Langoși ungurești. Rețeta tradițională pas cu pas
Pentru momentele în care dorești să-ți surprinzi familia la micul dejun cu preparate delicioase, îți oferim rețeta tradițională de langoși ungurești.
Galerie foto
Rețeta nu este complexă, dar necesită puțină îndemânare la formarea langoșilor. Aluatul se prepară foarte simplu doar din apă, făină, drojdie, sare și puțin zahăr. Însă, textura aluatului va fi mai moale decât a aluatului de pâine sau a aluatului clasic pentru gogoși. Langoșii se rumenesc frumos în ulei încins și vei parfuma întreaga casă cu mirosul lor îmbietor.
Langoșii pot fi serviți calzi, simpli, lângă un pahar cu iaurt. Dar sunt delicioși și reci, unși cu o lingură de smântână și presărați cu cașcaval răzuit.
Langoșii clasici, ungurești se servesc și cu puțin usturoi făcut mujdei și amestecat cu smântână. Iar dacă îi dorești ca desert, presari puțin zahăr pudră peste ei sau îi ungi cu puțin gem sau dulceață.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru delicioșii langoși.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas în prepararea unui aluat dospit constă în pregătirea drojdiei. Sfărâmă drojdia și pune firimiturile într-un bol. Adaugă zahărul peste ea. Cu o lingură de lemn amestecă cele două ingrediente până când se lichefiază. Adaugă 2-3 linguri de apă caldă și o linguriță de făină. Amestecă intens și omogenizează bine compoziția. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă-l la temperatura camerei pentru 10 minute. În acest interval de timp se activa drojdia.
Pași necesari preparării aluatului pentru langoși ungurești
Trece făina prin sită și pune-o într-un bol încăpător. Adaugă sarea și amestec-o cu făina. Creează o adâncitură la mijlocul făinii și adaugă acolo drojdia activată. Peste aceasta picură câte puțină apă caldă în timp ce amesteci intens cu o spatulă. Vei obține un aluat compact dar cu textură moale. Nu este necesar să îl frămânți așa cum procedezi pentru aluatul pentru gogoși.
Acoperă cu bolul aluatul pentru langoși cu un ștergar curat și pune-l la loc cald. Lasă aluatul la dospit pentru aproximativ o oră.
Pași necesari pentru rumenirea langoșilor în ulei încins
Când aluatul s-a dospit și și-a dublat volumul poți pune uleiul într-un ceaun sau într-o tigaie adâncă. Așază ceaunul pe plita încinsă, sau pe flacăra aragazului. lasă uleiul să se înfierbânte și începe să formezi primul langoș.
Pune puțin ulei într-un bol și trece mâinile prin ulei. Unge și masa de lucru cu puțin ulei. Rupe o bucată mică din aluat și modelează-l sub formă sferică, apoi îl aplatizezi și tragi bine de margini pentru a se întinde cât mai mult.
Încearcă să obții o foaie de aluat rotundă și subțire cu diametrul de aproximativ 18-20 cm. Scufundă aluatul astfel modelat în uleiul încins și treci la următorul. Formează mai mulți langoși și scufundă-i în uleiul încins.
Vezi mai multe imagini cu langoșii ungurești accesând GALERIA FOTO!
Lasă minunații langoși ungurești să se rumenească pe prima parte, apoi întoarce-i și pe a doua parte. Când sunt aurii, scoate-i pe un grătar de răcire. Te poți răsfățat cu primul langoș rumenit, ușor fierbinte pentru a-ți potoli pofta.
Dacă dorești să savurezi langoșii după tradiția ungurească, curăță 2-3 căței de usturoi, pisează-i și amestecă-i cu smântână. Unge langoșii cu acest amestec și savurează-i cu poftă.
Galerie foto