8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat

Să faci un mousse perfect poate ți se pare o sarcină grea. Totul este să încerci și pe măsură ce capeți experiență vei vedea că nu este atât de complicat pe cât pare. Efortul tău merită. Iată 8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect

Un tort din mousse perfect catifelat
Pentru un mousse perfect ai nevoie de ingrediente de cea mai bună calitate/ Shutterstock

Termenul de „mousse” se traduce prin „spumă” și denumește cea mai fină și elegantă formă pe care poate să o ia o cremă pentru un desert. De obicei, se prepară din ciocolată, însă vei găsi mousse și din fructe, chiar și gourmet din legume sau carne.

Indiferent din ce este preparat mousse-ul trebuie să fie ușor, aerat, pufos pentru a da eleganță oricărei mese.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect

Pentru ca mousse-ul pe care îl prepari să aibă textura și aroma perfecte trebuie să respecți toți pașii din rețete și sfaturile de mai jos.

Folosește gelatina

Rețete clasice franțuzești de mousse specifică deseori că trebuie să folosești ouă crude care sunt bătute perfect pentru a obține textura pufoasă a mousse-ului și pentru a-l stabiliza.

Totuși, nu este întotdeauna sigur să consumi ouă crude pentru că există riscul de contaminare cu Salmonella. Copiii mici, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și cei cu un sistem imunitar slăbit nu ar trebui să consume ouă crude.

Soluția este să folosești gelatină ori foi, ori pudră, în funcție de ceea ce este specificat în rețetă sau de ce ai la îndemână.

Regula generală este ca o foaie de gelatină este echivalentă cu o linguriță de gelatină pudră, iar pentru fiecare dintre ele ai nevoie de o lingură de apă rece în care să se dizolve. Pentru un mousse perfect se recomandă totuși folosirea gelatinei pudră.

Adaugă cafea

Adăugarea de cafea în ciocolată nu este o descoperire nouă. Multe rețete de deserturi cu ciocolată au fost îmbogățite de-a lungul timpului cu o cantitate mică de cafea. Aceasta are rolul de accentua aroma ciocolatei, îmbinarea dintre cele două ingrediente dând naștere unui gust magic. Încearcă și rețeta de mousse din doar două ingrediente. Este simplă și rapidă.

Cel mai bine este să macini cafeaua pentru espresso până devine extrem de fină, apoi să o integrezi în compoziția de mousse.

Mai poți folosi cafea instant sau două linguri de cafea rece preparată. Varianta din urmă este potrivită pentru preparatele care nu au nevoie de tratament termic.

Asigură-te că ingredientele au temperatura potrivită

Atunci când prepari mousse este esențial ca toate ingredientele să aibă temperatura potrivită. Albușurile trebuie să fie la temperatura camerei pentru că atunci când le vei bate nu vor fi suficient de aerate.

Smântâna trebuie să fie rece pentru a o putea transforma în frișcă. În ambele cazuri este bine să folosești un bol din metal—cupru sau inox. Atunci când bați frișca și vasul trebuie să fie rece.

Restul ingredientelor ar trebui să aibă aceeași temperatura atunci când le încorporezi în mousse. După ce topești ciocolata trebuie să aștepți să ajungă la aceeași temperatură cu cea a albușurilor bătute.

Folosește ciocolată de calitate

Pentru că ciocolata este ingredientul principal este foarte important ca ea să fie de cea mai bună calitate. De asemenea, este important să alegi tipul de ciocolată cerut de rețetă: amăruie, cu lapte.

Fiecare dintre ele conține cantități diferite de zahăr și alte ingrediente și se vor comporta diferit atunci când sunt topite și integrate în mousse.

Chiar dacă ai cumpărat ciocolată de calitate este important ca ea să fi fost păstrată în condiții adecvate pentru a te asigura că și-a păstrat calitățile.

Nu folosi mixerul la viteză mare

Potrivit specialiștilor de la EatThis.com secretul unui mousse perfect este ca ingredientele să fie bătute la viteza potrivită. Pentru un mousse aerat nu trebuie să te grăbești așa că folosește o viteză mai mică.

Altfel se vor crea bule de aer mari care nu vor rezista atunci când vei încorpora toate elementele. Mousse-ul își va păstra textura pentru mai mult timp, chiar și atunci când va fi scos de la frigider.

Viteza la care folosești mixerul este importantă atât pentru ouă, cât și pentru frișcă. Cea din urmă își va amplifica volumul cu până la 220% dacă o bați la o viteză medie.

Folosește smântână cu 36% grăsime sau mai mult

Pentru mousse nu este o idee bună să folosești variante light ale ingredientelor. Chiar dacă te gândești la câte calorii vei acumula este mai bine să mănânci mai puțin, dar bun, cel puțin în acest caz.

Folosind o smântâna cu un conținut mare de grăsime vei obține o frișcă mult mai pufoasă, care își mai menține consistența mai mult timp.

Topește ciocolata cu atenție

Topirea ciocolatei poate fi o operațiune destul de pretențioasă. Atunci când temperatura folosită este prea ridicată se poate coagula și poate face cocoloașe. Dacă se întâmplă acest lucru este aproape imposibil să o mai salvezi, așa că va trebui să reiei procesul.

Cel mai bine este să apelezi la tehnica bain-marie. Pune ciocolata într-un vas rezistent termic pe care îl așezi deasupra unei oale în care fierbe apa. Va trebui să amesteci din când în când pentru a te asigura că s-a topit uniform.

Urmează cu precizie rețeta

Chiar dacă gătitul presupune creativitate, în cazul deserturilor este bine să respecți rețetele mai ales dacă ele au fost testate. Nu pune ingredientele măsurându-le din ochi pentru că rezultatul va fi unul dezastros.

Prepararea deserturilor presupune urmarea unor pași care trebuie respectați întocmai. Contează foarte mult nu doar cantitățile ingredientelor, ci și temperatura lor, ordinea în care trebuie adăugate și modul în care lucrezi cu ele.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Chec cu morcovi și nuci porționat
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
plăcinte la tigaie cu iaurt
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Porție de Tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară pe o farfurie cu furculiță
Tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară
Tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară
Cum să păstrezi lămâile zemoase
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
arsura de congelator
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Cum să păstrezi lămâile zemoase
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
alimente expirate
Ce alimente expirate să nu consumi niciodată. Detaliile la care să fii atentă
Ce alimente expirate să nu consumi niciodată. Detaliile la care să fii atentă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
07:40
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Ravioli cu unt și salvie
07:05
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Struguri negri și patru pahare cu lichior de struguri negri
05:27
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
souvlaki
15 octombrie, 09:59
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Spaghetti cu lămâie
15 octombrie, 06:59
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
rețetă muștar de casă
15 octombrie, 05:04
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
14 octombrie, 06:53
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
14 octombrie, 05:47
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Imagini cu rezerviştii de peste 50 de ani, chemaţi la mobilizare de Armată. Nu pot sta toată ziua
Imagini cu rezerviştii de peste 50 de ani, chemaţi la mobilizare de Armată. "Nu pot sta toată ziua"
Imagini cu rezerviştii de peste 50 de ani, chemaţi la mobilizare de Armată. "Nu pot sta toată ziua"
Prima reacţie a lui Cristi Borcea după ce numele lui a apărut într-un dosar de înşelăciune cu un prejudiciu mare
Prima reacţie a lui Cristi Borcea după ce numele lui a apărut într-un dosar de înşelăciune cu un prejudiciu mare
Prima reacţie a lui Cristi Borcea după ce numele lui a apărut într-un dosar de înşelăciune cu un prejudiciu mare
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Muffins cu pere și scorțișoară. Desert pufos și parfumat
Muffins cu pere și scorțișoară. Desert pufos și parfumat
Muffins cu pere și scorțișoară. Desert pufos și parfumat
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Cum arată Selena Gomez cu părul tuns bob și breton? Artista a glumit pe Instagram: Mă întreb dacă Willy Wonka face angajări
Cum arată Selena Gomez cu părul tuns bob și breton? Artista a glumit pe Instagram: „Mă întreb dacă Willy Wonka face angajări”
Cum arată Selena Gomez cu părul tuns bob și breton? Artista a glumit pe Instagram: „Mă întreb dacă Willy Wonka face angajări”
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
fresh
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă

File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne

Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste

Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste

Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți

Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
închide