Cum să fierbi paste al dente. Sfaturi de la un chef un italian

Pastele se gătesc rapid, sunt foarte versatile și delicioase, însă este nevoie de respectarea câtorva sfaturi pentru a le pregăti perfect. Dacă ele vin de la un italian atunci succesul este garantat. Află cum poți să fierbi pastele al dente.

Publicat: 13 noiembrie 2022, 06:00
Un blat de lemn pe care se află o oală cu apă fiartă și paste pentru a ilustra cum se fierb pastele al dente
Pastele se gătesc rapid, sunt foarte versatile și delicioase. Află cum poți să fierbi pastele al dente / Shutterstock

Primul pas pentru a avea paste gătite perfect este să le fierbi al dente. Acest lucru nu este neapărat ușor, mai ales dacă nu ai experiență cu acest tip de preparate.

Gennaro Contaldo, un chef italian, a povestit pentru Express.co.uk cum poți să gătești pastele fără să dai greș, exact ca în țara lor de origine. Acest lucru înseamnă să le scoți din oală cu puțin timp înainte să fie fierte complet.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să fierbi paste al dente

Majoritatea pastelor lungi, cum ar fi linguine, spaghete sau tagliatelle, au nevoie de 8-10 minute pentru a fi fierte al dente. Formele de paste mai scurte, mai groase, cum ar fi fundite sau penne, durează 10-12 minute, iar pastele proaspete, cum ar fi ravioli sau tortellini, se vor prepara între 3-5 minute.

Cu 1-2 minute înainte de acest timp este bine să scoți din vas o bucată de paste și să o guști pentru a vedea dacaă este gătită complet. Așa îți vei da seama dacă pastele sunt sau nu gata. Respectând aceste sfaturi vei avea niște paste cu o textură perfectă.

Dacă vrei să gătești cantitatea potrivită de paste pentru numărul de persoane de la masă trebuie să fierbi 80-100 grame pentru fiecare persoană.

Odată ce pastele sunt gătite, trebuie să le scoți din apă. Apoi le lași să se usuce un minut sau două înainte de a le amesteca cu orice fel de sos. Dacă sosul pe care dorești să îl folosești este prea gros, păstrează o cantitate mică din apa în care au fiert pastele pentru a-l subția.

Te invităm să afli mai multe și despre modul în care poți depozita pastele. Uite cum le poți păstra pentru mai mult timp.

De câtă apă și sare ai nevoie pentru a fierbe pastele

După ce fierbi pastele acestea trebuie să fie ferme, dar totuși ușor de mestecat, al dente, cum ar spune italienii. Primul pas este să pui suficientă sare în apa în care le fierbi.

Cheful recomandă 10 grame de sare la fiecare litru de apă. Vei avea nevoie de 500 ml – 1 l de apă pentru fiecare 100 g de paste pe care le fierbi.

Așteaptă până când apa fierbe bine și de-abia apoi pune pastele. După 1 minut amestecă cu o furculiță.

Timpul de gătire al pastelor depinde în primul rând de modul în care sunt produse. Dacă ai paste uscate vor avea nevoie de 8-10 minute pentru a fi fierte al dente. Pastele proaspete vor fi gata în aproximativ două minute. Află mai multe despre cum se prepară corect pastele.

Trebuie să ții cont de faptul că pastele vor continua să se gătească și împreună cu sosul așa că un timp mai mare de fierbere le va aduce o textură neplăcută.

Nu este necesar să adaugi ulei în apa în care fierb pastele pentru că acesta va împiedica sosul să adere. Pentru a evita lipirea pastelor între ele este suficient să le pui în cantitatea potrivită de apă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două Mini tarte cu mere de post, o furculiță și mere proaspete
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Melcișori de post cu mac pe un grătar și pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Hummus cu usturoi copt în bol, alături de lipii și usturoi proaspăt
Hummus cu usturoi copt. Rețeta unui preparat cremos și aromat
Hummus cu usturoi copt. Rețeta unui preparat cremos și aromat
Tort de mere cu vanilie și ciocolată porționat
Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere
Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere
Hummus cu spanac în bol alb, alături de felii de pâine
Hummus cu spanac. Un preparat cremos, sănătos și plin de savoare
Hummus cu spanac. Un preparat cremos, sănătos și plin de savoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
idee de rețete cu ton din conservă
20 martie, 06:18
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos 3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
20 martie, 05:57
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Porție de Ghișman cu smântână și mentă
20 martie, 05:47
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Penne cu sos pesto și mazăre în farfurie, decorate cu semințe de pin și frunze de busuioc
19 martie, 08:10
Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat
Porție de curry de năut cu legume
19 martie, 08:10
Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare
maqluba servită pe o farfurie albă
19 martie, 08:10
Maqluba. Orez cu carne și legume, mâncarea spectaculoasă a Orientului Mijlociu Maqluba. Orez cu carne și legume, mâncarea spectaculoasă a Orientului Mijlociu
Torta della Nonna servit pe un suport special
18 martie, 07:54
Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Papricaș de vită. Un preparat clasic al bucătăriei ungurești
Papricaș de vită. Un preparat clasic al bucătăriei ungurești
Papricaș de vită. Un preparat clasic al bucătăriei ungurești
Vremea 24 martie - 21 aprilie 2025. Deosebit de cald în următoarele zile, cu temperaturi de peste 22 grade Celsius
Vremea 24 martie - 21 aprilie 2025. Deosebit de cald în următoarele zile, cu temperaturi de peste 22 grade Celsius
Vremea 24 martie - 21 aprilie 2025. Deosebit de cald în următoarele zile, cu temperaturi de peste 22 grade Celsius
Milionarul român care a avut o aventură cu soţia prietenului său, după ce a botezat copilul celor doi. „Stăteam împreună tot timpul”
Milionarul român care a avut o aventură cu soţia prietenului său, după ce a botezat copilul celor doi. „Stăteam împreună tot timpul”
Milionarul român care a avut o aventură cu soţia prietenului său, după ce a botezat copilul celor doi. „Stăteam împreună tot timpul”
Cătălin Botezatu, nevoit să repete analizele din cauza cancerului. Designerul merge în Turcia special pentru asta
Cătălin Botezatu, nevoit să repete analizele din cauza cancerului. Designerul merge în Turcia special pentru asta
Cătălin Botezatu, nevoit să repete analizele din cauza cancerului. Designerul merge în Turcia special pentru asta
Kerem Bürsin și Melisa Sabancı Tapan s-au despărțit. Ce arată publicațiile din Turcia
Kerem Bürsin și Melisa Sabancı Tapan s-au despărțit. Ce arată publicațiile din Turcia
Kerem Bürsin și Melisa Sabancı Tapan s-au despărțit. Ce arată publicațiile din Turcia
Descoperire impresionantă în România. În ce zonă a fost găsită o cetate care s-a ascuns 5.000 de ani
Descoperire impresionantă în România. În ce zonă a fost găsită o cetate care s-a ascuns 5.000 de ani
Descoperire impresionantă în România. În ce zonă a fost găsită o cetate care s-a ascuns 5.000 de ani
Vafe crocante cu cartofi, de post
Vafe crocante cu cartofi, de post
Vafe crocante cu cartofi, de post
Obiceiuri sănătoase de igienă dentară care trebuie învățate devreme
Obiceiuri sănătoase de igienă dentară care trebuie învățate devreme
Obiceiuri sănătoase de igienă dentară care trebuie învățate devreme
Kanye West plănuiește să se mute în Europa pentru un nou început, întrucât se simte neînțeles în SUA. Rapperul ia în considerare și România
Kanye West plănuiește să se mute în Europa pentru un nou început, întrucât se simte „neînțeles” în SUA. Rapperul ia în considerare și România
Kanye West plănuiește să se mute în Europa pentru un nou început, întrucât se simte „neînțeles” în SUA. Rapperul ia în considerare și România
Ce poate semnala pofta de sărat. Motivele pentru care corpul cere mai multă sare
Ce poate semnala pofta de sărat. Motivele pentru care corpul „cere” mai multă sare
Ce poate semnala pofta de sărat. Motivele pentru care corpul „cere” mai multă sare
fresh
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant

Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant

Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant

Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare

Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare

Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană

Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană

3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos

3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos

Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat

Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat
închide