5 idei de garnituri low carb pe care să le încerci la orice masă
Dietele low carb sunt populare nu doar printre cei care vor să slăbească, ci și pentru cei care vor să își păstreze un stil de viață cât mai sănătos. Iată câteva sugestii de garnituri low carb pe care le poți încerca, dar și adapta preferințelor tale culinare.
Nu este deloc complicat să pui garnituri low carb lângă preparatele din carne. Cel mai simplu este să eviți cartofii și orezul, sau alte legume bogate în carbohidrați. Cele verzi sau albe sunt o alegere mult mai bună.
Ce sunt garniturile low carb
Garniturile low carb se bazează în general pe folosirea legumelor care nu sunt bogate în carbohidrați. Acestea sunt ideale pentru persoanele care își doresc un stil de viață sănătos, dar și pentru persoanele care vor să piardă în greutate. În plus, în anumite condiții pot fi ideale pentru o cură de detoxifiere. Află mai multe despre modalitățile de curățare a organismului de toxine.
Biluțe de conopidă
Aceste mici bile, pline de brânză, sunt o garnitură excelentă pentru carnea de pui, dar merg la fel de bine cu o salată de legume.
Ingrediente
- 1/2 conopidă mare
- 1 ou mare, bătut ușor
- 200 g cheddar mărunțit
- 200 g parmezan proaspăt ras
- 140 g pesmet panko
- 3 fire de arpagic proaspăt tocat
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 100 g ketchup
- 2 linguri de sos Sriracha (sau alt sos iute)
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge o tavă mare de copt cu spray de gătit. Conopida se fierbe până se înmoaie, apoi se lasă la scurs, iar mai apoi se pasează cu un blender.
Mai apoi se transferă conopida într-un castron mare unde se pun oul, brânza cheddar, parmezanul, pesmetul Panko și arpagicul și se amestecă până se omogenizează. Se condimentează cu sare și piper după gust.
Se toarnă aproximativ 1 lingură de amestec și se face o bilă. Se continuă cu restul compoziției. Bilele se pun pe tava de copt pregătită și se coc timp de 15-20 de minute, până când toate devin aurii.
Între timp, se amestecă ketchupul cu sosul Sriracha până se combină. Bilele de conopidă se servesc calde cu ketchup picant. Noi îți oferim și o rețetă de conopidă întreagă la cuptor. Este delicioasă și foarte sățioasă.
Chips de varză de Bruxelles
Varza de Bruxelles nu este chiar o legumă populară, dar dacă este preparată corect poate deveni una dintre acele garnituri low carb de care nu te mai saturi.
Ingrediente
- 220 g varză de Bruxelles, feliată subțire
- 1 lingură de ulei de măsline extra virgin
- 100 g parmezan proaspăt ras
- 1 lingură de usturoi pudră
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Într-un castron mare, se amestecă varza de Bruxelles cu ulei, parmezan și pudra de usturoi și se asezonează cu sare și piper. Apoi, se întinde într-un strat uniform pe o tavă medie de copt.
Se dă la cuptor pentru 10 minute, se scoate, se amestecă din nou și se mai lasă încă 8 – 10 minute, până când devine crocantă și aurie. Se servește fierbinte.
Dovlecel sotat
De cele mai multe ori nu avem timp să facem o garnitură elaborată, iar ceva simplu este tot ce ne dorim. Acest dovlecel cu parmezan și cu usturoi sotat este pe lista de garnituri low carb perfecte pentru serile în care nu știi ce să mai faci la cină.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei de măsline extra virgin
- 2 căței de usturoi, tocați
- 3 dovlecei mari, tăiați rondele
- 1/2 linguriță de oregano uscat
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 1 praf de fulgi de ardei roșu măcinați
- 70 g parmezan proaspăt ras
Mod de preparare
Într-o tigaie mare, la foc mediu, se încălzește uleiul. Se adăugă usturoiul și se lasă până când este parfumat și capătă o culoare aurie, aproximativ 30 de secunde. Se adăugă rondelele de dovlecel și oregano. Se lasă până când dovleceii sunt fragezi, aproximativ 10 minute. Se condimentează cu sare, piper și un praf fulgi de ardei roșu.
La final se presară parmezan și se servesc calzi.
Salată cu ouă
Combinația de ouă cu avocado nu are cum să dea greș. Această salată poate fi o garnitură perfectă pentru ciuperci la grătar sau poate fi o masă în sine. Poți încerca și rețeta de ouă umplute cu cremă de avocado și ardei.
Ingrediente
- 3 linguri de maioneză
- 2 lingurițe de suc de lămâie
- 2 fire de arpagic tocat mărunt
- piper negru proaspăt măcinat
- sare
- 6 ouă fierte tari , decojite și tocate
- 1 avocado, tăiat cuburi
- salata verde, pentru servire
- Bacon, pentru servire
Mod de preparare
Într-un castron de mărime medie se amestecă maioneza, sucul de lămâie și arpagicul. Se asezonează cu sare și piper. Se adaugă ouăle și avocado și se amestecă ușor pentru a se combina. Se servește cu salată verde și bacon.
Ciuperci la grătar cu oțet balsamic
Ciupercile sunt o sursă de proteine de calitate, cu un aport important de vitamine și minerale. Poți încerca să combin acest preparat cu carne de pui la grătar sau cu pește gătit la cuptor.
Ingrediente
- 70 ml oțet balsamic
- 2 linguri de sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
- 2 căței de usturoi, tocați
- piper negru proaspăt măcinat
- 400 ciuperci cremini, feliate
- pătrunjel proaspăt tocat, pentru ornat
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă oțetul balsamic, sosul de soia, usturoiul și piperul. Se adaugă ciupercile și se lasă la marinat 20 de minute.
Se încinge grătarul la foc mare. Ciupercile se pun pe frigărui și se așează pe grătar unde se lasă 2-3 minute pe fiecare parte. Se ornează cu pătrunjel înainte de servire.