7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei

Există multe tipuri diferite de orez. Orezul brun are o aromă de nucă și este o cereală integrală. Orezul alb este cel mai comun tip de orez, însă nu are aportul de fibre al celui brun. Totuși, este o sursă bună de carbohidrați și alți nutrienți, cum ar fi manganul și fierul. 

O farfurie neagră umplută cu una dintre rețetele de orez
Descoperă 7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Iată ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei / Shutterstock

Există multe tipuri diferite de orez. Orezul brun are o aromă de nucă și este o cereală integrală. Orezul alb este cel mai comun tip de orez, însă nu are aportul de fibre al celui brun. Totuși, este o sursă bună de carbohidrați și alți nutrienți, cum ar fi manganul și fierul. 

Poți include orezul în alimentația ta de câteva ori pe săptămână pentru a face feluri de bază, supe, garnituri sau chiar deserturi. Îmi recomandăm 7 rețete cu orez din care să te inspiri.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Orez prăjit cu pui

Rețeta de orez prăjit cu pui a fost preparată la început ca o modalitate de a salva orezul fiert rămas de la alte mese. Este popular în chineză, thailandeză, japoneză, precum și în alte bucătării asiatice. 

Orez prăjit cu pui servit într-un bol mare negru
Orezul prăjit poate fi o garnitură sau un fel de mâncare de sine stătător / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 lingurițe de ulei de măsline, împărțite
  • 2 ouă mari bătute
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 200 g de amestec congelat de mazăre și morcovi
  • 600 g orez fiert, rece
  • 400 g pui fiert, tocat
  • 50 ml sos de soia
  • 4 fire de ceapă verde tocată

Mod de preparare

Se încinge un wok sau o tigaie la foc mare. Se adaugă o linguriță de ulei și se adaugă ouăle. Se amestecă și când sunt gata se transferă într-un castron.

Se șterge wok-ul cu un prosop de hârtie. Se adaugă restul de ulei și usturoiul și se lasă să se gătească timp de aproximativ 20 de secunde. Apoi se pune amestecul de mazăre și morcovi și se lasă până se înmoaie.

Se adaugă orezul și carnea de pui și se gătesc amestecând din când în când. Se pune sosul de soia și se mai lasă un minut. Apoi se încorporează ceapa și oul, se amestecă astfel încât să se încorporeze aromele și se mai lasă un minut. Se servește imediat. 

Supă de pui și orez la instant pot

Supa de pui și orez la instant pot este o combinație sănătoasă de piept slab de pui, și legume, orez și condimente savuroase.

Supă de pui cu orez servită într-un bol alb
Supa de pui cu orez este potrivită și pentru copiii mici / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 kg de piept de pui dezosat 
  • 1 ceapă mare tocată
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 1 țelină mică feliată
  • 3 morcovi, tăiați cubulețe
  • 1/2 linguriță de cimbru uscat sau proaspăt
  • 1/4 linguriță de rozmarin uscat/ proaspăt, mărunțit
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • 1,5 l supă de pui
  • 120 g  orez alb cu bob lung
  • pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare

Se selectează setarea aparatului instant pot ”sote” și se pune uleiul de măsline în oală. Când afișajul arată „fierbinte”, se adaugă pieptul de pui. Se lasă aproximativ 3 minute pe fiecare parte și apoi se scoate și se lasă deoparte.

Se pun ceapa, usturoiul, țelina și morcovii în oală împreună cu cimbrul, rozmarinul, sarea și piperul. Se amestecă și se mai lasă încă un minut. Apoi se pun supa și orezul, se amestecă, răzuind fundul oalei pentru a dezlipi bucățile rumenite. Se adaugă și pieptul de pui.

Se fixează capacul vasului instant pot. Supapa trebuie să fie în poziția de etanșare. Se selectează butonul de gătit sub presiune, presiune mare și se setează cronometrul pentru 3 minute. Când timpul expiră, se lasă presiunea să scadă în mod natural timp de 10 minute. Se mută supapa de eliberare a aburului în poziția de aerisire pentru a elibera presiunea rămasă.

Se scoate pieptul de pui într-o farfurie și se taie în bucăți mici. Se pune din nou în oală. Se adaugă și pătrunjelul proaspăt tocat.

Caserolă de pui și orez cu sos italian

Poți folosi pentru această rețetă orice fel de carne de pui vrei. Poți servi alături o salată și fasole verde sotată.

Caserolă de pui cu orez servită într-un bol mare și alb
Carerola de pui cu orez se pregătește în 20 de minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 30 g unt nesărat
  • 250 g orez cu bob lung
  • 600 ml supă de pui sau de ciuperci
  • 30 g sos italienesc
  • 2,5 kg pulpe de pui
  • sare, după gust
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

Se unge o tavă de copt de 22x 7 x 5 cm. Se încinge cuptorul la 180°C.  Se spală și se scurge orezul și se întinde în vasul de copt pregătit. Se amestecă supa cu dressingul italienesc, apoi se toarnă peste orez.

Se pune deasupra carnea de pui, cu pielea în sus, se asezonează cu sare și piper. Se acoperă strâns vasul cu folie și se dă la cuptor pentru o oră sau până când cea mai mare parte a lichidului este absorbită și orezul este fraged. Află mai multe despre efectele consumului de orez asupra organismului.

Caserolă cu carne de porc, orez și țelină

Această caserolă este una dintre acele rețete cu orez ușoare. Poate fi făcută cu carne de porc proaspătă, slabă sau poate fi preparată și cu resturi de friptură de porc. 

Caserolă cu carne de porc, țelină și orez pe un blat de lemn
Caserola cu carne de porc și orez se poate asezona cu sos de soia / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g mușchi slab de porc tăiat cubulețe, crud sau fiert
  • 1 lingură de ulei vegetal
  • 1 ceapă tocată grosier
  • 1 țelină mică tocată grosier
  • 400 g de orez fiert
  • 300 g supă de legume
  • 3 linguri de sos de soia

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge cu ulei o tavă cu capacitatea de 2 litri. Se taie carnea de porc în cuburi mici. Dacă se folosește carne de porc gătită, se taie cubulețe și se pune deoparte.

Se încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Se gătește carnea de porc crudă, mestecând des, până se rumenește. Se adaugă ceapa și țelina tocate și se continuă gătirea până când ceapa devine aurie. 

Dacă folosiți carne de porc gata gătită, atunci se adaugă în acest moment și continuați prepararea timp de aproximativ 4-6 minute. Se adaugă ingredientele rămase și se amestecă pentru a se omogeniza bine.

Se pune tot amestecul în vasul pentru copt pregătit. Se acoperă cu folie și se dă la cuptor pentru 30-40 de minute. Se servește imediat.

Burrito vegetarian cu fasole și orez

Secretul acestui delicios burrito este orezul cu coriandru și limetă. Poți adăuga toppinguri suplimentare, cum ar fi guacamole clasic, salsa și măsline negre.

Buritto vegan cu orez servit pe o farfurie albastră
Mixul de arome și texturi din burrito vegetal este surprinzător de bun / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g orez fiert
  • coriandru proaspăt, tocat
  • sucul de la 2 limete
  • 1/2 ceapă medie, tăiată cubulețe
  • 3-4 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri ulei
  • 400 g fasole neagră din conservă, scursă
  • 1 lingură de pudră de chili
  • 1/2 linguriță de chimen măcinat
  • 1 lingură de sos iute 
  • sare, după gust
  • 4 tortilla mari  

Mod de preparare

Într-un castron mare care poate fi utilizat în cuptorul cu microunde, se amestecă orezul fiert, coriandrul proaspăt tocat și sucul de limetă. Se încălzește în cuptorul cu microunde sau pe aragaz până când este fierbinte și amestecând constant. 

Într-o tigaie mare, se călește ceapa în ulei timp de 5 minute sau până când ceapa este moale. Se pune apoi usturoiul și se mai lasă încă un minut. Se reduce focul și se adaugă fasolea neagră.

Se asezonează cu pudră de chili, chimen, sare și sos iute, amestecând pentru a se combina bine aromele. Se lasă să se gătească aproximativ 5 minute. Apoi se toarnă orezul cu coriandru și lămâi și amestecul de fasole neagră pe tortilla ușor încălzită. Se mai poate adăuga orice alt topping.

Se îndoaie capetele scurte ale tortilla, apoi se pliază partea lungă peste umplutură și se împinge ușor pentru a strânge bine înainte de a rula restul burritoului.

Terci de orez chinezesc

Congee sau terci de orez chinezesc este un preparat tradițional pentru micul dejun. Este una dintre acele rețete cu orez care a devenit populară în întreaga lume. Se servește și în multe alte țări, inclusiv în Birmania, Indonezia, Japonia și chiar în părți ale Europei. 

Rețetă de congee servită într-un bol alb
În congee sunt amestecate ingrediente cu gusturi diferite, dar care se completează în mod savuros / Shutterstock

Ingrediente

  • 150 g  orez cu bob lung
  • 1,8 l apă/supă de pui/ supă de legume/ supă de vită
  •  1 linguriță de sare
  • ghimbir tocat (opțional)
  • usturoi tocat (opțional)
  • carne de pui mărunțită (opțional)
  • carne de porc mărunțită (opțional)
  • bok choy mărunțit (opțional)
  • ou fiert moale (opțional)
  • arahide tocate (opțional)

Mod de preparare

Se spală orezul și se înmoaie în apă 30 de minute. Apoi se scurge apa. Într-o oală mare se pune la fiert orezul în lichid. Când orezul fierbe, se reduce focul. Se pune capacul pe oală fără a o acoperi complet.

Se gătește la foc mic până la 90 de minute, amestecând ocazional, până când orezul are textura groasă și cremoasă a terciului. Se adaugă sare după gust și oricare dintre ingredientele opționale dorite.

Ardei umpluți cu pui și orez

Ardeii umpluți sunt o cină ușoară și foarte gustoasă. Pot fi reîncălziți ușor, așa că îi poți găti pentru mai multe zile.

Ardei umpluți într-o tigaie neagră
Această rețetă de ardei umpluți este una mai complexă / Shutterstock

Ingrediente

  • 120 g orez alb cu bob lung, nefiert
  • 6 ardei grași, orice culoare
  • 400 g pui fiert, tăiat cubulețe
  • 1 țelină mică, tocată
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 1 ardei iute tocat mărunt
  • 150 g maioneză 
  • 1 linguriță de praf de curry
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 lingură de piper negru proaspăt măcinat
  • 250 ml apă

Mod de preparare

Se fierbe orezul cu apă și sare. Se amestecă cu o furculiță și se lasă deoparte. Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge cu ulei o tavă de copt puțin adâncă de 3 litri.

Se taie vârfurile ardeiului și i se scot cu grijă semințele. Apoi se pun într-o cratiță mare și se acoperă cu apă. Se pune oala la foc mediu și se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul și se mai lasă 8 -10 minute. Ardeii se scurg bine și se dau deoparte.

Într-un castron mediu, se combină orezul fiert, puiul, țelina, ceapa și pimiento. Într-un castron separat, se amestecă maioneza, praful de curry, sarea și piperul. Apoi cele două compoziții se amestecă până se omogenizează.

Ardeii se umplu cu compoziția de orez și se pun în vasul de copt pregătit. Se toarnă aproximativ o cană de apă fierbinte în vasul de copt. Se dă la cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute. Se servesc calzi.

Citește și
CELE MAI CITITE
trei jumătăți de cartofi umplute cu brânzeturi
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Porții de prăjitură cu mere și brânză pe o farfurie albă, dantelată
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe preparate la grătar puse pe un tocator
3 idei de preparate la grătar. Rețete simple și rapide
3 idei de preparate la grătar. Rețete simple și rapide
Garnituri pentru carnea de vită puse pe un platou de lemn
5 garnituri pentru carnea de vită. Rețete rapide și gustoase
5 garnituri pentru carnea de vită. Rețete rapide și gustoase
Rețete cu legume prezentate pe o masă mare de lemn
5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă
5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf porționată pe un tocător de lemn și pe farfurie
08:00
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf
Chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară porționat pe un suport de lemn
07:00
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Cremă de mascarpone și lime în două boluri de sticlă cu două lingurițe și trei fructe lime
06:00
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Mai multe batoane de granola pentru a ilustra ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi
20 septembrie, 08:00
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Tartă sărată cu praz, brânzeturi și bacon
20 septembrie, 07:00
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
20 septembrie, 06:00
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
19 septembrie, 08:00
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
19 septembrie, 07:00
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
1
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori crema de ciocolată pentru prăjituri și torturi, îți recomandăm să încerci și varianta de cremă de ciocolată cu nuci. Este mai densă și mai consistentă și poate fi folosită...
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
2
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Dacă ești în căutarea unei rețete savuroase de mâncare pentru masa de prânz, poți prepara o tocăniță de ardei copți cu piept de pui. Rețeta este ușoară și nu necesită nici...
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
3
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Uleiul este nelipsit din bucătărie. Îl folosești la aproape orice fel de mâncare, chiar și la deserturi. Nu este util doar la gătit, ci poate fi o sursă importantă de grăsimi...
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
4
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă...
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
5
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Dacă îți plac perele și vrei să le incluzi și în deserturi, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră. Este foarte interesantă...
Parteneri
Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii

Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii

Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii
Staţiunea care va redeveni perla litoralului. Cum va arăta după modernizarea inspirată de stilul anilor '70

Staţiunea care va redeveni "perla litoralului". Cum va arăta după modernizarea inspirată de stilul anilor '70

Staţiunea care va redeveni "perla litoralului". Cum va arăta după modernizarea inspirată de stilul anilor '70
„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”

„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”

„Trăim ca regii!” Ce a putut să spună milionarul Călin Donca despre soţia sa: „Făcea bani într-un mod bun”
Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o licoare | VIDEO

Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o "licoare" | VIDEO

Ce este sucul verde pe care îl consuma Călin Donca în fiecare dimineață. El numește băutura o "licoare" | VIDEO
Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”
Descoperire fantastică în Egipt, plină de comori și secrete. Ce structură scufundată inedită au găsit experții

Descoperire fantastică în Egipt, plină de „comori și secrete”. Ce structură scufundată inedită au găsit experții

Descoperire fantastică în Egipt, plină de „comori și secrete”. Ce structură scufundată inedită au găsit experții
Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză
Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față
DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005

DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005

DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005
Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce

Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce

Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce
fresh
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
închide