7 idei de rețete cu spanac pe care le va adora toată lumea

Spanacul este este o sursă bună de vitamine și minerale și se poate găti sub o mulțime de forme. Se poate consuma atât crud, cât și gătit, fără ca procesul să dureze foarte mult. Frunzele tinere de spanac, sau baby spanac, pot fi servite crude în smoothie-uri sau salate, potrivindu-se bine cu sosuri. Sunt o mulțime de rețete cu spanac pe care să le încerci în orice perioadă a anului.

Spanac pentru rețete cu spanac
Spanacul se poate consuma atât proaspăt, cât și preparat termic / Shutterstock

Spanacul conține vitamine și minerale care îți dau energie, îți cresc vitalitatea și îmbunătățesc circulația sangvină. Fierul joacă un rol important în aceste procese pentru că ajută la transportul oxigenului în corp, susține producerea de energie și sinteza ADN-ului. 

Cu toate acestea, nivelurile ridicate de  acid oxalic, găsit în mod natural în spanac, pare să inhibe absorbția mineralelor precum fierul. Pentru a diminua aceste efecte este recomandat să îl gătești cât mai puțin.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Paste cremoase cu ciuperci și spanac

Amestecă tagliatelle, ciuperci și spanacul într-un sos de parmezan și cremă de brânză pentru a face o cină rapidă și cu conținut scăzut de calorii. Încearcă și rețeta de ruladă cu somon și spanac în aluat foietaj.

Paste cu spanac și ciuperci servite într-un bol gri
Poți folosi orice fel de paste, dat cele late sunt cele mai potrivite / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapa mică, tocată mărunt
  • 150 g ciuperci champignon, tăiate pe jumătate
  • 150 g tagliatelle
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 200 g cremă de brânză cu conținut scăzut de grăsimi
  • 15 g parmezan, ras
  • 120 g baby spanac
  • ½ linguriță de fulgi de ardei iute 

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o cratiță medie la foc mediu și se pun ceapa și ciupercile timp de 10 minute sau până se înmoaie și se rumenesc ușor. Între timp, se gătesc pastele urmând instrucțiunile de pe pachet.

Se adaugă usturoiul în tigaia cu ciuperci și se mai lasă încă 2 minute. Apoi se pun crema de brânză și parmezanul și se amestecă până se omogenizează. Se adaugă și baby spanac, se lasă 1 minute și se ia de pe foc.

Se iau pastele de pe foc, se scurg, rezervând 25 ml de apă. Se pun pastele în sosul cremos de ciuperci, se pun din nou pe foc și se mai lasă la foc mic până când spanacul se ofilește, aproximativ 5 minute. Se toarnă puțin din apa în care au fiert pastele pentru ca sosul să fie mai lejer. Se asezonează cu piper negru și se presară deasupra fulgi de ardei iute.

Orez cu lămâie, spanac și feta

Orezul cu lămâie, spanac și feta este plin de nutrienți, inclusiv vitamina K, care este importantă pentru pielea, părul și oasele tale.

Orez cu spanac și brânză feta servit într-o farfurie albă
Orezul cu feta și spanac se poate servi cu salată verde / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de rapiță
  • 2 cepe, tocate mărunt
  • 3 căței mari de usturoi, tăiați felii
  • 300 g orez brun prefiert
  • 700 ml supă de legume fierbinte
  • 400 g spanac congelat
  • 15 g mărar, tocat mărunt
  • zeama de la 1/2 de lămâie
  • 4 felii de lămâie
  • 40 g nuci, tocate
  • 75 g feta, mărunțită

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu și se pun ceapa și usturoiul pentru 10 minute, amestecând des până se înmoaie.

Se pune orezul, apoi se adaugă supa de legume, spanacul congelat și jumătate cantitatea de mărar și de coajă de lămâie. Se acoperă vasul, se reduce focul și se gătește timp de 25 de minute până când orezul este fraged.

Se presară deasupra restul de mărar și de coajă de lămâie, nucile și feta, apoi se amestecă ușor împreună cu sucul de lămâie. Se servește imediat, la fiecare porție adăugându-se două felii de lămâie.

Tartă proaspătă cu spanac și hamsii

Tarta cu spanac și hamsii este potrivită pentru o masă de prânz sau o cină rapidă cu o salată verde alături sau câteva murături. Află mai multe despre beneficiile consumului de spanac.

Tartă de spanac cu hamsii pe o farfurie albă
Tarta cu spanac și hamsii se face în 30 de minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 140 g cartofi noi mici
  • sac 225 g baby spanac
  • 284 ml smântână
  • 2 ouă mari
  • 50 g parmezan proaspăt ras, plus 2 linguri
  • 10 fileuri de hamsii in ulei de masline, clatite si scurse

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la ventilație 160°C sau cel convențional la 180°C. Se fierb cartofii în apă cu sare timp de 6 minute, se scurg și se răcesc sub jet de apă rece, după care se feliază subțire. Se călește în tigaie spanacul cu două linguri de apă. Se lasă până când este suficient de rece pentru a fi manipulat, se stoarce și se toacă.

Se bate smântâna, ouăle și parmezanul într-un castron mare. Se toacă jumătate din cantitatea de hamsii și se adaugă în vasul cu cartofii împreună cu spanacul. Se pune piper negru din belșug. Se toarnă în tavă, iar deasupra se pun restul de hamsii și cele două linguri de parmezan.

Se coace 35-40 de minute până când amestecul este solid și umplutura abia începe să devină aurie. Se lasă să se răcească câteva minute înainte de a fi scoasă din tava. 

Supă cremoasă de spanac

Supa de spanac este catifelată și fină, cu un conținut scăzut de calorii. Are o mulțime o vitamine și minerale și este potrivită pentru toată familia.

Supă cremă de spanac servită într-un bol negru
Supa de spanac se consumă atât caldă, cât și rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 50 g unt
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 cartof mediu, decojit și tăiat în bucăți
  • 450 ml supă de pui sau legume
  • 600 ml lapte
  • 450 g spanac proaspăt, spălat, tocat grosier
  • coaja razuită de la  jumătati de lămâie
  • nucșoară proaspăt ras, după gust
  • 3 linguri smântână, pentru servire

Mod de preparare

Se topește untul într-o cratiță mare cu capac, se adaugă ceapa și usturoiul și se gătesc 5-6 minute, până se înmoaie. Apoi se pun cartofii și se mai lasă 1 minut. 

Se adaugă supa și se fierbe 8-10 minute până când cartoful se înmoaie. Apoi se toarnă laptele și se dă focul mic. Se pune jumătate din cantitatea de spanac și coaja de lămâie. Se acoperă și se fierbe 15 minute. Se lasă să se răcească aproximativ 5 minute.

Se pune supa răcită într-un blender vertical, se adaugă spanacul rămas și se procesează până compoziția devine omogenă. Se pune supa în boluri și se amestecă în smântână.

Salată de spanac și nuci cu dressing de brânză albastră

Salata de spanac, cu nuci și blue cheese este o combinație de gusturi, arome și texturi care se va încânta. Se consumă imediat după preparare.

Salată de spanac cu brânză blue pe o masă de lemn
În salata de spanac cu nuci și sos blue cheese poți adăuga și câteva felii de fructe / Shutterstock

Ingrediente

  • 75 g brânză blue cheese
  • 4 linguri de cremă de brânză
  • 100 g spanac frunze baby
  • 50 g bucăți de nucă

Mod de preparare

Se amestecă într-un castron brânza blue cheese, crema de brânză, apoi se pun 50 ml de apă. Se amestecă până se omogenizează.

Se pune spanacul pe o farfurie, se presară deasupra bucățile de nucă și se acoperă cu sosul de brânză.

Brioșe cu ouă, spanac și somon afumat

Brioșele cu ouă, spanac și somon afumat sunt gustarea hrănitoare de care ai nevoie pentru birou, o petrecere între prieteni sau la picnic.

Brioșe cu spanac aranjate pe un platou de lemn
Brioșele cu somon și spanac se pot consuma cu sos de smântână / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de oțet de vin alb
  • 4 ouă
  • 300 g spanac
  • 25 g unt
  • 2 briose sau chifle moi
  • 4 bucăți de somon afumat
  • Pentru sosul olandez
  • 2 gălbenușuri de ou
  • 140 g unt topit
  • sucul de la ½ de lămâie
  • 1 praf de piper cayenne

Mod de preparare

Pentru a face sosul olandez, se pune un castron mare peste o cratiță cu apă clocotită și se bat gălbenușurile cu 2 linguri de apă fierbinte. Se adaugă treptat untul topit până se încorporează tot. Se amestecă sucul de lămâie și se condimentează cu piper cayenne și sare după gust. Apoi se lasă deoparte.

Se pune la fiert o cratiță cu apă și oțet. Apoi se pun ouăle sparte timp de 2 minute. Se scot și se lasă deoparte.

Spanacul se călește într-un wok cu un pic de unt, apoi se scurge și se condimentează.

Se pune pe foc o tigaie antiaderentă. Se taie brioșele/chiflele pe jumătate și se pun pe tigaie cu partea tăiată în jos. Se lasă până se rumenesc. Se ung cu unt. Se pune pe fiecare jumătate câte o bucată de somon afumat, apoi spanacul. În mijlocul lui se pune câte un ou, iar sosul olandez se împarte în patru. Se pun pe o tavă și se dau la cuptor pentru 1 minut.

Cremă de spanac

Crema de spanac este delicioasă și bogată în nutrienți. Este o rețetă perfectă de primăvară.

Supă cremă de spanac pe un blat de lemn
Crema se spanac se servește pe pâine prăjită / Shutterstock

Ingrediente

  • 25 g unt
  • 1 ceapa mică, tocată mărunt
  • 2 linguri de făină
  • 200 ml lapte integral
  • 400 g spanac
  • 100 ml smântână
  • nucșoară proaspăt rasă

Mod de preparare

Se pune untul într-o tigaie cu ceapa și se lasă să se gătească 5 minute. Apoi se adaugă făina și se mai lasă 2 minute. După aceea se încorporează laptele și se lasă să fiarbă 5 minute sau până când sosul de îngroașă.

Între timp se pune spanacul decongelat într-o strecurătoare. Peste el se toarnă un ibric cu apă clocotită. Se stoarce bine și se toacă grosier. Apoi se pune în sos împreună cu smântâna. Compoziția se încălzește ușor, iar deasupra se rade nucșoară proaspătă.

Citește și
CELE MAI CITITE
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
sfiha
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sfiha
05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
11 septembrie, 09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
11 septembrie, 05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin, potrivit experților
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin, potrivit experților
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin, potrivit experților
Era desfoliată toată faţa. A dat nas în nas cu ursul lânga casă. Lupta cu el l-a băgat în spital
"Era desfoliată toată faţa". A dat nas în nas cu ursul lânga casă. Lupta cu el l-a băgat în spital
"Era desfoliată toată faţa". A dat nas în nas cu ursul lânga casă. Lupta cu el l-a băgat în spital
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Ispita Marcel din sezonul 8 Insula Iubirii nu mai arată deloc așa cum îl știai. La ce schimbare de look a apelat
Ispita Marcel din sezonul 8 Insula Iubirii nu mai arată deloc așa cum îl știai. La ce schimbare de look a apelat
Ispita Marcel din sezonul 8 Insula Iubirii nu mai arată deloc așa cum îl știai. La ce schimbare de look a apelat
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
închide