5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale

Lintea este o sursă excelentă de proteine vegetale, fibre și minerale. Cu puțină creativitate în bucătărie și folosind condimentele potrivite, poți crea preparate delicioase și sănătoase cu lentile pentru întreaga familie. Iată câteva rețete cu linte din care să te inspiri.

TRei borcane pline cu rețete cu linte
Galerie foto

Galerie foto

Lintea este de patru tipuri, fiecare cu caracteristicile ei / Shutterstock

Lintea este una dintre legumele cu o istorie îndelungată în alimentația umană, fiind cultivată de peste 10.000 de ani în regiuni precum Orientul Mijlociu și Asia de Sud. A fost considerate o sursă importantă de hrană datorită conținutului lor ridicat de proteine, fibre și nutrienți esențiali.

Lintea este de patru feluri: verde, roșie, neagră și maro. Lintea verde este una dintre cele mai comune varietăți. Se gătește rapid, în aproximativ 20-25 de minute și se potrivește bine în salate, supe și preparate de orez.

Lintea roșie este mai moale și se desface ușor, fiind excelentă pentru preparate cremoase sau pentru a face humus. Se gătește rapid, în aproximativ 15-20 de minute.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lintea neagră sau beluga are o textură fermă și necesită gătire mai îndelungată, cam 25-30 de minute. Este ideală pentru salate, pilafuri și preparate cu specific mediteranean.

Lintea maro are un gust bogat și o textură fermă. Se gătește în aproximativ 25-30 de minute și rămâne ușor al dente. Este potrivită pentru salate, feluri de mâncare cu carne sau preparate cu legume la cuptor.

Citește și

Supă de linte cu legume

Supa de linte se poate servi atât rece, cât și caldă, cu pâine proaspătă. Este perfectă atât pentru prânz, cât și pentru o cină ușoară

Trei boluri pline cu supă de linte
Supa de linte cu legume poate aroma suplimentar cu zeamă de lămâie sau piper / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 morcovi tocați
  • 1 ceapă tocată
  • 1 tulpină de țelină tocată
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 4 căței de usturoi mărunțiți
  • 1,5 l supă de legume
  • 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
  • 200 g linte verde nefiartă, clătită cu apă
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1½ linguriță sare sau mai mult după gust
  • ⅛ linguriță piper negru sau fulgi de ardei roșu
  • 140 g spanac 

Mod de preparare

Se încălzesc 2 linguri de ulei de măsline extravirgin într-o oală mare, apoi se adaugă morcovii , ceapa, tulpina de țelină. Se călesc la foc mediu timp de 5 minute, amestecând des.

Se adaugă 1 linguriță de chimen și 4 căței de usturoi și se mai sotează încă un minut. Apoi se pun supa, roșiile, lintea, cimbrul, oregano, sarea și piperul.

Se acoperă oala cu un capac și se aduce supa la punctul de fierbere. După ce clocotește se ia capacul și se mai fierbe la foc mediu timp de 30 de minute sau până când lintea este fiartă. Se amestecă din când în când.

Apoi se pasează cu un blender. Se pune din nou pe foc și se adaugă spanacul. Se mai lasă până când spanacul se înmoaie. Se mai adaugă supă este prea groasă.

Se servește cu suc proaspăt de lămâie deasupra pentru a spori aroma. Se pot adăuga un strop de ulei de măsline extravirgin și piper negru proaspăt măcinat.

Ardei grași umpluți cu linte

Ardeii grași umpluți cu linte sunt o variantă delicioasă a celor umpluți cu carne. Îi poți prepara dacă ești vegetariană sau dacă vrei să ai o varietate mai mare în meniul tău.

Ardei umpluți cu linte serviți într-o tavă albă
Ardeii grași umpluți cu linte se pot servi cu salată de crudități sau cu murături / Shutterstock

Ingrediente

  •  4 ardei grași medii de orice culoare
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă mare tocată
  • 3 căței de usturoi presați
  • ½ linguriță de chimion
  • ½ linguriță de turmeric
  • ¼ de linguriță fulgi de ardei roșu
  • 200 g orez
  • 400 g linte scursă și clătită din conservă
  • 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
  • 1 linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper negru
  • 500 ml supă de legume
  • pătrunjel tocat

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline extravirgin într-o tigaie, apoi se adaugă ceapa și se călește timp de 3 minute. După aceea, se pun orezul, usturoiul, chimionul, turmericul, fulgii de ardei roșu și se lasă 60 – 90 de secunde amestecând constant.

Se pun apoi supa, lintea, roșiile, sarea și piperul. Se lasă să fiarbă 10 minute, amestecând din când în când. Se oprește focul și se încorporează pătrunjelul. Se gustă și se mai pune sare dacă mai este necesar. Orezul trebuie să fie pe jumătate fiert.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie 4 ardei grași medii în jumătate pe lungime. Li se scot semințele și membrana albă. Apoi se asezonează cu un praf de sare și se umplu cu amestecul de orez.

Se pun ardeii pe o tavă de copt și se dau la cuptor timp de aproximativ 30 de minute sau până când sunt fragezi. Dacă umplutura începe să se carbonizeze, se acoperă ardeii cu folie de aluminiu.

După ce sunt gata se transferă pe un platou și se servesc cu un strop de pătrunjel, suc de lămâie, ceapă caramelizată (opțional).

Supă de linte marocană

Supa de linte marocană este rețeta perfectă pentru a descoperi aromele bucătăriei marocane. Condimentele precum chimenul, boiaua de ardei, turmericul și scorțișoara, creează un echilibru perfect  între picant și profunzime.

Este una dintre acele rețete cu linte pe care vei vrea să o gătești cât mai des.

Supa de linte marocană servită într-un bol de ceramică
Supa de linte marocană este mult mai aromată decât variante ei europeană / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă mare tocată
  • 2 morcovi tocați
  • 1 țelină mică tocată
  • 2 căței de usturoi presați
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • ¼ de linguriță de fulgi de ardei roșu
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • ½ linguriță de turmeric măcinat
  • ½ linguriță de boia
  • 400 g linte din conservă
  • 400 g roșii zdrobite
  • 1 linguriță de sare
  • ⅛ linguriță de piper negru
  • ¼ linguriță de scorțișoară
  • 1 lămâie
  • pătrunjel sau coriandru, tocat

Mod de preparare 

Se încing 2 linguri de ulei de măsline extravirgin într-o oală mare la foc mediu. Apoi se adaugă ceapa, morcovii și țelina și se gătesc 4 minute. După aceea, se pun cățeii de usturoi, pasta de roșii,  fulgii de ardei roșu, chimenul măcinat, coriandrul măcinat, turmericul măcinat și boiaua de ardei. Se lasă 1 minut.

După aceea, se pune lintea și se amestecă. Se toarnă supa de legume, se pun roșiile, sarea și piperul. Se amestecă bine, se acoperă cu un capac și se aduce supa la punctul de fierbere.

Apoi se dă focul mai mic, se dă capacul într-o parte și se mai lasă să fiarbă timp de 30 până la 45 de minute sau până când lintea este fragedă. Se amestecă din când în când și se mai adaugă supă de legume dacă este necesar.

Odată ce lintea este gătită, se folosește un blender de imersie pentru a face piure dintr-o parte din supă, aproximativ o cană.

Se întoarce piureul de linte în oală, se condimentează cu scorțișoară și se amestecă. Se servește cu lămâie, pătrunjel tocat, ceapă roșie murată și o lingură de iaurt grecesc.

Salată de linte și conopidă

Salata de linte cu conopidă este o rețetă delicioasă și ușoară de inspirație mediteraneană. Se potrivește cu pâine pita și este excelentă pentru un prânz rapid sau o cină sănătoasă.

Salata de conopidă și linte servită într-o tavă albă
Salata de conopidă și linte poate fi o garnitură perfectă pentru alte feluri de mâncare / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 conopidă mare de aproximativ 1,2 kg
  • 400 g linte din conservă
  • pătrunjel tocat
  • 30 g nuci prăjite 
  • Pentru dressing
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie 
  • 1½ linguriță de muștar Dijon
  • 1 cățel mic de usturoi ras
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 1 linguriță de boia
  • ½ linguriță de sare sau mai mult după gust
  • ⅛ linguriță piper negru sau fulgi de ardei roșu

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se spală conopida mare, se uscă, se separă în buchețele și se transferă pe o tavă de copt. Se condimentează cu un strop de ulei de măsline extravirgin, sare și piper. Se așează astfel încât să nu se suprapună și se dau la cuptor pentru 20-30 de minute sau până când sunt fragede.

Între timp, se pregătește dressingul amestecând bine toate ingredientele.

Într-un castron mare, se adaugă conopida, lintea scursă și clătită), nucile prăjite, pătrunjelul și și dressingul. Se amestecă bine până când ingredientele sunt combinate.

Tocană de linte și morcovi

Tocana de linte și morcovi poate fi un fel de mâncare de sine stătător, dar și o garnitură pentru preparate din carne.

Tocănița de linte cu morcovi este servită într-un bol alb
Tocănița de linte cu morcovi se servește cu pâine caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă galbenă 
  • 4 căței de usturoi
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras 
  • 4 morcovi tocați
  • 2 linguri de ulei de măsline 
  • 1 linguriță de chimion măcinat 
  • 1/2 linguriță de scorțișoară 
  • 1/2 linguriță de ienibahar 
  • 1/4 linguriță de ardei roșu măcinat 
  • 200 g linte roșie
  • 3 linguri de pastă de tomate 
  • 50 g stafide
  • 750 g supă de legume 
  • pătrunjel tocat

Mod de preparare

Se taie ceapa, se toacă usturoiul, se rade ghimbirul și se curăță morcovii și se taie cubulețe. Apoi se pun împreună cu uleiul de măsline într-o tigaie adâncă și se călesc la foc mediu până când ceapa devine translucidă, aproximativ cinci minute.

Apoi se pun chimenul, scorțișoara, ienibaharul și ardeiul roșu zdrobit în tigaie. Se mai sotează încă aproximativ două minute.

Apoi, se adaugă lintea nefiartă, pasta de roșii, stafidele și supa de legume. Se amestecă până când pasta de roșii se dizolvă.

Se pune un capac și se dă focul mai tare. Se lasă să dea un clocot, apoi se reduce focul la mediu și se lasă să fiarbă cu capacul pus timp de 30 de minute, amestecând doar ocazional.

Apoi se pun sare și piper, dacă mai este necesar. Se presară pătrunjel proaspăt tocat și se servește.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
idee de rețete cu ton din conservă
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Şi-a comandat verighetele de pe internet, iar cu 3 zile înainte de nuntă a aflat că a fost păcălită. 521 de euro
Şi-a comandat verighetele de pe internet, iar cu 3 zile înainte de nuntă a aflat că a fost păcălită. "521 de euro"
Şi-a comandat verighetele de pe internet, iar cu 3 zile înainte de nuntă a aflat că a fost păcălită. "521 de euro"
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Procesul împotriva lui Sean Diddy Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Procesul împotriva lui Sean „Diddy” Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Procesul împotriva lui Sean „Diddy” Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
fresh
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
închide