8 nutrienți care reduc nivelul de anxietate. Ce să mănânci ca să ai o stare psihică bună

Te simți fără energie și cu un grad ridicat de anxietate? Poți să scapi de aceste stări alegând alimente care conțin nutrienți care reduc nivelul de anxietate și îți îmbunătățesc sănătatea mentală.

Publicat: 11 noiembrie 2022, 07:00
Alimente bogate în nutrienți care reduc nivelul de anxietate alături de o tânără care zâmbește
Cu cât sunt mai puțin procesate alimentele, cu atât sunt mai bune pentru sănătatea mentală / Shutterstock

Ceea ce mănânci într-o zi îți poate da o stare de bine sau, dimpotrivă, să te moleșească.

Făcând alegeri alimentare care să îți hrănească creierul cu nutienți de calitate poți să îți sporești concentrarea, să devii mai energică și să ai o stare generală mai bună.

Vei fi în final mai productivă, iar hormonii fericirii—dopamina, oxitocina și serotonina—vor fi la parametrii ridicați.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

8 nutrienți care reduc nivelul de anxietate

Alimentele foarte procesate sunt pline de zahăr și îți dau, din păcate, energie doar pentru perioade scurte de timp. De fapt, te fac să te simți mai obosită decât înainte să le consumi. Atunci când ai energie și simți că îți poți controla starea de spirit, săntatea ta mentală este și ea optimă fără să te lupți cu anxietatea.

Un stil de viață nesănătos se va reflecta și asupra psihicului tău în timp. Cu cât consumi alimente mai bogate în grăsimi și zaharuri cu atât va crește nivelul inflamației și al stresului oxidativ și, odată cu ele, și riscul de depresie și de anxietate.

Dacă te simți obosită și cu o stare de spirit apropiată de depresie poți încerca să introduci în meniul tău anumite alimente care conțin nutrienți care reduc nivelul de anxietate. Uite aici o listă cu alimente benefice pentru sănătatea creierului.

Citește și

Magneziu

Magneziul este un mineral care ajută sistemul nervos și nu numai. Este răspunzător pentru peste 300 de procese din întregul organism potrivit Medical News Today. Ajută la sănătatea oaselor și a nervilor, reglează tensiunea arterială, sprijină buna funcționare a sistemului imunitar.

O dietă bogată în magneziu poate să te ajută să ții în frâu anxietatea, teama, stările de nervozitate, de iritabilitate și de neliniște. Migdalele, spanacul, nucile caju sunt unele dintre cele mai importante surse de magneziu.

Acizi grași omega 3

Acizii grași omega 3 fac parte din categoria grăsimilor bune. Sunt reprezentați de 3 compuși acid docosahexaenoic (DHA), acid eicosapentaenoic (EPA) și acidul alfa linoleic (ALA). Primii doi se găsesc în pește gras, iar ALA în semințe și nuci. Acizii grași se află pe lista de nutrienți care reduc nivelul de anxietate.

Sunt studii care au demonstrat că acizii grași omega 3 sunt de ajutor în lupta împortriva depresiei, însă este nevoie de studii suplimentare. Ce se știe exact este că un aport corect de alimente care conțin acizi grași omega 3 ajută să sprijinirea sănătății inimii prin scăderea nivelului de trigliceride.

Vitamine din grupul B

În grupul de vitamine B intră 8 nutrienți diferiți. B6, B9 și B12 sunt esențiale pentru funcționarea corectă a sistemului nervos și te pot ajuta să ții în frâu anxietatea. Vitaminele din grupa B se află pe lista de nutrienți care reduc nivelul de anxietate.

Vitamina B6

Vitamina B6 sau piridoxina, este o vitamina solubilă în apă care se găsește în mod natural în multe alimente. Se poate lua și sub formă de supliment alimentar. Ajută mai mult de 100 de enzime să îndeplinească diferite funcții în organism, inclusiv descompunerea proteinelor, a carbohidraților și a grăsimilor, menținerea nivelurilor normale de homocisteină, susține funcția imunitară și sănătatea creierului. 

Vitamina B6 se găsește într-o varietate de alimente de origine animală și vegetală: ficat de vită, ton, somon, cereale fortificate, năut, carne de pasăre, unele legume și fructe, în special cele cu frunze verzi, banane, papaya, portocale și pepene galben.

Vitamina B9

Vitamina B9 sau acidul folic ajută la formarea ADN-ului și ARN-ului și este implicată în metabolismul proteinelor. Joacă un rol cheie în descompunerea homocisteinei. Acesta este un aminoacid care poate avea efecte nocive în organism dacă este prezent în cantități mari. 

Folatul este, de asemenea, necesar pentru a produce globule roșii sănătoase și este esențial în perioadele de creștere rapidă, cum ar fi în timpul sarcinii și dezvoltării fetale.

Sursele bune de acid folic includ: legume cu frunze de culoare verde închis (napi, spanac, salată romană, sparanghel, varză de Bruxelles, broccoli), fasole, arahide, semințe de floarea-soarelui, cereale integrale, ficat, fructe de mare, ouă.

Vitamina B12

Vitamina B12 sau cobalamina este necesară pentru a forma celule roșii din sânge și ADN. De asemenea, are un rol cheie în funcția și dezvoltarea celulelor creierului și nervoase. Această vitamină de află pe lista cu nutrienți care reduc nivelul de anxietate.

Pentru a avea un nivel optim de vitamina B12 poți consuma pește, crustacee, ficat, carne roșie, ouă, carne de păsări de curte, lapte, brânză, iaurt, cereale fortificate pentru micul dejun.

Zinc

Nivelul scăzut de zinc din organism este asociat cu apariția stresului oxidativ. Acesta poate duce și la apariția stărilor de anxietate. De asemenea, are un rol important în crearea ADN-ului, creșterea celulelor, construirea proteinelor. Poate ajuta la vindecarea țesuturilor deteriorate și susținerea unui sistem imunitar sănătos.

Carnea de pasăre și fructele de mare sunt bogate în zinc. Unele alimente vegetale precum leguminoasele și cerealele integrale sunt, de asemenea, surse bune de zinc. Totuși, conțin și fitați care îi pot scădea absorbția acestuia.

Vitamina D

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi despre care se știe de mult timp că ajută organismul să absoarbă și să rețină calciul și fosforul.

Ambele sunt critice pentru construirea sistemului osos. De asemenea, studiile de laborator arată că vitamina D poate reduce creșterea celulelor canceroase, poate ajuta la controlul infecțiilor și poate reduce inflamația din organism. Uite o listă cu alimente bogate în vitamina D.

Puține alimente sunt bogate în mod natural în vitamina D3. Cele mai bune surse sunt carnea de pește gras și uleiurile de ficat de pește. Cantități mai mici se găsesc în gălbenușul de ou, brânză și ficatul de vită. Anumite ciuperci conțin doze mici de vitamina D2.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt pusă pe o farfurie albă
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Porții de ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
murături asortate în saramură
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Mai multe bucăți de hrean puse într-un vas pentru a fi folosite ulterior la borcanele cu murături
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână
legume la cuptor puse pe o farfurie neagră
Ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisante
Ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisante
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Un bol plin cu fasole neagră pregătită din conservă
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
garnituri cu cartofi puse într-un colaj cu mai multe fotografii
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
zabaione servit într-un pahar transparent
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Porție de Ciuperci cu usturoi la tigaie în farfurie, alături de furculițe și o căpățână de usturoi
17 noiembrie, 05:07
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
16 noiembrie, 06:48
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon și porționată pe un platou cu legume
16 noiembrie, 05:45
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Proiectul care va aduce 20 de miliarde de euro României poate începe. A sosit platforma colosală, pe care vor lucra 180 de oameni
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: Trei generații pe canapea
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Loredana, moment emoționant la Sala Palatului. Artista le-a avut alături pe scenă pe fiica și mama ei: „Trei generații pe canapea”
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia pauze de la internet pentru a trăi mai mult momentele din prezent: Un scriitor trebuie să aibă povești
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
închide