5 greșeli pe care le faci când prepari sosuri. Soluții pentru a le repara

Descoperă cinci greșeli pe care le faci când prepari sosuri și cum le poți repara pentru ca, la final, să te bucuri de un preparat delicios.

Publicat: 16 iulie 2022, 13:51 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:14
Sos de roșii, așezat într-un recipient de metal, cu o lingură de lemn pusă în el.
Galerie foto

Galerie foto

Pentru a te asigura că totul decurge ca la carte, îți dezvăluim care sunt cele mai comune cinci greșeli pe care le poți face când prepari sosuri / Shutterstock

Atunci când te gândești ce preparate să mai gătești, cu siguranță ai în vedere și un sos cremos sau picant care să îl însoțească. Pentru a te asigura că totul decurge ca la carte, îți dezvăluim care sunt cele mai comune cinci greșeli pe care le poți face când prepari sosuri și cum poți să le îndrepți, potrivit TheSpruceEats.com.

Pentru a parcurge mai ușor sfaturile culinare de mai jos, am structurat informațiile în funcție de diferite tipuri cunoscute de sosuri.

5 greșeli pe care le faci când prepari sosuri

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este mai ușor să cumperi sosuri gata făcute, dar nimic nu se compară cu cele făcute în casă. Sunt mai gustoase, mai ieftine, iar tu știi exact ce mănânci. Numai că uneori poate fi o dilemă: cum prepari sos astfel încât să fie la fel de gustos ca cel din magazine.

Află cât de ce nu e recomandat să lași sosul marinara pe foc mai mult de 20 de minute, dar și care este secretul unui sos de brânză reușit.

Sos marinara

Sosul marinara are în compoziție roșii, usturoi și ulei de măsline. Tentația de a-l lăsa mult pe foc, pentru a scădea până se îngroașă este mare. La acest sos nu este cazul, pentru că roșiile trebuie să își păstreze aroma și textura. Dacă este lăsat pe foc mai mult de 20 de minute, nu se mai poate numi sos marinara.

Soluție: Urmează rețeta întocmai. Nu îl ține mai mult pe foc și nici nu pune alte condimente în el, oricât de mare ar fi tentația.

Sosul marinara este perfect pentru fripturi la grătar / Stutterstock
Citește și

Cum prepari un sos de brânză fără greșeli

Sosul de brânză făcut în casă este excelent, dar nu este tocmai ușor de făcut. Primul pas este să faci un sos bechamel, apoi să adaugi în el brânză răzuită. Secretul este să pui brânzeturile potrivite. Cele proaspete se topesc repede, fără să lase bulgărași în sos, dar nu sunt foarte aromate. Brânzeturile maturate, cum este cheddar, se topesc greu, dar îi vor da sosului parfumul potrivit.

Soluție: Pune atât brânzeturi proaspete, cât și maturate și amestecă în continuu. Adaugă-le întâi pe cele care se topesc mai greu, iar când acestea sunt aproape topite, pune-le și pe cele prospete. Eventual, răzuiește brânzeturile maturate înainte de a le pune în sos.

Sosul de brânză este potrivit pentru paste, dar și pentru cartofi sau legume la cuptor / Shutterstock

Sosul olandez

Sosul olandez este unul clasic. Se prepară din unt topit, în care se amestecă gălbenușuri de ou. Urmând coresc pașii, vei avea la final un sos cremos, ușor, untos. Nu renunța să faci sos olandez în casă doar pentru că te temi că greșești! Orice se poate îndrepta.

Cea mai des făcută greșeală este că gălbenușurile sunt gătite prea mult.

Soluție: Dacă faci acest lucru, nu îți rămâne decât să le folosești pentru altceva și să prepari altele.

În schimb, dacă sosul ți se taie, poți rezolva problema foarte ușor. Adaugă o linguriță de apă fierbinte și continuă să mixezi. Dacă nici așa nu ”se repară”, înt-un vas curat pune un gălbenuș de ou și toarnă puțin câte puțin sosul tăiat în timp ce bați energic cu telul.  

Sosul olandez este potrivit pentru fripturi / Shutterstock

Cum prepari sos pentru friptură fără să greșești

Sosul pentru friptură sau gravy este foarte popular în SUA, însă îl găsești și la noi în magazine gata făcut. Îl poți face și tu acasă, având grijă să aibă textura cremoasă a celui original. De cele mai multe ori, iese ori prea subțire, ori prea gumos.

Pentru a face sos gravy, ai nevoie de grăsimea rămasă de la friptura de porc sau de pui, în care se încorporează făină cu ajutorul unui tel. Când această etapă este gata, se adaugă puțin câte puțin stoc (supă) fierbinte, amestecând cu telul, la foc mediu.

Cea mai mare problemă apare atunci când făina nu este încorporată complet în sos și face cocoloașe.

Soluție: Amestecă energic făina cu restul de grăsime până când se omogenizează perfect. Stocul se adaugă puțin câte puțin, dar se mixează energic cu telul.

Sosul pentru friptură completează perfect gustul cărnii / Shutterstock

Sos barbeque (BBQ)

La sosul barbeque problema nu apare de obicei la preparare, ci la folosire. De obicei, este adăugat mult prea devreme peste carne în procesul de gătire.

Cum prepari sos barbeque: amesteci ketchup cu zahăr brun și/sau melasă. Ingredientele se caramelizează mai repede decât se gătește carnea. Dacă sosul este adăugat prea repede se va arde, carnea se va înnegri și vei fi nevoită să o iei de pe grătar. Vei constata că la interior este crudă, deși la exterior pare arsă.

Soluție: Lasă pe grătar carnea până când este aproape gata și apoi pune sosul barbeque.

Sosul barbeque dă un gust special cărnii la grătar / Shutterstock

Există sosuri pentru carnea la grătar care pot transforma o simplă friptură, într-o delicatesă. Descoperă și tu șapte sosuri pentru carnea la grătar pe care trebuie să le încerci. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Porție de cheesecake cu jeleu de caise pe farfurie, alături de platoul cu cheesecake și caise proaspete
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde, decorate cu roșii și ceapă roșie
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
05:52
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Urme albe pe ciocolată
05:41
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
16 august, 07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
16 august, 05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
15 august, 10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
15 august, 09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Te rog, respiră! Te rog! Tragedia din Jupiter s-a repetat şi la Olimp
"Te rog, respiră! Te rog!" Tragedia din Jupiter s-a repetat şi la Olimp
"Te rog, respiră! Te rog!" Tragedia din Jupiter s-a repetat şi la Olimp
amp;#8220;Aveţi o pensie nesimţită?” Răspunsul dat de milionarul român care primeşte 3 pensii de la stat!
amp;#8220;Aveţi o pensie nesimţită?” Răspunsul dat de milionarul român care primeşte 3 pensii de la stat!
amp;#8220;Aveţi o pensie nesimţită?” Răspunsul dat de milionarul român care primeşte 3 pensii de la stat!
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
închide