Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Turcească

Kunefe este unul dintre deserturile turcești pe care trebuie să îl încerci măcar o dată în viață. Este un răsfăț de care vei vrea să te bucuri de multe ori. Descoperă cum să faci kunefe la tine acasă. Iată care este rețeta celui mai popular desert turcesc.

kunefe pe o farfurie albă
Pentru kunefe se poate folosi și brânză mozzarella / Shutterstock

Kunefe este unul dintre celebrele deserturi din Orientul Mijlociu. Are mai multe variante și nume, în funcție de regiunea în care este preparat. Îl vei mai găsi și sub denumirea de kunafa, knafeh, kunafah, kunafeh sau konafa. 

A fost peparat pentru prima dată în Egipt și Siria pentru a potoli foamea califilor în timpul Ramadanului, luna de post. De-a lungul istoriei rețeta a fost îmbunătățită până a ajuns la varianta de care ne putem bucura astăzi.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru sirop se pun pe foc într-o cratiță zahărul, apa și o felie de lămâie. Se amestecă și se lasă să fiarbă 15 minute. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Cum prepari rețeta de kunefe

Se desface aluatul de kataif și se taie în bucăți mici. Se amestecă bine cu unt topit astfel încât toate bucățile să fie acoperite.

Se unge generos o tigaie mare cu unt înmuiat. Se pune o mână de kataif uns cu unt în tigaia pregătită, astfel încât să acopere tot fundul și marginile.

Se apasă cu mâna sau cu fundul unui pahar până când este uniform și ferm. Se întinde uniform deasupra brânza mozzarella mărunțită, lăsând puțin spațiu pe margini. Se pune peste un alt lot de kataif astfel încât să fie acoperită toată brânză. Se apasă din nou pentru a uniformiza compoziția.

Cum se gătește rețeta de kunefe

Se pune tigaia la foc mediu. Se gătește până când fundul prăjiturii este auriu. Se poate verifica cu ajutorul unei spatule sau cu vârful unui cuțit. Durează aproximativ 5 minute.

Apoi, se răstoarnă cu grijă pe un platou. Peste desertul fierbinte se toarnă sirop răcit și se ornează cu fistic măcinat și se servește imediat.

Cum alegi cele mai bune ingrediente pentru kunefe

Kadaif este un tip de aluat mărunțit care arată ca vermicelli. Aceste fire subțiri sunt adesea folosite pentru a face desertul tel kadayif  în Turcia și este destul de popular și în bucătăria greacă, cu numele kataifi. Află mai multe și despre cel mai vechi desert din lume. Vezi cum se prepară.

Hatay este brânză de care ai nevoie și este folosită pentru rețeta originală din Turcia, folosește o brânză specială făcută în regiunea Hatay. 

Este un sortiment de brânză care se topește fără sare, care se potrivește perfect cu aromele dulci. Are o textură destul de sfărâmicioasă și o aromă subtilă acidulată.

Nu este ușor să găsești brânză Hatay nici în ale orașe ale Turciei. Poți folosi în schimb brânză proaspătă mozzarella sau dacă ai norocul să ai o piață turcească în jurul tău, caută dil peyniri turcesc.

Istoria rețetei kunefe

Una dintre versiunile moderne ale acestui desert își are originea în orașul palestinian Nablus . Se numește  Kanafeh Nabulsieh și este făcută cu o brânză albă blândă și grâu mărunțit. 

Versiunea turcă, care se numește künefe, a fost preparată pentru prima dată în Hatay, Antakya care se află lângă granița cu Siria. Această versiune este făcută cu fire de patiserie kadayif și o brânză moale, brânză Hatay, care este similară cu brânza proaspătă mozzarella. Se îndulcește cu un sirop simplu, aromat ușor cu zeamă de lămâie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Galerie foto
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Gata, desert armenesc, servit pe o farfurie albă
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
güllaç servit într-o farfurie mare
Budincă de lapte cu foi fine, güllaç. Unul dintre cele mai vechi deserturi turcești
Budincă de lapte cu foi fine, güllaç. Unul dintre cele mai vechi deserturi turcești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Un gălăţean s-a certat cu chirurgul după ce ChatGPT i-a spus că operaţia a durat prea mult
Un gălăţean s-a certat cu chirurgul după ce ChatGPT i-a spus că operaţia a durat prea mult
Un gălăţean s-a certat cu chirurgul după ce ChatGPT i-a spus că operaţia a durat prea mult
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Survivor începe din 9 ianuarie pe Antena 1 și în AntenaPLAY! Cine sunt concurenții din echipa Faimoșilor
Survivor începe din 9 ianuarie pe Antena 1 și în AntenaPLAY! Cine sunt concurenții din echipa Faimoșilor
Survivor începe din 9 ianuarie pe Antena 1 și în AntenaPLAY! Cine sunt concurenții din echipa Faimoșilor
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
închide