8 nutrienți care reduc nivelul de anxietate. Ce să mănânci ca să ai o stare psihică bună

Te simți fără energie și cu un grad ridicat de anxietate? Poți să scapi de aceste stări alegând alimente care conțin nutrienți care reduc nivelul de anxietate și îți îmbunătățesc sănătatea mentală.

Publicat: 11 noiembrie 2022, 07:00
Alimente bogate în nutrienți care reduc nivelul de anxietate alături de o tânără care zâmbește
Cu cât sunt mai puțin procesate alimentele, cu atât sunt mai bune pentru sănătatea mentală / Shutterstock

Ceea ce mănânci într-o zi îți poate da o stare de bine sau, dimpotrivă, să te moleșească.

Făcând alegeri alimentare care să îți hrănească creierul cu nutienți de calitate poți să îți sporești concentrarea, să devii mai energică și să ai o stare generală mai bună.

Vei fi în final mai productivă, iar hormonii fericirii—dopamina, oxitocina și serotonina—vor fi la parametrii ridicați.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

8 nutrienți care reduc nivelul de anxietate

Alimentele foarte procesate sunt pline de zahăr și îți dau, din păcate, energie doar pentru perioade scurte de timp. De fapt, te fac să te simți mai obosită decât înainte să le consumi. Atunci când ai energie și simți că îți poți controla starea de spirit, săntatea ta mentală este și ea optimă fără să te lupți cu anxietatea.

Un stil de viață nesănătos se va reflecta și asupra psihicului tău în timp. Cu cât consumi alimente mai bogate în grăsimi și zaharuri cu atât va crește nivelul inflamației și al stresului oxidativ și, odată cu ele, și riscul de depresie și de anxietate.

Dacă te simți obosită și cu o stare de spirit apropiată de depresie poți încerca să introduci în meniul tău anumite alimente care conțin nutrienți care reduc nivelul de anxietate. Uite aici o listă cu alimente benefice pentru sănătatea creierului.

Citește și

Magneziu

Magneziul este un mineral care ajută sistemul nervos și nu numai. Este răspunzător pentru peste 300 de procese din întregul organism potrivit Medical News Today. Ajută la sănătatea oaselor și a nervilor, reglează tensiunea arterială, sprijină buna funcționare a sistemului imunitar.

O dietă bogată în magneziu poate să te ajută să ții în frâu anxietatea, teama, stările de nervozitate, de iritabilitate și de neliniște. Migdalele, spanacul, nucile caju sunt unele dintre cele mai importante surse de magneziu.

Acizi grași omega 3

Acizii grași omega 3 fac parte din categoria grăsimilor bune. Sunt reprezentați de 3 compuși acid docosahexaenoic (DHA), acid eicosapentaenoic (EPA) și acidul alfa linoleic (ALA). Primii doi se găsesc în pește gras, iar ALA în semințe și nuci. Acizii grași se află pe lista de nutrienți care reduc nivelul de anxietate.

Sunt studii care au demonstrat că acizii grași omega 3 sunt de ajutor în lupta împortriva depresiei, însă este nevoie de studii suplimentare. Ce se știe exact este că un aport corect de alimente care conțin acizi grași omega 3 ajută să sprijinirea sănătății inimii prin scăderea nivelului de trigliceride.

Vitamine din grupul B

În grupul de vitamine B intră 8 nutrienți diferiți. B6, B9 și B12 sunt esențiale pentru funcționarea corectă a sistemului nervos și te pot ajuta să ții în frâu anxietatea. Vitaminele din grupa B se află pe lista de nutrienți care reduc nivelul de anxietate.

Vitamina B6

Vitamina B6 sau piridoxina, este o vitamina solubilă în apă care se găsește în mod natural în multe alimente. Se poate lua și sub formă de supliment alimentar. Ajută mai mult de 100 de enzime să îndeplinească diferite funcții în organism, inclusiv descompunerea proteinelor, a carbohidraților și a grăsimilor, menținerea nivelurilor normale de homocisteină, susține funcția imunitară și sănătatea creierului. 

Vitamina B6 se găsește într-o varietate de alimente de origine animală și vegetală: ficat de vită, ton, somon, cereale fortificate, năut, carne de pasăre, unele legume și fructe, în special cele cu frunze verzi, banane, papaya, portocale și pepene galben.

Vitamina B9

Vitamina B9 sau acidul folic ajută la formarea ADN-ului și ARN-ului și este implicată în metabolismul proteinelor. Joacă un rol cheie în descompunerea homocisteinei. Acesta este un aminoacid care poate avea efecte nocive în organism dacă este prezent în cantități mari. 

Folatul este, de asemenea, necesar pentru a produce globule roșii sănătoase și este esențial în perioadele de creștere rapidă, cum ar fi în timpul sarcinii și dezvoltării fetale.

Sursele bune de acid folic includ: legume cu frunze de culoare verde închis (napi, spanac, salată romană, sparanghel, varză de Bruxelles, broccoli), fasole, arahide, semințe de floarea-soarelui, cereale integrale, ficat, fructe de mare, ouă.

Vitamina B12

Vitamina B12 sau cobalamina este necesară pentru a forma celule roșii din sânge și ADN. De asemenea, are un rol cheie în funcția și dezvoltarea celulelor creierului și nervoase. Această vitamină de află pe lista cu nutrienți care reduc nivelul de anxietate.

Pentru a avea un nivel optim de vitamina B12 poți consuma pește, crustacee, ficat, carne roșie, ouă, carne de păsări de curte, lapte, brânză, iaurt, cereale fortificate pentru micul dejun.

Zinc

Nivelul scăzut de zinc din organism este asociat cu apariția stresului oxidativ. Acesta poate duce și la apariția stărilor de anxietate. De asemenea, are un rol important în crearea ADN-ului, creșterea celulelor, construirea proteinelor. Poate ajuta la vindecarea țesuturilor deteriorate și susținerea unui sistem imunitar sănătos.

Carnea de pasăre și fructele de mare sunt bogate în zinc. Unele alimente vegetale precum leguminoasele și cerealele integrale sunt, de asemenea, surse bune de zinc. Totuși, conțin și fitați care îi pot scădea absorbția acestuia.

Vitamina D

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi despre care se știe de mult timp că ajută organismul să absoarbă și să rețină calciul și fosforul.

Ambele sunt critice pentru construirea sistemului osos. De asemenea, studiile de laborator arată că vitamina D poate reduce creșterea celulelor canceroase, poate ajuta la controlul infecțiilor și poate reduce inflamația din organism. Uite o listă cu alimente bogate în vitamina D.

Puține alimente sunt bogate în mod natural în vitamina D3. Cele mai bune surse sunt carnea de pește gras și uleiurile de ficat de pește. Cantități mai mici se găsesc în gălbenușul de ou, brânză și ficatul de vită. Anumite ciuperci conțin doze mici de vitamina D2.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cremă de avocado cu iaurt în bol cu lingură, alături de un avocado secționat în jumătăți
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Porție de prăjitură franțuzească
Prăjitură franțuzească. Un desert delicios și spectaculos
Prăjitură franțuzească. Un desert delicios și spectaculos
Sirop cu miere pentru mucenici pus pe mucenici
Sirop cu miere pentru mucenici. Cel mai aromat sirop pe care îl poți face acasă
Sirop cu miere pentru mucenici. Cel mai aromat sirop pe care îl poți face acasă
Piure de urzici cremos și delicios în bol alb, alături de urzici proaspete și o lingură
Piure de urzici cremos și delicios. Rețetă de primăvară
Piure de urzici cremos și delicios. Rețetă de primăvară
Mascarpone cu nucă de cocos în bol de sticlă cu lingură
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un bol plin cu tocăniță de năut pentru a ilustra beneficiile acestui preparat pentru sănătate
Beneficiile consumului de năut. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Beneficiile consumului de năut. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
alimente care te ajută să nu îți crească glicemia puse pe două farfurii
Ce poți să mănânci la micul dejun ca să nu îți crească glicemia. Sfaturi utile de la specialiști
Ce poți să mănânci la micul dejun ca să nu îți crească glicemia. Sfaturi utile de la specialiști
O lădiță plină cu mere pe o masă de lemn
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chiftele de ciuperci preparate la cuptor și asezate în bol alb, alături de un bol cu sos de roșii și felii de ciuperci
06:07
Chiftele de ciuperci preparate la cuptor. Rețetă simplă de post Chiftele de ciuperci preparate la cuptor. Rețetă simplă de post
Crema de zahăr ars cu blat de pandișpan pusă pe o farfurie albă
05:58
Cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan. Un desert simplu și savuros Cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan. Un desert simplu și savuros
Un bol plin cu tocăniță de năut pentru a ilustra beneficiile acestui preparat pentru sănătate
04:37
Beneficiile consumului de năut. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile consumului de năut. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Soia cu legume la tigaie într-un bol, alături de bucăți de soia
15 martie, 09:08
Soia cu legume la tigaie. Rețetă de post Soia cu legume la tigaie. Rețetă de post
broccoli congelat pus într-un bol alb
15 martie, 08:04
Cum poți găti broccoli congelat astfel încât să fie gustos. Trucul pe care îl folosesc bucătarii profesinoniști Cum poți găti broccoli congelat astfel încât să fie gustos. Trucul pe care îl folosesc bucătarii profesinoniști
rețete de mic dejun pe care le poți face de seara, puse pe o farfurie albă
15 martie, 07:54
3 rețete de mic dejun pe care le poți face de seara. Idei de preparate sățioase și rapide 3 rețete de mic dejun pe care le poți face de seara. Idei de preparate sățioase și rapide
Plăcintă de post cu mere și scorțișoară porționată pe un platou
15 martie, 05:43
Plăcintă de post cu mere și scorțișoară. Rețetă simplă și ușoară Plăcintă de post cu mere și scorțișoară. Rețetă simplă și ușoară
femeie care mănâncă pachet pentru prânzul de la birou
14 martie, 05:40
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
1
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Mascarpone cu nucă de cocos. Crema perfectă pentru deserturi greu de egalat
Atunci când vrei să prepari un desert rapid și nu ai timp pentru fierberea cremelor, poți apela cu succes la cremele preparate la rece. Una dintre acestea este și crema de...
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
2
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri
Pachetul pentru prânzul de la birou poate fi la fel de delicios ca un preparat comandat de la restaurant. Cu câteva salate care combină proteine și legume proaspete poți să-ți acoperi...
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
3
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac
Dacă îți place plăcinta grecească cu brânză și spanac, o poți prepara cu ușurință și în varianta de post. Îți oferim mai jos o variantă delicioasă pentru spanakopita de post, preparată...
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
4
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Cremă de avocado cu iaurt. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Dacă îți place fructul avocado și vrei să profiți de gustul și beneficiile lui în cât mai multe preparate, încearcă și rețeta de cremă de avocado cu iaurt. Este o rețetă...
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
5
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Ciorbă țărănească de ștevie cu multe legume, o infuzie de arome și vitamine
Odată cu venirea primăverii te poți bucura de toate verdețurile pline de vitamine. Ștevia, loboda sau urzicile se găsesc în toate piețele și este păcat să nu le iei acasă pentru...
Parteneri
Zodiile care își manifestă dragostea în luna martie. Acești nativi sunt suflete pereche
Zodiile care își manifestă dragostea în luna martie. Acești nativi sunt suflete pereche
Zodiile care își manifestă dragostea în luna martie. Acești nativi sunt suflete pereche
Era o mamă perfectă! Ștefania a murit încercând să își salveze cei trei copii din flăcări, în Bologna. Giulia, Mattia și Giorgia au pierit chiar în camera lor
"Era o mamă perfectă!" Ștefania a murit încercând să își salveze cei trei copii din flăcări, în Bologna. Giulia, Mattia și Giorgia au pierit chiar în camera lor
"Era o mamă perfectă!" Ștefania a murit încercând să își salveze cei trei copii din flăcări, în Bologna. Giulia, Mattia și Giorgia au pierit chiar în camera lor
„Eu oameni săraci încă nu am văzut” Reacția miliardarului Ion Țiriac, când a fost întrebat despre averea lui: „Nu e macabru!”
„Eu oameni săraci încă nu am văzut” Reacția miliardarului Ion Țiriac, când a fost întrebat despre averea lui: „Nu e macabru!”
„Eu oameni săraci încă nu am văzut” Reacția miliardarului Ion Țiriac, când a fost întrebat despre averea lui: „Nu e macabru!”
Ce tarif percepe Erika Isac pentru un concert. Cântăreața momentului nu oferă un spectacol prea ieftin
Ce tarif percepe Erika Isac pentru un concert. Cântăreața momentului nu oferă un spectacol prea ieftin
Ce tarif percepe Erika Isac pentru un concert. Cântăreața momentului nu oferă un spectacol prea ieftin
Cine este Blanca Soto, actrița care i-a dăruit primul copil lui Fernando Colunga. Fostul ei soț a murit înainte de a împlini 1 an de căsnicie
Cine este Blanca Soto, actrița care i-a dăruit primul copil lui Fernando Colunga. Fostul ei soț a murit înainte de a împlini 1 an de căsnicie
Cine este Blanca Soto, actrița care i-a dăruit primul copil lui Fernando Colunga. Fostul ei soț a murit înainte de a împlini 1 an de căsnicie
Cum poți citi mesajele WhatsApp fără să să le deschizi. Trucurile pe care puțini utilizatori le știu
Cum poți citi mesajele WhatsApp fără să să le deschizi. Trucurile pe care puțini utilizatori le știu
Cum poți citi mesajele WhatsApp fără să să le deschizi. Trucurile pe care puțini utilizatori le știu
Pesto de leurdă cu parmezan
Pesto de leurdă cu parmezan
Pesto de leurdă cu parmezan
Cum ajuți copilul să facă față pierderii animalului de companie. Metode prin care poți să-i stai alături
Cum ajuți copilul să facă față pierderii animalului de companie. Metode prin care poți să-i stai alături
Cum ajuți copilul să facă față pierderii animalului de companie. Metode prin care poți să-i stai alături
Beyoncé a dezvăluit titlul oficial al noului său album: Act II: Cowboy Carter
Beyoncé a dezvăluit titlul oficial al noului său album: „Act II: Cowboy Carter”
Beyoncé a dezvăluit titlul oficial al noului său album: „Act II: Cowboy Carter”
Proprietățile medicinale ale consumului de urzici. Cum îți pot completa alimentația
Proprietățile medicinale ale consumului de urzici. Cum îți pot completa alimentația
Proprietățile medicinale ale consumului de urzici. Cum îți pot completa alimentația
fresh
Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac

Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac

Spanakopita de post. Plăcintă grecească cu spanac

Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri

Tu ce îți iei la pachet pentru prânzul de la birou? Iată 5 idei din care să te inspiri

Biscuiți fragezi de post, cu gem de căpșuni

Biscuiți fragezi de post, cu gem de căpșuni

Ce poți să mănânci la micul dejun ca să nu îți crească glicemia. Sfaturi utile de la specialiști

Ce poți să mănânci la micul dejun ca să nu îți crească glicemia. Sfaturi utile de la specialiști

Plăcintă de post cu mere și scorțișoară. Rețetă simplă și ușoară

Plăcintă de post cu mere și scorțișoară. Rețetă simplă și ușoară
închide