19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață. Ce poți să comanzi data viitoare când mergi în vacanță

Mâncarea turcească nu ne este străină, fie că am încercat preparatele lor în vacanțe, fie la restaurantele cu specific pe care le găsim în majoritatea orașelor din România. Kebabul, baklavaua și rahatul sunt printre cele mai cunoscute preparate turcești, însă gastronomia lor înseamnă mult mai mult. Descoperă 19 preparate turcești pe care să le încerci într-o viață.

preparate turcești aranjate frumos pe o masă bogată
O masă cu preparate turcești poate fi o explozie de gusturi și arome / Profimedia Images

În bucătăria turcească se îmbină în cel mai savuros mod posibil influențe mediteraneene cu arome orientale. Varietatea mare de legume și fructe, deserturile cremoase, condimentele puternice fac din orice masă cu specific turcesc un festin.

Preparate turcești pe care să le încerci într-o viață

Preparatele turcești au un gust aparte. În general sunt foarte aromate și foarte bine condimentate. Dacă vara aceasta mergi în vacanță în Turcia, atunci pune pe lista ta aceste 19 preparate tradițioanle. Te vor cuceri încă din primele momente cu aromele delicioase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Piyaz

Piyaz este o salată specifică Antalyei, al cărei secret stă în boabele de fasole folosite, candir. Acesta este un soi înrudit cu fasolea Lima însă cu boabe mult mai mici.

Piyaz servit pe un platou colorat care se află pe o masă de lemn
Piyaz este o salată specifică Antalyei, al cărei secret stă în boabele de fasole folosite / Shutterstock

Pe lângă fasole în salata piyaz se mai pun pastă tahini subțiată cu puțină apă, zeamă de lămâie, oțet, sare, usturoi, pătrunjel și ulei de măsline. În rețeta tradițională se mai pune și un ou fiert tare și tocat mărunt, care se adaugă chiar înainte de servire.

Citește și

Ezogelin corba

Potrivit legendei, rețeta pentru ezogelin corba a fost visată de o femeie pe nume Ezo care era foarte nefericită cu soțul ei și încerca să își cucerească soacra cu acestă mâncare.

Ezgelin corba servit într-un bol alb
Potrivit legendei, rețeta pentru ezogelin corba a fost visată de o femeie pe nume Ezo / Profimedia Images

Ezogelin corba este o supă picantă din linte roșie, cu pastă de tomate (dulce sau picantă), roșii proaspete date prin răzătoare, ceapă, servită cu mentă uscată și fulgi de ardei iute.

Nu se știe dacă Ezo a reușit să își convingă soacra, însă în regiunea Gaziantep, de unde este mâncarea, Ezogelin corba rămâne preferata celor care urmează să se căsătorească.

Saksuka

În bucătăria turcească există o mulțime de feluri de mâncare care au în centru legume gătite în ulei de măsline. Aceastea poartă în mod generic denumirea de zeytinyagli yemegi. Se folosesc în general fasole verde, anghinare și vinete.

Rețeta de saksuka servită într-un bol mare
În bucătăria turcească există o mulțime de feluri de mâncare care au în centru legume gătite în ulei de măsline / Profimedia Images

Saksuka se prepară din pulpă de vinete, zucchini, usturoi, roșii și ardei iute. Gradul de iuțeală depinde mult de zona din Turcia unde mâncarea este gătită. Descoperă și care sunt cei mai iuți ardei din lume.

Kisir

Kisir este o salată preparată din bulgur, roșii, usturoi, pătrunjel și mentă. În unele zone se mai adaugă și suc de rodie și ardei iute.

Kisir servit într-un bol albastru care se află pe o masă de lemn
Kisir este o salată preparată din bulgur, roșii, usturoi, pătrunjel și mentă / Profimedia Images

Mercimek kofte

Mercimek koftem sunt chiftele din legume preparate din linte roșie, bulgur, sare, ceapă tocată mărunt, arpagic, roșii, pastă de ardei iute, coriandru. Se servesc stropite cu zeamă de lămâie, în frunze de salată verde.

Mercimek kofte pe un blat de lemn
Se servesc stropite cu zeamă de lămâie, în frunze de salată verde / Profimedia Images

Yaprak dolma

Yaprak dolma sunt o versiune a sarmalelor de post de la noi. Orezul se fierbe cu roșii, pătrunjel, ceapă, usturoi, pastă de roșii, ulei de măsline, piper, sare și apă. Compoziția se rulează în foi de viță de vie și se fierbe. În zona Mării Egee în orez se pune și scorțișoară.

Yaprak dolma servite pe o farfurie alături de câteva felii de lămâie
Yaprak dolma sunt o versiune a sarmalelor de post de la noi / Profimedia Images

Inegol kofte

În bucătăria turcească chiftelele sunt foarte des întâlnite, atât din carne, cât și din legume. Inegol kofte au fost iventate de Mustafa Efendi, unul dintre liderii Imperiului Otoman, originar din Bulgaria. Compoziția este foarte simplă: carne tocată de oaie sau vită, pesmet și ceapă.

Preparatul inegol Kofte servit pe o farfurie albă alături de o salată
În bucătăria turcească chiftelele sunt foarte des întâlnite, atât din carne, cât și din legume / Profimedia Images

Iskender kebab

Iskender kebab este specifiv regiunii Bursa, din nord-vestul Turciei. Potrivit istoriei, a fost gătit pentru prima dată în 1867 de un domn de rang înalt pentru muncitorii din orașul Kayhan Bazaar.

Iskender kebab preparat și servit într-o farfurie albă
Iskender kebab este specifiv regiunii Bursa, din nord-vestul Turciei / Profimedia Images

Iskender kebab conține bucăți de carne așezate în lipie peste care se pune sos de roșii, apoi se pune unt topit și se rulează. Se servește cu iaurt, roșii și ardei grași verzi copți pe grătar.

Cag kebab

Cag kebab este originar din Erzurum și este preparat din carne de miel, lăsată la maturat 12 ore cu ceapă, sare, piper. Apoi este pus la rotisat la foc de lemne. Descoperă mai multe și despre modul în care marinezi carnea pentru a fi pregătită pentru grătar.

Cag kebab în timp ce este făcut în fața focului
Cag kebab este originar din Erzurum și este preparat din carne de miel / Profimedia Images

Cag kebab este servit în lipie lavas cu felii de roșie, ceapă și ardei verzi lungi.

Hamsili pilav

Hamsia este unul dintre cele mai consumate tipuri de pește în Turcia, mai ales în zonele care au ieșire la Marea Neagră. Pentru hamsili pilav, orezul este fiert în apă cu ceapă călită, unt, alune, condimente allspice turcești și stafide.

Hamsii prăjite pe un platou festiv
Hamsia este unul dintre cele mai consumate tipuri de pește în Turcia / Profimedia Images

La final se adaugă pătrunjel și mărar tocate. Orezul se așează pe o tavă întinsă, iar deasupra se așează hamsiile filetate. Apoi tava se dă la cuptor.

Perde pilav

Perde pilav este un preparat specific orașului Siirt, din nord-estul Turciei. Orezul gătit cu carne de pui, stafide, migdale, muguri de pin și unt, condimentat cu sare, oregano și piper.

Perde pilav servit pe un platou de argint
Perde pilav este un preparat specific orașului Siirt / Profimedia Images

Apoi este rulat într-un aluat pe bază de unt. Preparatul este servit cu precădere la nunți, orezul fiind simbolul fertilității, iar stafidele ale viitorilor copii.

Manti

Manti reprezintă denumirea generică pentru colțunași. În unele zone sunt umpluți cu brânză, în altele cu brânză. Se fierb în apă și serviți cu iaurt și pul biber (fulgi de ardei iute). Legenda spune că o soție pricepută îi poate face atât de mici încât pot încăpea 40 de manti într-o singură lingură.

Manti serviți într-o farfurie albă alături de legume proaspete
Manti reprezintă denumirea generică pentru colțunași / Profimedia Images

Gozleme

Gozleme sunt tot un fel de colțunași umpluți cu brânză sărată, spanac sau carne tocată. Se gătesc pe tigaie foarte încinsă. Aluatul este foarte subțire și necesită o îndemânare deosebită pentru a nu-l rupe.

Gozleme umplute cu brânză și servite pe un platou negru
Gozleme sunt tot un fel de colțunași umpluți cu brânză sărată / Profimedia Images

Pide

Pide sunt niște bulgărași de aluat umpluți cu diverse amestecuri. Cel mai popular este realizat din sucuklu yumurta (cârnați foarte picanți) și ou amestecat cu kasar (cașcaval din lapte de oaie), spanac și brânză. Se gătesc în cuptor pe lemne, la temperatură foarte ridicată, pentru a forma o crustă crocantă.

Mai multe pide servite pe un platou negru
Pide sunt niște bulgărași de aluat umpluți cu diverse amestecuri / Profimedia Images

Su boregi

Borek este un preparat de patiserie din mai multe straturi de aluat foarte subțire. Se găsește în toată Turcia cu diverse umpluri. Su boregi este un sortiment de borek și se traduce prin ”borek de apă” și are în compoziție brânză, unt, ulei de măsline și sare.

Borek servite pe o farfurie albă
Borek este un preparat de patiserie din mai multe straturi de aluat foarte subțire / Profimedia Images

Lahmacun

Lahmacun este un preparat de patiserie cu carne slabă, tocată, amestecată cu pastă de roșii, usturoi și condimente. Compoziția de carne este întinsă pe un aluat subțire. Se servește cu pătrunjel proaspăt și zeamă de lămâie.

Lahmacun servit pe un platou festiv
Lahmacun este un preparat de patiserie cu carne slabă / Profimedia Images

Baklava

Baklavaua este, poate, cel mai cunoscut desert din bucătăria turcească. În mod tradițional, se prepară în camere întunecate, unde temperatura este foarte bine controlată.

O tavă plină cu un deseert turcesc, anume cu baklavaua
Baklavaua este, poate, cel mai cunoscut desert din bucătăria turcească / Profimedia Images

Baklavaua are 40 de foi de aluat foarte subțire. Fiecare dintre ele este unsă cu unt peste care se presară fistic pisat cu dărnicie. La final se toarnă sirop de miere și este băgată la cuptor, unde se lasă până când capătă culoarea aurie.

Dondurma

Dondurma este înghețata tradițională turcească pe care trebuie să o servești cu furculița și cuțitul. Se prepară din lapte, cu salep (o făină specială obținută dintr-un anume tip de orhidee) și mastic (rășină obținută din copacul de mastic).

Înghețată tradițională turcească pe nume Dondurma și servită pe un platou alb
Dondurma este înghețata tradițională turcească pe care trebuie să o servești cu furculița și cuțitul / Profimedia Images

Lokum

Lokum sau rahatul turcesc este consumat în această zonă de secole, dar nu a devenit cunoscut decât la jumătatea secolului al XIX-lea.

Rahat turcesc pe un platou mare
Lokum sau rahatul turcesc este consumat în această zonă de secole / Profimedia Images

Atunci i s-a adăugat și amidonul de porumb de către cofetarul din Istanbul, Haci Bekir. În zilele noastre se găsește sub o mulțime de variante, cu diferite arome.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu banane și cocos
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă turcești
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
mâncare de pe linii aeriene
Cu ce linii aeriene poți să călătorești dacă vrei să mănânci bine
Cu ce linii aeriene poți să călătorești dacă vrei să mănânci bine
cum să cheltui mai puțin pe mâncare
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
05:16
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
marry me chicken
28 noiembrie, 10:01
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
persoana care încălzește mâncare la microunde
28 noiembrie, 09:53
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde 10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
28 noiembrie, 06:52
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
27 noiembrie, 10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
27 noiembrie, 06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Pregătiri pentru parada militară de 1 Decembrie. Şoferilor li se recomandă să evite zonele de antrenament
Pregătiri pentru parada militară de 1 Decembrie. Şoferilor li se recomandă să evite zonele de antrenament
Pregătiri pentru parada militară de 1 Decembrie. Şoferilor li se recomandă să evite zonele de antrenament
Marea companie din România care i-a adus lui Cristi Borcea amp;#8220;300 de milioane de euro”. Afaceristul a recunoscut
Marea companie din România care i-a adus lui Cristi Borcea amp;#8220;300 de milioane de euro”. Afaceristul a recunoscut
Marea companie din România care i-a adus lui Cristi Borcea amp;#8220;300 de milioane de euro”. Afaceristul a recunoscut
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
fresh
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post

De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi

De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
închide