8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă

Atunci când ai nevoie de o gustare sănătoasă și hrănitoare, iaurtul grecesc pare una dintre cele mai bune opțiuni. Doar că te poți plictisi de el, oricât de conștientă ai fi că este o sursă excelentă de proteine și de grăsimi. Descoperă și tu 8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă. Aceste trucuri sunt ideale pentru o gustare simplă și rapidă.

Două borcane pline cu iaurt grecesc și fructe de pădure
Iaurtul grecesc este foarte bogat în proteine / Shutterstock

Iaurtul grecesc este un aliment tradițional mediteranean, apreciat pentru textura sa densă, cremoasă și pentru gustul său bogat și răcoritor. Cu origini vechi de mii de ani în zona mediteraneană, acest iaurt a devenit rapid popular în întreaga lume pentru proprietățile sale nutritive și versatilitatea în bucătărie.

Citește și

Iaurtul grecesc își are originile în Grecia antică și în alte regiuni mediteraneene, unde a fost consumat timp de mii de ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Procesul de fabricare a acestui iaurt implică scurgerea lichidului de zer din iaurtul obișnuit, lăsând o consistență mai densă și cremoasă. Iaurtul grecesc tradițional este făcut din lapte de oaie sau de capră, dar în prezent este fabricat și din lapte de vacă.

8 moduri de a transforma iaurtul grecesc într-o delicatesă

Iaurtul grecesc este o gustare excelentă pentru că este bogat în calciu, proteine, probiotice și este, de asemenea, o sursă bună de vitamine B12 și B2, precum și de zinc și potasiu. Iată cum să îl integrezi zilnic în dieta ta, fără să te plictisești de el.

Consumă mai multe sortimente

Chiar dacă rețeta de bază este aceeași, vei observa că dacă alegi iaurt grecesc de la producători diferiți gustul poate să fie altul.

Aroma lui depinde de tipul de lapte folosit, așa că poți face mai multe încercări. În plus, poți să consumi atât iaurt grecesc integral, cât și cu un conținut scăzut de grăsimi.

Evită variantele cu arome sau, dacă vrei neapărat, citește cu atenție eticheta și alege sortimentele fără zahăr sau aditivi alimentari.  

Adaugă ingrediente crocante

Un borcan de iaurt grecesc simplu este ca o pânză goală. Poți să adaugi orice în el. Dacă vrei o textură mai crocantă poți pune granola, cereale, semințe de orice fel, diferite tipuri de nuci, fulgi de cocos.

Dacă vrei un gust sărat, poți pune chiar și crutoane simple sau cu diverse arome sau legume deshidratate.

Este important să alegi ingrediente cât mai curate pentru a te bucura pe deplin de toate beneficiile pe care iaurtul grecesc le are asupra sănătății tale.

Transformă-l în sos

Iaurtul grecesc poate fi baza pentru sosuri delicioase și poate înlocui într-un mod mult mai sănătos maioneza. Poți să amesteci și ierburile tale aromatice preferate pentru a-i da mai multă savoare.

Pentru a intensifica gustul câteva picături de lămâie sunt chiar recomandate, la fel ca piperul sau sarea. Se potrivește perfect cu legume proaspete, cu cartofi, cu bucăți de pită sau de tortilla.

Adaugă fructe

Combinația dintre iaurt grecesc și fructe este una celebră. Poți pune orice fel de fructe, de la cele proaspete, la congelate sau uscate. Se potrivesc banalele merele, dar și fructele tropicale, cum ar fi ananasul, pepenele verde și mango.

Pe timpul verii, poți să transformi iaurtul grecesc într-o gustare răcoritoare adăugând fructe de pădure congelate, dar și bucăți de banană sau mango pe care le-ai ținut câteva ore la congelator.

Această variantă de îmbunătățire a iaurtului este cea mai potrivită pentru că, în funcție de fructele alese, poți să îi dai note dulce, acrișoare sau chiar amărui.

Presară puțină sare

Sarea are rolul de a intensifica aromele preparatelor în care este adăugată. Nu contează că gătești ceva dulce sau sărat.

Atunci când sarea este adăugată în mâncare, cristalele sale se dizolvă în lichidul care acoperă papilele gustative de pe limbă. În felul acesta se crează o soluție salină care poate să activeze și să amplifice senzațiile gustative.

În plus, adăugarea unei cantități mici de sare poate ajuta la echilibrarea gusturilor, făcând ca alimentele să pară mai dulci sau să își evidențieze mai bine aciditatea.

De asemenea, sarea poate ajuta la extragerea și amplificarea aromei unor ingrediente, cum ar fi ierburile și condimentele, atunci când este folosită în timpul gătitului sau al marinării. Totuși, nu pune o cantitate prea mare, pentru că efectul ar fi invers față de cel dorit.

Adaugă-l în amestecurile de mic dejun

Dacă de cele mai multe ori adaugi diverse ingrediente în iaurtul grecesc, poți încerca și invers. Completează un bol cu cereale, cu granola sau cu fructe cu câteva linguri de iaurt, astfel încât să obții un strop de aciditate și să faci preparatul mai cremos.

Poți să folosești această metodă și cu salate de legume sau alte preparate sărate. Ai grijă ca gustul iaurtului să nu îl copleșească pe cel al celorlalte ingrediente.

Transformă-l în înghețată

Iaurtul grecesc integral este o bază excelentă pentru înghețată pentru că are o cantitate mare de grăsimi.

Adaugă o lingură de unt de arahide în 200 g de iaurt grecesc, puțină ciocolată topită și o lingură de alune mărunțite și dă tot amestecul la congelator. Vei obține un desert răcoritor și cu mai puține calorii decât înghețata clasică.

Poți să adaugi și fructe sau diverse gemuri, miere, semințe de susan. Combinațiile sunt nelimitate. Preferințele tale sunt cele care dictează rețeta.

Citește și
CELE MAI CITITE
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
chec cu mere
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Manakish cu za'atar
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Cum se spală cartofii
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
Carne de curcan
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Manakish cu za'atar
06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
05:57
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
baharat
13 decembrie, 05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
13 decembrie, 05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
13 decembrie, 05:45
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
brânză congelată
12 decembrie, 05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
12 decembrie, 05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Târg de Crăciun ca-n povești la o fermă din Harghita: bucate tradiționale, animale și distracție pentru copii
Târg de Crăciun ca-n povești la o fermă din Harghita: bucate tradiționale, animale și distracție pentru copii
Târg de Crăciun ca-n povești la o fermă din Harghita: bucate tradiționale, animale și distracție pentru copii
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Horoscop zilnic 15 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 15 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 15 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura

Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
închide