5 idei de garnituri low carb pe care să le încerci la orice masă

Dietele low carb sunt populare nu doar printre cei care vor să slăbească, ci și pentru cei care vor să își păstreze un stil de viață cât mai sănătos. Iată câteva sugestii de garnituri low carb pe care le poți încerca, dar și adapta preferințelor tale culinare.

Publicat: 18 octombrie 2022, 08:00
O farfurie cu garnituri low carb cu carne la cuptor și păstăi
Cele mai bune garnituri low carb sunt cele din legume verz i/ Shutterstock

Nu este deloc complicat să pui garnituri low carb lângă preparatele din carne. Cel mai simplu este să eviți cartofii și orezul, sau alte legume bogate în carbohidrați. Cele verzi sau albe sunt o alegere mult mai bună.

Ce sunt garniturile low carb

Garniturile low carb se bazează în general pe folosirea legumelor care nu sunt bogate în carbohidrați. Acestea sunt ideale pentru persoanele care își doresc un stil de viață sănătos, dar și pentru persoanele care vor să piardă în greutate. În plus, în anumite condiții pot fi ideale pentru o cură de detoxifiere. Află mai multe despre modalitățile de curățare a organismului de toxine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Biluțe de conopidă

Aceste mici bile, pline de brânză, sunt o garnitură excelentă pentru carnea de pui, dar merg la fel de bine cu o salată de legume.

Un bol plin cu biluțe delicioase de conopidă alături de un sos de tomate
Biluțele de conopidă pot fi și o gustare pentru drum / Shutterstock

Ingrediente

  • 1/2 conopidă mare
  • 1 ou mare, bătut ușor
  • 200 g cheddar mărunțit
  • 200 g parmezan proaspăt ras
  • 140 g pesmet panko
  • 3 fire de arpagic proaspăt tocat
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 100 g ketchup
  • 2 linguri de sos Sriracha (sau alt sos iute)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge o tavă mare de copt cu spray de gătit. Conopida se fierbe până se înmoaie, apoi se lasă la scurs, iar mai apoi se pasează cu un blender.

Mai apoi se transferă conopida într-un castron mare unde se pun oul, brânza cheddar, parmezanul, pesmetul Panko și arpagicul și se amestecă până se omogenizează. Se condimentează cu sare și piper după gust.

Se toarnă aproximativ 1 lingură de amestec și se face o bilă. Se continuă cu restul compoziției. Bilele se pun pe tava de copt pregătită și se coc timp de 15-20 de minute, până când toate devin aurii.

Între timp, se amestecă ketchupul cu sosul Sriracha până se combină. Bilele de conopidă se servesc calde cu ketchup picant. Noi îți oferim și o rețetă de conopidă întreagă la cuptor. Este delicioasă și foarte sățioasă.

Chips de varză de Bruxelles

Varza de Bruxelles nu este chiar o legumă populară, dar dacă este preparată corect poate deveni una dintre acele garnituri low carb de care nu te mai saturi.

O tigaie care stă pe un grătar și este plină cu varză de Bruxelles
Chipsurile de varză de Bruxelles se servesc calde / Shutterstock

Ingrediente

  • 220 g varză de Bruxelles, feliată subțire
  • 1 lingură de ulei de măsline extra virgin
  • 100 g parmezan proaspăt ras
  • 1 lingură de usturoi pudră
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Într-un castron mare, se amestecă varza de Bruxelles cu ulei, parmezan și pudra de usturoi și se asezonează cu sare și piper. Apoi, se întinde într-un strat uniform pe o tavă medie de copt. 

Se dă la cuptor pentru 10 minute, se scoate, se amestecă din nou și se mai lasă încă 8 – 10 minute, până când devine crocantă și aurie. Se servește fierbinte.

Citește și

Dovlecel sotat

De cele mai multe ori nu avem timp să facem o garnitură elaborată, iar ceva simplu este tot ce ne dorim. Acest dovlecel cu parmezan și cu usturoi sotat este pe lista de garnituri low carb perfecte pentru serile în care nu știi ce să mai faci la cină.

O farfurie plină de dovlecei presărați cu pătrunjel pentru a ilustra una din cele cinci idei de garnituri low carb
Dovlecelul sotat poate fi garnitură pentru orice fel de preparat / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline extra virgin
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 3 dovlecei mari, tăiați rondele
  • 1/2 linguriță de oregano uscat 
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 1 praf de fulgi de ardei roșu măcinați
  • 70 g parmezan proaspăt ras

Mod de preparare

Într-o tigaie mare, la foc mediu, se încălzește uleiul. Se adăugă usturoiul și se lasă până când este parfumat și capătă o culoare aurie, aproximativ 30 de secunde. Se adăugă rondelele de dovlecel și oregano. Se lasă până când dovleceii sunt fragezi, aproximativ 10 minute. Se condimentează cu sare, piper și un praf fulgi de ardei roșu. 

La final se presară parmezan și se servesc calzi.

Salată cu ouă

Combinația de ouă cu avocado nu are cum să dea greș. Această salată poate fi o garnitură perfectă pentru ciuperci la grătar sau poate fi o masă în sine. Poți încerca și rețeta de ouă umplute cu cremă de avocado și ardei.

Un bol plin cu salată cu ou și avocado pe o masă albă
Salata de ouă și avocado poate constitui o masă, fiind foarte sățioasă / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 linguri de maioneză
  • 2 lingurițe de suc de lămâie
  • 2 fire de arpagic tocat mărunt
  • piper negru proaspăt măcinat
  • sare
  • 6 ouă fierte tari , decojite și tocate
  • 1 avocado, tăiat cuburi
  • salata verde, pentru servire
  • Bacon, pentru servire

Mod de preparare

Într-un castron de mărime medie se amestecă maioneza, sucul de lămâie și arpagicul. Se asezonează cu sare și piper. Se adaugă ouăle și avocado și se amestecă ușor pentru a se combina. Se servește cu salată verde și bacon. 

Ciuperci la grătar cu oțet balsamic

Ciupercile sunt o sursă de proteine de calitate, cu un aport important de vitamine și minerale. Poți încerca să combin acest preparat cu carne de pui la grătar sau cu pește gătit la cuptor.

Frigărui cu ciuperci aranjate pe o farfurie albă pentru a ilustra una din cele cinci idei de garnituri low carb
Ciupercile pot fi gătite pe frigărui pentru a se face mai ușor / Shutterstock

Ingrediente

  • 70 ml oțet balsamic
  • 2 linguri de sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 400 ciuperci cremini, feliate
  • pătrunjel proaspăt tocat, pentru ornat

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă oțetul balsamic, sosul de soia, usturoiul și piperul. Se adaugă ciupercile și se lasă la marinat 20 de minute. 

Se încinge grătarul la foc mare. Ciupercile se pun pe frigărui și se așează pe grătar unde se lasă 2-3 minute pe fiecare parte. Se ornează cu pătrunjel înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe deserturi pe farfurii colorate
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Legume la air fryer pentru un prânz delicios
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
o masă plină cu alimente sărace în carbohidrați
Alimente sărace în carbohidrați. Ce recomandă nutriționiștii să ai mereu în casă
Alimente sărace în carbohidrați. Ce recomandă nutriționiștii să ai mereu în casă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de prăjitură cu prune și crumble
06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Ultimele schimbări la Pachetul 2: Taxa pe bogăţie va fi de trei ori mai mare
Ultimele schimbări la Pachetul 2: "Taxa pe bogăţie" va fi de trei ori mai mare
Ultimele schimbări la Pachetul 2: "Taxa pe bogăţie" va fi de trei ori mai mare
La ce a renunţat Ion Ţiriac, pentru a se menţine în formă şi la 86 de ani. Decizia luată de miliardarul român
La ce a renunţat Ion Ţiriac, pentru a se menţine în formă şi la 86 de ani. Decizia luată de miliardarul român
La ce a renunţat Ion Ţiriac, pentru a se menţine în formă şi la 86 de ani. Decizia luată de miliardarul român
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
RagnBone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
fresh
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
închide