Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii are arome mediteraneene care se împletesc într-un sos catifelat, bogat și parfumat. Combinația dintre puiul fraged, vinetele coapte și dulceața discretă a roșiilor creează un echilibru perfect. Este o rețetă simplă, dar plină de profunzime, care reușește să transforme ingrediente obișnuite într-un preparat deosebit.

Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocana de pui cu vinete năut și roșii se servește cu cușcuș sau cu orez/Shutterstock

Cheia reușitei stă în modul de gătire. Vinetele se prăjesc ușor înainte de a fi adăugate în sos, pentru a căpăta acea aromă fină, ușor afumată, specifică bucătăriei de vară. Roșiile trebuie să fie bine coapte și suculente, astfel încât să formeze o bază dulce-acrișoară care leagă toate celelalte ingrediente. Smântâna sau untul pot fi adăugate la final, pentru o consistență mai cremoasă, fără a încărca preparatul.

Pentru un gust autentic, se recomandă condimente mediteraneene precum cimbrul, busuiocul sau oregano, care pun în valoare savoarea legumelor și a cărnii. Tocănița se poate servi cu orez, couscous sau pâine proaspătă, care absoarbe perfect sosul aromat. Este o rețetă potrivită pentru mesele în familie, care aduce confort, căldură și gustul adevărat al verii, chiar și în mijlocul iernii.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tocană de pui cu vinete, năut și roșii

Această rețetă de inspirație oriental-mediteraneană combină bucăți fragede de pui cu vinete prăjite, năut, roșii proaspete și un sos catifelat cu smântână. Este o mâncare bogată, reconfortantă și plină de aromă, ideală pentru serile răcoroase sau mesele în familie.

Ingrediente

  • 950 g pulpe de pui dezosate și fără piele
  • 2 vinete medii
  • 5 roșii bine coapte (aprox. 500 g)
  • 400 g năut fiert sau o conservă
  • 60 g unt
  • 60 ml ulei de măsline
  • 120 ml smântână pentru gătit
  • 120 ml apă
  • 3 căței de usturoi pisați
  • 2 lingurițe de sare
  • 2 lingurițe de cimbru uscat sau măghiran
  • 1 linguriță de piper negru măcinat
  • 1 cub de concentrat de pui fără sare

Mod de preparare

Cuptorul se preîncălzește la 200°C. Pulpele de pui se condimentează cu jumătate din cantitatea de sare și cu usturoiul pisat, masând bine carnea pentru ca aromele să pătrundă. Se lasă câteva minute deoparte, cât timp se pregătesc celelalte ingrediente. Vinetele se taie rondele de aproximativ 1 cm grosime, se presară cu restul de sare și se lasă 10–15 minute, pentru a elimina excesul de apă. În acest timp, roșiile se taie cubulețe mici, iar năutul se scurge și se clătește bine.

Vinetele se tamponează cu prosoape de hârtie pentru a le îndepărta umezeala. Într-o tigaie mare, se încinge uleiul de măsline și se prăjesc rondelele de vinete pe ambele fețe, câte 2–3 minute, până devin aurii. Se scot pe o farfurie și se lasă deoparte. În aceeași tigaie, se rumenesc ușor pulpele de pui, doar cât să prindă culoare pe partea superioară (3–4 minute), fără a le găti complet, apoi se scot și ele deoparte.

În grăsimea rămasă în tigaie se adaugă untul și roșiile tăiate cuburi. Se gătesc la foc mediu 5–6 minute, până când se înmoaie și se transformă într-un sos. Se adaugă smântâna, cubul de concentrat, năutul și restul de condimente: cimbrul și piperul. Se amestecă bine până se formează un sos omogen, dens și parfumat.

Într-un vas termorezistent (de preferat din ceramică sau fontă), se așează alternativ straturi de vinete și carne de pui, apoi se toarnă deasupra sosul cu năut și roșii. Se adaugă jumătate de cană de apă, se acoperă vasul cu capac și se introduce în cuptorul preîncălzit. Se coace 40 de minute, până când puiul devine fraged, iar sosul scade și se leagă.

Preparatul se lasă să se odihnească 10 minute înainte de servire, pentru ca aromele să se echilibreze. Se poate servi simplu, cu lipie caldă, orez sau couscous, fiind un fel principal complet, cu gust rotund și echilibru perfect între cremos, dulceag și ușor afumat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
chifteluțe suedeze
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Castraveți murați crocanți în saramură
23 noiembrie, 05:49
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Cartierul de lux cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit al doilea Dorobanţi
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
închide