19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață. Ce poți să comanzi data viitoare când mergi în vacanță

Mâncarea turcească nu ne este străină, fie că am încercat preparatele lor în vacanțe, fie la restaurantele cu specific pe care le găsim în majoritatea orașelor din România. Kebabul, baklavaua și rahatul sunt printre cele mai cunoscute preparate turcești, însă gastronomia lor înseamnă mult mai mult. Descoperă 19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață.

preparate turcești aranjate frumos pe o masă bogată
O masă cu preparate turcești poate fi o explozie de gusturi și arome / Profimedia Images

În bucătăria turcească se îmbină în cel mai savuros mod posibil influențe mediteraneene cu arome orientale. Varietatea mare de legume și fructe, deserturile cremoase, condimentele puternice fac din orice masă cu specific turcesc un festin.

Preparate turcești pe care să le încerci într-o viață

Preparatele turcești au un gust aparte. În general sunt foarte aromate și foarte bine condimentate. Dacă vara aceasta mergi în vacanță în Turcia, atunci pune pe lista ta aceste 19 preparate tradițioanle. Te vor cuceri încă din primele momente cu aromele delicioase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Piyaz

Piyaz este o salată specifică Antalyei, al cărei secret stă în boabele de fasole folosite, candir. Acesta este un soi înrudit cu fasolea Lima însă cu boabe mult mai mici.

Piyaz servit pe un platou colorat care se află pe o masă de lemn
Piyaz este o salată specifică Antalyei, al cărei secret stă în boabele de fasole folosite / Shutterstock

Pe lângă fasole în salata piyaz se mai pun pastă tahini subțiată cu puțină apă, zeamă de lămâie, oțet, sare, usturoi, pătrunjel și ulei de măsline. În rețeta tradițională se mai pune și un ou fiert tare și tocat mărunt, care se adaugă chiar înainte de servire.

Citește și

Ezogelin corba

Potrivit legendei, rețeta pentru ezogelin corba a fost visată de o femeie pe nume Ezo care era foarte nefericită cu soțul ei și încerca să își cucerească soacra cu acestă mâncare.

Ezgelin corba servit într-un bol alb
Potrivit legendei, rețeta pentru ezogelin corba a fost visată de o femeie pe nume Ezo / Profimedia Images

Ezogelin corba este o supă picantă din linte roșie, cu pastă de tomate (dulce sau picantă), roșii proaspete date prin răzătoare, ceapă, servită cu mentă uscată și fulgi de ardei iute.

Nu se știe dacă Ezo a reușit să își convingă soacra, însă în regiunea Gaziantep, de unde este mâncarea, Ezogelin corba rămâne preferata celor care urmează să se căsătorească.

Saksuka

În bucătăria turcească există o mulțime de feluri de mâncare care au în centru legume gătite în ulei de măsline. Aceastea poartă în mod generic denumirea de zeytinyagli yemegi. Se folosesc în general fasole verde, anghinare și vinete.

Rețeta de saksuka servită într-un bol mare
În bucătăria turcească există o mulțime de feluri de mâncare care au în centru legume gătite în ulei de măsline / Profimedia Images

Saksuka se prepară din pulpă de vinete, zucchini, usturoi, roșii și ardei iute. Gradul de iuțeală depinde mult de zona din Turcia unde mâncarea este gătită. Descoperă și care sunt cei mai iuți ardei din lume.

Kisir

Kisir este o salată preparată din bulgur, roșii, usturoi, pătrunjel și mentă. În unele zone se mai adaugă și suc de rodie și ardei iute.

Kisir servit într-un bol albastru care se află pe o masă de lemn
Kisir este o salată preparată din bulgur, roșii, usturoi, pătrunjel și mentă / Profimedia Images

Mercimek kofte

Mercimek koftem sunt chiftele din legume preparate din linte roșie, bulgur, sare, ceapă tocată mărunt, arpagic, roșii, pastă de ardei iute, coriandru. Se servesc stropite cu zeamă de lămâie, în frunze de salată verde.

Mercimek kofte pe un blat de lemn
Se servesc stropite cu zeamă de lămâie, în frunze de salată verde / Profimedia Images

Yaprak dolma

Yaprak dolma sunt o versiune a sarmalelor de post de la noi. Orezul se fierbe cu roșii, pătrunjel, ceapă, usturoi, pastă de roșii, ulei de măsline, piper, sare și apă. Compoziția se rulează în foi de viță de vie și se fierbe. În zona Mării Egee în orez se pune și scorțișoară.

Yaprak dolma servite pe o farfurie alături de câteva felii de lămâie
Yaprak dolma sunt o versiune a sarmalelor de post de la noi / Profimedia Images

Inegol kofte

În bucătăria turcească chiftelele sunt foarte des întâlnite, atât din carne, cât și din legume. Inegol kofte au fost iventate de Mustafa Efendi, unul dintre liderii Imperiului Otoman, originar din Bulgaria. Compoziția este foarte simplă: carne tocată de oaie sau vită, pesmet și ceapă.

Preparatul inegol Kofte servit pe o farfurie albă alături de o salată
În bucătăria turcească chiftelele sunt foarte des întâlnite, atât din carne, cât și din legume / Profimedia Images

Iskender kebab

Iskender kebab este specifiv regiunii Bursa, din nord-vestul Turciei. Potrivit istoriei, a fost gătit pentru prima dată în 1867 de un domn de rang înalt pentru muncitorii din orașul Kayhan Bazaar.

Iskender kebab preparat și servit într-o farfurie albă
Iskender kebab este specifiv regiunii Bursa, din nord-vestul Turciei / Profimedia Images

Iskender kebab conține bucăți de carne așezate în lipie peste care se pune sos de roșii, apoi se pune unt topit și se rulează. Se servește cu iaurt, roșii și ardei grași verzi copți pe grătar.

Cag kebab

Cag kebab este originar din Erzurum și este preparat din carne de miel, lăsată la maturat 12 ore cu ceapă, sare, piper. Apoi este pus la rotisat la foc de lemne. Descoperă mai multe și despre modul în care marinezi carnea pentru a fi pregătită pentru grătar.

Cag kebab în timp ce este făcut în fața focului
Cag kebab este originar din Erzurum și este preparat din carne de miel / Profimedia Images

Cag kebab este servit în lipie lavas cu felii de roșie, ceapă și ardei verzi lungi.

Hamsili pilav

Hamsia este unul dintre cele mai consumate tipuri de pește în Turcia, mai ales în zonele care au ieșire la Marea Neagră. Pentru hamsili pilav, orezul este fiert în apă cu ceapă călită, unt, alune, condimente allspice turcești și stafide.

Hamsii prăjite pe un platou festiv
Hamsia este unul dintre cele mai consumate tipuri de pește în Turcia / Profimedia Images

La final se adaugă pătrunjel și mărar tocate. Orezul se așează pe o tavă întinsă, iar deasupra se așează hamsiile filetate. Apoi tava se dă la cuptor.

Perde pilav

Perde pilav este un preparat specific orașului Siirt, din nord-estul Turciei. Orezul gătit cu carne de pui, stafide, migdale, muguri de pin și unt, condimentat cu sare, oregano și piper.

Perde pilav servit pe un platou de argint
Perde pilav este un preparat specific orașului Siirt / Profimedia Images

Apoi este rulat într-un aluat pe bază de unt. Preparatul este servit cu precădere la nunți, orezul fiind simbolul fertilității, iar stafidele ale viitorilor copii.

Manti

Manti reprezintă denumirea generică pentru colțunași. În unele zone sunt umpluți cu brânză, în altele cu brânză. Se fierb în apă și serviți cu iaurt și pul biber (fulgi de ardei iute). Legenda spune că o soție pricepută îi poate face atât de mici încât pot încăpea 40 de manti într-o singură lingură.

Manti serviți într-o farfurie albă alături de legume proaspete
Manti reprezintă denumirea generică pentru colțunași / Profimedia Images

Gozleme

Gozleme sunt tot un fel de colțunași umpluți cu brânză sărată, spanac sau carne tocată. Se gătesc pe tigaie foarte încinsă. Aluatul este foarte subțire și necesită o îndemânare deosebită pentru a nu-l rupe.

Gozleme umplute cu brânză și servite pe un platou negru
Gozleme sunt tot un fel de colțunași umpluți cu brânză sărată / Profimedia Images

Pide

Pide sunt niște bulgărași de aluat umpluți cu diverse amestecuri. Cel mai popular este realizat din sucuklu yumurta (cârnați foarte picanți) și ou amestecat cu kasar (cașcaval din lapte de oaie), spanac și brânză. Se gătesc în cuptor pe lemne, la temperatură foarte ridicată, pentru a forma o crustă crocantă.

Mai multe pide servite pe un platou negru
Pide sunt niște bulgărași de aluat umpluți cu diverse amestecuri / Profimedia Images

Su boregi

Borek este un preparat de patiserie din mai multe straturi de aluat foarte subțire. Se găsește în toată Turcia cu diverse umpluri. Su boregi este un sortiment de borek și se traduce prin ”borek de apă” și are în compoziție brânză, unt, ulei de măsline și sare.

Borek servite pe o farfurie albă
Borek este un preparat de patiserie din mai multe straturi de aluat foarte subțire / Profimedia Images

Lahmacun

Lahmacun este un preparat de patiserie cu carne slabă, tocată, amestecată cu pastă de roșii, usturoi și condimente. Compoziția de carne este întinsă pe un aluat subțire. Se servește cu pătrunjel proaspăt și zeamă de lămâie.

Lahmacun servit pe un platou festiv
Lahmacun este un preparat de patiserie cu carne slabă / Profimedia Images

Baklava

Baklavaua este, poate, cel mai cunoscut desert din bucătăria turcească. În mod tradițional, se prepară în camere întunecate, unde temperatura este foarte bine controlată.

O tavă plină cu un deseert turcesc, anume cu baklavaua
Baklavaua este, poate, cel mai cunoscut desert din bucătăria turcească / Profimedia Images

Baklavaua are 40 de foi de aluat foarte subțire. Fiecare dintre ele este unsă cu unt peste care se presară fistic pisat cu dărnicie. La final se toarnă sirop de miere și este băgată la cuptor, unde se lasă până când capătă culoarea aurie.

Dondurma

Dondurma este înghețata tradițională turcească pe care trebuie să o servești cu furculița și cuțitul. Se prepară din lapte, cu salep (o făină specială obținută dintr-un anume tip de orhidee) și mastic (rășină obținută din copacul de mastic).

Înghețată tradițională turcească pe nume Dondurma și servită pe un platou alb
Dondurma este înghețata tradițională turcească pe care trebuie să o servești cu furculița și cuțitul / Profimedia Images

Lokum

Lokum sau rahatul turcesc este consumat în această zonă de secole, dar nu a devenit cunoscut decât la jumătatea secolului al XIX-lea.

Rahat turcesc pe un platou mare
Lokum sau rahatul turcesc este consumat în această zonă de secole / Profimedia Images

Atunci i s-a adăugat și amidonul de porumb de către cofetarul din Istanbul, Haci Bekir. În zilele noastre se găsește sub o mulțime de variante, cu diferite arome.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
condimente pentru carnea de miel
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mâncare de pe linii aeriene
Cu ce linii aeriene poți să călătorești dacă vrei să mănânci bine
Cu ce linii aeriene poți să călătorești dacă vrei să mănânci bine
cum să cheltui mai puțin pe mâncare
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
rețete de mic dejun puse pe o masă de o femeie
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei cozonaci tradiționali puși pe un blat de lemn
07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Ciorbă de miel cu lobodă în bol alb cu lingură și pătrunjel verde
06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Porție de pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi în farfurie cu furculiță, alături de un bol cu gnocchi
06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
ouă vopsite în vin roșu puse pe o farfurie albă
06:15
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
preparate dintr-un meniu de Paște fără miel puse pe o masă albă
06:00
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
Salată aperitiv pentru masa de Paște servită într-o farfurie albă
1 mai, 07:55
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Mai multe ouă care au gălbenușul verde
1 mai, 06:59
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
Porție de friptură de miel cu vin și usturoi, alături de un cuțit, usturoi și roșii cherry
1 mai, 06:43
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...
Parteneri
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
O tânără a refuzat să plătească la casele self-pay, deşi avea doar un pachet de gumă. Luată la întrebări, şi-a motivat alegerea
O tânără a refuzat să plătească la casele self-pay, deşi avea doar un pachet de gumă. Luată la întrebări, şi-a motivat alegerea
O tânără a refuzat să plătească la casele self-pay, deşi avea doar un pachet de gumă. Luată la întrebări, şi-a motivat alegerea
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum
Rugăciune puternică pentru Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Rugăciune pentru sănătate și spor în casă
Rugăciune puternică pentru Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Rugăciune pentru sănătate și spor în casă
Rugăciune puternică pentru Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Rugăciune pentru sănătate și spor în casă
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
fresh
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
închide