Rețete savuroase cu dovleac. Preparate pe care să le încerci toamna aceasta

Dovleacul este fără îndoială vedeta toamnei. De la plăcinte până la tarte și budinci, dovleacul adaugă o aromă minunată și o textură catifelată multor deserturi delicioase. Îți propunem 3 rețete savuroase cu dovleac pe care să le încerci în sezonul rece.  

Rețete cu dovleac servite pe o masă
Dovleacul poate fi folosit atât în deserturi, cât și în preparate sărate / Shutterstock

Dovleacul are o aromă dulce ceea ce îl face potrivit pentru o varietate de condimente și arome, mai ales atunci când prepari deserturi. Poți folosi scorțișoară, vanilie, cardamon, ghimbir, nucșoara, cuișoare. Poți să îl transformi într-o mulțime de prăjituri de la plăcinte la cheesecake sau poți pur și simplu să îl coci la cuptor.

Indiferent ce ai alege vei avea un preparat cremos, cu arome delicate de care te vei bucura ori de câte ori ai poftă de ceva dulce și delicios.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cheesecake cu dovleac

Cheesecake cu dovleac nu este prea dulce, având un echilibru între aroma cremei de brânză și dulceața dovleacului, toate unite de bogăția condimentelor.

Cheesecake cu dovleac servit pe farfurii albe
Cheesecake-ul cu dovleac este un desert cu specific american / Shutterstock

Ingrediente

Pentru blat

  • 400 g biscuiți Graham mărunțiți
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 100 g unt topit

Pentru umplutura de cheesecake

  • 250 g cremă de brânză
  • 80 g zahăr brun
  • 500 g piure de dovleac
  • 2 ouă mari la temperatura camerei
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • ½ linguriță de scorțișoară măcinată
  • ¼ de linguriță amestec de condimente pentru dovleac
  • 1 lingură de făină
  • 80 ml smântână de gătit

Pentru decor

  • 110 ml smântână de gătit
  • sos de caramel

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C și se tapetează baza unei forme de tort cu diametrul de 20 cm cu hârtie de copt.

Într-un castron se amestecă biscuiții cu 2 linguri de zahăr brun și untul topit. Se toarnă amestecul în forma de tort pregătită și cu spatele unei căni sau al unei linguri, se presează firimiturile de biscuiți Graham până când sunt compacte. Se pune forma de tort la frigider timp de 10 minute pentru a se întări.

Între timp, într-un bol curat se pune crema de brânză și se bate cu mixerul un minut pentru a se înmuia. Apoi se adaugă zahărul și se mixează 2-3 minute, până când totul este omogenizat. Se adaugă piureul de dovleac, ouăle, extractul de vanilie, scorțișoara, amestecul de condimente și făina în bol și se amestecă până când ingredientele sunt încorporate.

La final, se pune smântâna și se mai mixează 30 de secunde. Se scoate tava de tort din frigider și se toarnă crema de dovleac deasupra bazei de biscuiți întăriți. Se mișcă ușor forma de tort pe blat de câteva ori pentru a permite bulelor de aer prinse să se ridice la suprafață.

Se învelește cu grijă exteriorul formei de tort cu câteva straturi de folie de aluminiu, apoi se pune tava în centrul cuptorului pe o tavă mare cu lateralele adânci. Se toarnă apă astfel încât să aibă aproximativ 2 cm, apoi se coace o oră.

După o oră, se oprește cuptorul și se deschide ușa pentru a lăsa cheesecakeul să se răcească complet. După ce a ajuns la temperatura camerei, se transferă la frigider 6-8 ore sau peste noapte. Apoi se scoate ușor din forma de tort și se pune pe un platou. Se bate smântâna până devine frișcă și se decorează prăjitura. Se servește cu sos caramel.

Pumpkin spice latte

Această rețetă pentru un latte clasic cu condimente de dovleac combină aromele tradiționale de toamnă cu cafeaua.

Pumpkin spice latte  aături de câteva fursefuri cu scorțișoară
Pumpkin spice latte pote fi condimentată cu anason, scorțișoară sau cardamon / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 cană espresso
  • 6 linguri de piure de dovleac
  • 4 linguri de sirop de arțar
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • ¼ linguriță de ghimbir măcinat
  • ¼ linguriță de nucșoară
  • ⅛ linguriță de cuișoare măcinate
  • 400 ml lapte
  • frișcă

Mod de preparare

Într-o oală mică, se combină espresso, piureul de dovleac, siropul de arțar, vanilia, scorțișoara, ghimbirul, nucșoara și cuișoarele. Se dă la foc mic amestecându-se constant, timp de 5 minute.

Într-o altă oală mică, se pune laptele și se încălzește, fără să fiarbă. Se toarnă laptele într-o presă franceză și, folosind pistonul, se trage în sus și în jos într-o mișcare rapidă timp de aproximativ 3 minute sau până când laptele devine ușor și spumos.

Se pune amestecul de cafea și dovleac în două căni și se acoperă cu spumă de lapte. Se decorează cu frișcă și scorțișoară măcinată.

Cupcakes cu dovleac

Cupcakes cu dovleac sunt desertul perfect pentru toamnă, cremoase și pufoase, cu un gust echilibrat și aromat. Încearcă și rețeta de chec cu dovleac. Se prepară ușor și rapid.

Cupcakes cu dovleac servite într-un bol gri
Cupcakes cu dovleac pot fi servite atât la desert, cât și la micul-dejun / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g piure de dovleac
  • 100 g zahăr brun
  • 100 g zahăr
  • 110 ml ulei vegetal
  • 2 ouă
  • 120 g făină
  • 1 linguriță de praf de copt
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • ½ linguriță de sare
  • 1 linguriță de condimente pentru dovleac
  • ½ linguriță de scorțișoară măcinată

Pentru glazură

  • 120 g unt sărat, înmuiat
  • 220 g cremă de brânză, înmuiată
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 3 linguri de sirop de arțar
  • 300 g zahăr pudră

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se pregătește o tavă de brioșe cu 12 forme cu hârtie specială.

Se combină piureul de dovleac, zahărul brun, zahărul granulat, uleiul vegetal și ouăle.

Într-un castron separat, se amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, condimentul pentru dovleac și scorțișoară. Apoi se încorporează ingredientele umede în cele uscate. Se împarte aluatul între cele 12 forme de brioșe. Se coc 18-20 de minute.

Când ai timp prepară și o budincă de dovleac. Este delicioasă în acest sezon.

Se mixează untul cu crema de brânză până se omogenizează. Apoi se încorporează extractul de vanilie și siropul de arțar. După aceea, se adaugă zahărul pudră lingură cu lingură mixând după fiecare. Deasupra fiecărei cupcake se pune cremă de brânză.

Citește și
CELE MAI CITITE
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ce pot găti copiii singuri
Ce pot găti copiii singuri. 5 rețete pentru toate vârstele și gusturile
Ce pot găti copiii singuri. 5 rețete pentru toate vârstele și gusturile
Ingrediente pentru rețete keto pentru cină
Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
rețete de mic dejun pe care le poți face de seara, puse pe o farfurie albă
3 rețete de mic dejun pe care le poți face de seara. Idei de preparate sățioase și rapide
3 rețete de mic dejun pe care le poți face de seara. Idei de preparate sățioase și rapide
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
5 iulie, 06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
5 iulie, 06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Sean Diddy Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
închide