5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
Atunci când fierbi ouă partea cea mai delicată este curățarea cojii. Vrei să fie un proces rapid, care să nu afecteze aspectul oului. Pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să respecți câteva reguli. Descoperă și tu cele 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul.
Indiferent care este scopul pentru care fierbi ouă este important să le alegi pe cele mai proaspete, de doar câteva zile. Nu doar că vor fi mai gustoase, mai aromate, dar și coaja lor de va curăța mai ușor. Îți poți da seama de prospețimea lor după data de expirare ștanțată pe coajă.
Dacă ai ouă de țară care nu au niciun marcaj, caută să aibă coaja netedă, curată și fără pete sau crăpături. Evită ouăle cu coji murdare sau deteriorate. O altă metodă este să pui ouăle într-un bol cu apă. Cele proaspete vor rămâne la fundul vasului, în timp ce ouăle mai vechi sau mai puțin proaspete vor pluti sau vor sta la suprafața apei datorită aerului acumulat în interiorul oului.
Ouăle proaspete au un miros neutru sau ușor specific, fără să fie alterate. Dacă detectezi un miros neobișnuit sau neplăcut, este posibil ca ouăle să nu fie proaspete.
Metode de a curăța ouăle fierte mai ușor
Cu siguranță vrei ca ouăle pe care le fierbi să se curețe ușor și frumos de coajă. Fie că le mănânci simple, fie că vrei să le umpli îți dorești să aibă un aspect plăcut.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să le fierbi corect. Pune ouăle într-un vas cu apă rece și adaugă o linguriță de oțet sau sare și apoi fierbe-le la foc mediu timp de aproximativ 10-12 minute pentru a obține ouă fierte tari.
Este important să nu fierbi ouăle prea mult, pentru a evita înverzirea gălbenușului.
După ce au fost fierte, se scot ouăle din apa clocotită și pune-le imediat într-un vas cu apă rece și cuburi de gheață. Acest proces va ajuta la desprinderea cojii de ou.
Lasă-le acolo timp de câteva minute. După ce ouăle s-au răcit suficient, lovește ușor fiecare ou de suprafața blatului de lucru sau a chiuvetei. Asigură-te că lovești suficient de ușor pentru a sparge coaja, dar fără a strica oul în interior.
După ce ai lovește ouăle, curețe-le cu grijă sub jetul de apă sau într-un bol cu apă rece. Coaja ar trebui să se desprindă ușor, lăsând un ou fiert perfect și curat.
Acești pași ar trebui să te ajute să obții ouă fierte cu coajă care se curăță foarte ușor. Dacă totuși întâmpini dificultăți, poți încerca să adaugi mai mult oțet sau să folosești ouă mai vechi, deoarece coaja se desprinde mai ușor de ouăle mai vechi.
Fierberea ouălor cu bicarbonat de sodiu
Adăugarea de bicarbonat de sodiu în apă crește nivelul pH-ului acesteia, precum și pH-ul albușurilor de ou. Acest lucru este important pentru că ouăle proaspete de găină au un nivel de pH scăzut, dar care crește în câteva zile pe măsură ce ouăle rămân în frigider.
pH-ul mai mare al ouălor mai vechi permite albușurilor să se separe de membrana interioară a cochiliei, ceea ce le face mai ușor de curățat. Metoda de fierbere a ouălor cu bicarbonat de sodiu urmărește același rezultat.
Adăugarea de oțet în apa în care fierb ouăle
Adăugarea de oțet alb sau oțet de mere în vasul în care fierb ouăle face coaja ouălor mai moale și mai ușor de curățat.
Acidul din oțet dizolvă o parte din carbonatul de calciu care formează exteriorul dur al cojii. De fapt, dacă ai lăsa un ou să stea în oțet timp de aproximativ o săptămână, coaja s-ar dizolva complet.
Acidul pătrunde și în coaja ouălor, ceea ce ajută albușurile să se întărească mai repede.
Ouăle fierte în apă cu oțet au suprafața mai netedă și nu aveau gust de oțet.
Curățarea ouălor sub jet de apă
În teorie, curățarea ouălor sub un jet de apă rece ar trebui să ușureze procesul, deoarece presiunea apei ajută la separarea cojilor de ouă de membrană.
Poate metoda nu este una dintre cele mai eficiente, dar la final vei constata că oul are un aspect perfect, neted, fără ca bucăți din el să se desprindă odată cu coaja.
Folosirea unei linguri pentru a îndepărta cojile de ouă
Folosirea unei linguri ca instrument pentru a îndepărta mai ușor coaja oului fiert este de mare ajutor.
Pentru început trebuie să spargi oul și să cureți o bucată de coajă suficient de mare încât să poți introduce lingura. În comparație cu alte metode, cojile s-au desprins mai intacte și și-au păstrat formele curbate.
Agitarea ouălor într-un borcan
Una dintre cele mai eficiente metode de curățarea a ouălor fierte de coajă este să le pui într-un borcan cu puțină apă, să îi pui capacul și să îl agiți bine.
Oul trebuie să lovească în mod repetat partea de sus și de jos a borcanului. Coaja se va slăbi atât de tare încât practic se va desprinde singură de pe ou.