Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei

timpul de preparare
Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Pentru că s-a răcorit afară și poți aprinde cuptorul în voie, este vremea să dai start preparării aluaturilor de casă. Începe cu rețeta de batoane cu mac și susan, desertul copilăriei adorat de întreaga familie.

Publicat: 27 septembrie 2022, 08:57
Batoane cu mac și susan după coacere, unul secționat în două părți
Galerie foto

Galerie foto

După coacere, batoanele se glazurează cu un sirop din apă cu miere / Rețetepentrutoategusturile.ro

Pe vremuri, nu existau chioșcuri de pâine care să nu te ademenească cu delicioasele batoane. Erau glazurate cu miere și presărate cu mac și susan. Aveau miezul foarte pufos, iar coaja subțire, frumos rumenită și ușor crocantă. Te răsfățai cu ele în drum spre școală sau în drum spre birou.

Citește și

Cu timpul, brutarii au divulgat rețetele, iar acum se pot prepara în propria bucătărie când pofta pune stăpânire pe papile. Aluatul se prepară simplu, ca pentru rețeta clasică de pâine, dar ușor îndulcit. Se modelează sub formă de rulou subțire și lung și se decorează cu mac sau cu susan. Și pentru că batoanele se servesc la desert, se mai glazurează și cu un sirop delicios cu miere. Urmărește mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu așa desert minunat, cu iz de copilărie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a aduce ingredientele pentru aluat pe masa de lucru și a le lăsa la temperatura camerei, 15-20 de minute. Este important ca făina să nu fie foarte rece când se începe frământarea aluatului. Pentru a rezulta un aluat reușit și pufos, făina se va trece prin sită de 2-3 ori.

Pași necesari pentru aluat de batoane cu mac și susan

Creează o adâncitură la mijlocul făinii din bol și pune acolo drojdia amestecată cu zahărul. Zahărul este necesar pentru a ajuta drojdia să se dezvolte mai rapid.

Pune laptele într-o crăticioară la încălzit, dar nu-l lăsa să atingă punctul de fierbere. Toarnă o parte din el peste amestecul de drojdie cu zahăr. Cu o spatulă, amestecă bine aceste este ingrediente până când obții o compoziție omogenă, ca o smântână de groasă. Aceasta este maiaua care se folosește la dospitul aluatului. Las-o să se dezvolte pentru aproximativ 10-12 minute, sau până când își va dubla volumul.

Apoi, adaugă treptat în timp ce amesteci intens restul de lapte cald și uleiul. Aduni peste aceste ingrediente și făina de pe marginile bolului. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Lasă-l pentru aproximativ 25-30 de minute la loc cald, acoperit cu un ștergar curat pentru a se dospi.

Cum formezi și coci batoanele cu mac și susan

Scoate aluatul pe masa de lucru și presară sare fină peste el. Frământă-l din nou pentru omogenizare, apoi împarte-l în opt părți egale. Modelează-le sub formă de sfere, acoperă-le din nou cu ștergarul și mai lasă-le la odihnit pentru 5-6 minute. Apoi le întinzi pe rând cu sucitorul de aluaturi și formezi foi subțiri, de lungimea laturii mici a tăvii în care le vei coace. Rulează fiecare foaie de aluat, nu foarte strâns. Așază rulourile în tava tapetată cu hârtie de copt la distanțe de 2-3 cm între ele. Acoperă-le cu ștergarul și mai lasă-le la loc cald până își măresc consistent volumul.

Vezi aici cum se prepară și rețeta de gogoși glazurate, mai bune decât la gogoșerie!

Pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Amestecă 100 ml de apă rece cu o lingură de făină. Cu ajutorul unei pensule, unge uniform suprafața batoanelor cu acest amestec. Presară mac peste jumătate din ele și susan peste celelalte. Pune tava la cuptor și coace minunatele batoane cu mac și susan pentru 20 de minute, la 175 de grade Celsius.

Între timp, fierbe apa pentru sirop, apoi o lași să se tempereze. Adaugi mierea și amesteci până când aceasta se topește. Cu acest sirop de miere glazurezi batoanele fierbinți, imediat după ce le scoți din cuptor.

Cu siguranță vei repeta cât mai curând rețeta pentru că prea bune sunt batoanele copilăriei. Dar, pentru data viitoare, îți recomandăm să încerci și varianta de batoane pufoase cu gem.

Citește și
Tavă cu batoane cu mac și susan după coacere
Galerie foto

Galerie foto

Patru batoane cu mac coapte
Batoane cu mac și susan după coacere, unul secționat în două părți
Colaj de poze cu pașii de modelare a batoanelor cu mac și susan
+21
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Paleuri cu ciocolată pe un ștergar alb
Galerie foto
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Faguri cu glazură de ciocolată pe un platou, decorați cu zmeură și afine
Galerie foto
Faguri cu glazură de ciocolată. Rețetă cu gust de copilărie
Faguri cu glazură de ciocolată. Rețetă cu gust de copilărie
Porții de nuga de casă cu migdale și fistic
Galerie foto
Nuga de casă. Rețetă de desert cu amintiri din copilărie
Nuga de casă. Rețetă de desert cu amintiri din copilărie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Un brăilean și-a ucis fratele pentru că nu i-a dat o datorie de 500 de lei. S-a îmbătat și i-a înfipt un briceag în inimă
Un brăilean și-a ucis fratele pentru că nu i-a dat o datorie de 500 de lei. S-a îmbătat și i-a înfipt un briceag în inimă
Un brăilean și-a ucis fratele pentru că nu i-a dat o datorie de 500 de lei. S-a îmbătat și i-a înfipt un briceag în inimă
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Selena Gomez a recunoscut că a fost foarte impulsivă în relațiile anterioare: Am făcut greșeli
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
fresh
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide