Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița este una dintre prăjiturile care ne-au îndulcit gustul copilăriei. Este o prăjitură delicioasă, care conține foi cu miere, coapte pe dosul tăvii și a cărei rețetă ți-o oferim mai jos.
Galerie foto
Rețeta prăjiturii face parte din colecția de rețete notate în carnețelele bunicilor, îngălbenite de trecerea timpului. O preparau pentru platourile cu deserturi festive, pregătite cu ocazia diferitelor sărbători sau aniversări.
Rețetele vechi de prăjituri și torturi rămân printre cele mai apreciate și în prezent și dispar primele de pe platouri. Oricâte rețete de deserturi noi am prepara, gustul copilăriei nu poate fi uitat.
Foile fragede cu miere, coapte pe dosul tăvii oferă prăjiturii gust delicios, dar și aspect spectaculos. Au o culoare brun-aurie, datorită mierii din compoziție și o textură aerată, după frăgezire. Iar crema de griș, adăugată între foi, se combină armonios cu gemul de fructe, adăugat la mijlocul prăjiturii. Gemul de caise este cel mai potrivit, însă poți opta pentru gemul preferat. Cu cât este mai colorat, cu atât prăjitura va avea un aspect mai spectaculos.
Tot din categoria rețetelor de prăjituri cu gust de copilărie face parte și rețeta de prăjitură Televizor. Prepar-o și tu pentru un platou festiv, alături de prăjitura Albinița, a cărei rețetă o vei descoperi detaliată mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea prăjiturii constă în pregătirea aluatului fraged cu miere. După frământare, acesta necesită un timp de relaxare la rece. În acest interval de timp, poți prepara crema de griș, pentru a avea timp să se răcească, înainte de a o adăuga între foi.
Cum prepari aluatul fraged cu miere pentru prăjitura Albinița
Pune untul, mierea, scorțișoara și zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Amestecă continuu cu o spatulă până când sunt diluate toate ingredientele. Lasă compoziția obținută la răcit și pregătește celelalte ingrediente necesare aluatului.
Ia un bol încăpător și trece făina prin sită în el. Creează o adâncitură la mijlocul ei și adaugă acolo compoziția de miere. Amestecă ouăle cu un praf de sare și adaugă-le în bol. Mai adaugă și bicarbonatul stins în oțet și amestecă bine toate ingredientele. Adaugă câte puțin din lapte în timp ce amesteci intens pentru formarea aluatului. După omogenizare frământă aluatul până când devine compact, dar ușor lipicios, de la miere. Împachetează aluatul într-o folie de prospețime și lasă-l la relaxat pentru 10-15 minute.
După acest interval de timp, împarte aluatul în cinci părți egale. Folosește sucitorul de aluaturi și întinde pe rând cele patru părți de aluat pe dosul tăvii tapetată cu hârtie de copt. Decupează surplusul de aluat de pe margini, apoi înțeapă foaia de aluat din loc în loc cu o furculiță, pentru a-l ajuta să se coacă uniform.
Coace pe rând, cele cinci foi cu miere, pentru 4-5 minute fiecare. Coace separat și decupajele de la aluat pe care le vei folosi pentru a decora prăjitura.
Descoperă și o rețetă de foi cu cacao, coapte pe dosul tăvii.
Cum prepari cremă de griș
Așază o cratiță pe flacăra aragazului și pune în ea laptele la fiert. Adaugă și zahărul, dar și un praf de sare. Când laptele atinge punctul de fierbere, adaugă treptat grișul amestecat cu făina. Amestecă energic cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe.
Fierbe crema de griș până când devine consistentă, amestecând continuu pentru a nu se lipi. După stingerea focului adaugă și esența. Așază o folie peste cremă, la contact cu aceasta și las-o să se răcească. După răcire, adaugă în cremă untul moale, după ce l-ai amestecat ușor cu puțin zahăr pudră.
Cum montezi prăjitura Albinița
Așază prima foaie în tava de copt. Împarte crema de griș în patru părți și întinde prima parte peste foaia din tavă. Adaugă a doua foaie și preseaz-o ușor peste crema de griș. Apoi întinde peste foaie a doua parte de cremă. Adaugă a treia foaie de aluat cu miere, iar peste aceasta întinde gemul de fructe. Peste gem adaugă următoarea foaie de aluat, cremă de griș și ultima foaie.
Așază o folie peste prăjitură și pune o greutate peste ea. Pune prăjitura la rece, pentru cel puțin 8 ore sau de pe o zi pe alta. A doua zi întinde deasupra prăjiturii ultima parte de cremă de griș. Deasupra cremei presară firimituri fine din decupajele de aluat copt.
Porționează frumos prăjitura și așaz-o pe platouri de servire.
Iar dacă vrei să completezi platourile și cu alte prăjituri la fel de celebre și delicioase, mai poți prepara și rețeta de prăjitura Greta Garbo sau Jerbo.
Galerie foto