Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Kunefe este unul dintre deserturile turcești pe care trebuie să îl încerci măcar o dată în viață. Este un răsfăț de care vei vrea să te bucuri de multe ori. Descoperă cum să faci kunefe la tine acasă. Iată care este rețeta celui mai popular desert turcesc.
Kunefe este unul dintre celebrele deserturi din Orientul Mijlociu. Are mai multe variante și nume, în funcție de regiunea în care este preparat. Îl vei mai găsi și sub denumirea de kunafa, knafeh, kunafah, kunafeh sau konafa.
A fost peparat pentru prima dată în Egipt și Siria pentru a potoli foamea califilor în timpul Ramadanului, luna de post. De-a lungul istoriei rețeta a fost îmbunătățită până a ajuns la varianta de care ne putem bucura astăzi.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru sirop se pun pe foc într-o cratiță zahărul, apa și o felie de lămâie. Se amestecă și se lasă să fiarbă 15 minute. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Cum prepari rețeta de kunefe
Se desface aluatul de kataif și se taie în bucăți mici. Se amestecă bine cu unt topit astfel încât toate bucățile să fie acoperite.
Se unge generos o tigaie mare cu unt înmuiat. Se pune o mână de kataif uns cu unt în tigaia pregătită, astfel încât să acopere tot fundul și marginile.
Se apasă cu mâna sau cu fundul unui pahar până când este uniform și ferm. Se întinde uniform deasupra brânza mozzarella mărunțită, lăsând puțin spațiu pe margini. Se pune peste un alt lot de kataif astfel încât să fie acoperită toată brânză. Se apasă din nou pentru a uniformiza compoziția.
Cum se gătește rețeta de kunefe
Se pune tigaia la foc mediu. Se gătește până când fundul prăjiturii este auriu. Se poate verifica cu ajutorul unei spatule sau cu vârful unui cuțit. Durează aproximativ 5 minute.
Apoi, se răstoarnă cu grijă pe un platou. Peste desertul fierbinte se toarnă sirop răcit și se ornează cu fistic măcinat și se servește imediat.
Cum alegi cele mai bune ingrediente pentru kunefe
Kadaif este un tip de aluat mărunțit care arată ca vermicelli. Aceste fire subțiri sunt adesea folosite pentru a face desertul tel kadayif în Turcia și este destul de popular și în bucătăria greacă, cu numele kataifi. Află mai multe și despre cel mai vechi desert din lume. Vezi cum se prepară.
Hatay este brânză de care ai nevoie și este folosită pentru rețeta originală din Turcia, folosește o brânză specială făcută în regiunea Hatay.
Este un sortiment de brânză care se topește fără sare, care se potrivește perfect cu aromele dulci. Are o textură destul de sfărâmicioasă și o aromă subtilă acidulată.
Nu este ușor să găsești brânză Hatay nici în ale orașe ale Turciei. Poți folosi în schimb brânză proaspătă mozzarella sau dacă ai norocul să ai o piață turcească în jurul tău, caută dil peyniri turcesc.
Istoria rețetei kunefe
Una dintre versiunile moderne ale acestui desert își are originea în orașul palestinian Nablus . Se numește Kanafeh Nabulsieh și este făcută cu o brânză albă blândă și grâu mărunțit.
Versiunea turcă, care se numește künefe, a fost preparată pentru prima dată în Hatay, Antakya care se află lângă granița cu Siria. Această versiune este făcută cu fire de patiserie kadayif și o brânză moale, brânză Hatay, care este similară cu brânza proaspătă mozzarella. Se îndulcește cu un sirop simplu, aromat ușor cu zeamă de lămâie.