5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale

Lintea este o sursă excelentă de proteine vegetale, fibre și minerale. Cu puțină creativitate în bucătărie și folosind condimentele potrivite, poți crea preparate delicioase și sănătoase cu lentile pentru întreaga familie. Iată câteva rețete cu linte din care să te inspiri.

TRei borcane pline cu rețete cu linte
Galerie foto

Galerie foto

Lintea este de patru tipuri, fiecare cu caracteristicile ei / Shutterstock

Lintea este una dintre legumele cu o istorie îndelungată în alimentația umană, fiind cultivată de peste 10.000 de ani în regiuni precum Orientul Mijlociu și Asia de Sud. A fost considerate o sursă importantă de hrană datorită conținutului lor ridicat de proteine, fibre și nutrienți esențiali.

Lintea este de patru feluri: verde, roșie, neagră și maro. Lintea verde este una dintre cele mai comune varietăți. Se gătește rapid, în aproximativ 20-25 de minute și se potrivește bine în salate, supe și preparate de orez.

Lintea roșie este mai moale și se desface ușor, fiind excelentă pentru preparate cremoase sau pentru a face humus. Se gătește rapid, în aproximativ 15-20 de minute.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lintea neagră sau beluga are o textură fermă și necesită gătire mai îndelungată, cam 25-30 de minute. Este ideală pentru salate, pilafuri și preparate cu specific mediteranean.

Lintea maro are un gust bogat și o textură fermă. Se gătește în aproximativ 25-30 de minute și rămâne ușor al dente. Este potrivită pentru salate, feluri de mâncare cu carne sau preparate cu legume la cuptor.

Citește și

Supă de linte cu legume

Supa de linte se poate servi atât rece, cât și caldă, cu pâine proaspătă. Este perfectă atât pentru prânz, cât și pentru o cină ușoară

Trei boluri pline cu supă de linte
Supa de linte cu legume poate aroma suplimentar cu zeamă de lămâie sau piper / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 morcovi tocați
  • 1 ceapă tocată
  • 1 tulpină de țelină tocată
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 4 căței de usturoi mărunțiți
  • 1,5 l supă de legume
  • 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
  • 200 g linte verde nefiartă, clătită cu apă
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1½ linguriță sare sau mai mult după gust
  • ⅛ linguriță piper negru sau fulgi de ardei roșu
  • 140 g spanac 

Mod de preparare

Se încălzesc 2 linguri de ulei de măsline extravirgin într-o oală mare, apoi se adaugă morcovii , ceapa, tulpina de țelină. Se călesc la foc mediu timp de 5 minute, amestecând des.

Se adaugă 1 linguriță de chimen și 4 căței de usturoi și se mai sotează încă un minut. Apoi se pun supa, roșiile, lintea, cimbrul, oregano, sarea și piperul.

Se acoperă oala cu un capac și se aduce supa la punctul de fierbere. După ce clocotește se ia capacul și se mai fierbe la foc mediu timp de 30 de minute sau până când lintea este fiartă. Se amestecă din când în când.

Apoi se pasează cu un blender. Se pune din nou pe foc și se adaugă spanacul. Se mai lasă până când spanacul se înmoaie. Se mai adaugă supă este prea groasă.

Se servește cu suc proaspăt de lămâie deasupra pentru a spori aroma. Se pot adăuga un strop de ulei de măsline extravirgin și piper negru proaspăt măcinat.

Ardei grași umpluți cu linte

Ardeii grași umpluți cu linte sunt o variantă delicioasă a celor umpluți cu carne. Îi poți prepara dacă ești vegetariană sau dacă vrei să ai o varietate mai mare în meniul tău.

Ardei umpluți cu linte serviți într-o tavă albă
Ardeii grași umpluți cu linte se pot servi cu salată de crudități sau cu murături / Shutterstock

Ingrediente

  •  4 ardei grași medii de orice culoare
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă mare tocată
  • 3 căței de usturoi presați
  • ½ linguriță de chimion
  • ½ linguriță de turmeric
  • ¼ de linguriță fulgi de ardei roșu
  • 200 g orez
  • 400 g linte scursă și clătită din conservă
  • 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
  • 1 linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper negru
  • 500 ml supă de legume
  • pătrunjel tocat

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline extravirgin într-o tigaie, apoi se adaugă ceapa și se călește timp de 3 minute. După aceea, se pun orezul, usturoiul, chimionul, turmericul, fulgii de ardei roșu și se lasă 60 – 90 de secunde amestecând constant.

Se pun apoi supa, lintea, roșiile, sarea și piperul. Se lasă să fiarbă 10 minute, amestecând din când în când. Se oprește focul și se încorporează pătrunjelul. Se gustă și se mai pune sare dacă mai este necesar. Orezul trebuie să fie pe jumătate fiert.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie 4 ardei grași medii în jumătate pe lungime. Li se scot semințele și membrana albă. Apoi se asezonează cu un praf de sare și se umplu cu amestecul de orez.

Se pun ardeii pe o tavă de copt și se dau la cuptor timp de aproximativ 30 de minute sau până când sunt fragezi. Dacă umplutura începe să se carbonizeze, se acoperă ardeii cu folie de aluminiu.

După ce sunt gata se transferă pe un platou și se servesc cu un strop de pătrunjel, suc de lămâie, ceapă caramelizată (opțional).

Supă de linte marocană

Supa de linte marocană este rețeta perfectă pentru a descoperi aromele bucătăriei marocane. Condimentele precum chimenul, boiaua de ardei, turmericul și scorțișoara, creează un echilibru perfect  între picant și profunzime.

Este una dintre acele rețete cu linte pe care vei vrea să o gătești cât mai des.

Supa de linte marocană servită într-un bol de ceramică
Supa de linte marocană este mult mai aromată decât variante ei europeană / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă mare tocată
  • 2 morcovi tocați
  • 1 țelină mică tocată
  • 2 căței de usturoi presați
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • ¼ de linguriță de fulgi de ardei roșu
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • ½ linguriță de turmeric măcinat
  • ½ linguriță de boia
  • 400 g linte din conservă
  • 400 g roșii zdrobite
  • 1 linguriță de sare
  • ⅛ linguriță de piper negru
  • ¼ linguriță de scorțișoară
  • 1 lămâie
  • pătrunjel sau coriandru, tocat

Mod de preparare 

Se încing 2 linguri de ulei de măsline extravirgin într-o oală mare la foc mediu. Apoi se adaugă ceapa, morcovii și țelina și se gătesc 4 minute. După aceea, se pun cățeii de usturoi, pasta de roșii,  fulgii de ardei roșu, chimenul măcinat, coriandrul măcinat, turmericul măcinat și boiaua de ardei. Se lasă 1 minut.

După aceea, se pune lintea și se amestecă. Se toarnă supa de legume, se pun roșiile, sarea și piperul. Se amestecă bine, se acoperă cu un capac și se aduce supa la punctul de fierbere.

Apoi se dă focul mai mic, se dă capacul într-o parte și se mai lasă să fiarbă timp de 30 până la 45 de minute sau până când lintea este fragedă. Se amestecă din când în când și se mai adaugă supă de legume dacă este necesar.

Odată ce lintea este gătită, se folosește un blender de imersie pentru a face piure dintr-o parte din supă, aproximativ o cană.

Se întoarce piureul de linte în oală, se condimentează cu scorțișoară și se amestecă. Se servește cu lămâie, pătrunjel tocat, ceapă roșie murată și o lingură de iaurt grecesc.

Salată de linte și conopidă

Salata de linte cu conopidă este o rețetă delicioasă și ușoară de inspirație mediteraneană. Se potrivește cu pâine pita și este excelentă pentru un prânz rapid sau o cină sănătoasă.

Salata de conopidă și linte servită într-o tavă albă
Salata de conopidă și linte poate fi o garnitură perfectă pentru alte feluri de mâncare / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 conopidă mare de aproximativ 1,2 kg
  • 400 g linte din conservă
  • pătrunjel tocat
  • 30 g nuci prăjite 
  • Pentru dressing
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie 
  • 1½ linguriță de muștar Dijon
  • 1 cățel mic de usturoi ras
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 1 linguriță de boia
  • ½ linguriță de sare sau mai mult după gust
  • ⅛ linguriță piper negru sau fulgi de ardei roșu

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se spală conopida mare, se uscă, se separă în buchețele și se transferă pe o tavă de copt. Se condimentează cu un strop de ulei de măsline extravirgin, sare și piper. Se așează astfel încât să nu se suprapună și se dau la cuptor pentru 20-30 de minute sau până când sunt fragede.

Între timp, se pregătește dressingul amestecând bine toate ingredientele.

Într-un castron mare, se adaugă conopida, lintea scursă și clătită), nucile prăjite, pătrunjelul și și dressingul. Se amestecă bine până când ingredientele sunt combinate.

Tocană de linte și morcovi

Tocana de linte și morcovi poate fi un fel de mâncare de sine stătător, dar și o garnitură pentru preparate din carne.

Tocănița de linte cu morcovi este servită într-un bol alb
Tocănița de linte cu morcovi se servește cu pâine caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă galbenă 
  • 4 căței de usturoi
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras 
  • 4 morcovi tocați
  • 2 linguri de ulei de măsline 
  • 1 linguriță de chimion măcinat 
  • 1/2 linguriță de scorțișoară 
  • 1/2 linguriță de ienibahar 
  • 1/4 linguriță de ardei roșu măcinat 
  • 200 g linte roșie
  • 3 linguri de pastă de tomate 
  • 50 g stafide
  • 750 g supă de legume 
  • pătrunjel tocat

Mod de preparare

Se taie ceapa, se toacă usturoiul, se rade ghimbirul și se curăță morcovii și se taie cubulețe. Apoi se pun împreună cu uleiul de măsline într-o tigaie adâncă și se călesc la foc mediu până când ceapa devine translucidă, aproximativ cinci minute.

Apoi se pun chimenul, scorțișoara, ienibaharul și ardeiul roșu zdrobit în tigaie. Se mai sotează încă aproximativ două minute.

Apoi, se adaugă lintea nefiartă, pasta de roșii, stafidele și supa de legume. Se amestecă până când pasta de roșii se dizolvă.

Se pune un capac și se dă focul mai tare. Se lasă să dea un clocot, apoi se reduce focul la mediu și se lasă să fiarbă cu capacul pus timp de 30 de minute, amestecând doar ocazional.

Apoi se pun sare și piper, dacă mai este necesar. Se presară pătrunjel proaspăt tocat și se servește.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de paste penne cu pesto de busuioc și parmezan în farfurie cu furculiță, alături de un bol cu parmezan, un bol cu sos pesto, o sticlă cu ulei, usturoi și frunze de busuioc
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
Porții de pandișpan cu căpșuni decorate cu zahăr
Pandișpan cu căpșuni. Unul dintre deserturile vedetă ale verii
Pandișpan cu căpșuni. Unul dintre deserturile vedetă ale verii
mai multe tipuri de clătite puse pe un blat alb
Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele
Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele
apa infuzată cu castraveți servită într-o carafă
Apă infuzată cu castraveți, băutura care te menține hidratată vara aceasta
Apă infuzată cu castraveți, băutura care te menține hidratată vara aceasta
Porții de prăjitură cu ciocolată și cireșe
Prăjitură cu ciocolată și cireșe. Rețetă simplă de brownie
Prăjitură cu ciocolată și cireșe. Rețetă simplă de brownie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei cupe cu înghețată de căpșuni
De unde provine înghețata. Care este istoria sa
De unde provine înghețata. Care este istoria sa
mochi colorate puse pe un platou de lemn
Mochi, desertul tradițional japonez care a cucerit lumea
Mochi, desertul tradițional japonez care a cucerit lumea
O rădăcină de ghimbir alături de un bol plin cu pudră de ghimbir
Galerie foto
Rețete cu ghimbir. Cum îl integrezi în meniu pentru a te bucura de beneficiile lui pentru sănătate
Rețete cu ghimbir. Cum îl integrezi în meniu pentru a te bucura de beneficiile lui pentru sănătate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Spumă de căpșuni cu albușuri în trei pahare
06:13
Spumă de căpșuni cu albușuri. Un desert simplu și savuros, gata în 10 minute Spumă de căpșuni cu albușuri. Un desert simplu și savuros, gata în 10 minute
Pui cu roșii și măsline în vas ceramic, alături de un bol cu cartofi
04:02
Pui cu roșii și măsline la cuptor. Rețetă pentru un prânz savuros Pui cu roșii și măsline la cuptor. Rețetă pentru un prânz savuros
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit, porționate pe un platou de lemn cu un decupator de pizza, alături de legume proaspete
24 iunie, 08:55
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice
Chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat cu lămâie secționat pe o farfurie
24 iunie, 06:05
Chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat cu lămâie Chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat cu lămâie
Două bucăți de mușchi de porc condimentate pentru grătar
23 iunie, 06:23
Ce condimente se pun la carnea de porc. Ele dau un gust aparte preparatului tău Ce condimente se pun la carnea de porc. Ele dau un gust aparte preparatului tău
mai multe tipuri de clătite puse pe un blat alb
23 iunie, 06:03
Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele
Focaccia cu roșii cherry și măsline verzi
22 iunie, 05:19
Focaccia cu roșii cherry și măsline verzi Focaccia cu roșii cherry și măsline verzi
Lichior de nuci verzi sau Nucată în două pahare și într-o sticlă
22 iunie, 04:22
Lichior de nuci verzi sau Nucată. Rețetă de băutură alcoolică, aromată Lichior de nuci verzi sau Nucată. Rețetă de băutură alcoolică, aromată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Focaccia cu roșii cherry și măsline verzi
1
Focaccia cu roșii cherry și măsline verzi
Focaccia cu roșii cherry și măsline verzi
Dacă îți place pâinea focaccia din bucătăria italiană și cauți combinații de ingrediente pentru ea, îți recomandăm să încerci și rețeta de focaccia cu roșii cherry și măsline verzi. Focaccia este...
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă
2
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă
Pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval. Cum poți transforma pâinea învechită în gustare delicioasă
Rețeta de pâine aperitiv cu usturoi și cașcaval este perfectă de preparat atunci când îți rămâne pâine și se învechește. Pâinea astfel umplută poate fi servită la micul dejun sau ca...
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale
3
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale
Limonadă cu ghimbir și mentă. Cum dai gust și aromă băuturii tale
Această limonadă cu ghimbir și mentă este o băutură ideală pentru a te răcori în zilele calde, oferind un amestec perfect de acrișor, dulce și picant. Aromele proaspete de mentă și...
Prăjitură cu ciocolată și cireșe. Rețetă simplă de brownie
4
Prăjitură cu ciocolată și cireșe. Rețetă simplă de brownie
Prăjitură cu ciocolată și cireșe. Rețetă simplă de brownie
Dacă nu ai încheiat lista deserturilor cu cireșe preparate în acest sezon, mai adaugă și rețeta de prăjitură cu ciocolată și cireșe. Este o rețetă simplă de brownie, îmbogățită cu fructe....
Eclere cu cremă de cocos și ciocolată albă
5
Eclere cu cremă de cocos și ciocolată albă
Eclere cu cremă de cocos și ciocolată albă
Dacă obișnuiești să prepari eclere în casă și cauți variante mai interesante ale rețetei, îți oferim mai jos o rețetă de eclere cu cremă de cocos și ciocolată albă. Crema de...
Parteneri
Ruladă de dovlecei cu cremă de brânză. Gustare de vară, savuroasă
Ruladă de dovlecei cu cremă de brânză. Gustare de vară, savuroasă
Ruladă de dovlecei cu cremă de brânză. Gustare de vară, savuroasă
Mihaela merge la mare în fiecare an, dar n-a mai dat bani pe hotel de decenii. Cum reuşeşte: Ne simţim ca acasă
Mihaela merge la mare în fiecare an, dar n-a mai dat bani pe hotel de decenii. Cum reuşeşte: "Ne simţim ca acasă"
Mihaela merge la mare în fiecare an, dar n-a mai dat bani pe hotel de decenii. Cum reuşeşte: "Ne simţim ca acasă"
Decizia radicală luată de fiica lui Irinel Columbeanu, după ce tatăl ei a ajuns falit într-un azil de bătrâni
Decizia radicală luată de fiica lui Irinel Columbeanu, după ce tatăl ei a ajuns falit într-un azil de bătrâni
Decizia radicală luată de fiica lui Irinel Columbeanu, după ce tatăl ei a ajuns falit într-un azil de bătrâni
Spectacol pe cer într-un oraș din România cu o zi înainte de Rusalii. Localnicii au fost martorii unui fenomen inedit. Ce a apărut
Spectacol pe cer într-un oraș din România cu o zi înainte de Rusalii. Localnicii au fost martorii unui fenomen inedit. Ce a apărut
Spectacol pe cer într-un oraș din România cu o zi înainte de Rusalii. Localnicii au fost martorii unui fenomen inedit. Ce a apărut
Primele imagini de la nunta Dilettei Leotta cu Loris Karius. Cum a arătat rochia de mireasă și ce rol a avut fetița lor
Primele imagini de la nunta Dilettei Leotta cu Loris Karius. Cum a arătat rochia de mireasă și ce rol a avut fetița lor
Primele imagini de la nunta Dilettei Leotta cu Loris Karius. Cum a arătat rochia de mireasă și ce rol a avut fetița lor
Elon Musk a devenit din nou tată la începutul anului. De ce s-a aflat abia acum despre cel de-al 12-lea copil al miliardarului
Elon Musk a devenit din nou tată la începutul anului. De ce s-a aflat abia acum despre cel de-al 12-lea copil al miliardarului
Elon Musk a devenit din nou tată la începutul anului. De ce s-a aflat abia acum despre cel de-al 12-lea copil al miliardarului
Tort de înghețată cu vișine și blat de pandișpan
Tort de înghețată cu vișine și blat de pandișpan
Tort de înghețată cu vișine și blat de pandișpan
Cum poți pierde în greutate în timp ce alăptezi. Sfaturi de la nutriționiști
Cum poți pierde în greutate în timp ce alăptezi. Sfaturi de la nutriționiști
Cum poți pierde în greutate în timp ce alăptezi. Sfaturi de la nutriționiști
Taylor Swift l-a adus pe Travis Kelce pe scenă în timpul concertului de pe stadionul Wembley. Cei doi și-au anunțat oficial relația pe Instagram
Taylor Swift l-a adus pe Travis Kelce pe scenă în timpul concertului de pe stadionul Wembley. Cei doi și-au anunțat oficial relația pe Instagram
Taylor Swift l-a adus pe Travis Kelce pe scenă în timpul concertului de pe stadionul Wembley. Cei doi și-au anunțat oficial relația pe Instagram
Proprietățile medicinale ale extractului de vanilie. Ce efecte are profilul nutritiv
Proprietățile medicinale ale extractului de vanilie. Ce efecte are profilul nutritiv
Proprietățile medicinale ale extractului de vanilie. Ce efecte are profilul nutritiv
fresh
Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele

Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele

Ce fel de clătite se mănâncă în lume. 31 de variante de pe toate continentele

Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice

Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice

Ce condimente se pun la carnea de porc. Ele dau un gust aparte preparatului tău

Ce condimente se pun la carnea de porc. Ele dau un gust aparte preparatului tău

Chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat cu lămâie

Chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat cu lămâie

Pui cu roșii și măsline la cuptor. Rețetă pentru un prânz savuros

Pui cu roșii și măsline la cuptor. Rețetă pentru un prânz savuros
închide