Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Prăjitura Albinița este una dintre prăjiturile care ne-au îndulcit gustul copilăriei. Este o prăjitură delicioasă, care conține foi cu miere, coapte pe dosul tăvii și a cărei rețetă ți-o oferim mai jos.

Trei porții din prăjitura Albinița
Galerie foto

Galerie foto

Gemul de fructe se poate alege după preferințe / Shutterstock

Rețeta prăjiturii face parte din colecția de rețete notate în carnețelele bunicilor, îngălbenite de trecerea timpului. O preparau pentru platourile cu deserturi festive, pregătite cu ocazia diferitelor sărbători sau aniversări.

Rețetele vechi de prăjituri și torturi rămân printre cele mai apreciate și în prezent și dispar primele de pe platouri. Oricâte rețete de deserturi noi am prepara, gustul copilăriei nu poate fi uitat.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Foile fragede cu miere, coapte pe dosul tăvii oferă prăjiturii gust delicios, dar și aspect spectaculos. Au o culoare brun-aurie, datorită mierii din compoziție și o textură aerată, după frăgezire. Iar crema de griș, adăugată între foi, se combină armonios cu gemul de fructe, adăugat la mijlocul prăjiturii. Gemul de caise este cel mai potrivit, însă poți opta pentru gemul preferat. Cu cât este mai colorat, cu atât prăjitura va avea un aspect mai spectaculos.

Tot din categoria rețetelor de prăjituri cu gust de copilărie face parte și rețeta de prăjitură Televizor. Prepar-o și tu pentru un platou festiv, alături de prăjitura Albinița, a cărei rețetă o vei descoperi detaliată mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea prăjiturii constă în pregătirea aluatului fraged cu miere. După frământare, acesta necesită un timp de relaxare la rece. În acest interval de timp, poți prepara crema de griș, pentru a avea timp să se răcească, înainte de a o adăuga între foi.

Cum prepari aluatul fraged cu miere pentru prăjitura Albinița

Pune untul, mierea, scorțișoara și zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Amestecă continuu cu o spatulă până când sunt diluate toate ingredientele. Lasă compoziția obținută la răcit și pregătește celelalte ingrediente necesare aluatului.

Ia un bol încăpător și trece făina prin sită în el. Creează o adâncitură la mijlocul ei și adaugă acolo compoziția de miere. Amestecă ouăle cu un praf de sare și adaugă-le în bol. Mai adaugă și bicarbonatul stins în oțet și amestecă bine toate ingredientele. Adaugă câte puțin din lapte în timp ce amesteci intens pentru formarea aluatului. După omogenizare frământă aluatul până când devine compact, dar ușor lipicios, de la miere. Împachetează aluatul într-o folie de prospețime și lasă-l la relaxat pentru 10-15 minute.

După acest interval de timp, împarte aluatul în cinci părți egale. Folosește sucitorul de aluaturi și întinde pe rând cele patru părți de aluat pe dosul tăvii tapetată cu hârtie de copt. Decupează surplusul de aluat de pe margini, apoi înțeapă foaia de aluat din loc în loc cu o furculiță, pentru a-l ajuta să se coacă uniform.

Coace pe rând, cele cinci foi cu miere, pentru 4-5 minute fiecare. Coace separat și decupajele de la aluat pe care le vei folosi pentru a decora prăjitura.

Descoperă și o rețetă de foi cu cacao, coapte pe dosul tăvii.

Cum prepari cremă de griș

Așază o cratiță pe flacăra aragazului și pune în ea laptele la fiert. Adaugă și zahărul, dar și un praf de sare. Când laptele atinge punctul de fierbere, adaugă treptat grișul amestecat cu făina. Amestecă energic cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe.

Fierbe crema de griș până când devine consistentă, amestecând continuu pentru a nu se lipi. După stingerea focului adaugă și esența. Așază o folie peste cremă, la contact cu aceasta și las-o să se răcească. După răcire, adaugă în cremă untul moale, după ce l-ai amestecat ușor cu puțin zahăr pudră.

Cum montezi prăjitura Albinița

Așază prima foaie în tava de copt. Împarte crema de griș în patru părți și întinde prima parte peste foaia din tavă. Adaugă a doua foaie și preseaz-o ușor peste crema de griș. Apoi întinde peste foaie a doua parte de cremă. Adaugă a treia foaie de aluat cu miere, iar peste aceasta întinde gemul de fructe. Peste gem adaugă următoarea foaie de aluat, cremă de griș și ultima foaie.

Așază o folie peste prăjitură și pune o greutate peste ea. Pune prăjitura la rece, pentru cel puțin 8 ore sau de pe o zi pe alta. A doua zi întinde deasupra prăjiturii ultima parte de cremă de griș. Deasupra cremei presară firimituri fine din decupajele de aluat copt.

Porționează frumos prăjitura și așaz-o pe platouri de servire.

Iar dacă vrei să completezi platourile și cu alte prăjituri la fel de celebre și delicioase, mai poți prepara și rețeta de prăjitura Greta Garbo sau Jerbo.

Citește și
Porție de prăjitură cu foi cu miere șiu cremă de griș
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de formare a prăjiturii Albinița
Trei porții din prăjitura Albinița
+21
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porții de prăjitură cu suc de roșii în aluat pe un suport de lemn
Galerie foto
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Patru porții de prăjitură cu foi și mere caramelizate
Galerie foto
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitura lămâița cu foi pusă pe o masă neagră
Prăjitura lămâița cu foi. Rețeta copilăriei, gata în 40 de minute
Prăjitura lămâița cu foi. Rețeta copilăriei, gata în 40 de minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Opt curieri români au dat un tun de aproape un milion de euro, în UK. În total au primit o condamnare pe 30 de ani
Opt curieri români au dat un tun de aproape un milion de euro, în UK. În total au primit o condamnare pe 30 de ani
Opt curieri români au dat un tun de aproape un milion de euro, în UK. În total au primit o condamnare pe 30 de ani
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Soția lui Radu Vâlcan, într-o ținută sexy, de revistă, în Thailanda.Adela Popescu, alături de soțul ei la filmările Insula Iubirii
Soția lui Radu Vâlcan, într-o ținută sexy, de revistă, în Thailanda.Adela Popescu, alături de soțul ei la filmările Insula Iubirii
Soția lui Radu Vâlcan, într-o ținută sexy, de revistă, în Thailanda.Adela Popescu, alături de soțul ei la filmările Insula Iubirii
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că nu voia ca ea să fie doar mama copilului său
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
fresh
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
închide