Rețete savuroase cu dovleac. Preparate pe care să le încerci toamna aceasta
Dovleacul este fără îndoială vedeta toamnei. De la plăcinte până la tarte și budinci, dovleacul adaugă o aromă minunată și o textură catifelată multor deserturi delicioase. Îți propunem 3 rețete savuroase cu dovleac pe care să le încerci în sezonul rece.
Dovleacul are o aromă dulce ceea ce îl face potrivit pentru o varietate de condimente și arome, mai ales atunci când prepari deserturi. Poți folosi scorțișoară, vanilie, cardamon, ghimbir, nucșoara, cuișoare. Poți să îl transformi într-o mulțime de prăjituri de la plăcinte la cheesecake sau poți pur și simplu să îl coci la cuptor.
Indiferent ce ai alege vei avea un preparat cremos, cu arome delicate de care te vei bucura ori de câte ori ai poftă de ceva dulce și delicios.
Cheesecake cu dovleac
Cheesecake cu dovleac nu este prea dulce, având un echilibru între aroma cremei de brânză și dulceața dovleacului, toate unite de bogăția condimentelor.
Ingrediente
Pentru blat
- 400 g biscuiți Graham mărunțiți
- 2 linguri de zahăr brun
- 100 g unt topit
Pentru umplutura de cheesecake
- 250 g cremă de brânză
- 80 g zahăr brun
- 500 g piure de dovleac
- 2 ouă mari la temperatura camerei
- 1 linguriță de extract de vanilie
- ½ linguriță de scorțișoară măcinată
- ¼ de linguriță amestec de condimente pentru dovleac
- 1 lingură de făină
- 80 ml smântână de gătit
Pentru decor
- 110 ml smântână de gătit
- sos de caramel
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 190°C și se tapetează baza unei forme de tort cu diametrul de 20 cm cu hârtie de copt.
Într-un castron se amestecă biscuiții cu 2 linguri de zahăr brun și untul topit. Se toarnă amestecul în forma de tort pregătită și cu spatele unei căni sau al unei linguri, se presează firimiturile de biscuiți Graham până când sunt compacte. Se pune forma de tort la frigider timp de 10 minute pentru a se întări.
Între timp, într-un bol curat se pune crema de brânză și se bate cu mixerul un minut pentru a se înmuia. Apoi se adaugă zahărul și se mixează 2-3 minute, până când totul este omogenizat. Se adaugă piureul de dovleac, ouăle, extractul de vanilie, scorțișoara, amestecul de condimente și făina în bol și se amestecă până când ingredientele sunt încorporate.
La final, se pune smântâna și se mai mixează 30 de secunde. Se scoate tava de tort din frigider și se toarnă crema de dovleac deasupra bazei de biscuiți întăriți. Se mișcă ușor forma de tort pe blat de câteva ori pentru a permite bulelor de aer prinse să se ridice la suprafață.
Se învelește cu grijă exteriorul formei de tort cu câteva straturi de folie de aluminiu, apoi se pune tava în centrul cuptorului pe o tavă mare cu lateralele adânci. Se toarnă apă astfel încât să aibă aproximativ 2 cm, apoi se coace o oră.
După o oră, se oprește cuptorul și se deschide ușa pentru a lăsa cheesecakeul să se răcească complet. După ce a ajuns la temperatura camerei, se transferă la frigider 6-8 ore sau peste noapte. Apoi se scoate ușor din forma de tort și se pune pe un platou. Se bate smântâna până devine frișcă și se decorează prăjitura. Se servește cu sos caramel.
Pumpkin spice latte
Această rețetă pentru un latte clasic cu condimente de dovleac combină aromele tradiționale de toamnă cu cafeaua.
Ingrediente
- 1 cană espresso
- 6 linguri de piure de dovleac
- 4 linguri de sirop de arțar
- 2 lingurițe de extract de vanilie
- 1 linguriță de scorțișoară
- ¼ linguriță de ghimbir măcinat
- ¼ linguriță de nucșoară
- ⅛ linguriță de cuișoare măcinate
- 400 ml lapte
- frișcă
Mod de preparare
Într-o oală mică, se combină espresso, piureul de dovleac, siropul de arțar, vanilia, scorțișoara, ghimbirul, nucșoara și cuișoarele. Se dă la foc mic amestecându-se constant, timp de 5 minute.
Într-o altă oală mică, se pune laptele și se încălzește, fără să fiarbă. Se toarnă laptele într-o presă franceză și, folosind pistonul, se trage în sus și în jos într-o mișcare rapidă timp de aproximativ 3 minute sau până când laptele devine ușor și spumos.
Se pune amestecul de cafea și dovleac în două căni și se acoperă cu spumă de lapte. Se decorează cu frișcă și scorțișoară măcinată.
Cupcakes cu dovleac
Cupcakes cu dovleac sunt desertul perfect pentru toamnă, cremoase și pufoase, cu un gust echilibrat și aromat. Încearcă și rețeta de chec cu dovleac. Se prepară ușor și rapid.
Ingrediente
- 250 g piure de dovleac
- 100 g zahăr brun
- 100 g zahăr
- 110 ml ulei vegetal
- 2 ouă
- 120 g făină
- 1 linguriță de praf de copt
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- ½ linguriță de sare
- 1 linguriță de condimente pentru dovleac
- ½ linguriță de scorțișoară măcinată
Pentru glazură
- 120 g unt sărat, înmuiat
- 220 g cremă de brânză, înmuiată
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 3 linguri de sirop de arțar
- 300 g zahăr pudră
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se pregătește o tavă de brioșe cu 12 forme cu hârtie specială.
Se combină piureul de dovleac, zahărul brun, zahărul granulat, uleiul vegetal și ouăle.
Într-un castron separat, se amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, condimentul pentru dovleac și scorțișoară. Apoi se încorporează ingredientele umede în cele uscate. Se împarte aluatul între cele 12 forme de brioșe. Se coc 18-20 de minute.
Când ai timp prepară și o budincă de dovleac. Este delicioasă în acest sezon.
Se mixează untul cu crema de brânză până se omogenizează. Apoi se încorporează extractul de vanilie și siropul de arțar. După aceea, se adaugă zahărul pudră lingură cu lingură mixând după fiecare. Deasupra fiecărei cupcake se pune cremă de brânză.