Beghrir, clătitele marocane care-ți aduc savoarea Orientului
Beghrir sau baghrir sunt clătite marocane spongioase, care ți se topesc în gură, făcute dintr-un aluat de griș asemănător cu cel al clătitelor clasice. Se servesc de obicei la micul dejun cu tot felul de umpluturi, care mai de care mai aromate.
Beghrirul este rar consumat simplu. În schimb, o umplutură dulce le transformă într-un mic dejun special sau într-un răsfăț parfumat la ora ceaiului. Marocanii le savurează înmuiate într-un sirop făcut din unt și miere și uneori umplute și rulate cu dulceață din diverse fructe.
Grișul fin și făina de durum sunt de obicei considerat secretul unor clătire beghrir bune. Nu sunt greu de preparat, dar pentru ca bulele să se formeze corect, aluatul trebuie să aibă consistența potrivită. Dacă este prea gros, acestea nu se pot forma corect.
Ingrediente
Mod de preparare
Se amestecă grișul, făina, sarea, zahărul și praful de copt într-un castron.
Într-un blender se pun cei 750 ml de apă călduță și drojdia și se procesează la viteză mică. Apoi se adaugă ingredientele uscate.
Se mărește viteza de procesare și se amestecă timp de un minut sau până când compoziția devine omogenă și cremoasă. Aluatul trebuie să fie subțire, având aproximativ aceeași consistență ca cea a aluatului de clătite europene.
Se toarnă aluatul într-un bol. Se acoperă cu folie de plastic și se lăsă să se odihnească 10 minute sau până când partea de sus al aluatului devine puțin spumoasă.
Se încinge o tigaie mică antiaderentă la foc mediu. Se amestecă aluatul și apoi cu ajutorul unui polonic se toarnă în centrul tigăii. Nu se învârte tigaia, aluatul ar trebui să se întindă singur.
Pe suprafața beghrirului ar trebui să apară bule în timp ce se gătește. Se gătește doar pe o parte. Se lăsă aproximativ două minute sau până când beghrirul nu pare umed nicăieri la suprafață. Ar trebui să se simtă spongios, dar nu lipicios.
Se transferă pe un prosop curat și se lăsă să se răcească. Apoi se stivuiește în farfurie. Se repetă procedura cu aluatul rămas.
Sfaturi pentru a face beghrir ca un marocan
Dacă bulele nu se formează corect, probabil că aluatul a fost prea gros sau a crescut prea mult. Încearcă să-l subțiezi punând o linguriță sau două de apă la temperatura camerei. Lasă aluatul să se odihnească încă 10 minute înainte de utilizare.
Pentru a accelera gătitul, încearcă să folosești mai multe tigăi în același timp. Mulți marocani păstrează o mică tigaie antiaderență sau două exclusiv pentru a face beghrir. Încearcă și rețeta de clătite pufoase de post.
În mod normal nu trebuie să ungi tigaia. Totuși, dacă simți că este nevoie de puțină grăsime poți folosi un prosop de hârtie uns ușor cu ulei pentru a șterge tigaia înainte de a face următoarea clătită. Descoperă aici ghidul clătitelor perfecte.
Cum se depozitează beghrir
Dacă ai făcut mai multe clătite marocane beghrir poți să păstrezi surplusul la congelator, cu folie de plastic sau hârtie ceară între fiecare clătită.
Când vei vrea să le consumi trebuie doar să le lași la temperatura camerei pentru 20-30 de minute. Apoi le poți reîncălzi la cuptorul cu microunde pentru câteva secunde la putere medie.