spanac
- 284 ml smântână
- 2 ouă mari
- 50 g parmezan proaspăt ras, plus 2 linguri
- 10 fileuri de hamsii in ulei de masline, clatite si scurse
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la ventilație 160°C sau cel convențional la 180°C. Se fierb cartofii în apă cu sare timp de 6 minute, se scurg și se răcesc sub jet de apă rece, după care se feliază subțire. Se călește în tigaie spanacul cu două linguri de apă. Se lasă până când este suficient de rece pentru a fi manipulat, se stoarce și se toacă.
Se bate smântâna, ouăle și parmezanul într-un castron mare. Se toacă jumătate din cantitatea de hamsii și se adaugă în vasul cu cartofii împreună cu spanacul. Se pune piper negru din belșug. Se toarnă în tavă, iar deasupra se pun restul de hamsii și cele două linguri de parmezan.
Se coace 35-40 de minute până când amestecul este solid și umplutura abia începe să devină aurie. Se lasă să se răcească câteva minute înainte de a fi scoasă din tava.
Supă cremoasă de spanac
Supa de spanac este catifelată și fină, cu un conținut scăzut de calorii. Are o mulțime o vitamine și minerale și este potrivită pentru toată familia.
Ingrediente
- 50 g unt
- 1 ceapă medie, tocată mărunt
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 1 cartof mediu, decojit și tăiat în bucăți
- 450 ml supă de pui sau legume
- 600 ml lapte
- 450 g spanac proaspăt, spălat, tocat grosier
- coaja razuită de la jumătati de lămâie
- nucșoară proaspăt ras, după gust
- 3 linguri smântână, pentru servire
Mod de preparare
Se topește untul într-o cratiță mare cu capac, se adaugă ceapa și usturoiul și se gătesc 5-6 minute, până se înmoaie. Apoi se pun cartofii și se mai lasă 1 minut.
Se adaugă supa și se fierbe 8-10 minute până când cartoful se înmoaie. Apoi se toarnă laptele și se dă focul mic. Se pune jumătate din cantitatea de spanac și coaja de lămâie. Se acoperă și se fierbe 15 minute. Se lasă să se răcească aproximativ 5 minute.
Se pune supa răcită într-un blender vertical, se adaugă spanacul rămas și se procesează până compoziția devine omogenă. Se pune supa în boluri și se amestecă în smântână.
Salată de spanac și nuci cu dressing de brânză albastră
Salata de spanac, cu nuci și blue cheese este o combinație de gusturi, arome și texturi care se va încânta. Se consumă imediat după preparare.
Ingrediente
- 75 g brânză blue cheese
- 4 linguri de cremă de brânză
- 100 g spanac frunze baby
- 50 g bucăți de nucă
Mod de preparare
Se amestecă într-un castron brânza blue cheese, crema de brânză, apoi se pun 50 ml de apă. Se amestecă până se omogenizează.
Se pune spanacul pe o farfurie, se presară deasupra bucățile de nucă și se acoperă cu sosul de brânză.
Brioșe cu ouă, spanac și somon afumat
Brioșele cu ouă, spanac și somon afumat sunt gustarea hrănitoare de care ai nevoie pentru birou, o petrecere între prieteni sau la picnic.
Ingrediente
- 1 lingură de oțet de vin alb
- 4 ouă
- 300 g spanac
- 25 g unt
- 2 briose sau chifle moi
- 4 bucăți de somon afumat
- Pentru sosul olandez
- 2 gălbenușuri de ou
- 140 g unt topit
- sucul de la ½ de lămâie
- 1 praf de piper cayenne
Mod de preparare
Pentru a face sosul olandez, se pune un castron mare peste o cratiță cu apă clocotită și se bat gălbenușurile cu 2 linguri de apă fierbinte. Se adaugă treptat untul topit până se încorporează tot. Se amestecă sucul de lămâie și se condimentează cu piper cayenne și sare după gust. Apoi se lasă deoparte.
Se pune la fiert o cratiță cu apă și oțet. Apoi se pun ouăle sparte timp de 2 minute. Se scot și se lasă deoparte.
Spanacul se călește într-un wok cu un pic de unt, apoi se scurge și se condimentează.
Se pune pe foc o tigaie antiaderentă. Se taie brioșele/chiflele pe jumătate și se pun pe tigaie cu partea tăiată în jos. Se lasă până se rumenesc. Se ung cu unt. Se pune pe fiecare jumătate câte o bucată de somon afumat, apoi spanacul. În mijlocul lui se pune câte un ou, iar sosul olandez se împarte în patru. Se pun pe o tavă și se dau la cuptor pentru 1 minut.
Cremă de spanac
Crema de spanac este delicioasă și bogată în nutrienți. Este o rețetă perfectă de primăvară.
Ingrediente
- 25 g unt
- 1 ceapa mică, tocată mărunt
- 2 linguri de făină
- 200 ml lapte integral
- 400 g spanac
- 100 ml smântână
- nucșoară proaspăt rasă
Mod de preparare
Se pune untul într-o tigaie cu ceapa și se lasă să se gătească 5 minute. Apoi se adaugă făina și se mai lasă 2 minute. După aceea se încorporează laptele și se lasă să fiarbă 5 minute sau până când sosul de îngroașă.
Între timp se pune spanacul decongelat într-o strecurătoare. Peste el se toarnă un ibric cu apă clocotită. Se stoarce bine și se toacă grosier. Apoi se pune în sos împreună cu smântâna. Compoziția se încălzește ușor, iar deasupra se rade nucșoară proaspătă.