19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață. Ce poți să comanzi data viitoare când mergi în vacanță
Mâncarea turcească nu ne este străină, fie că am încercat preparatele lor în vacanțe, fie la restaurantele cu specific pe care le găsim în majoritatea orașelor din România. Kebabul, baklavaua și rahatul sunt printre cele mai cunoscute preparate turcești, însă gastronomia lor înseamnă mult mai mult. Descoperă 19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață.
În bucătăria turcească se îmbină în cel mai savuros mod posibil influențe mediteraneene cu arome orientale. Varietatea mare de legume și fructe, deserturile cremoase, condimentele puternice fac din orice masă cu specific turcesc un festin.
Preparate turcești pe care să le încerci într-o viață
Preparatele turcești au un gust aparte. În general sunt foarte aromate și foarte bine condimentate. Dacă vara aceasta mergi în vacanță în Turcia, atunci pune pe lista ta aceste 19 preparate tradițioanle. Te vor cuceri încă din primele momente cu aromele delicioase.
Piyaz
Piyaz este o salată specifică Antalyei, al cărei secret stă în boabele de fasole folosite, candir. Acesta este un soi înrudit cu fasolea Lima însă cu boabe mult mai mici.
Pe lângă fasole în salata piyaz se mai pun pastă tahini subțiată cu puțină apă, zeamă de lămâie, oțet, sare, usturoi, pătrunjel și ulei de măsline. În rețeta tradițională se mai pune și un ou fiert tare și tocat mărunt, care se adaugă chiar înainte de servire.
Ezogelin corba
Potrivit legendei, rețeta pentru ezogelin corba a fost visată de o femeie pe nume Ezo care era foarte nefericită cu soțul ei și încerca să își cucerească soacra cu acestă mâncare.
Ezogelin corba este o supă picantă din linte roșie, cu pastă de tomate (dulce sau picantă), roșii proaspete date prin răzătoare, ceapă, servită cu mentă uscată și fulgi de ardei iute.
Nu se știe dacă Ezo a reușit să își convingă soacra, însă în regiunea Gaziantep, de unde este mâncarea, Ezogelin corba rămâne preferata celor care urmează să se căsătorească.
Saksuka
În bucătăria turcească există o mulțime de feluri de mâncare care au în centru legume gătite în ulei de măsline. Aceastea poartă în mod generic denumirea de zeytinyagli yemegi. Se folosesc în general fasole verde, anghinare și vinete.
Saksuka se prepară din pulpă de vinete, zucchini, usturoi, roșii și ardei iute. Gradul de iuțeală depinde mult de zona din Turcia unde mâncarea este gătită. Descoperă și care sunt cei mai iuți ardei din lume.
Kisir
Kisir este o salată preparată din bulgur, roșii, usturoi, pătrunjel și mentă. În unele zone se mai adaugă și suc de rodie și ardei iute.
Mercimek kofte
Mercimek koftem sunt chiftele din legume preparate din linte roșie, bulgur, sare, ceapă tocată mărunt, arpagic, roșii, pastă de ardei iute, coriandru. Se servesc stropite cu zeamă de lămâie, în frunze de salată verde.
Yaprak dolma
Yaprak dolma sunt o versiune a sarmalelor de post de la noi. Orezul se fierbe cu roșii, pătrunjel, ceapă, usturoi, pastă de roșii, ulei de măsline, piper, sare și apă. Compoziția se rulează în foi de viță de vie și se fierbe. În zona Mării Egee în orez se pune și scorțișoară.
Inegol kofte
În bucătăria turcească chiftelele sunt foarte des întâlnite, atât din carne, cât și din legume. Inegol kofte au fost iventate de Mustafa Efendi, unul dintre liderii Imperiului Otoman, originar din Bulgaria. Compoziția este foarte simplă: carne tocată de oaie sau vită, pesmet și ceapă.
Iskender kebab
Iskender kebab este specifiv regiunii Bursa, din nord-vestul Turciei. Potrivit istoriei, a fost gătit pentru prima dată în 1867 de un domn de rang înalt pentru muncitorii din orașul Kayhan Bazaar.
Iskender kebab conține bucăți de carne așezate în lipie peste care se pune sos de roșii, apoi se pune unt topit și se rulează. Se servește cu iaurt, roșii și ardei grași verzi copți pe grătar.
Cag kebab
Cag kebab este originar din Erzurum și este preparat din carne de miel, lăsată la maturat 12 ore cu ceapă, sare, piper. Apoi este pus la rotisat la foc de lemne. Descoperă mai multe și despre modul în care marinezi carnea pentru a fi pregătită pentru grătar.
Cag kebab este servit în lipie lavas cu felii de roșie, ceapă și ardei verzi lungi.
Hamsili pilav
Hamsia este unul dintre cele mai consumate tipuri de pește în Turcia, mai ales în zonele care au ieșire la Marea Neagră. Pentru hamsili pilav, orezul este fiert în apă cu ceapă călită, unt, alune, condimente allspice turcești și stafide.
La final se adaugă pătrunjel și mărar tocate. Orezul se așează pe o tavă întinsă, iar deasupra se așează hamsiile filetate. Apoi tava se dă la cuptor.
Perde pilav
Perde pilav este un preparat specific orașului Siirt, din nord-estul Turciei. Orezul gătit cu carne de pui, stafide, migdale, muguri de pin și unt, condimentat cu sare, oregano și piper.
Apoi este rulat într-un aluat pe bază de unt. Preparatul este servit cu precădere la nunți, orezul fiind simbolul fertilității, iar stafidele ale viitorilor copii.
Manti
Manti reprezintă denumirea generică pentru colțunași. În unele zone sunt umpluți cu brânză, în altele cu brânză. Se fierb în apă și serviți cu iaurt și pul biber (fulgi de ardei iute). Legenda spune că o soție pricepută îi poate face atât de mici încât pot încăpea 40 de manti într-o singură lingură.
Gozleme
Gozleme sunt tot un fel de colțunași umpluți cu brânză sărată, spanac sau carne tocată. Se gătesc pe tigaie foarte încinsă. Aluatul este foarte subțire și necesită o îndemânare deosebită pentru a nu-l rupe.
Pide
Pide sunt niște bulgărași de aluat umpluți cu diverse amestecuri. Cel mai popular este realizat din sucuklu yumurta (cârnați foarte picanți) și ou amestecat cu kasar (cașcaval din lapte de oaie), spanac și brânză. Se gătesc în cuptor pe lemne, la temperatură foarte ridicată, pentru a forma o crustă crocantă.
Su boregi
Borek este un preparat de patiserie din mai multe straturi de aluat foarte subțire. Se găsește în toată Turcia cu diverse umpluri. Su boregi este un sortiment de borek și se traduce prin ”borek de apă” și are în compoziție brânză, unt, ulei de măsline și sare.
Lahmacun
Lahmacun este un preparat de patiserie cu carne slabă, tocată, amestecată cu pastă de roșii, usturoi și condimente. Compoziția de carne este întinsă pe un aluat subțire. Se servește cu pătrunjel proaspăt și zeamă de lămâie.
Baklava
Baklavaua este, poate, cel mai cunoscut desert din bucătăria turcească. În mod tradițional, se prepară în camere întunecate, unde temperatura este foarte bine controlată.
Baklavaua are 40 de foi de aluat foarte subțire. Fiecare dintre ele este unsă cu unt peste care se presară fistic pisat cu dărnicie. La final se toarnă sirop de miere și este băgată la cuptor, unde se lasă până când capătă culoarea aurie.
Dondurma
Dondurma este înghețata tradițională turcească pe care trebuie să o servești cu furculița și cuțitul. Se prepară din lapte, cu salep (o făină specială obținută dintr-un anume tip de orhidee) și mastic (rășină obținută din copacul de mastic).
Lokum
Lokum sau rahatul turcesc este consumat în această zonă de secole, dar nu a devenit cunoscut decât la jumătatea secolului al XIX-lea.
Atunci i s-a adăugat și amidonul de porumb de către cofetarul din Istanbul, Haci Bekir. În zilele noastre se găsește sub o mulțime de variante, cu diferite arome.