7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei
Există multe tipuri diferite de orez. Orezul brun are o aromă de nucă și este o cereală integrală. Orezul alb este cel mai comun tip de orez, însă nu are aportul de fibre al celui brun. Totuși, este o sursă bună de carbohidrați și alți nutrienți, cum ar fi manganul și fierul.
Există multe tipuri diferite de orez. Orezul brun are o aromă de nucă și este o cereală integrală. Orezul alb este cel mai comun tip de orez, însă nu are aportul de fibre al celui brun. Totuși, este o sursă bună de carbohidrați și alți nutrienți, cum ar fi manganul și fierul.
Poți include orezul în alimentația ta de câteva ori pe săptămână pentru a face feluri de bază, supe, garnituri sau chiar deserturi. Îmi recomandăm 7 rețete cu orez din care să te inspiri.
Orez prăjit cu pui
Rețeta de orez prăjit cu pui a fost preparată la început ca o modalitate de a salva orezul fiert rămas de la alte mese. Este popular în chineză, thailandeză, japoneză, precum și în alte bucătării asiatice.
Ingrediente
- 2 lingurițe de ulei de măsline, împărțite
- 2 ouă mari bătute
- 2 căței de usturoi tocați
- 200 g de amestec congelat de mazăre și morcovi
- 600 g orez fiert, rece
- 400 g pui fiert, tocat
- 50 ml sos de soia
- 4 fire de ceapă verde tocată
Mod de preparare
Se încinge un wok sau o tigaie la foc mare. Se adaugă o linguriță de ulei și se adaugă ouăle. Se amestecă și când sunt gata se transferă într-un castron.
Se șterge wok-ul cu un prosop de hârtie. Se adaugă restul de ulei și usturoiul și se lasă să se gătească timp de aproximativ 20 de secunde. Apoi se pune amestecul de mazăre și morcovi și se lasă până se înmoaie.
Se adaugă orezul și carnea de pui și se gătesc amestecând din când în când. Se pune sosul de soia și se mai lasă un minut. Apoi se încorporează ceapa și oul, se amestecă astfel încât să se încorporeze aromele și se mai lasă un minut. Se servește imediat.
Supă de pui și orez la instant pot
Supa de pui și orez la instant pot este o combinație sănătoasă de piept slab de pui, și legume, orez și condimente savuroase.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 kg de piept de pui dezosat
- 1 ceapă mare tocată
- 3 căței de usturoi, tocați
- 1 țelină mică feliată
- 3 morcovi, tăiați cubulețe
- 1/2 linguriță de cimbru uscat sau proaspăt
- 1/4 linguriță de rozmarin uscat/ proaspăt, mărunțit
- 1/2 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 1,5 l supă de pui
- 120 g orez alb cu bob lung
- pătrunjel proaspăt tocat
Mod de preparare
Se selectează setarea aparatului instant pot ”sote” și se pune uleiul de măsline în oală. Când afișajul arată „fierbinte”, se adaugă pieptul de pui. Se lasă aproximativ 3 minute pe fiecare parte și apoi se scoate și se lasă deoparte.
Se pun ceapa, usturoiul, țelina și morcovii în oală împreună cu cimbrul, rozmarinul, sarea și piperul. Se amestecă și se mai lasă încă un minut. Apoi se pun supa și orezul, se amestecă, răzuind fundul oalei pentru a dezlipi bucățile rumenite. Se adaugă și pieptul de pui.
Se fixează capacul vasului instant pot. Supapa trebuie să fie în poziția de etanșare. Se selectează butonul de gătit sub presiune, presiune mare și se setează cronometrul pentru 3 minute. Când timpul expiră, se lasă presiunea să scadă în mod natural timp de 10 minute. Se mută supapa de eliberare a aburului în poziția de aerisire pentru a elibera presiunea rămasă.
Se scoate pieptul de pui într-o farfurie și se taie în bucăți mici. Se pune din nou în oală. Se adaugă și pătrunjelul proaspăt tocat.
Caserolă de pui și orez cu sos italian
Poți folosi pentru această rețetă orice fel de carne de pui vrei. Poți servi alături o salată și fasole verde sotată.
Ingrediente
- 30 g unt nesărat
- 250 g orez cu bob lung
- 600 ml supă de pui sau de ciuperci
- 30 g sos italienesc
- 2,5 kg pulpe de pui
- sare, după gust
- piper negru proaspăt măcinat, după gust
Mod de preparare
Se unge o tavă de copt de 22x 7 x 5 cm. Se încinge cuptorul la 180°C. Se spală și se scurge orezul și se întinde în vasul de copt pregătit. Se amestecă supa cu dressingul italienesc, apoi se toarnă peste orez.
Se pune deasupra carnea de pui, cu pielea în sus, se asezonează cu sare și piper. Se acoperă strâns vasul cu folie și se dă la cuptor pentru o oră sau până când cea mai mare parte a lichidului este absorbită și orezul este fraged. Află mai multe despre efectele consumului de orez asupra organismului.
Caserolă cu carne de porc, orez și țelină
Această caserolă este una dintre acele rețete cu orez ușoare. Poate fi făcută cu carne de porc proaspătă, slabă sau poate fi preparată și cu resturi de friptură de porc.
Ingrediente
- 400 g mușchi slab de porc tăiat cubulețe, crud sau fiert
- 1 lingură de ulei vegetal
- 1 ceapă tocată grosier
- 1 țelină mică tocată grosier
- 400 g de orez fiert
- 300 g supă de legume
- 3 linguri de sos de soia
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge cu ulei o tavă cu capacitatea de 2 litri. Se taie carnea de porc în cuburi mici. Dacă se folosește carne de porc gătită, se taie cubulețe și se pune deoparte.
Se încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Se gătește carnea de porc crudă, mestecând des, până se rumenește. Se adaugă ceapa și țelina tocate și se continuă gătirea până când ceapa devine aurie.
Dacă folosiți carne de porc gata gătită, atunci se adaugă în acest moment și continuați prepararea timp de aproximativ 4-6 minute. Se adaugă ingredientele rămase și se amestecă pentru a se omogeniza bine.
Se pune tot amestecul în vasul pentru copt pregătit. Se acoperă cu folie și se dă la cuptor pentru 30-40 de minute. Se servește imediat.
Burrito vegetarian cu fasole și orez
Secretul acestui delicios burrito este orezul cu coriandru și limetă. Poți adăuga toppinguri suplimentare, cum ar fi guacamole clasic, salsa și măsline negre.
Ingrediente
- 500 g orez fiert
- coriandru proaspăt, tocat
- sucul de la 2 limete
- 1/2 ceapă medie, tăiată cubulețe
- 3-4 căței de usturoi, tocați
- 2 linguri ulei
- 400 g fasole neagră din conservă, scursă
- 1 lingură de pudră de chili
- 1/2 linguriță de chimen măcinat
- 1 lingură de sos iute
- sare, după gust
- 4 tortilla mari
Mod de preparare
Într-un castron mare care poate fi utilizat în cuptorul cu microunde, se amestecă orezul fiert, coriandrul proaspăt tocat și sucul de limetă. Se încălzește în cuptorul cu microunde sau pe aragaz până când este fierbinte și amestecând constant.
Într-o tigaie mare, se călește ceapa în ulei timp de 5 minute sau până când ceapa este moale. Se pune apoi usturoiul și se mai lasă încă un minut. Se reduce focul și se adaugă fasolea neagră.
Se asezonează cu pudră de chili, chimen, sare și sos iute, amestecând pentru a se combina bine aromele. Se lasă să se gătească aproximativ 5 minute. Apoi se toarnă orezul cu coriandru și lămâi și amestecul de fasole neagră pe tortilla ușor încălzită. Se mai poate adăuga orice alt topping.
Se îndoaie capetele scurte ale tortilla, apoi se pliază partea lungă peste umplutură și se împinge ușor pentru a strânge bine înainte de a rula restul burritoului.
Terci de orez chinezesc
Congee sau terci de orez chinezesc este un preparat tradițional pentru micul dejun. Este una dintre acele rețete cu orez care a devenit populară în întreaga lume. Se servește și în multe alte țări, inclusiv în Birmania, Indonezia, Japonia și chiar în părți ale Europei.
Ingrediente
- 150 g orez cu bob lung
- 1,8 l apă/supă de pui/ supă de legume/ supă de vită
- 1 linguriță de sare
- ghimbir tocat (opțional)
- usturoi tocat (opțional)
- carne de pui mărunțită (opțional)
- carne de porc mărunțită (opțional)
- bok choy mărunțit (opțional)
- ou fiert moale (opțional)
- arahide tocate (opțional)
Mod de preparare
Se spală orezul și se înmoaie în apă 30 de minute. Apoi se scurge apa. Într-o oală mare se pune la fiert orezul în lichid. Când orezul fierbe, se reduce focul. Se pune capacul pe oală fără a o acoperi complet.
Se gătește la foc mic până la 90 de minute, amestecând ocazional, până când orezul are textura groasă și cremoasă a terciului. Se adaugă sare după gust și oricare dintre ingredientele opționale dorite.
Ardei umpluți cu pui și orez
Ardeii umpluți sunt o cină ușoară și foarte gustoasă. Pot fi reîncălziți ușor, așa că îi poți găti pentru mai multe zile.
Ingrediente
- 120 g orez alb cu bob lung, nefiert
- 6 ardei grași, orice culoare
- 400 g pui fiert, tăiat cubulețe
- 1 țelină mică, tocată
- 1 ceapă, tocată mărunt
- 1 ardei iute tocat mărunt
- 150 g maioneză
- 1 linguriță de praf de curry
- 1/2 linguriță de sare
- 1 lingură de piper negru proaspăt măcinat
- 250 ml apă
Mod de preparare
Se fierbe orezul cu apă și sare. Se amestecă cu o furculiță și se lasă deoparte. Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge cu ulei o tavă de copt puțin adâncă de 3 litri.
Se taie vârfurile ardeiului și i se scot cu grijă semințele. Apoi se pun într-o cratiță mare și se acoperă cu apă. Se pune oala la foc mediu și se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul și se mai lasă 8 -10 minute. Ardeii se scurg bine și se dau deoparte.
Într-un castron mediu, se combină orezul fiert, puiul, țelina, ceapa și pimiento. Într-un castron separat, se amestecă maioneza, praful de curry, sarea și piperul. Apoi cele două compoziții se amestecă până se omogenizează.
Ardeii se umplu cu compoziția de orez și se pun în vasul de copt pregătit. Se toarnă aproximativ o cană de apă fierbinte în vasul de copt. Se dă la cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute. Se servesc calzi.