Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Prăjitura Albinița este una dintre prăjiturile care ne-au îndulcit gustul copilăriei. Este o prăjitură delicioasă, care conține foi cu miere, coapte pe dosul tăvii și a cărei rețetă ți-o oferim mai jos.

Trei porții din prăjitura Albinița
Galerie foto

Galerie foto

Gemul de fructe se poate alege după preferințe / Shutterstock

Rețeta prăjiturii face parte din colecția de rețete notate în carnețelele bunicilor, îngălbenite de trecerea timpului. O preparau pentru platourile cu deserturi festive, pregătite cu ocazia diferitelor sărbători sau aniversări.

Rețetele vechi de prăjituri și torturi rămân printre cele mai apreciate și în prezent și dispar primele de pe platouri. Oricâte rețete de deserturi noi am prepara, gustul copilăriei nu poate fi uitat.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Foile fragede cu miere, coapte pe dosul tăvii oferă prăjiturii gust delicios, dar și aspect spectaculos. Au o culoare brun-aurie, datorită mierii din compoziție și o textură aerată, după frăgezire. Iar crema de griș, adăugată între foi, se combină armonios cu gemul de fructe, adăugat la mijlocul prăjiturii. Gemul de caise este cel mai potrivit, însă poți opta pentru gemul preferat. Cu cât este mai colorat, cu atât prăjitura va avea un aspect mai spectaculos.

Tot din categoria rețetelor de prăjituri cu gust de copilărie face parte și rețeta de prăjitură Televizor. Prepar-o și tu pentru un platou festiv, alături de prăjitura Albinița, a cărei rețetă o vei descoperi detaliată mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea prăjiturii constă în pregătirea aluatului fraged cu miere. După frământare, acesta necesită un timp de relaxare la rece. În acest interval de timp, poți prepara crema de griș, pentru a avea timp să se răcească, înainte de a o adăuga între foi.

Cum prepari aluatul fraged cu miere pentru prăjitura Albinița

Pune untul, mierea, scorțișoara și zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Amestecă continuu cu o spatulă până când sunt diluate toate ingredientele. Lasă compoziția obținută la răcit și pregătește celelalte ingrediente necesare aluatului.

Ia un bol încăpător și trece făina prin sită în el. Creează o adâncitură la mijlocul ei și adaugă acolo compoziția de miere. Amestecă ouăle cu un praf de sare și adaugă-le în bol. Mai adaugă și bicarbonatul stins în oțet și amestecă bine toate ingredientele. Adaugă câte puțin din lapte în timp ce amesteci intens pentru formarea aluatului. După omogenizare frământă aluatul până când devine compact, dar ușor lipicios, de la miere. Împachetează aluatul într-o folie de prospețime și lasă-l la relaxat pentru 10-15 minute.

După acest interval de timp, împarte aluatul în cinci părți egale. Folosește sucitorul de aluaturi și întinde pe rând cele patru părți de aluat pe dosul tăvii tapetată cu hârtie de copt. Decupează surplusul de aluat de pe margini, apoi înțeapă foaia de aluat din loc în loc cu o furculiță, pentru a-l ajuta să se coacă uniform.

Coace pe rând, cele cinci foi cu miere, pentru 4-5 minute fiecare. Coace separat și decupajele de la aluat pe care le vei folosi pentru a decora prăjitura.

Descoperă și o rețetă de foi cu cacao, coapte pe dosul tăvii.

Cum prepari cremă de griș

Așază o cratiță pe flacăra aragazului și pune în ea laptele la fiert. Adaugă și zahărul, dar și un praf de sare. Când laptele atinge punctul de fierbere, adaugă treptat grișul amestecat cu făina. Amestecă energic cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe.

Fierbe crema de griș până când devine consistentă, amestecând continuu pentru a nu se lipi. După stingerea focului adaugă și esența. Așază o folie peste cremă, la contact cu aceasta și las-o să se răcească. După răcire, adaugă în cremă untul moale, după ce l-ai amestecat ușor cu puțin zahăr pudră.

Cum montezi prăjitura Albinița

Așază prima foaie în tava de copt. Împarte crema de griș în patru părți și întinde prima parte peste foaia din tavă. Adaugă a doua foaie și preseaz-o ușor peste crema de griș. Apoi întinde peste foaie a doua parte de cremă. Adaugă a treia foaie de aluat cu miere, iar peste aceasta întinde gemul de fructe. Peste gem adaugă următoarea foaie de aluat, cremă de griș și ultima foaie.

Așază o folie peste prăjitură și pune o greutate peste ea. Pune prăjitura la rece, pentru cel puțin 8 ore sau de pe o zi pe alta. A doua zi întinde deasupra prăjiturii ultima parte de cremă de griș. Deasupra cremei presară firimituri fine din decupajele de aluat copt.

Porționează frumos prăjitura și așaz-o pe platouri de servire.

Iar dacă vrei să completezi platourile și cu alte prăjituri la fel de celebre și delicioase, mai poți prepara și rețeta de prăjitura Greta Garbo sau Jerbo.

Citește și
Porție de prăjitură cu foi cu miere șiu cremă de griș
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de formare a prăjiturii Albinița
Trei porții din prăjitura Albinița
+0
CELE MAI CITITE
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
alimentele ultraprocesate
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porții de prăjitură cu suc de roșii în aluat pe un suport de lemn
Galerie foto
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Patru porții de prăjitură cu foi și mere caramelizate
Galerie foto
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitura lămâița cu foi pusă pe o masă neagră
Prăjitura lămâița cu foi. Rețeta copilăriei, gata în 40 de minute
Prăjitura lămâița cu foi. Rețeta copilăriei, gata în 40 de minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pui tandoori
06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Bătaie generală în centrul oraşului Galați, după ce două fete de 13 și 15 ani s-au luat la pumni și picioare
Bătaie generală în centrul oraşului Galați, după ce două fete de 13 și 15 ani s-au luat la pumni și picioare
Bătaie generală în centrul oraşului Galați, după ce două fete de 13 și 15 ani s-au luat la pumni și picioare
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
închide