Cum să faci cel mai bun sos pesto acasă. 11 sfaturi de care să ții cont

Sosul pesto își are originile în regiunea Liguria din nord-vestul Italiei. Prima înregistrare istorică a sosului pesto datează din secolul al XIX-lea, dar, cel mai probabil, era consumat cu mult timp înainte. Termenul „pesto” provine de la cuvântul italian “pestare,” care înseamnă „a zdrobi” sau „a măcina.” Descoperă cum să faci cel mai bun sos pesto la tine acasă. Iată câteva sfaturi utile de la bucătarii profesioniști.

Sos pesto preparat acasă și servit într-un bol alb
Sosul pesto se poate face și din alte plante decât busuiocul / Shutterstock

Aceasta se referă la procesul de preparare a sosului, în care ingredientele sunt măcinate împreună pentru a crea o pastă omogenă.

Iată cum poți face sos pesto acasă pentru a aduce un strop din aroma Italiei la tine în bucătărie.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să faci cel mai bun sos pesto acasă

Rețeta clasică de pesto conține busuioc, uleiul de măsline, semințe de pin, usturoi și brânză (de obicei parmezan sau pecorino). Busuiocul, cu aroma sa proaspătă și puternică, este ingredientul de bază și este și cel care dă culoarea puternică a sosului.

Astăzi, pot fi savurate multe variante de pesto modern, inclusiv versiuni roșii și portocalii din sudul Italiei și sosuri verzi similare din întreaga lume.

Pesto este un sos care poate fi preparat cu ușurință și în casă. Nu ai nevoie de mai mult de 10-15 minute, iar rezultatul este unul delicios.

Folosește un un mojar cu pistil

Dacă vrei ca sosul pesto să aibă o aromă și o textură autentice, trebuie să te folosești de un mojar și un pistil pentru a-l prepara. Este adevărat că măcinarea manuală a ingredientelor necesită mai mult efort. Mai mult, sosul nu va fi la fel de cremos ca atunci când folosești un robot de bucătărie.

Totuși, trebuie să ții cont de faptul că varianta lui originală are mici granulații, care îi dau textura specifică.

Zdrobirea busuiocului într-un mojar cu ajutorul unui pistil ajută la păstrarea culorii vibrante a busuiocului.

Dacă folosești un robot de bucătărie, lama acestuia se încălzește, iar căldura se transferă și frunzelor de busuioc. În plus, semințele de pin se vor transforma într-o pastă ceea ce va face ca textura sosului pesto să nu fie cea potrivită.

Încearcă și rețeta de sos chimichurri. Este simplă și ușor de preparat.

Folosește cu grijă robotul de bucătărie

Este firesc să nu ai timp mereu să faci sos pesto acasă folosind un mojar cu pistil. Robotul de bucătărie scutește mult timp, dar trebuie utilizat cu grijă.

Aparatul poate face sosul prea neted, așa că pentru a păstra textura granulată apasă pe buton în sesiuni scurte de câteva secunde.

Nu pune semințele de pin de la început, ci doar după ce busuiocul s-a omogenizat cu uleiul și parmezanul.

Tratează cu delicatețe frunzele de busuioc

Pentru un sos pesto acasă autentic cu un gust de neuitat, ar trebui să folosești busuioc genovez adevărat. Această plantă a primit clasificarea Denominazione di Origine Protetta (Denumire de origine protejată), care evidențiază produse de înaltă calitate, cultivate local.

Chiar dacă nu ai la îndemână busuiocul genovez, poți folosi orice alt tip. Trebuie să ții cont de faptul că frunzele de busuioc conțin polifenoli, care sunt supuși oxidării și, prin urmare, se înnegrește atunci când sunt expuși la oxigen.

Pentru a evita acest lucru, alege frunze foarte proaspete, care nu sunt decolorate sau rupte. Spălă-le cu apă rece, pentru că apa caldă sau fierbinte le va ofili. Apoi, uscă-le cu grijă folosind un prosop de bucătărie.

Alege ingrediente de cea mai bună calitate

Pesto este un sos relativ simplu. Versiunea clasică necesită doar șase ingrediente. În mod ideal, ar trebui să folosești busuioc genovez DOP cu frunze mici, ulei de măsline extravirgin ligurian, brânză Parmigiano Reggiano (învechită 24 de luni) și brânză pecorino sardo.

Dacă le poți obține, vei obține un adevărat răsfăț culinar. Realitatea este că dacă nu ești în Italia este foarte greu să le găsești și, chiar dacă o faci, vor fi foarte scumpe.

Acesta nu este un motiv să nu mai faci pesto în casă. Cumpără cel mai proaspăt busuioc pe care îl poți găsi cu frunze verzi nedeteriorate. Cantitățile de Parmigiano Reggiano și pecorino sardo din rețetă sunt mici, așa că poți să cumperi cea mai bună variantă pe care o găsești.

Alegeți forma potrivită de paste

Sosul pesto poate fi folosit pentru orice fel de paste, dar pentru cele mai bune rezultate, folosește trofie sau trenette. Acestea sunt forme clasice din Liguria. Dacă nu găsești, la fel de potrivite sunt gemelli, fusilli și casarecce.

Prepară pesto cu cartofi și fasole verde

În Liguria există un preparat care conține cartofi și fasole verde. Se servește în mod tradițional cu paste trenette lungi sau trofie scurte.

Acesta este felul de mâncare provine din Genova. Este o versiune puțin mai cremoasă a sosului pesto clasic, datorită amidonului din cartofi.

Încearcă sos pesto din alte ierburi

Există versiuni ale sosului pesto care conțin alte tipuri de ierburi sau verdețuri. Rucola este o alegere bună, la fel și spanacul sau varza kale.

Se mai poate poate face pesto din mentă, dar trebuie să mai adaugi și spanac pentru a domoli aroma puternică a mentei. În loc de semințe de pin folosește migdale.

Poți face sos pesto chiar și din broccoli. Folosește două căni de broccoli împreună cu o ceașcă de busuioc și vei obține un sos delicios.

Alte ierburi din care se poate face pesto sunt coriandeul, pătrunjelul, arpagicul sau usturoiul.

Încearcă diferite tipuri de nuci și semințe

Semințele de pin sunt cremoase și au un gust special, însă poți să le înlocuiești dacă vrei să faci o schimbare în rețeta de pesto. Nucile și migdalele sunt alegeri comune chiar și în Italia. Există chiar salsa di noci, o specialitate din nordul Italiei, care este de fapt pesto de nuci.

Pesto de fistic este o altă alegere gustoasă. Se prepară în special în Sicilia din fistic crud, suc de lămâie, ulei de măsline, brânză rasă și usturoi cu câteva frunze de busuioc proaspăt, sare și piper. Dacă nu îți plac nucile sau ai alergie la ele poți utiliza semințe precum cele de floarea-soarelui, dovleac sau susan.

Încearcă pesto colorat

Pesto nu trebuie să fie neapărat verde. Există rețete italiene rafinate de pesto, roșii sau portocalii.

Pesto alla siciliana sau pesto rosso înseamnă pesto sicilian și are o culoare roșie bogată de la roșii.

În loc de busuioc și usturoi, ingredientele principale sunt roșiile proaspete și brânza ricotta, care se îmbină într-un sos cremos. În unele versiuni sunt folosite roșii uscate la soare, care adaugă o aromă și mai puternică.

Pesto calabrian este, de asemenea, făcut cu roșii și ricotta, dar conține ardei gras roșii și este ușor picant datorită adăugării de peperoncino.

Spre deosebire de alte tipuri de pesto italian, acesta este gătit. Ardeii, roșiile, ceapa sunt călite în ulei de măsline extravirgin înainte de a le amesteca și a adăuga brânza și peperoncino.

Depozitează sosul pesto în mod corect

Dacă nu este păstrat în condiții optime sosul pesto va deveni din verde, maro. Pesto de casă ține patru -cinci zile în frigider, în timp ce borcanele cumpărate din magazin deschise pot sta la frigider 7-10 zile.

Expunerea la oxigen îi va schimba culoarea, așa că trebuie să pui o cantitate mică de ulei de măsline deasupra înainte de a închide recipientul și de a-l pune la frigider.

Poți face pesto vegan

Poți face sos pesto acasă vegan foarte simplu. Este suficient să nu mai pui niciun fel de brânză și să folosești doar restul ingredientelor. Totuși, dacă vrei să folosești o alternativă vegană la parmezan poți să pui tofu sau drojdie nutritivă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Penne cu sos pesto și mazăre în farfurie, decorate cu semințe de pin și frunze de busuioc
Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat
Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat
sos de chiftele
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
Porție de paste penne cu pesto de busuioc și parmezan în farfurie cu furculiță, alături de un bol cu parmezan, un bol cu sos pesto, o sticlă cu ulei, usturoi și frunze de busuioc
Galerie foto
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Şi-a comandat verighetele de pe internet, iar cu 3 zile înainte de nuntă a aflat că a fost păcălită. 521 de euro
Şi-a comandat verighetele de pe internet, iar cu 3 zile înainte de nuntă a aflat că a fost păcălită. "521 de euro"
Şi-a comandat verighetele de pe internet, iar cu 3 zile înainte de nuntă a aflat că a fost păcălită. "521 de euro"
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Procesul împotriva lui Sean Diddy Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Procesul împotriva lui Sean „Diddy” Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Procesul împotriva lui Sean „Diddy” Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
fresh
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
închide