5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale
Lintea este o sursă excelentă de proteine vegetale, fibre și minerale. Cu puțină creativitate în bucătărie și folosind condimentele potrivite, poți crea preparate delicioase și sănătoase cu lentile pentru întreaga familie. Iată câteva rețete cu linte din care să te inspiri.
Galerie foto
Lintea este una dintre legumele cu o istorie îndelungată în alimentația umană, fiind cultivată de peste 10.000 de ani în regiuni precum Orientul Mijlociu și Asia de Sud. A fost considerate o sursă importantă de hrană datorită conținutului lor ridicat de proteine, fibre și nutrienți esențiali.
Lintea este de patru feluri: verde, roșie, neagră și maro. Lintea verde este una dintre cele mai comune varietăți. Se gătește rapid, în aproximativ 20-25 de minute și se potrivește bine în salate, supe și preparate de orez.
Lintea roșie este mai moale și se desface ușor, fiind excelentă pentru preparate cremoase sau pentru a face humus. Se gătește rapid, în aproximativ 15-20 de minute.
Lintea neagră sau beluga are o textură fermă și necesită gătire mai îndelungată, cam 25-30 de minute. Este ideală pentru salate, pilafuri și preparate cu specific mediteranean.
Lintea maro are un gust bogat și o textură fermă. Se gătește în aproximativ 25-30 de minute și rămâne ușor al dente. Este potrivită pentru salate, feluri de mâncare cu carne sau preparate cu legume la cuptor.
Supă de linte cu legume
Supa de linte se poate servi atât rece, cât și caldă, cu pâine proaspătă. Este perfectă atât pentru prânz, cât și pentru o cină ușoară
Ingrediente
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- 2 morcovi tocați
- 1 ceapă tocată
- 1 tulpină de țelină tocată
- 1 linguriță de chimion măcinat
- 4 căței de usturoi mărunțiți
- 1,5 l supă de legume
- 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
- 200 g linte verde nefiartă, clătită cu apă
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 linguriță de oregano uscat
- 1½ linguriță sare sau mai mult după gust
- ⅛ linguriță piper negru sau fulgi de ardei roșu
- 140 g spanac
Mod de preparare
Se încălzesc 2 linguri de ulei de măsline extravirgin într-o oală mare, apoi se adaugă morcovii , ceapa, tulpina de țelină. Se călesc la foc mediu timp de 5 minute, amestecând des.
Se adaugă 1 linguriță de chimen și 4 căței de usturoi și se mai sotează încă un minut. Apoi se pun supa, roșiile, lintea, cimbrul, oregano, sarea și piperul.
Se acoperă oala cu un capac și se aduce supa la punctul de fierbere. După ce clocotește se ia capacul și se mai fierbe la foc mediu timp de 30 de minute sau până când lintea este fiartă. Se amestecă din când în când.
Apoi se pasează cu un blender. Se pune din nou pe foc și se adaugă spanacul. Se mai lasă până când spanacul se înmoaie. Se mai adaugă supă este prea groasă.
Se servește cu suc proaspăt de lămâie deasupra pentru a spori aroma. Se pot adăuga un strop de ulei de măsline extravirgin și piper negru proaspăt măcinat.
Ardei grași umpluți cu linte
Ardeii grași umpluți cu linte sunt o variantă delicioasă a celor umpluți cu carne. Îi poți prepara dacă ești vegetariană sau dacă vrei să ai o varietate mai mare în meniul tău.
Ingrediente
- 4 ardei grași medii de orice culoare
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 ceapă mare tocată
- 3 căței de usturoi presați
- ½ linguriță de chimion
- ½ linguriță de turmeric
- ¼ de linguriță fulgi de ardei roșu
- 200 g orez
- 400 g linte scursă și clătită din conservă
- 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
- 1 linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper negru
- 500 ml supă de legume
- pătrunjel tocat
Mod de preparare
Se încinge uleiul de măsline extravirgin într-o tigaie, apoi se adaugă ceapa și se călește timp de 3 minute. După aceea, se pun orezul, usturoiul, chimionul, turmericul, fulgii de ardei roșu și se lasă 60 – 90 de secunde amestecând constant.
Se pun apoi supa, lintea, roșiile, sarea și piperul. Se lasă să fiarbă 10 minute, amestecând din când în când. Se oprește focul și se încorporează pătrunjelul. Se gustă și se mai pune sare dacă mai este necesar. Orezul trebuie să fie pe jumătate fiert.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie 4 ardei grași medii în jumătate pe lungime. Li se scot semințele și membrana albă. Apoi se asezonează cu un praf de sare și se umplu cu amestecul de orez.
Se pun ardeii pe o tavă de copt și se dau la cuptor timp de aproximativ 30 de minute sau până când sunt fragezi. Dacă umplutura începe să se carbonizeze, se acoperă ardeii cu folie de aluminiu.
După ce sunt gata se transferă pe un platou și se servesc cu un strop de pătrunjel, suc de lămâie, ceapă caramelizată (opțional).
Supă de linte marocană
Supa de linte marocană este rețeta perfectă pentru a descoperi aromele bucătăriei marocane. Condimentele precum chimenul, boiaua de ardei, turmericul și scorțișoara, creează un echilibru perfect între picant și profunzime.
Este una dintre acele rețete cu linte pe care vei vrea să o gătești cât mai des.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 ceapă mare tocată
- 2 morcovi tocați
- 1 țelină mică tocată
- 2 căței de usturoi presați
- 2 linguri de pastă de roșii
- ¼ de linguriță de fulgi de ardei roșu
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 1 linguriță de coriandru măcinat
- ½ linguriță de turmeric măcinat
- ½ linguriță de boia
- 400 g linte din conservă
- 400 g roșii zdrobite
- 1 linguriță de sare
- ⅛ linguriță de piper negru
- ¼ linguriță de scorțișoară
- 1 lămâie
- pătrunjel sau coriandru, tocat
Mod de preparare
Se încing 2 linguri de ulei de măsline extravirgin într-o oală mare la foc mediu. Apoi se adaugă ceapa, morcovii și țelina și se gătesc 4 minute. După aceea, se pun cățeii de usturoi, pasta de roșii, fulgii de ardei roșu, chimenul măcinat, coriandrul măcinat, turmericul măcinat și boiaua de ardei. Se lasă 1 minut.
După aceea, se pune lintea și se amestecă. Se toarnă supa de legume, se pun roșiile, sarea și piperul. Se amestecă bine, se acoperă cu un capac și se aduce supa la punctul de fierbere.
Apoi se dă focul mai mic, se dă capacul într-o parte și se mai lasă să fiarbă timp de 30 până la 45 de minute sau până când lintea este fragedă. Se amestecă din când în când și se mai adaugă supă de legume dacă este necesar.
Odată ce lintea este gătită, se folosește un blender de imersie pentru a face piure dintr-o parte din supă, aproximativ o cană.
Se întoarce piureul de linte în oală, se condimentează cu scorțișoară și se amestecă. Se servește cu lămâie, pătrunjel tocat, ceapă roșie murată și o lingură de iaurt grecesc.
Salată de linte și conopidă
Salata de linte cu conopidă este o rețetă delicioasă și ușoară de inspirație mediteraneană. Se potrivește cu pâine pita și este excelentă pentru un prânz rapid sau o cină sănătoasă.
Ingrediente
- 1 conopidă mare de aproximativ 1,2 kg
- 400 g linte din conservă
- pătrunjel tocat
- 30 g nuci prăjite
- Pentru dressing
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
- 1½ linguriță de muștar Dijon
- 1 cățel mic de usturoi ras
- 1 linguriță de chimion măcinat
- 1 linguriță de boia
- ½ linguriță de sare sau mai mult după gust
- ⅛ linguriță piper negru sau fulgi de ardei roșu
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se spală conopida mare, se uscă, se separă în buchețele și se transferă pe o tavă de copt. Se condimentează cu un strop de ulei de măsline extravirgin, sare și piper. Se așează astfel încât să nu se suprapună și se dau la cuptor pentru 20-30 de minute sau până când sunt fragede.
Între timp, se pregătește dressingul amestecând bine toate ingredientele.
Într-un castron mare, se adaugă conopida, lintea scursă și clătită), nucile prăjite, pătrunjelul și și dressingul. Se amestecă bine până când ingredientele sunt combinate.
Tocană de linte și morcovi
Tocana de linte și morcovi poate fi un fel de mâncare de sine stătător, dar și o garnitură pentru preparate din carne.
Ingrediente
- 1 ceapă galbenă
- 4 căței de usturoi
- 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
- 4 morcovi tocați
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță de chimion măcinat
- 1/2 linguriță de scorțișoară
- 1/2 linguriță de ienibahar
- 1/4 linguriță de ardei roșu măcinat
- 200 g linte roșie
- 3 linguri de pastă de tomate
- 50 g stafide
- 750 g supă de legume
- pătrunjel tocat
Mod de preparare
Se taie ceapa, se toacă usturoiul, se rade ghimbirul și se curăță morcovii și se taie cubulețe. Apoi se pun împreună cu uleiul de măsline într-o tigaie adâncă și se călesc la foc mediu până când ceapa devine translucidă, aproximativ cinci minute.
Apoi se pun chimenul, scorțișoara, ienibaharul și ardeiul roșu zdrobit în tigaie. Se mai sotează încă aproximativ două minute.
Apoi, se adaugă lintea nefiartă, pasta de roșii, stafidele și supa de legume. Se amestecă până când pasta de roșii se dizolvă.
Se pune un capac și se dă focul mai tare. Se lasă să dea un clocot, apoi se reduce focul la mediu și se lasă să fiarbă cu capacul pus timp de 30 de minute, amestecând doar ocazional.
Apoi se pun sare și piper, dacă mai este necesar. Se presară pătrunjel proaspăt tocat și se servește.