Budincă de lapte cu foi fine, güllaç. Unul dintre cele mai vechi deserturi turcești

Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Turcească

Güllaç este un desert tradițional turcesc cu o istorie bogată și variată. Este asociat cu perioada sărbătorii Ramadan, fiind consumat destul de des în timpul postului. Legendele spun că este unul dintre cele mai vechi deserturi turcești cunoscute, datând încă din perioada otomană. Descoperă o rețetă simplă de budincă de lapte cu foi fine, güllaç. Prepară și tu acasă unul dintre cele mai vechi deserturi turcești.

Cristina Catană
Publicat: 6 martie 2024, 06:28
Güllaçul se servește în special în perioada Ramadanului / Shutterstock

Numele „güllaç” provine de la cuvântul turcesc „güllü”, care înseamnă „cu trandafiri”, sugerând adesea prezența apei de trandafiri ca ingredient esențial. Güllaç poate varia în funcție de regiunea geografică din Turcia.

Unele regiuni au rețete tradiționale specifice, iar unele ingrediente pot fi diferite sau pot exista mici variații în modul de preparare. La începuturi, în anii 1400, foile se făceau doar din apă și amidon, apoi se uscau la soare. Astăzi, le găsești în magazinele cu specific turcesc.

În unele zone, se adaugă apă de trandafiri sau apă de portocale pentru a da un gust și aromă distincte desertului. Unele rețete pot include ingrediente suplimentare, cum ar fi nucile, migdalele sau fructele uscate sau rodia, pentru a adăuga textură și gust.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se încălzește laptele împreună cu zahărul și apa de trandafiri într-o cratiță mare, amestecând în mod constant până când zahărul se dizolvă complet. Odată ce laptele este fierbinte și zahărul s-a dizolvat, se scade temperatura, se ia de pe foc. Se lasă se răcească la temperatura camerei.

Cum prepari rețeta de budincă de lapte cu foi fine, güllaç

În timp ce laptele se răcește, se pregătește tava pentru budincă. Se așează o foaie de güllaç pe fundul unei tăvi adânci sau a unei forme de copt. Se toarnă o cantitate mică de lapte deasupra, astfel încât să se înmoaie foaia. Apoi se presară nuci sau fistic măcinate. Se continuă cu altă foaie și lapte până când se termină toate ingredientele.

Se acoperă tava și se pune în frigider timp de cel puțin 4-5 ore sau până când budinca se întărește și se răcește bine. După ce s-a răcit complet, se decorează budinca cu nuci tocate, migdale sau alune sau fructe uscate. Se taie budinca în bucăți și se servește rece.

Variante și condimente pentru güllaç

Deși rețeta clasică pentru güllaç este destul de simplă, uneori se adaugă condimente subtile pentru a intensifica aroma și gustul.

Apa de trandafir este un ingredient comun care se adaugă în mod tradițional, oferind un parfum delicat și răcoritor desertului. Unele rețete pot include și esență de vanilie sau scorțișoară pentru a adăuga o notă dulce și aromată.

În general, güllaç este un desert versatil, iar rețetele pot varia în funcție de preferințele personale, tradițiile regionale și ingredientele disponibile local.

Este un desert apreciat în Turcia și în întreaga lume pentru gustul său răcoritor și pentru legătura sa profundă cu tradițiile culinare și culturale turcești.

Este consumat în perioada Ramadanului pentru că nu este foarte dulce. De aceea, nu le crește glicemia consumatorilor care nu poate mânca decât după apusul soarelui.

Sfaturi pentru a face güllaç

Pentru ca budinca de lapte în stil turcesc güllaç trebuie să ții cont de câteva sfaturi. Foile trebuie puse cu partea lucioasă în sus.

Laptele nu trebuie să fie fierbinte, ci doar cald.

Dacă nu vei consuma desertul în ziua în care a fost preparat nu se pun nuci între foi, pentru că se vor înmuia prea tare și există și riscul să se acrească.

Citește și
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Te-ar mai putea interesa și
Halva de casă. Rețeta simplă și rapidă
Halva de casă. Rețeta simplă și rapidă
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
8 mai, 09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
8 mai, 07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
7 mai, 07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
6 mai, 06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: „Unele nu ştiu limita”
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: „Unele nu ştiu limita”
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
fresh

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat