Cum să faci cel mai bun sos pesto acasă. 11 sfaturi de care să ții cont

Sosul pesto își are originile în regiunea Liguria din nord-vestul Italiei. Prima înregistrare istorică a sosului pesto datează din secolul al XIX-lea, dar, cel mai probabil, era consumat cu mult timp înainte. Termenul „pesto” provine de la cuvântul italian “pestare,” care înseamnă „a zdrobi” sau „a măcina.” Descoperă cum să faci cel mai bun sos pesto la tine acasă. Iată câteva sfaturi utile de la bucătarii profesioniști.

Sos pesto preparat acasă și servit într-un bol alb
Sosul pesto se poate face și din alte plante decât busuiocul / Shutterstock

Aceasta se referă la procesul de preparare a sosului, în care ingredientele sunt măcinate împreună pentru a crea o pastă omogenă.

Iată cum poți face sos pesto acasă pentru a aduce un strop din aroma Italiei la tine în bucătărie.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să faci cel mai bun sos pesto acasă

Rețeta clasică de pesto conține busuioc, uleiul de măsline, semințe de pin, usturoi și brânză (de obicei parmezan sau pecorino). Busuiocul, cu aroma sa proaspătă și puternică, este ingredientul de bază și este și cel care dă culoarea puternică a sosului.

Astăzi, pot fi savurate multe variante de pesto modern, inclusiv versiuni roșii și portocalii din sudul Italiei și sosuri verzi similare din întreaga lume.

Pesto este un sos care poate fi preparat cu ușurință și în casă. Nu ai nevoie de mai mult de 10-15 minute, iar rezultatul este unul delicios.

Folosește un un mojar cu pistil

Dacă vrei ca sosul pesto să aibă o aromă și o textură autentice, trebuie să te folosești de un mojar și un pistil pentru a-l prepara. Este adevărat că măcinarea manuală a ingredientelor necesită mai mult efort. Mai mult, sosul nu va fi la fel de cremos ca atunci când folosești un robot de bucătărie.

Totuși, trebuie să ții cont de faptul că varianta lui originală are mici granulații, care îi dau textura specifică.

Zdrobirea busuiocului într-un mojar cu ajutorul unui pistil ajută la păstrarea culorii vibrante a busuiocului.

Dacă folosești un robot de bucătărie, lama acestuia se încălzește, iar căldura se transferă și frunzelor de busuioc. În plus, semințele de pin se vor transforma într-o pastă ceea ce va face ca textura sosului pesto să nu fie cea potrivită.

Încearcă și rețeta de sos chimichurri. Este simplă și ușor de preparat.

Folosește cu grijă robotul de bucătărie

Este firesc să nu ai timp mereu să faci sos pesto acasă folosind un mojar cu pistil. Robotul de bucătărie scutește mult timp, dar trebuie utilizat cu grijă.

Aparatul poate face sosul prea neted, așa că pentru a păstra textura granulată apasă pe buton în sesiuni scurte de câteva secunde.

Nu pune semințele de pin de la început, ci doar după ce busuiocul s-a omogenizat cu uleiul și parmezanul.

Tratează cu delicatețe frunzele de busuioc

Pentru un sos pesto acasă autentic cu un gust de neuitat, ar trebui să folosești busuioc genovez adevărat. Această plantă a primit clasificarea Denominazione di Origine Protetta (Denumire de origine protejată), care evidențiază produse de înaltă calitate, cultivate local.

Chiar dacă nu ai la îndemână busuiocul genovez, poți folosi orice alt tip. Trebuie să ții cont de faptul că frunzele de busuioc conțin polifenoli, care sunt supuși oxidării și, prin urmare, se înnegrește atunci când sunt expuși la oxigen.

Pentru a evita acest lucru, alege frunze foarte proaspete, care nu sunt decolorate sau rupte. Spălă-le cu apă rece, pentru că apa caldă sau fierbinte le va ofili. Apoi, uscă-le cu grijă folosind un prosop de bucătărie.

Alege ingrediente de cea mai bună calitate

Pesto este un sos relativ simplu. Versiunea clasică necesită doar șase ingrediente. În mod ideal, ar trebui să folosești busuioc genovez DOP cu frunze mici, ulei de măsline extravirgin ligurian, brânză Parmigiano Reggiano (învechită 24 de luni) și brânză pecorino sardo.

Dacă le poți obține, vei obține un adevărat răsfăț culinar. Realitatea este că dacă nu ești în Italia este foarte greu să le găsești și, chiar dacă o faci, vor fi foarte scumpe.

Acesta nu este un motiv să nu mai faci pesto în casă. Cumpără cel mai proaspăt busuioc pe care îl poți găsi cu frunze verzi nedeteriorate. Cantitățile de Parmigiano Reggiano și pecorino sardo din rețetă sunt mici, așa că poți să cumperi cea mai bună variantă pe care o găsești.

Alegeți forma potrivită de paste

Sosul pesto poate fi folosit pentru orice fel de paste, dar pentru cele mai bune rezultate, folosește trofie sau trenette. Acestea sunt forme clasice din Liguria. Dacă nu găsești, la fel de potrivite sunt gemelli, fusilli și casarecce.

Prepară pesto cu cartofi și fasole verde

În Liguria există un preparat care conține cartofi și fasole verde. Se servește în mod tradițional cu paste trenette lungi sau trofie scurte.

Acesta este felul de mâncare provine din Genova. Este o versiune puțin mai cremoasă a sosului pesto clasic, datorită amidonului din cartofi.

Încearcă sos pesto din alte ierburi

Există versiuni ale sosului pesto care conțin alte tipuri de ierburi sau verdețuri. Rucola este o alegere bună, la fel și spanacul sau varza kale.

Se mai poate poate face pesto din mentă, dar trebuie să mai adaugi și spanac pentru a domoli aroma puternică a mentei. În loc de semințe de pin folosește migdale.

Poți face sos pesto chiar și din broccoli. Folosește două căni de broccoli împreună cu o ceașcă de busuioc și vei obține un sos delicios.

Alte ierburi din care se poate face pesto sunt coriandeul, pătrunjelul, arpagicul sau usturoiul.

Încearcă diferite tipuri de nuci și semințe

Semințele de pin sunt cremoase și au un gust special, însă poți să le înlocuiești dacă vrei să faci o schimbare în rețeta de pesto. Nucile și migdalele sunt alegeri comune chiar și în Italia. Există chiar salsa di noci, o specialitate din nordul Italiei, care este de fapt pesto de nuci.

Pesto de fistic este o altă alegere gustoasă. Se prepară în special în Sicilia din fistic crud, suc de lămâie, ulei de măsline, brânză rasă și usturoi cu câteva frunze de busuioc proaspăt, sare și piper. Dacă nu îți plac nucile sau ai alergie la ele poți utiliza semințe precum cele de floarea-soarelui, dovleac sau susan.

Încearcă pesto colorat

Pesto nu trebuie să fie neapărat verde. Există rețete italiene rafinate de pesto, roșii sau portocalii.

Pesto alla siciliana sau pesto rosso înseamnă pesto sicilian și are o culoare roșie bogată de la roșii.

În loc de busuioc și usturoi, ingredientele principale sunt roșiile proaspete și brânza ricotta, care se îmbină într-un sos cremos. În unele versiuni sunt folosite roșii uscate la soare, care adaugă o aromă și mai puternică.

Pesto calabrian este, de asemenea, făcut cu roșii și ricotta, dar conține ardei gras roșii și este ușor picant datorită adăugării de peperoncino.

Spre deosebire de alte tipuri de pesto italian, acesta este gătit. Ardeii, roșiile, ceapa sunt călite în ulei de măsline extravirgin înainte de a le amesteca și a adăuga brânza și peperoncino.

Depozitează sosul pesto în mod corect

Dacă nu este păstrat în condiții optime sosul pesto va deveni din verde, maro. Pesto de casă ține patru -cinci zile în frigider, în timp ce borcanele cumpărate din magazin deschise pot sta la frigider 7-10 zile.

Expunerea la oxigen îi va schimba culoarea, așa că trebuie să pui o cantitate mică de ulei de măsline deasupra înainte de a închide recipientul și de a-l pune la frigider.

Poți face pesto vegan

Poți face sos pesto acasă vegan foarte simplu. Este suficient să nu mai pui niciun fel de brânză și să folosești doar restul ingredientelor. Totuși, dacă vrei să folosești o alternativă vegană la parmezan poți să pui tofu sau drojdie nutritivă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Penne cu sos pesto și mazăre în farfurie, decorate cu semințe de pin și frunze de busuioc
Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat
Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat
sos de chiftele
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
Rețetă de sos pentru chiftele. Trucuri care îl fac extrem de gustos
Porție de paste penne cu pesto de busuioc și parmezan în farfurie cu furculiță, alături de un bol cu parmezan, un bol cu sos pesto, o sticlă cu ulei, usturoi și frunze de busuioc
Galerie foto
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
5 iulie, 06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
5 iulie, 06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Nepoata Victoriei Ruffo a împlinit 1 an. Actrița ar fi lipsit de la petrecerea zilei sale de naștere
Nepoata Victoriei Ruffo a împlinit 1 an. Actrița ar fi lipsit de la petrecerea zilei sale de naștere
Nepoata Victoriei Ruffo a împlinit 1 an. Actrița ar fi lipsit de la petrecerea zilei sale de naștere
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Tartă cu lămâie și zmeură
Tartă cu lămâie și zmeură
Tartă cu lămâie și zmeură
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Sean Diddy Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
închide