8 nutrienți care reduc nivelul de anxietate. Ce să mănânci ca să ai o stare psihică bună

Te simți fără energie și cu un grad ridicat de anxietate? Poți să scapi de aceste stări alegând alimente care conțin nutrienți care reduc nivelul de anxietate și îți îmbunătățesc sănătatea mentală.

Publicat: 11 noiembrie 2022, 07:00
Alimente bogate în nutrienți care reduc nivelul de anxietate alături de o tânără care zâmbește
Cu cât sunt mai puțin procesate alimentele, cu atât sunt mai bune pentru sănătatea mentală / Shutterstock

Ceea ce mănânci într-o zi îți poate da o stare de bine sau, dimpotrivă, să te moleșească.

Făcând alegeri alimentare care să îți hrănească creierul cu nutienți de calitate poți să îți sporești concentrarea, să devii mai energică și să ai o stare generală mai bună.

Vei fi în final mai productivă, iar hormonii fericirii—dopamina, oxitocina și serotonina—vor fi la parametrii ridicați.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

8 nutrienți care reduc nivelul de anxietate

Alimentele foarte procesate sunt pline de zahăr și îți dau, din păcate, energie doar pentru perioade scurte de timp. De fapt, te fac să te simți mai obosită decât înainte să le consumi. Atunci când ai energie și simți că îți poți controla starea de spirit, săntatea ta mentală este și ea optimă fără să te lupți cu anxietatea.

Un stil de viață nesănătos se va reflecta și asupra psihicului tău în timp. Cu cât consumi alimente mai bogate în grăsimi și zaharuri cu atât va crește nivelul inflamației și al stresului oxidativ și, odată cu ele, și riscul de depresie și de anxietate.

Dacă te simți obosită și cu o stare de spirit apropiată de depresie poți încerca să introduci în meniul tău anumite alimente care conțin nutrienți care reduc nivelul de anxietate. Uite aici o listă cu alimente benefice pentru sănătatea creierului.

Citește și

Magneziu

Magneziul este un mineral care ajută sistemul nervos și nu numai. Este răspunzător pentru peste 300 de procese din întregul organism potrivit Medical News Today. Ajută la sănătatea oaselor și a nervilor, reglează tensiunea arterială, sprijină buna funcționare a sistemului imunitar.

O dietă bogată în magneziu poate să te ajută să ții în frâu anxietatea, teama, stările de nervozitate, de iritabilitate și de neliniște. Migdalele, spanacul, nucile caju sunt unele dintre cele mai importante surse de magneziu.

Acizi grași omega 3

Acizii grași omega 3 fac parte din categoria grăsimilor bune. Sunt reprezentați de 3 compuși acid docosahexaenoic (DHA), acid eicosapentaenoic (EPA) și acidul alfa linoleic (ALA). Primii doi se găsesc în pește gras, iar ALA în semințe și nuci. Acizii grași se află pe lista de nutrienți care reduc nivelul de anxietate.

Sunt studii care au demonstrat că acizii grași omega 3 sunt de ajutor în lupta împortriva depresiei, însă este nevoie de studii suplimentare. Ce se știe exact este că un aport corect de alimente care conțin acizi grași omega 3 ajută să sprijinirea sănătății inimii prin scăderea nivelului de trigliceride.

Vitamine din grupul B

În grupul de vitamine B intră 8 nutrienți diferiți. B6, B9 și B12 sunt esențiale pentru funcționarea corectă a sistemului nervos și te pot ajuta să ții în frâu anxietatea. Vitaminele din grupa B se află pe lista de nutrienți care reduc nivelul de anxietate.

Vitamina B6

Vitamina B6 sau piridoxina, este o vitamina solubilă în apă care se găsește în mod natural în multe alimente. Se poate lua și sub formă de supliment alimentar. Ajută mai mult de 100 de enzime să îndeplinească diferite funcții în organism, inclusiv descompunerea proteinelor, a carbohidraților și a grăsimilor, menținerea nivelurilor normale de homocisteină, susține funcția imunitară și sănătatea creierului. 

Vitamina B6 se găsește într-o varietate de alimente de origine animală și vegetală: ficat de vită, ton, somon, cereale fortificate, năut, carne de pasăre, unele legume și fructe, în special cele cu frunze verzi, banane, papaya, portocale și pepene galben.

Vitamina B9

Vitamina B9 sau acidul folic ajută la formarea ADN-ului și ARN-ului și este implicată în metabolismul proteinelor. Joacă un rol cheie în descompunerea homocisteinei. Acesta este un aminoacid care poate avea efecte nocive în organism dacă este prezent în cantități mari. 

Folatul este, de asemenea, necesar pentru a produce globule roșii sănătoase și este esențial în perioadele de creștere rapidă, cum ar fi în timpul sarcinii și dezvoltării fetale.

Sursele bune de acid folic includ: legume cu frunze de culoare verde închis (napi, spanac, salată romană, sparanghel, varză de Bruxelles, broccoli), fasole, arahide, semințe de floarea-soarelui, cereale integrale, ficat, fructe de mare, ouă.

Vitamina B12

Vitamina B12 sau cobalamina este necesară pentru a forma celule roșii din sânge și ADN. De asemenea, are un rol cheie în funcția și dezvoltarea celulelor creierului și nervoase. Această vitamină de află pe lista cu nutrienți care reduc nivelul de anxietate.

Pentru a avea un nivel optim de vitamina B12 poți consuma pește, crustacee, ficat, carne roșie, ouă, carne de păsări de curte, lapte, brânză, iaurt, cereale fortificate pentru micul dejun.

Zinc

Nivelul scăzut de zinc din organism este asociat cu apariția stresului oxidativ. Acesta poate duce și la apariția stărilor de anxietate. De asemenea, are un rol important în crearea ADN-ului, creșterea celulelor, construirea proteinelor. Poate ajuta la vindecarea țesuturilor deteriorate și susținerea unui sistem imunitar sănătos.

Carnea de pasăre și fructele de mare sunt bogate în zinc. Unele alimente vegetale precum leguminoasele și cerealele integrale sunt, de asemenea, surse bune de zinc. Totuși, conțin și fitați care îi pot scădea absorbția acestuia.

Vitamina D

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi despre care se știe de mult timp că ajută organismul să absoarbă și să rețină calciul și fosforul.

Ambele sunt critice pentru construirea sistemului osos. De asemenea, studiile de laborator arată că vitamina D poate reduce creșterea celulelor canceroase, poate ajuta la controlul infecțiilor și poate reduce inflamația din organism. Uite o listă cu alimente bogate în vitamina D.

Puține alimente sunt bogate în mod natural în vitamina D3. Cele mai bune surse sunt carnea de pește gras și uleiurile de ficat de pește. Cantități mai mici se găsesc în gălbenușul de ou, brânză și ficatul de vită. Anumite ciuperci conțin doze mici de vitamina D2.

Citește și
CELE MAI CITITE
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
mai multe tipuri de paste
Galerie foto
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
cele mai bune fructe din lume puse într-un coș
Galerie foto
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
22 aprilie, 08:47
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
22 aprilie, 05:55
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
21 aprilie, 08:14
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
tocănița de post cu legume servită într-o farfurie albă
21 aprilie, 06:50
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
20 aprilie, 06:31
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos 4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
20 aprilie, 06:22
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce blonda a anunţat relaţia!
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce blonda a anunţat relaţia!
Decizia radicală pe care au luat-o Arpad Paszkany şi iubita lui, cu peste 20 de ani mai tânără, după ce blonda a anunţat relaţia!
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: Este ceva incredibil!
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: „Este ceva incredibil!”
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: „Este ceva incredibil!”
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
fresh
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
închide