Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei

timpul de preparare
Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru că s-a răcorit afară și poți aprinde cuptorul în voie, este vremea să dai start preparării aluaturilor de casă. Începe cu rețeta de batoane cu mac și susan, desertul copilăriei adorat de întreaga familie.

Publicat: 27 septembrie 2022, 08:57
Batoane cu mac și susan după coacere, unul secționat în două părți
Galerie foto

Galerie foto

După coacere, batoanele se glazurează cu un sirop din apă cu miere / Rețetepentrutoategusturile.ro

Pe vremuri, nu existau chioșcuri de pâine care să nu te ademenească cu delicioasele batoane. Erau glazurate cu miere și presărate cu mac și susan. Aveau miezul foarte pufos, iar coaja subțire, frumos rumenită și ușor crocantă. Te răsfățai cu ele în drum spre școală sau în drum spre birou.

Citește și

Cu timpul, brutarii au divulgat rețetele, iar acum se pot prepara în propria bucătărie când pofta pune stăpânire pe papile. Aluatul se prepară simplu, ca pentru rețeta clasică de pâine, dar ușor îndulcit. Se modelează sub formă de rulou subțire și lung și se decorează cu mac sau cu susan. Și pentru că batoanele se servesc la desert, se mai glazurează și cu un sirop delicios cu miere. Urmărește mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu așa desert minunat, cu iz de copilărie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a aduce ingredientele pentru aluat pe masa de lucru și a le lăsa la temperatura camerei, 15-20 de minute. Este important ca făina să nu fie foarte rece când se începe frământarea aluatului. Pentru a rezulta un aluat reușit și pufos, făina se va trece prin sită de 2-3 ori.

Pași necesari pentru aluat de batoane cu mac și susan

Creează o adâncitură la mijlocul făinii din bol și pune acolo drojdia amestecată cu zahărul. Zahărul este necesar pentru a ajuta drojdia să se dezvolte mai rapid.

Pune laptele într-o crăticioară la încălzit, dar nu-l lăsa să atingă punctul de fierbere. Toarnă o parte din el peste amestecul de drojdie cu zahăr. Cu o spatulă, amestecă bine aceste este ingrediente până când obții o compoziție omogenă, ca o smântână de groasă. Aceasta este maiaua care se folosește la dospitul aluatului. Las-o să se dezvolte pentru aproximativ 10-12 minute, sau până când își va dubla volumul.

Apoi, adaugă treptat în timp ce amesteci intens restul de lapte cald și uleiul. Aduni peste aceste ingrediente și făina de pe marginile bolului. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Lasă-l pentru aproximativ 25-30 de minute la loc cald, acoperit cu un ștergar curat pentru a se dospi.

Cum formezi și coci batoanele cu mac și susan

Scoate aluatul pe masa de lucru și presară sare fină peste el. Frământă-l din nou pentru omogenizare, apoi împarte-l în opt părți egale. Modelează-le sub formă de sfere, acoperă-le din nou cu ștergarul și mai lasă-le la odihnit pentru 5-6 minute. Apoi le întinzi pe rând cu sucitorul de aluaturi și formezi foi subțiri, de lungimea laturii mici a tăvii în care le vei coace. Rulează fiecare foaie de aluat, nu foarte strâns. Așază rulourile în tava tapetată cu hârtie de copt la distanțe de 2-3 cm între ele. Acoperă-le cu ștergarul și mai lasă-le la loc cald până își măresc consistent volumul.

Vezi aici cum se prepară și rețeta de gogoși glazurate, mai bune decât la gogoșerie!

Pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Amestecă 100 ml de apă rece cu o lingură de făină. Cu ajutorul unei pensule, unge uniform suprafața batoanelor cu acest amestec. Presară mac peste jumătate din ele și susan peste celelalte. Pune tava la cuptor și coace minunatele batoane cu mac și susan pentru 20 de minute, la 175 de grade Celsius.

Între timp, fierbe apa pentru sirop, apoi o lași să se tempereze. Adaugi mierea și amesteci până când aceasta se topește. Cu acest sirop de miere glazurezi batoanele fierbinți, imediat după ce le scoți din cuptor.

Cu siguranță vei repeta cât mai curând rețeta pentru că prea bune sunt batoanele copilăriei. Dar, pentru data viitoare, îți recomandăm să încerci și varianta de batoane pufoase cu gem.

Citește și
Tavă cu batoane cu mac și susan după coacere
Galerie foto

Galerie foto

Patru batoane cu mac coapte
Batoane cu mac și susan după coacere, unul secționat în două părți
Colaj de poze cu pașii de modelare a batoanelor cu mac și susan
+21
CELE MAI CITITE
Cremă de ciocolată și cafea în bol
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos pe un suport rustic de lemn
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Felii de mușchiuleț de porc cu portocale și crenguțe de rozmarin, la tigaie
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
piure de mazăre într-un bol
Rețeta simplă de piure de mazăre. Ce să pui în oală pentru un preparat cremos și aromat
Rețeta simplă de piure de mazăre. Ce să pui în oală pentru un preparat cremos și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Paleuri cu ciocolată pe un ștergar alb
Galerie foto
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Faguri cu glazură de ciocolată pe un platou, decorați cu zmeură și afine
Galerie foto
Faguri cu glazură de ciocolată. Rețetă cu gust de copilărie
Faguri cu glazură de ciocolată. Rețetă cu gust de copilărie
Porții de nuga de casă cu migdale și fistic
Galerie foto
Nuga de casă. Rețetă de desert cu amintiri din copilărie
Nuga de casă. Rețetă de desert cu amintiri din copilărie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, una secționată, alături de căpșuni
05:41
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci
Supă cremă de mazăre de post pusă într-un bol
05:26
Supă cremă de mazăre. Rețeta ideală pentru post Supă cremă de mazăre. Rețeta ideală pentru post
Șuncă fiartă în zeamă de varză, decorată cu boia și feliată
05:19
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională
Mazăre congelată sau la borcan ilustrată într-un colaj cu două poze
12 decembrie, 06:52
Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești
supa crema de ciuperci servită într-un bol negru
12 decembrie, 06:48
Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști
Glazură de cafea și ciocolată deasupra unui tort porționat
12 decembrie, 05:25
Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate
plăcintă din fulgi de ovăz
11 decembrie, 05:49
Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun
mânare de mazăre fără carne pusă într-o farfurie albă
11 decembrie, 05:19
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
Cum poți face un cadou de Crăciun cu 0 lei cheltuială: Mi se pare superb!
Cum poți face un cadou de Crăciun cu 0 lei cheltuială: "Mi se pare superb!"
Cum poți face un cadou de Crăciun cu 0 lei cheltuială: "Mi se pare superb!"
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei doi foști iubiți
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei doi foști iubiți
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei doi foști iubiți
Telefonul cu cea mai bună cameră din 2025 a fost lansat la nivel global. Ce companie a impresionat
Telefonul cu cea mai bună cameră din 2025 a fost lansat la nivel global. Ce companie a impresionat
Telefonul cu cea mai bună cameră din 2025 a fost lansat la nivel global. Ce companie a impresionat
Ceafă de porc evantai, cu legume la cuptor
Ceafă de porc evantai, cu legume la cuptor
Ceafă de porc evantai, cu legume la cuptor
Cum să abordezi întrebările celor mici despre Moș Crăciun
Cum să abordezi întrebările celor mici despre Moș Crăciun
Cum să abordezi întrebările celor mici despre Moș Crăciun
Taylor Swift și-a încheiat turneul Eras Tour. Cântăreața este epuizată, dar evident foarte, foarte recunoscătoare
Taylor Swift și-a încheiat turneul „Eras Tour”. Cântăreața este „epuizată, dar evident foarte, foarte recunoscătoare”
Taylor Swift și-a încheiat turneul „Eras Tour”. Cântăreața este „epuizată, dar evident foarte, foarte recunoscătoare”
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
fresh
Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate

Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate

Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate

Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști

Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști

Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională

Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională

Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești

Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești

Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci

Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci
închide