5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale

Lintea este o sursă excelentă de proteine vegetale, fibre și minerale. Cu puțină creativitate în bucătărie și folosind condimentele potrivite, poți crea preparate delicioase și sănătoase cu lentile pentru întreaga familie. Iată câteva rețete cu linte din care să te inspiri.

TRei borcane pline cu rețete cu linte
Galerie foto

Galerie foto

Lintea este de patru tipuri, fiecare cu caracteristicile ei / Shutterstock

Lintea este una dintre legumele cu o istorie îndelungată în alimentația umană, fiind cultivată de peste 10.000 de ani în regiuni precum Orientul Mijlociu și Asia de Sud. A fost considerate o sursă importantă de hrană datorită conținutului lor ridicat de proteine, fibre și nutrienți esențiali.

Lintea este de patru feluri: verde, roșie, neagră și maro. Lintea verde este una dintre cele mai comune varietăți. Se gătește rapid, în aproximativ 20-25 de minute și se potrivește bine în salate, supe și preparate de orez.

Lintea roșie este mai moale și se desface ușor, fiind excelentă pentru preparate cremoase sau pentru a face humus. Se gătește rapid, în aproximativ 15-20 de minute.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lintea neagră sau beluga are o textură fermă și necesită gătire mai îndelungată, cam 25-30 de minute. Este ideală pentru salate, pilafuri și preparate cu specific mediteranean.

Lintea maro are un gust bogat și o textură fermă. Se gătește în aproximativ 25-30 de minute și rămâne ușor al dente. Este potrivită pentru salate, feluri de mâncare cu carne sau preparate cu legume la cuptor.

Citește și

Supă de linte cu legume

Supa de linte se poate servi atât rece, cât și caldă, cu pâine proaspătă. Este perfectă atât pentru prânz, cât și pentru o cină ușoară

Trei boluri pline cu supă de linte
Supa de linte cu legume poate aroma suplimentar cu zeamă de lămâie sau piper / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 morcovi tocați
  • 1 ceapă tocată
  • 1 tulpină de țelină tocată
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 4 căței de usturoi mărunțiți
  • 1,5 l supă de legume
  • 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
  • 200 g linte verde nefiartă, clătită cu apă
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1½ linguriță sare sau mai mult după gust
  • ⅛ linguriță piper negru sau fulgi de ardei roșu
  • 140 g spanac 

Mod de preparare

Se încălzesc 2 linguri de ulei de măsline extravirgin într-o oală mare, apoi se adaugă morcovii , ceapa, tulpina de țelină. Se călesc la foc mediu timp de 5 minute, amestecând des.

Se adaugă 1 linguriță de chimen și 4 căței de usturoi și se mai sotează încă un minut. Apoi se pun supa, roșiile, lintea, cimbrul, oregano, sarea și piperul.

Se acoperă oala cu un capac și se aduce supa la punctul de fierbere. După ce clocotește se ia capacul și se mai fierbe la foc mediu timp de 30 de minute sau până când lintea este fiartă. Se amestecă din când în când.

Apoi se pasează cu un blender. Se pune din nou pe foc și se adaugă spanacul. Se mai lasă până când spanacul se înmoaie. Se mai adaugă supă este prea groasă.

Se servește cu suc proaspăt de lămâie deasupra pentru a spori aroma. Se pot adăuga un strop de ulei de măsline extravirgin și piper negru proaspăt măcinat.

Ardei grași umpluți cu linte

Ardeii grași umpluți cu linte sunt o variantă delicioasă a celor umpluți cu carne. Îi poți prepara dacă ești vegetariană sau dacă vrei să ai o varietate mai mare în meniul tău.

Ardei umpluți cu linte serviți într-o tavă albă
Ardeii grași umpluți cu linte se pot servi cu salată de crudități sau cu murături / Shutterstock

Ingrediente

  •  4 ardei grași medii de orice culoare
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă mare tocată
  • 3 căței de usturoi presați
  • ½ linguriță de chimion
  • ½ linguriță de turmeric
  • ¼ de linguriță fulgi de ardei roșu
  • 200 g orez
  • 400 g linte scursă și clătită din conservă
  • 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
  • 1 linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper negru
  • 500 ml supă de legume
  • pătrunjel tocat

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline extravirgin într-o tigaie, apoi se adaugă ceapa și se călește timp de 3 minute. După aceea, se pun orezul, usturoiul, chimionul, turmericul, fulgii de ardei roșu și se lasă 60 – 90 de secunde amestecând constant.

Se pun apoi supa, lintea, roșiile, sarea și piperul. Se lasă să fiarbă 10 minute, amestecând din când în când. Se oprește focul și se încorporează pătrunjelul. Se gustă și se mai pune sare dacă mai este necesar. Orezul trebuie să fie pe jumătate fiert.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie 4 ardei grași medii în jumătate pe lungime. Li se scot semințele și membrana albă. Apoi se asezonează cu un praf de sare și se umplu cu amestecul de orez.

Se pun ardeii pe o tavă de copt și se dau la cuptor timp de aproximativ 30 de minute sau până când sunt fragezi. Dacă umplutura începe să se carbonizeze, se acoperă ardeii cu folie de aluminiu.

După ce sunt gata se transferă pe un platou și se servesc cu un strop de pătrunjel, suc de lămâie, ceapă caramelizată (opțional).

Supă de linte marocană

Supa de linte marocană este rețeta perfectă pentru a descoperi aromele bucătăriei marocane. Condimentele precum chimenul, boiaua de ardei, turmericul și scorțișoara, creează un echilibru perfect  între picant și profunzime.

Este una dintre acele rețete cu linte pe care vei vrea să o gătești cât mai des.

Supa de linte marocană servită într-un bol de ceramică
Supa de linte marocană este mult mai aromată decât variante ei europeană / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă mare tocată
  • 2 morcovi tocați
  • 1 țelină mică tocată
  • 2 căței de usturoi presați
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • ¼ de linguriță de fulgi de ardei roșu
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • ½ linguriță de turmeric măcinat
  • ½ linguriță de boia
  • 400 g linte din conservă
  • 400 g roșii zdrobite
  • 1 linguriță de sare
  • ⅛ linguriță de piper negru
  • ¼ linguriță de scorțișoară
  • 1 lămâie
  • pătrunjel sau coriandru, tocat

Mod de preparare 

Se încing 2 linguri de ulei de măsline extravirgin într-o oală mare la foc mediu. Apoi se adaugă ceapa, morcovii și țelina și se gătesc 4 minute. După aceea, se pun cățeii de usturoi, pasta de roșii,  fulgii de ardei roșu, chimenul măcinat, coriandrul măcinat, turmericul măcinat și boiaua de ardei. Se lasă 1 minut.

După aceea, se pune lintea și se amestecă. Se toarnă supa de legume, se pun roșiile, sarea și piperul. Se amestecă bine, se acoperă cu un capac și se aduce supa la punctul de fierbere.

Apoi se dă focul mai mic, se dă capacul într-o parte și se mai lasă să fiarbă timp de 30 până la 45 de minute sau până când lintea este fragedă. Se amestecă din când în când și se mai adaugă supă de legume dacă este necesar.

Odată ce lintea este gătită, se folosește un blender de imersie pentru a face piure dintr-o parte din supă, aproximativ o cană.

Se întoarce piureul de linte în oală, se condimentează cu scorțișoară și se amestecă. Se servește cu lămâie, pătrunjel tocat, ceapă roșie murată și o lingură de iaurt grecesc.

Salată de linte și conopidă

Salata de linte cu conopidă este o rețetă delicioasă și ușoară de inspirație mediteraneană. Se potrivește cu pâine pita și este excelentă pentru un prânz rapid sau o cină sănătoasă.

Salata de conopidă și linte servită într-o tavă albă
Salata de conopidă și linte poate fi o garnitură perfectă pentru alte feluri de mâncare / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 conopidă mare de aproximativ 1,2 kg
  • 400 g linte din conservă
  • pătrunjel tocat
  • 30 g nuci prăjite 
  • Pentru dressing
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie 
  • 1½ linguriță de muștar Dijon
  • 1 cățel mic de usturoi ras
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 1 linguriță de boia
  • ½ linguriță de sare sau mai mult după gust
  • ⅛ linguriță piper negru sau fulgi de ardei roșu

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se spală conopida mare, se uscă, se separă în buchețele și se transferă pe o tavă de copt. Se condimentează cu un strop de ulei de măsline extravirgin, sare și piper. Se așează astfel încât să nu se suprapună și se dau la cuptor pentru 20-30 de minute sau până când sunt fragede.

Între timp, se pregătește dressingul amestecând bine toate ingredientele.

Într-un castron mare, se adaugă conopida, lintea scursă și clătită), nucile prăjite, pătrunjelul și și dressingul. Se amestecă bine până când ingredientele sunt combinate.

Tocană de linte și morcovi

Tocana de linte și morcovi poate fi un fel de mâncare de sine stătător, dar și o garnitură pentru preparate din carne.

Tocănița de linte cu morcovi este servită într-un bol alb
Tocănița de linte cu morcovi se servește cu pâine caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă galbenă 
  • 4 căței de usturoi
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras 
  • 4 morcovi tocați
  • 2 linguri de ulei de măsline 
  • 1 linguriță de chimion măcinat 
  • 1/2 linguriță de scorțișoară 
  • 1/2 linguriță de ienibahar 
  • 1/4 linguriță de ardei roșu măcinat 
  • 200 g linte roșie
  • 3 linguri de pastă de tomate 
  • 50 g stafide
  • 750 g supă de legume 
  • pătrunjel tocat

Mod de preparare

Se taie ceapa, se toacă usturoiul, se rade ghimbirul și se curăță morcovii și se taie cubulețe. Apoi se pun împreună cu uleiul de măsline într-o tigaie adâncă și se călesc la foc mediu până când ceapa devine translucidă, aproximativ cinci minute.

Apoi se pun chimenul, scorțișoara, ienibaharul și ardeiul roșu zdrobit în tigaie. Se mai sotează încă aproximativ două minute.

Apoi, se adaugă lintea nefiartă, pasta de roșii, stafidele și supa de legume. Se amestecă până când pasta de roșii se dizolvă.

Se pune un capac și se dă focul mai tare. Se lasă să dea un clocot, apoi se reduce focul la mediu și se lasă să fiarbă cu capacul pus timp de 30 de minute, amestecând doar ocazional.

Apoi se pun sare și piper, dacă mai este necesar. Se presară pătrunjel proaspăt tocat și se servește.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
chifteluțe suedeze
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sos de roșii
10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
06:05
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
26 noiembrie, 07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
26 noiembrie, 05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
26 noiembrie, 05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: Am crezut că încerca să mă șantajeze
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Germania are un plan secret în caz de război cu Rusia: 800.000 de militari NATO trimişi pe frontul de est
Germania are un plan secret în caz de război cu Rusia: 800.000 de militari NATO trimişi pe frontul de est
Germania are un plan secret în caz de război cu Rusia: 800.000 de militari NATO trimişi pe frontul de est
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra

Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide