Beghrir, clătitele marocane care-ți aduc savoarea Orientului

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Arăbească

Beghrir sau baghrir sunt clătite marocane spongioase, care ți se topesc în gură, făcute dintr-un aluat de griș asemănător cu cel al clătitelor clasice. Se servesc de obicei la micul dejun cu tot felul de umpluturi, care mai de care mai aromate.

Mai multe clătite Beghrir pe o farfurie alături de o lingură
Beghrir se servesc cu sirop de miere și unt / Shutterstock

Beghrirul este rar consumat simplu. În schimb, o umplutură dulce le transformă într-un mic dejun special sau într-un răsfăț parfumat la ora ceaiului. Marocanii le savurează înmuiate într-un sirop făcut din unt și miere și uneori umplute și rulate cu dulceață din diverse fructe.

Grișul fin și făina de durum sunt de obicei considerat secretul unor clătire beghrir bune. Nu sunt greu de preparat, dar pentru ca bulele să se formeze corect, aluatul trebuie să aibă consistența potrivită. Dacă este prea gros, acestea nu se pot forma corect. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă grișul, făina, sarea, zahărul și praful de copt într-un castron.

Într-un blender se pun cei 750 ml de apă călduță și drojdia și se procesează la viteză mică. Apoi se adaugă ingredientele uscate.

Se mărește viteza de procesare și se amestecă timp de un minut sau până când compoziția devine omogenă și cremoasă. Aluatul trebuie să fie subțire, având aproximativ aceeași consistență ca cea a aluatului de clătite europene.

Se toarnă aluatul într-un bol. Se acoperă cu folie de plastic și se lăsă să se odihnească 10 minute sau până când partea de sus al aluatului devine puțin spumoasă.

Se încinge o tigaie mică antiaderentă la foc mediu. Se amestecă aluatul și apoi cu ajutorul unui polonic se toarnă în centrul tigăii. Nu se învârte tigaia, aluatul ar trebui să se întindă singur.

Pe suprafața beghrirului ar trebui să apară bule în timp ce se gătește. Se gătește doar pe o parte. Se lăsă aproximativ două minute sau până când beghrirul nu pare umed nicăieri la suprafață. Ar trebui să se simtă spongios, dar nu lipicios.

Se transferă pe un prosop curat și se lăsă să se răcească. Apoi se stivuiește în farfurie. Se repetă procedura cu aluatul rămas.

Sfaturi pentru a face beghrir ca un marocan

Dacă bulele nu se formează corect, probabil că aluatul a fost prea gros sau a crescut prea mult. Încearcă să-l subțiezi punând o linguriță sau două de apă la temperatura camerei. Lasă aluatul să se odihnească încă 10 minute înainte de utilizare.

Pentru a accelera gătitul, încearcă să folosești mai multe tigăi în același timp. Mulți marocani păstrează o mică tigaie antiaderență sau două exclusiv pentru a face beghrir. Încearcă și rețeta de clătite pufoase de post.

În mod normal nu trebuie să ungi tigaia. Totuși, dacă simți că este nevoie de puțină grăsime poți folosi un prosop de hârtie uns ușor cu ulei pentru a șterge tigaia înainte de a face următoarea clătită. Descoperă aici ghidul clătitelor perfecte.

Cum se depozitează beghrir

Dacă ai făcut mai multe clătite marocane beghrir poți să păstrezi surplusul la congelator, cu folie de plastic sau hârtie ceară între fiecare clătită.

Când vei vrea să le consumi trebuie doar să le lași la temperatura camerei pentru 20-30 de minute. Apoi le poți reîncălzi la cuptorul cu microunde pentru câteva secunde la putere medie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă în borcane și pe un capac de borcan, alături de roșii proaspete și ardei proaspeți
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Două borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
borcan de dulceață de prune
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Două borcane cu dulceață de prune și nuci, un borcan cu batoane de scorțișoară și un bol cu nuci
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
Gem de prune fără zahăr pus într-un singur borcan
Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară
Gem de prune fără zahăr. O rețetă simplă și ușoară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Clătite cu ciocolată și banane secționate pe o farfurie și decorate ci frunze de mentă
Galerie foto
Clătite cu ciocolată și banane. Rețeta unui desert de nerefuzat
Clătite cu ciocolată și banane. Rețeta unui desert de nerefuzat
Clătite cu spanac, cu diverse umpluturi, pe o farfurie albă, aranjat pe un blat din lemn
Aluat pentru clătite cu spanac sau o altă variană de mic dejun sănătos
Aluat pentru clătite cu spanac sau o altă variană de mic dejun sănătos
Clătite cu ciocolată pe o farfurie, cu căpșuni alături
Ghidul clătitelor perfecte, potrivit experților
Ghidul clătitelor perfecte, potrivit experților
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
07:05
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară porționat
06:25
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
8 septembrie, 06:27
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi în farfurie albă
8 septembrie, 06:12
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
7 septembrie, 07:52
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Cobbler cu afine în tavă, servit cu lingurița
7 septembrie, 05:56
Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios
Două borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă
6 septembrie, 07:47
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie secționată în forma de copt
6 septembrie, 06:14
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
1
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Dacă îți plac roșiile deshidratate folosite la rețetele de pizza, paste sau diferite salate, încearcă rețeta de roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă. Te vei bucura de ele...
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
2
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
3
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
4
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Nu ai cum să dai greș cu o tavă de ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Indiferent că pregătești o masă pentru familie sau pentru invitați este...
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
5
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacusca de ciuperci este un preparat pe care trebuie să îl ai în cămară. Este un aperitiv, o garnitură sau chiar un fel principal delicios și versatil care te va încânta...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 9 septembrie – 15 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 9 septembrie – 15 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 9 septembrie – 15 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Ciclonul islandez care a făcut prăpăd în Vest ajunge în România. Vijelii şi temperaturi mai mici cu 15 grade
Ciclonul islandez care a făcut prăpăd în Vest ajunge în România. Vijelii şi temperaturi mai mici cu 15 grade
Ciclonul islandez care a făcut prăpăd în Vest ajunge în România. Vijelii şi temperaturi mai mici cu 15 grade
David Popovici va primi o altă maşină cadou după medaliile olimpice de la Paris! Anunţul sponsorului COSR
David Popovici va primi o altă maşină cadou după medaliile olimpice de la Paris! Anunţul sponsorului COSR
David Popovici va primi o altă maşină cadou după medaliile olimpice de la Paris! Anunţul sponsorului COSR
O mamă și-a pozat copiii în parc, dar când a privit mai atent s-a îngrozit. Ce detaliu apărea, de fapt, în spatele lor
O mamă și-a pozat copiii în parc, dar când a privit mai atent s-a îngrozit. Ce detaliu apărea, de fapt, în spatele lor
O mamă și-a pozat copiii în parc, dar când a privit mai atent s-a îngrozit. Ce detaliu apărea, de fapt, în spatele lor
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Experții au descoperit secretul diamantelor roz rare. De ce sunt atât de diferite
Experții au descoperit secretul diamantelor roz rare. De ce sunt atât de diferite
Experții au descoperit secretul diamantelor roz rare. De ce sunt atât de diferite
Budincă de legume răzuite, pentru gustări deosebite
Budincă de legume răzuite, pentru gustări deosebite
Budincă de legume răzuite, pentru gustări deosebite
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Lady Gaga a vorbit despre substanța pe care a încetat să o mai consume în ultimii ani: M-am schimbat mult
Lady Gaga a vorbit despre substanța pe care a încetat să o mai consume în ultimii ani: „M-am schimbat mult”
Lady Gaga a vorbit despre substanța pe care a încetat să o mai consume în ultimii ani: „M-am schimbat mult”
Proprietățile sucului din trestie de zahăr. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile sucului din trestie de zahăr. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile sucului din trestie de zahăr. Efectele acestei băuturi în organism
fresh
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină

Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină

Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă

Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă

Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară

Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
închide