Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Prăjitura Albinița este una dintre prăjiturile care ne-au îndulcit gustul copilăriei. Este o prăjitură delicioasă, care conține foi cu miere, coapte pe dosul tăvii și a cărei rețetă ți-o oferim mai jos.

Trei porții din prăjitura Albinița
Galerie foto

Galerie foto

Gemul de fructe se poate alege după preferințe / Shutterstock

Rețeta prăjiturii face parte din colecția de rețete notate în carnețelele bunicilor, îngălbenite de trecerea timpului. O preparau pentru platourile cu deserturi festive, pregătite cu ocazia diferitelor sărbători sau aniversări.

Rețetele vechi de prăjituri și torturi rămân printre cele mai apreciate și în prezent și dispar primele de pe platouri. Oricâte rețete de deserturi noi am prepara, gustul copilăriei nu poate fi uitat.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Foile fragede cu miere, coapte pe dosul tăvii oferă prăjiturii gust delicios, dar și aspect spectaculos. Au o culoare brun-aurie, datorită mierii din compoziție și o textură aerată, după frăgezire. Iar crema de griș, adăugată între foi, se combină armonios cu gemul de fructe, adăugat la mijlocul prăjiturii. Gemul de caise este cel mai potrivit, însă poți opta pentru gemul preferat. Cu cât este mai colorat, cu atât prăjitura va avea un aspect mai spectaculos.

Tot din categoria rețetelor de prăjituri cu gust de copilărie face parte și rețeta de prăjitură Televizor. Prepar-o și tu pentru un platou festiv, alături de prăjitura Albinița, a cărei rețetă o vei descoperi detaliată mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea prăjiturii constă în pregătirea aluatului fraged cu miere. După frământare, acesta necesită un timp de relaxare la rece. În acest interval de timp, poți prepara crema de griș, pentru a avea timp să se răcească, înainte de a o adăuga între foi.

Cum prepari aluatul fraged cu miere pentru prăjitura Albinița

Pune untul, mierea, scorțișoara și zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Amestecă continuu cu o spatulă până când sunt diluate toate ingredientele. Lasă compoziția obținută la răcit și pregătește celelalte ingrediente necesare aluatului.

Ia un bol încăpător și trece făina prin sită în el. Creează o adâncitură la mijlocul ei și adaugă acolo compoziția de miere. Amestecă ouăle cu un praf de sare și adaugă-le în bol. Mai adaugă și bicarbonatul stins în oțet și amestecă bine toate ingredientele. Adaugă câte puțin din lapte în timp ce amesteci intens pentru formarea aluatului. După omogenizare frământă aluatul până când devine compact, dar ușor lipicios, de la miere. Împachetează aluatul într-o folie de prospețime și lasă-l la relaxat pentru 10-15 minute.

După acest interval de timp, împarte aluatul în cinci părți egale. Folosește sucitorul de aluaturi și întinde pe rând cele patru părți de aluat pe dosul tăvii tapetată cu hârtie de copt. Decupează surplusul de aluat de pe margini, apoi înțeapă foaia de aluat din loc în loc cu o furculiță, pentru a-l ajuta să se coacă uniform.

Coace pe rând, cele cinci foi cu miere, pentru 4-5 minute fiecare. Coace separat și decupajele de la aluat pe care le vei folosi pentru a decora prăjitura.

Descoperă și o rețetă de foi cu cacao, coapte pe dosul tăvii.

Cum prepari cremă de griș

Așază o cratiță pe flacăra aragazului și pune în ea laptele la fiert. Adaugă și zahărul, dar și un praf de sare. Când laptele atinge punctul de fierbere, adaugă treptat grișul amestecat cu făina. Amestecă energic cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe.

Fierbe crema de griș până când devine consistentă, amestecând continuu pentru a nu se lipi. După stingerea focului adaugă și esența. Așază o folie peste cremă, la contact cu aceasta și las-o să se răcească. După răcire, adaugă în cremă untul moale, după ce l-ai amestecat ușor cu puțin zahăr pudră.

Cum montezi prăjitura Albinița

Așază prima foaie în tava de copt. Împarte crema de griș în patru părți și întinde prima parte peste foaia din tavă. Adaugă a doua foaie și preseaz-o ușor peste crema de griș. Apoi întinde peste foaie a doua parte de cremă. Adaugă a treia foaie de aluat cu miere, iar peste aceasta întinde gemul de fructe. Peste gem adaugă următoarea foaie de aluat, cremă de griș și ultima foaie.

Așază o folie peste prăjitură și pune o greutate peste ea. Pune prăjitura la rece, pentru cel puțin 8 ore sau de pe o zi pe alta. A doua zi întinde deasupra prăjiturii ultima parte de cremă de griș. Deasupra cremei presară firimituri fine din decupajele de aluat copt.

Porționează frumos prăjitura și așaz-o pe platouri de servire.

Iar dacă vrei să completezi platourile și cu alte prăjituri la fel de celebre și delicioase, mai poți prepara și rețeta de prăjitura Greta Garbo sau Jerbo.

Citește și
Porție de prăjitură cu foi cu miere șiu cremă de griș
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de formare a prăjiturii Albinița
Trei porții din prăjitura Albinița
+0
CELE MAI CITITE
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Supă finlandeză de somon în bol alb
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porții de prăjitură cu suc de roșii în aluat pe un suport de lemn
Galerie foto
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Patru porții de prăjitură cu foi și mere caramelizate
Galerie foto
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitura lămâița cu foi pusă pe o masă neagră
Prăjitura lămâița cu foi. Rețeta copilăriei, gata în 40 de minute
Prăjitura lămâița cu foi. Rețeta copilăriei, gata în 40 de minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
femeie făcând piure de cartofi
5 decembrie, 11:03
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
5 decembrie, 01:49
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
5 decembrie, 01:48
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
4 decembrie, 06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
4 decembrie, 05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
4 decembrie, 05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Criză de cliente pentru industria cu venituri de 30.000 de lei pe lună
Criză de cliente pentru industria cu venituri de 30.000 de lei pe lună
Criză de cliente pentru industria cu venituri de 30.000 de lei pe lună
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 37, 38 și 39 din 5 decembrie 2025. Ce veste a primit Anda de la medic
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 37, 38 și 39 din 5 decembrie 2025. Ce veste a primit Anda de la medic
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 37, 38 și 39 din 5 decembrie 2025. Ce veste a primit Anda de la medic
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jumătate din Internet a picat într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură

Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi

Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
închide