Cum să faci cel mai bun sos pesto acasă. 11 sfaturi de care să ții cont
Sosul pesto își are originile în regiunea Liguria din nord-vestul Italiei. Prima înregistrare istorică a sosului pesto datează din secolul al XIX-lea, dar, cel mai probabil, era consumat cu mult timp înainte. Termenul „pesto” provine de la cuvântul italian „pestare,” care înseamnă „a zdrobi” sau „a măcina.” Descoperă cum să faci cel mai bun sos pesto la tine acasă. Iată câteva sfaturi utile de la bucătarii profesioniști.
Aceasta se referă la procesul de preparare a sosului, în care ingredientele sunt măcinate împreună pentru a crea o pastă omogenă.
Iată cum poți face sos pesto acasă pentru a aduce un strop din aroma Italiei la tine în bucătărie.
Cum să faci cel mai bun sos pesto acasă
Rețeta clasică de pesto conține busuioc, uleiul de măsline, semințe de pin, usturoi și brânză (de obicei parmezan sau pecorino). Busuiocul, cu aroma sa proaspătă și puternică, este ingredientul de bază și este și cel care dă culoarea puternică a sosului.
Astăzi, pot fi savurate multe variante de pesto modern, inclusiv versiuni roșii și portocalii din sudul Italiei și sosuri verzi similare din întreaga lume.
Pesto este un sos care poate fi preparat cu ușurință și în casă. Nu ai nevoie de mai mult de 10-15 minute, iar rezultatul este unul delicios.
Folosește un un mojar cu pistil
Dacă vrei ca sosul pesto să aibă o aromă și o textură autentice, trebuie să te folosești de un mojar și un pistil pentru a-l prepara. Este adevărat că măcinarea manuală a ingredientelor necesită mai mult efort. Mai mult, sosul nu va fi la fel de cremos ca atunci când folosești un robot de bucătărie.
Totuși, trebuie să ții cont de faptul că varianta lui originală are mici granulații, care îi dau textura specifică.
Zdrobirea busuiocului într-un mojar cu ajutorul unui pistil ajută la păstrarea culorii vibrante a busuiocului.
Dacă folosești un robot de bucătărie, lama acestuia se încălzește, iar căldura se transferă și frunzelor de busuioc. În plus, semințele de pin se vor transforma într-o pastă ceea ce va face ca textura sosului pesto să nu fie cea potrivită.
Încearcă și rețeta de sos chimichurri. Este simplă și ușor de preparat.
Folosește cu grijă robotul de bucătărie
Este firesc să nu ai timp mereu să faci sos pesto acasă folosind un mojar cu pistil. Robotul de bucătărie scutește mult timp, dar trebuie utilizat cu grijă.
Aparatul poate face sosul prea neted, așa că pentru a păstra textura granulată apasă pe buton în sesiuni scurte de câteva secunde.
Nu pune semințele de pin de la început, ci doar după ce busuiocul s-a omogenizat cu uleiul și parmezanul.
Tratează cu delicatețe frunzele de busuioc
Pentru un sos pesto acasă autentic cu un gust de neuitat, ar trebui să folosești busuioc genovez adevărat. Această plantă a primit clasificarea Denominazione di Origine Protetta (Denumire de origine protejată), care evidențiază produse de înaltă calitate, cultivate local.
Chiar dacă nu ai la îndemână busuiocul genovez, poți folosi orice alt tip. Trebuie să ții cont de faptul că frunzele de busuioc conțin polifenoli, care sunt supuși oxidării și, prin urmare, se înnegrește atunci când sunt expuși la oxigen.
Pentru a evita acest lucru, alege frunze foarte proaspete, care nu sunt decolorate sau rupte. Spălă-le cu apă rece, pentru că apa caldă sau fierbinte le va ofili. Apoi, uscă-le cu grijă folosind un prosop de bucătărie.
Alege ingrediente de cea mai bună calitate
Pesto este un sos relativ simplu. Versiunea clasică necesită doar șase ingrediente. În mod ideal, ar trebui să folosești busuioc genovez DOP cu frunze mici, ulei de măsline extravirgin ligurian, brânză Parmigiano Reggiano (învechită 24 de luni) și brânză pecorino sardo.
Dacă le poți obține, vei obține un adevărat răsfăț culinar. Realitatea este că dacă nu ești în Italia este foarte greu să le găsești și, chiar dacă o faci, vor fi foarte scumpe.
Acesta nu este un motiv să nu mai faci pesto în casă. Cumpără cel mai proaspăt busuioc pe care îl poți găsi cu frunze verzi nedeteriorate. Cantitățile de Parmigiano Reggiano și pecorino sardo din rețetă sunt mici, așa că poți să cumperi cea mai bună variantă pe care o găsești.
Alegeți forma potrivită de paste
Sosul pesto poate fi folosit pentru orice fel de paste, dar pentru cele mai bune rezultate, folosește trofie sau trenette. Acestea sunt forme clasice din Liguria. Dacă nu găsești, la fel de potrivite sunt gemelli, fusilli și casarecce.
Prepară pesto cu cartofi și fasole verde
În Liguria există un preparat care conține cartofi și fasole verde. Se servește în mod tradițional cu paste trenette lungi sau trofie scurte.
Acesta este felul de mâncare provine din Genova. Este o versiune puțin mai cremoasă a sosului pesto clasic, datorită amidonului din cartofi.
Încearcă sos pesto din alte ierburi
Există versiuni ale sosului pesto care conțin alte tipuri de ierburi sau verdețuri. Rucola este o alegere bună, la fel și spanacul sau varza kale.
Se mai poate poate face pesto din mentă, dar trebuie să mai adaugi și spanac pentru a domoli aroma puternică a mentei. În loc de semințe de pin folosește migdale.
Poți face sos pesto chiar și din broccoli. Folosește două căni de broccoli împreună cu o ceașcă de busuioc și vei obține un sos delicios.
Alte ierburi din care se poate face pesto sunt coriandeul, pătrunjelul, arpagicul sau usturoiul.
Încearcă diferite tipuri de nuci și semințe
Semințele de pin sunt cremoase și au un gust special, însă poți să le înlocuiești dacă vrei să faci o schimbare în rețeta de pesto. Nucile și migdalele sunt alegeri comune chiar și în Italia. Există chiar salsa di noci, o specialitate din nordul Italiei, care este de fapt pesto de nuci.
Pesto de fistic este o altă alegere gustoasă. Se prepară în special în Sicilia din fistic crud, suc de lămâie, ulei de măsline, brânză rasă și usturoi cu câteva frunze de busuioc proaspăt, sare și piper. Dacă nu îți plac nucile sau ai alergie la ele poți utiliza semințe precum cele de floarea-soarelui, dovleac sau susan.
Încearcă pesto colorat
Pesto nu trebuie să fie neapărat verde. Există rețete italiene rafinate de pesto, roșii sau portocalii.
Pesto alla siciliana sau pesto rosso înseamnă pesto sicilian și are o culoare roșie bogată de la roșii.
În loc de busuioc și usturoi, ingredientele principale sunt roșiile proaspete și brânza ricotta, care se îmbină într-un sos cremos. În unele versiuni sunt folosite roșii uscate la soare, care adaugă o aromă și mai puternică.
Pesto calabrian este, de asemenea, făcut cu roșii și ricotta, dar conține ardei gras roșii și este ușor picant datorită adăugării de peperoncino.
Spre deosebire de alte tipuri de pesto italian, acesta este gătit. Ardeii, roșiile, ceapa sunt călite în ulei de măsline extravirgin înainte de a le amesteca și a adăuga brânza și peperoncino.
Depozitează sosul pesto în mod corect
Dacă nu este păstrat în condiții optime sosul pesto va deveni din verde, maro. Pesto de casă ține patru -cinci zile în frigider, în timp ce borcanele cumpărate din magazin deschise pot sta la frigider 7-10 zile.
Expunerea la oxigen îi va schimba culoarea, așa că trebuie să pui o cantitate mică de ulei de măsline deasupra înainte de a închide recipientul și de a-l pune la frigider.
Poți face pesto vegan
Poți face sos pesto acasă vegan foarte simplu. Este suficient să nu mai pui niciun fel de brânză și să folosești doar restul ingredientelor. Totuși, dacă vrei să folosești o alternativă vegană la parmezan poți să pui tofu sau drojdie nutritivă.