Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Iaurtul grecesc este o excelentă sursă de proteine cu o mulțime de utilizări culinare. A fost consumat din cele mai vechi timpuri. De fapt, grecii au fost primii care au documentat utilizarea iaurtului în anul 100 î.Hr.
Cuvântul „iaurt” provine din cuvântul turcesc „yoğurmak”, care înseamnă ”a îngroșa”, ”a coagula”. Iaurtul grecesc, adesea denumit iaurt „strecurat”, este făcut prin fermentarea laptelului în vase mari, după care se strecoară zerul în etapele finale de procesare. Procesul are ca rezultat un produs mai gros, cu un conținut mai mare de proteine decât alte sortimente de iaurt.
Înregistrările istorice despre producția de iaurt în Grecia au apărut în secolul al V-lea î.Hr. în scrierile lui Herodot. Totuși, dar, în realitate, metoda de strecurare a iaurtului, care astăzi este asociată cu Grecia, a început în Orientul Mijlociu.
În zilele noastre, iaurtul se produce prin această procedură în mai multe țări din Europa și din Orientul Mijlociu. Sunt voci care spun că experții în marketing din SUA au numit iaurtul strecurat grecesc pentru a-l face mai ușor vandabil.
Beneficiile iaurtului grecesc pentru sănătate
Iaurtul grecesc este consumat nu doar pentru textura lui catifelată sau pentru gustul acrișor, ci și pentru beneficiile pe care le aduce organismului.
Sursă de proteine și alți nutrienți
Unul dintre principalele beneficii ale iaurtului grecesc este că este bogat în proteine, un macronutrient necesar pentru aproape toate reacțiile chimice din organism. O porție de 200 de grame de iaurt grecesc oferă 20 de grame de proteine.
Pe lângă proteine, iaurtul grecesc este bogat în vitamine și minerale esențiale, inclusiv B12, seleniu și zinc.
Întărește sănătatea sistemului osos
Iaurtul grecesc conține o serie de nutrienți care sunt necesari pentru menținerea sănătății sistemului osos, inclusiv proteine, calciu, magneziu și fosfor.
Descoperă care este cel mai bun iaurt pentru sănătatea sistemului osos.
Susține sănătatea sistemului gastrointestinal
Cercetările sugerează că consumul regulat de iaurt poate ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos prin creșterea diversității bacteriene în intestine.
Poate ajuta la menținerea unei greutăți corporale normale
Proteina este cel mai sațios macronutrient, iar adăugarea de surse de proteine , cum ar fi lactatele, la mese și gustări este o modalitate de a te ajuta să te simți sătul între mese.
Cum poți consuma iaurtul grecesc
Iaurtul grecesc este un ingredient versatil care are un gust grozav atât în rețetele dulci, cât și în cele sărate. Iată câteva moduri de a folosi iaurtul grecesc în bucătărie:
- Iaurt grecesc la mic dejun. Iaurt grecesc amestecat cu fructe de padure proaspete sau congelate, cu migdale sau nuci, nuca de cocos neîndulcită și seminte de chia;
- Se poate adăuga în supe și curry pentru o textură cremoasă;
- Este topping grozav pentru clătite, cartofi copți, sarmale;
- În sosuri pentru salate, paste;
- În marinade pentru carne de pui sau de porc;
- În deserturi, înghețate;
- În smoothie-uri: cu legume și fructe;
Acestea sunt doar câteva moduri în care poți folosi iaurtul grecesc, dar folosindu-ți imaginația poți să îl adaugi în orice preparat.
Cum cumperi un iaurt grecesc de calitate
Majoritatea iaurturilor de pe piață sunt aromate și îndulcite și pot conține o cantitate semnificativă de zahăr adăugat care îi reduc din beneficiile asupra sănătății. Ideal este să cumperi iaurt grecesc neîndulcit și să-i adaugi propriile topping-uri, cum ar fi fructe sau dulceață fără zahăr.