8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
Să faci un mousse perfect poate ți se pare o sarcină grea. Totul este să încerci și pe măsură ce capeți experiență vei vedea că nu este atât de complicat pe cât pare. Efortul tău merită. Iată 8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect
Termenul de „mousse” se traduce prin „spumă” și denumește cea mai fină și elegantă formă pe care poate să o ia o cremă pentru un desert. De obicei, se prepară din ciocolată, însă vei găsi mousse și din fructe, chiar și gourmet din legume sau carne.
Indiferent din ce este preparat mousse-ul trebuie să fie ușor, aerat, pufos pentru a da eleganță oricărei mese.
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect
Pentru ca mousse-ul pe care îl prepari să aibă textura și aroma perfecte trebuie să respecți toți pașii din rețete și sfaturile de mai jos.
Folosește gelatina
Rețete clasice franțuzești de mousse specifică deseori că trebuie să folosești ouă crude care sunt bătute perfect pentru a obține textura pufoasă a mousse-ului și pentru a-l stabiliza.
Totuși, nu este întotdeauna sigur să consumi ouă crude pentru că există riscul de contaminare cu Salmonella. Copiii mici, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și cei cu un sistem imunitar slăbit nu ar trebui să consume ouă crude.
Soluția este să folosești gelatină ori foi, ori pudră, în funcție de ceea ce este specificat în rețetă sau de ce ai la îndemână.
Regula generală este ca o foaie de gelatină este echivalentă cu o linguriță de gelatină pudră, iar pentru fiecare dintre ele ai nevoie de o lingură de apă rece în care să se dizolve. Pentru un mousse perfect se recomandă totuși folosirea gelatinei pudră.
Adaugă cafea
Adăugarea de cafea în ciocolată nu este o descoperire nouă. Multe rețete de deserturi cu ciocolată au fost îmbogățite de-a lungul timpului cu o cantitate mică de cafea. Aceasta are rolul de accentua aroma ciocolatei, îmbinarea dintre cele două ingrediente dând naștere unui gust magic. Încearcă și rețeta de mousse din doar două ingrediente. Este simplă și rapidă.
Cel mai bine este să macini cafeaua pentru espresso până devine extrem de fină, apoi să o integrezi în compoziția de mousse.
Mai poți folosi cafea instant sau două linguri de cafea rece preparată. Varianta din urmă este potrivită pentru preparatele care nu au nevoie de tratament termic.
Asigură-te că ingredientele au temperatura potrivită
Atunci când prepari mousse este esențial ca toate ingredientele să aibă temperatura potrivită. Albușurile trebuie să fie la temperatura camerei pentru că atunci când le vei bate nu vor fi suficient de aerate.
Smântâna trebuie să fie rece pentru a o putea transforma în frișcă. În ambele cazuri este bine să folosești un bol din metal—cupru sau inox. Atunci când bați frișca și vasul trebuie să fie rece.
Restul ingredientelor ar trebui să aibă aceeași temperatura atunci când le încorporezi în mousse. După ce topești ciocolata trebuie să aștepți să ajungă la aceeași temperatură cu cea a albușurilor bătute.
Folosește ciocolată de calitate
Pentru că ciocolata este ingredientul principal este foarte important ca ea să fie de cea mai bună calitate. De asemenea, este important să alegi tipul de ciocolată cerut de rețetă: amăruie, cu lapte.
Fiecare dintre ele conține cantități diferite de zahăr și alte ingrediente și se vor comporta diferit atunci când sunt topite și integrate în mousse.
Chiar dacă ai cumpărat ciocolată de calitate este important ca ea să fi fost păstrată în condiții adecvate pentru a te asigura că și-a păstrat calitățile.
Nu folosi mixerul la viteză mare
Potrivit specialiștilor de la EatThis.com secretul unui mousse perfect este ca ingredientele să fie bătute la viteza potrivită. Pentru un mousse aerat nu trebuie să te grăbești așa că folosește o viteză mai mică.
Altfel se vor crea bule de aer mari care nu vor rezista atunci când vei încorpora toate elementele. Mousse-ul își va păstra textura pentru mai mult timp, chiar și atunci când va fi scos de la frigider.
Viteza la care folosești mixerul este importantă atât pentru ouă, cât și pentru frișcă. Cea din urmă își va amplifica volumul cu până la 220% dacă o bați la o viteză medie.
Folosește smântână cu 36% grăsime sau mai mult
Pentru mousse nu este o idee bună să folosești variante light ale ingredientelor. Chiar dacă te gândești la câte calorii vei acumula este mai bine să mănânci mai puțin, dar bun, cel puțin în acest caz.
Folosind o smântâna cu un conținut mare de grăsime vei obține o frișcă mult mai pufoasă, care își mai menține consistența mai mult timp.
Topește ciocolata cu atenție
Topirea ciocolatei poate fi o operațiune destul de pretențioasă. Atunci când temperatura folosită este prea ridicată se poate coagula și poate face cocoloașe. Dacă se întâmplă acest lucru este aproape imposibil să o mai salvezi, așa că va trebui să reiei procesul.
Cel mai bine este să apelezi la tehnica bain-marie. Pune ciocolata într-un vas rezistent termic pe care îl așezi deasupra unei oale în care fierbe apa. Va trebui să amesteci din când în când pentru a te asigura că s-a topit uniform.
Urmează cu precizie rețeta
Chiar dacă gătitul presupune creativitate, în cazul deserturilor este bine să respecți rețetele mai ales dacă ele au fost testate. Nu pune ingredientele măsurându-le din ochi pentru că rezultatul va fi unul dezastros.
Prepararea deserturilor presupune urmarea unor pași care trebuie respectați întocmai. Contează foarte mult nu doar cantitățile ingredientelor, ci și temperatura lor, ordinea în care trebuie adăugate și modul în care lucrezi cu ele.