19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață. Ce poți să comanzi data viitoare când mergi în vacanță

Mâncarea turcească nu ne este străină, fie că am încercat preparatele lor în vacanțe, fie la restaurantele cu specific pe care le găsim în majoritatea orașelor din România. Kebabul, baklavaua și rahatul sunt printre cele mai cunoscute preparate turcești, însă gastronomia lor înseamnă mult mai mult. Descoperă 19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață.

preparate turcești aranjate frumos pe o masă bogată
O masă cu preparate turcești poate fi o explozie de gusturi și arome / Profimedia Images

În bucătăria turcească se îmbină în cel mai savuros mod posibil influențe mediteraneene cu arome orientale. Varietatea mare de legume și fructe, deserturile cremoase, condimentele puternice fac din orice masă cu specific turcesc un festin.

Preparate turcești pe care să le încerci într-o viață

Preparatele turcești au un gust aparte. În general sunt foarte aromate și foarte bine condimentate. Dacă vara aceasta mergi în vacanță în Turcia, atunci pune pe lista ta aceste 19 preparate tradițioanle. Te vor cuceri încă din primele momente cu aromele delicioase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Piyaz

Piyaz este o salată specifică Antalyei, al cărei secret stă în boabele de fasole folosite, candir. Acesta este un soi înrudit cu fasolea Lima însă cu boabe mult mai mici.

Piyaz servit pe un platou colorat care se află pe o masă de lemn
Piyaz este o salată specifică Antalyei, al cărei secret stă în boabele de fasole folosite / Shutterstock

Pe lângă fasole în salata piyaz se mai pun pastă tahini subțiată cu puțină apă, zeamă de lămâie, oțet, sare, usturoi, pătrunjel și ulei de măsline. În rețeta tradițională se mai pune și un ou fiert tare și tocat mărunt, care se adaugă chiar înainte de servire.

Citește și

Ezogelin corba

Potrivit legendei, rețeta pentru ezogelin corba a fost visată de o femeie pe nume Ezo care era foarte nefericită cu soțul ei și încerca să își cucerească soacra cu acestă mâncare.

Ezgelin corba servit într-un bol alb
Potrivit legendei, rețeta pentru ezogelin corba a fost visată de o femeie pe nume Ezo / Profimedia Images

Ezogelin corba este o supă picantă din linte roșie, cu pastă de tomate (dulce sau picantă), roșii proaspete date prin răzătoare, ceapă, servită cu mentă uscată și fulgi de ardei iute.

Nu se știe dacă Ezo a reușit să își convingă soacra, însă în regiunea Gaziantep, de unde este mâncarea, Ezogelin corba rămâne preferata celor care urmează să se căsătorească.

Saksuka

În bucătăria turcească există o mulțime de feluri de mâncare care au în centru legume gătite în ulei de măsline. Aceastea poartă în mod generic denumirea de zeytinyagli yemegi. Se folosesc în general fasole verde, anghinare și vinete.

Rețeta de saksuka servită într-un bol mare
În bucătăria turcească există o mulțime de feluri de mâncare care au în centru legume gătite în ulei de măsline / Profimedia Images

Saksuka se prepară din pulpă de vinete, zucchini, usturoi, roșii și ardei iute. Gradul de iuțeală depinde mult de zona din Turcia unde mâncarea este gătită. Descoperă și care sunt cei mai iuți ardei din lume.

Kisir

Kisir este o salată preparată din bulgur, roșii, usturoi, pătrunjel și mentă. În unele zone se mai adaugă și suc de rodie și ardei iute.

Kisir servit într-un bol albastru care se află pe o masă de lemn
Kisir este o salată preparată din bulgur, roșii, usturoi, pătrunjel și mentă / Profimedia Images

Mercimek kofte

Mercimek koftem sunt chiftele din legume preparate din linte roșie, bulgur, sare, ceapă tocată mărunt, arpagic, roșii, pastă de ardei iute, coriandru. Se servesc stropite cu zeamă de lămâie, în frunze de salată verde.

Mercimek kofte pe un blat de lemn
Se servesc stropite cu zeamă de lămâie, în frunze de salată verde / Profimedia Images

Yaprak dolma

Yaprak dolma sunt o versiune a sarmalelor de post de la noi. Orezul se fierbe cu roșii, pătrunjel, ceapă, usturoi, pastă de roșii, ulei de măsline, piper, sare și apă. Compoziția se rulează în foi de viță de vie și se fierbe. În zona Mării Egee în orez se pune și scorțișoară.

Yaprak dolma servite pe o farfurie alături de câteva felii de lămâie
Yaprak dolma sunt o versiune a sarmalelor de post de la noi / Profimedia Images

Inegol kofte

În bucătăria turcească chiftelele sunt foarte des întâlnite, atât din carne, cât și din legume. Inegol kofte au fost iventate de Mustafa Efendi, unul dintre liderii Imperiului Otoman, originar din Bulgaria. Compoziția este foarte simplă: carne tocată de oaie sau vită, pesmet și ceapă.

Preparatul inegol Kofte servit pe o farfurie albă alături de o salată
În bucătăria turcească chiftelele sunt foarte des întâlnite, atât din carne, cât și din legume / Profimedia Images

Iskender kebab

Iskender kebab este specifiv regiunii Bursa, din nord-vestul Turciei. Potrivit istoriei, a fost gătit pentru prima dată în 1867 de un domn de rang înalt pentru muncitorii din orașul Kayhan Bazaar.

Iskender kebab preparat și servit într-o farfurie albă
Iskender kebab este specifiv regiunii Bursa, din nord-vestul Turciei / Profimedia Images

Iskender kebab conține bucăți de carne așezate în lipie peste care se pune sos de roșii, apoi se pune unt topit și se rulează. Se servește cu iaurt, roșii și ardei grași verzi copți pe grătar.

Cag kebab

Cag kebab este originar din Erzurum și este preparat din carne de miel, lăsată la maturat 12 ore cu ceapă, sare, piper. Apoi este pus la rotisat la foc de lemne. Descoperă mai multe și despre modul în care marinezi carnea pentru a fi pregătită pentru grătar.

Cag kebab în timp ce este făcut în fața focului
Cag kebab este originar din Erzurum și este preparat din carne de miel / Profimedia Images

Cag kebab este servit în lipie lavas cu felii de roșie, ceapă și ardei verzi lungi.

Hamsili pilav

Hamsia este unul dintre cele mai consumate tipuri de pește în Turcia, mai ales în zonele care au ieșire la Marea Neagră. Pentru hamsili pilav, orezul este fiert în apă cu ceapă călită, unt, alune, condimente allspice turcești și stafide.

Hamsii prăjite pe un platou festiv
Hamsia este unul dintre cele mai consumate tipuri de pește în Turcia / Profimedia Images

La final se adaugă pătrunjel și mărar tocate. Orezul se așează pe o tavă întinsă, iar deasupra se așează hamsiile filetate. Apoi tava se dă la cuptor.

Perde pilav

Perde pilav este un preparat specific orașului Siirt, din nord-estul Turciei. Orezul gătit cu carne de pui, stafide, migdale, muguri de pin și unt, condimentat cu sare, oregano și piper.

Perde pilav servit pe un platou de argint
Perde pilav este un preparat specific orașului Siirt / Profimedia Images

Apoi este rulat într-un aluat pe bază de unt. Preparatul este servit cu precădere la nunți, orezul fiind simbolul fertilității, iar stafidele ale viitorilor copii.

Manti

Manti reprezintă denumirea generică pentru colțunași. În unele zone sunt umpluți cu brânză, în altele cu brânză. Se fierb în apă și serviți cu iaurt și pul biber (fulgi de ardei iute). Legenda spune că o soție pricepută îi poate face atât de mici încât pot încăpea 40 de manti într-o singură lingură.

Manti serviți într-o farfurie albă alături de legume proaspete
Manti reprezintă denumirea generică pentru colțunași / Profimedia Images

Gozleme

Gozleme sunt tot un fel de colțunași umpluți cu brânză sărată, spanac sau carne tocată. Se gătesc pe tigaie foarte încinsă. Aluatul este foarte subțire și necesită o îndemânare deosebită pentru a nu-l rupe.

Gozleme umplute cu brânză și servite pe un platou negru
Gozleme sunt tot un fel de colțunași umpluți cu brânză sărată / Profimedia Images

Pide

Pide sunt niște bulgărași de aluat umpluți cu diverse amestecuri. Cel mai popular este realizat din sucuklu yumurta (cârnați foarte picanți) și ou amestecat cu kasar (cașcaval din lapte de oaie), spanac și brânză. Se gătesc în cuptor pe lemne, la temperatură foarte ridicată, pentru a forma o crustă crocantă.

Mai multe pide servite pe un platou negru
Pide sunt niște bulgărași de aluat umpluți cu diverse amestecuri / Profimedia Images

Su boregi

Borek este un preparat de patiserie din mai multe straturi de aluat foarte subțire. Se găsește în toată Turcia cu diverse umpluri. Su boregi este un sortiment de borek și se traduce prin ”borek de apă” și are în compoziție brânză, unt, ulei de măsline și sare.

Borek servite pe o farfurie albă
Borek este un preparat de patiserie din mai multe straturi de aluat foarte subțire / Profimedia Images

Lahmacun

Lahmacun este un preparat de patiserie cu carne slabă, tocată, amestecată cu pastă de roșii, usturoi și condimente. Compoziția de carne este întinsă pe un aluat subțire. Se servește cu pătrunjel proaspăt și zeamă de lămâie.

Lahmacun servit pe un platou festiv
Lahmacun este un preparat de patiserie cu carne slabă / Profimedia Images

Baklava

Baklavaua este, poate, cel mai cunoscut desert din bucătăria turcească. În mod tradițional, se prepară în camere întunecate, unde temperatura este foarte bine controlată.

O tavă plină cu un deseert turcesc, anume cu baklavaua
Baklavaua este, poate, cel mai cunoscut desert din bucătăria turcească / Profimedia Images

Baklavaua are 40 de foi de aluat foarte subțire. Fiecare dintre ele este unsă cu unt peste care se presară fistic pisat cu dărnicie. La final se toarnă sirop de miere și este băgată la cuptor, unde se lasă până când capătă culoarea aurie.

Dondurma

Dondurma este înghețata tradițională turcească pe care trebuie să o servești cu furculița și cuțitul. Se prepară din lapte, cu salep (o făină specială obținută dintr-un anume tip de orhidee) și mastic (rășină obținută din copacul de mastic).

Înghețată tradițională turcească pe nume Dondurma și servită pe un platou alb
Dondurma este înghețata tradițională turcească pe care trebuie să o servești cu furculița și cuțitul / Profimedia Images

Lokum

Lokum sau rahatul turcesc este consumat în această zonă de secole, dar nu a devenit cunoscut decât la jumătatea secolului al XIX-lea.

Rahat turcesc pe un platou mare
Lokum sau rahatul turcesc este consumat în această zonă de secole / Profimedia Images

Atunci i s-a adăugat și amidonul de porumb de către cofetarul din Istanbul, Haci Bekir. În zilele noastre se găsește sub o mulțime de variante, cu diferite arome.

Citește și
CELE MAI CITITE
Nuci umplute cu cremă caramel pe un platou, alături de o linguriță cu cremă și un bol cu cremă
Nuci umplute cu cremă caramel. Desert cu gust de copilărie
Nuci umplute cu cremă caramel. Desert cu gust de copilărie
Biscuiți cu glazură albă și inimioare roșii într-o tavă cu hârtie de copt
Biscuiți cu glazură albă și inimioare roșii, perfecți pentru a fi dăruiți
Biscuiți cu glazură albă și inimioare roșii, perfecți pentru a fi dăruiți
Cornulețe fragede cu gem și nuci pe o farfurie, două cornulețe secționate
Cornulețe fragede cu gem și nuci. Rețetă din caietul bunicii
Cornulețe fragede cu gem și nuci. Rețetă din caietul bunicii
Ruladă cu șuncă și cașcaval porționată pe un tocător de lemn, alături de un bol cu ketchup
Ruladă cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru gustări zilnice
Ruladă cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru gustări zilnice
Terină de orez cu ton și ardei copți pe un platou alb, cu salată de crudități
Terină de orez cu ton și ardei copți, pentru o masă savuroasă
Terină de orez cu ton și ardei copți, pentru o masă savuroasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tulumba Tatlısı puse pe un platou mare și decorate cu fistic.
Tulumba Tatlısı, desertul turcesc potrivit pentru petrecerile în familie
Tulumba Tatlısı, desertul turcesc potrivit pentru petrecerile în familie
mâncare în vacanță în Croația
Ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația. Rețete pline de gust și savoare
Ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația. Rețete pline de gust și savoare
Un cuplu de îndrăgostiți care servește micul dejun în timpul unei călătorii la Paris
Ce e recomandat să mănânci la micul dejun atunci când călătorești. Idei sănătoase și sățioase
Ce e recomandat să mănânci la micul dejun atunci când călătorești. Idei sănătoase și sățioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pui picant cu alune în vas negru cu bețișoare chinezești
10:51
Pui picant cu alune. Rețetă chinezească de pui Kung Pao Pui picant cu alune. Rețetă chinezească de pui Kung Pao
Chiftele cu cartofi la cuptor în vas ceramic dreptunghiular, alături de un bol cu sos de iaurt
08:00
Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă
terci de ovăz peste noapte la borcan
06:00
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
mai multe tipuri de măsline pe o masă
04:00
Tipuri de măsline. Cum arată și cum se consumă fiecare Tipuri de măsline. Cum arată și cum se consumă fiecare
risotto cu ciuperci servit pe o farfurie albă
03:00
Risotto cu ciuperci, echilibrul perfect între textura cremoasă și simplitatea ingredientelor Risotto cu ciuperci, echilibrul perfect între textura cremoasă și simplitatea ingredientelor
O farfurie cu rețete franțuzești cu cartofi
19 februarie, 09:00
3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide 3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide
Pâine cu unt și usturoi într-un coș alb
19 februarie, 09:00
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă
19 februarie, 07:00
13 ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă 13 ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
1
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Paleurile erau cândva printre cele mai apreciate fursecuri de pe platourile festive. Făceau parte din lista cu rețete de dulciuri notate în caietul bunicii. Dacă și ție îți este dor de...
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
2
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
Poți face paste coapte cu caramel, un desert delicios, inedit și rapid de făcut. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, iar cele necesare nu au niște costuri foarte mari. Este...
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
3
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Dacă ai descoperit în cămară o ciocolată expirată și te întrebi dacă mai este bună de consum trebuie să citești articolul următor. În funcție de tipul acesteia și de condițiile de...
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
4
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
Dacă îți plac croissantele franțuzești, dar nu te-ai încumetat încă să le prepari în propria bucătărie, îți recomandăm să încerci o rețetă rapidă de croissante cu ciocolată. Comparativ cu rețeta clasică...
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
5
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
Presa franceză, cunoscută și sub numele de cafetieră cu piston, a fost inventată în secolul al XIX-lea în Franța. Inventată de către un designer italian numit Attilio Calimani, aceasta a devenit...
Parteneri
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie
Salată caldă de cartofi, cu kaizer și ceapă roșie
Oraşele în care plătim cel mai mult pentru coşul de cumpărături. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din România
Oraşele în care plătim cel mai mult pentru coşul de cumpărături. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din România
Oraşele în care plătim cel mai mult pentru coşul de cumpărături. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din România
„Memelușa” Teodora Stoica, „înlocuită” de BRomania cu fosta iubită a lui George Pușcaș. Cât de frumoasă este Fabiola Matiuță
„Memelușa” Teodora Stoica, „înlocuită” de BRomania cu fosta iubită a lui George Pușcaș. Cât de frumoasă este Fabiola Matiuță
„Memelușa” Teodora Stoica, „înlocuită” de BRomania cu fosta iubită a lui George Pușcaș. Cât de frumoasă este Fabiola Matiuță
Naomi Hedman, mesaj cu subînțeles la scurt timp după ce Florin Ristei a confirmat despărțirea. Ce a postat
Naomi Hedman, mesaj cu subînțeles la scurt timp după ce Florin Ristei a confirmat despărțirea. Ce a postat
Naomi Hedman, mesaj cu subînțeles la scurt timp după ce Florin Ristei a confirmat despărțirea. Ce a postat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Singura întrebare pe care i-ar pune-o Bill Gates unui călător în timp. Curiozitatea miliardarului e legată de AI
Singura întrebare pe care i-ar pune-o Bill Gates unui călător în timp. Curiozitatea miliardarului e legată de AI
Singura întrebare pe care i-ar pune-o Bill Gates unui călător în timp. Curiozitatea miliardarului e legată de AI
Tocană de vită cu morcovi și țelină
Tocană de vită cu morcovi și țelină
Tocană de vită cu morcovi și țelină
Tipuri de bullying și cum le recunoaștem
Tipuri de bullying și cum le recunoaștem
Tipuri de bullying și cum le recunoaștem
V de la BTS a câștigat trei premii la cea de-a 31-a ediție a galei Hanteo Music Awards. Lista completă a câștigătorilor
V de la BTS a câștigat trei premii la cea de-a 31-a ediție a galei Hanteo Music Awards. Lista completă a câștigătorilor
V de la BTS a câștigat trei premii la cea de-a 31-a ediție a galei Hanteo Music Awards. Lista completă a câștigătorilor
Alimente care cresc tensiunea arterială. Ce să eviți când suferi de această afecțiune
Alimente care cresc tensiunea arterială. Ce să eviți când suferi de această afecțiune
Alimente care cresc tensiunea arterială. Ce să eviți când suferi de această afecțiune
fresh
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii

Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii

Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii

Rețetă de lipie din albușuri de ou. Are multe proteine și puține calorii

Rețetă de lipie din albușuri de ou. Are multe proteine și puține calorii

Garam masala, amestecul de condimente care cuprinde dragostea indienilor pentru arome

Garam masala, amestecul de condimente care cuprinde dragostea indienilor pentru arome

Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă

Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă

3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide

3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide
închide