5 idei de garnituri low carb pe care să le încerci la orice masă

Dietele low carb sunt populare nu doar printre cei care vor să slăbească, ci și pentru cei care vor să își păstreze un stil de viață cât mai sănătos. Iată câteva sugestii de garnituri low carb pe care le poți încerca, dar și adapta preferințelor tale culinare.

Publicat: 18 octombrie 2022, 08:00
O farfurie cu garnituri low carb cu carne la cuptor și păstăi
Cele mai bune garnituri low carb sunt cele din legume verz i/ Shutterstock

Nu este deloc complicat să pui garnituri low carb lângă preparatele din carne. Cel mai simplu este să eviți cartofii și orezul, sau alte legume bogate în carbohidrați. Cele verzi sau albe sunt o alegere mult mai bună.

Ce sunt garniturile low carb

Garniturile low carb se bazează în general pe folosirea legumelor care nu sunt bogate în carbohidrați. Acestea sunt ideale pentru persoanele care își doresc un stil de viață sănătos, dar și pentru persoanele care vor să piardă în greutate. În plus, în anumite condiții pot fi ideale pentru o cură de detoxifiere. Află mai multe despre modalitățile de curățare a organismului de toxine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Biluțe de conopidă

Aceste mici bile, pline de brânză, sunt o garnitură excelentă pentru carnea de pui, dar merg la fel de bine cu o salată de legume.

Un bol plin cu biluțe delicioase de conopidă alături de un sos de tomate
Biluțele de conopidă pot fi și o gustare pentru drum / Shutterstock

Ingrediente

  • 1/2 conopidă mare
  • 1 ou mare, bătut ușor
  • 200 g cheddar mărunțit
  • 200 g parmezan proaspăt ras
  • 140 g pesmet panko
  • 3 fire de arpagic proaspăt tocat
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 100 g ketchup
  • 2 linguri de sos Sriracha (sau alt sos iute)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge o tavă mare de copt cu spray de gătit. Conopida se fierbe până se înmoaie, apoi se lasă la scurs, iar mai apoi se pasează cu un blender.

Mai apoi se transferă conopida într-un castron mare unde se pun oul, brânza cheddar, parmezanul, pesmetul Panko și arpagicul și se amestecă până se omogenizează. Se condimentează cu sare și piper după gust.

Se toarnă aproximativ 1 lingură de amestec și se face o bilă. Se continuă cu restul compoziției. Bilele se pun pe tava de copt pregătită și se coc timp de 15-20 de minute, până când toate devin aurii.

Între timp, se amestecă ketchupul cu sosul Sriracha până se combină. Bilele de conopidă se servesc calde cu ketchup picant. Noi îți oferim și o rețetă de conopidă întreagă la cuptor. Este delicioasă și foarte sățioasă.

Chips de varză de Bruxelles

Varza de Bruxelles nu este chiar o legumă populară, dar dacă este preparată corect poate deveni una dintre acele garnituri low carb de care nu te mai saturi.

O tigaie care stă pe un grătar și este plină cu varză de Bruxelles
Chipsurile de varză de Bruxelles se servesc calde / Shutterstock

Ingrediente

  • 220 g varză de Bruxelles, feliată subțire
  • 1 lingură de ulei de măsline extra virgin
  • 100 g parmezan proaspăt ras
  • 1 lingură de usturoi pudră
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Într-un castron mare, se amestecă varza de Bruxelles cu ulei, parmezan și pudra de usturoi și se asezonează cu sare și piper. Apoi, se întinde într-un strat uniform pe o tavă medie de copt. 

Se dă la cuptor pentru 10 minute, se scoate, se amestecă din nou și se mai lasă încă 8 – 10 minute, până când devine crocantă și aurie. Se servește fierbinte.

Citește și

Dovlecel sotat

De cele mai multe ori nu avem timp să facem o garnitură elaborată, iar ceva simplu este tot ce ne dorim. Acest dovlecel cu parmezan și cu usturoi sotat este pe lista de garnituri low carb perfecte pentru serile în care nu știi ce să mai faci la cină.

O farfurie plină de dovlecei presărați cu pătrunjel pentru a ilustra una din cele cinci idei de garnituri low carb
Dovlecelul sotat poate fi garnitură pentru orice fel de preparat / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline extra virgin
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 3 dovlecei mari, tăiați rondele
  • 1/2 linguriță de oregano uscat 
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 1 praf de fulgi de ardei roșu măcinați
  • 70 g parmezan proaspăt ras

Mod de preparare

Într-o tigaie mare, la foc mediu, se încălzește uleiul. Se adăugă usturoiul și se lasă până când este parfumat și capătă o culoare aurie, aproximativ 30 de secunde. Se adăugă rondelele de dovlecel și oregano. Se lasă până când dovleceii sunt fragezi, aproximativ 10 minute. Se condimentează cu sare, piper și un praf fulgi de ardei roșu. 

La final se presară parmezan și se servesc calzi.

Salată cu ouă

Combinația de ouă cu avocado nu are cum să dea greș. Această salată poate fi o garnitură perfectă pentru ciuperci la grătar sau poate fi o masă în sine. Poți încerca și rețeta de ouă umplute cu cremă de avocado și ardei.

Un bol plin cu salată cu ou și avocado pe o masă albă
Salata de ouă și avocado poate constitui o masă, fiind foarte sățioasă / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 linguri de maioneză
  • 2 lingurițe de suc de lămâie
  • 2 fire de arpagic tocat mărunt
  • piper negru proaspăt măcinat
  • sare
  • 6 ouă fierte tari , decojite și tocate
  • 1 avocado, tăiat cuburi
  • salata verde, pentru servire
  • Bacon, pentru servire

Mod de preparare

Într-un castron de mărime medie se amestecă maioneza, sucul de lămâie și arpagicul. Se asezonează cu sare și piper. Se adaugă ouăle și avocado și se amestecă ușor pentru a se combina. Se servește cu salată verde și bacon. 

Ciuperci la grătar cu oțet balsamic

Ciupercile sunt o sursă de proteine de calitate, cu un aport important de vitamine și minerale. Poți încerca să combin acest preparat cu carne de pui la grătar sau cu pește gătit la cuptor.

Frigărui cu ciuperci aranjate pe o farfurie albă pentru a ilustra una din cele cinci idei de garnituri low carb
Ciupercile pot fi gătite pe frigărui pentru a se face mai ușor / Shutterstock

Ingrediente

  • 70 ml oțet balsamic
  • 2 linguri de sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 400 ciuperci cremini, feliate
  • pătrunjel proaspăt tocat, pentru ornat

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă oțetul balsamic, sosul de soia, usturoiul și piperul. Se adaugă ciupercile și se lasă la marinat 20 de minute. 

Se încinge grătarul la foc mare. Ciupercile se pun pe frigărui și se așează pe grătar unde se lasă 2-3 minute pe fiecare parte. Se ornează cu pătrunjel înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe deserturi pe farfurii colorate
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Legume la air fryer pentru un prânz delicios
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
Legume la air fryer, cea mai simplă și mai sănătoasă garnitură
o masă plină cu alimente sărace în carbohidrați
Alimente sărace în carbohidrați. Ce recomandă nutriționiștii să ai mereu în casă
Alimente sărace în carbohidrați. Ce recomandă nutriționiștii să ai mereu în casă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
panna cotta cu rodie
06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Interviu Liviu Vârciu. Ce le urează artistul femeilor de sărbători. Acesta are planuri mari pentru 2026
Interviu Liviu Vârciu. Ce le urează artistul femeilor de sărbători. Acesta are planuri mari pentru 2026
Interviu Liviu Vârciu. Ce le urează artistul femeilor de sărbători. Acesta are planuri mari pentru 2026
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide