Cacio e pepe, cea mai simplă rețetă de paste. Se prepară din 3 ingrediente

timpul de preparare
Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Cină
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Cacio e pepe este unul dintre cele mai simple feluri de mâncare italienești. Deși are doar 3 ingrediente, preparatul este bogat în arome și texturi. Respectarea tehnicii de preparare te va ajuta să obții un preparat cremos, cu un gust savuros.

Cacio e pepe puse într-o farfurie albă
Cacio e pepe e un fel de mâncare inventat de ciobani / Shutterstock

Cacio e pepe este un fel de mâncare clasic din bucătăria italiană, originar din Roma. Este unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare italiene și a fost creat de către păstorii romani, care aveau acces la brânza pecorino și la condimentele simple, cum ar fi piperul proaspăt măcinat. De-a lungul timpului, acest fel de mâncare s-a răspândit și a devenit un simbol al bucătăriei italiene tradiționale.

Citește și

Numele său înseamnă „brânză și piper” în italiană și este celebru pentru simplitatea sa și pentru gustul său bogat. Deși rețeta clasică constă doar din paste, pecorino romano și piper, există unele variante și derivate ale felului de mâncare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Unele persoane adaugă puțin unt sau ulei de măsline pentru a obține un sos mai cremos. Altele folosesc parmezan în loc de pecorino romano sau combină cele două tipuri de brânză. Uneori, se adaugă și usturoi sau alte ierburi aromatice pentru a intensifica aromele.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pune apa cu sare să fiarbă într-o oală suficient de mare. Când clocotește se pun pastele și se gătesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj până când sunt al dente.

Cum se prepară rețeta de cacio e pepe

Într-o tigaie mare, se încălzește ușor o parte din piperul proaspăt măcinat, astfel încât să elibereze aromă. Nu trebuie să fie prăjit, ci doar să fie încălzit pentru a-și elibera aroma. Se scurg pastele, păstrând o cantitatea mică din apa de la fiert. Se adaugă pastele fierbinți în tigaie. După aceea, se pune puțină apă de la fiert peste pastele din tigaie și se amestecă bine pentru a forma o emulsie.

Se adaugă pecorino romano ras, treptat, amestecând continuu până când se topește și se formează un sos cremos. Focul trebuie să fie foarte mic pentru a evita formarea de cocoloașe. Se amestecă în continuare până când pastele sunt acoperite uniform cu sosul de brânză. Se adaugă piper proaspăt măcinat, în funcție de gust. Se servesc imediat, garnisite cu mai mult piper proaspăt măcinat și eventual cu puțin pecorino romano ras.

Trucuri pentru a prepara cele mai bune cacio e pepe

Baza preparatului sunt pastele, așa că trebuie să alegi unele de calitate superioară. De obicei, pastele lungi, cum ar fi spaghetti sau tonnarelli, sunt preferate pentru acest fel de mâncare.

Pentru ca textura și gustul să fie cele dorite este important să menții o proporție corectă de brânză și apă pentru a obține un sos cremos și bine legat.

De aceea, este recomandat să păstrezi o parte din apa în care au fiert pastele pentru că are un rol esențial în prepararea sosului.

Chiar dacă este un fel de mâncare simplu, trebuie să stai lângă el până este gata. Este esențial să amesteci continuu pastele în timp ce adăugi brânza pentru a evita formarea de cocoloașe și pentru a obține un sos cremos și omogen. Pentru a obține un preparat foarte aromat, utilizează piper proaspăt măcinat în loc de cel măcinat din fabrică.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pască cu Nutella, fără aluat porționată
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Porții de ciocolată de casă în foi de napolitană într-o cupă de înghețată
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
carne de miel pusă într-o tavă
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșun pe un platou
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Paste cremoase cu sos de dovleac
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
mai multe tipuri de paste
Galerie foto
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Mini tarte cu mousse de ton
20 aprilie, 05:14
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
19 aprilie, 05:48
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Piftie de curcan cu ouă fierte în trei vase, alături de un bol cu muștar, felii de pâine, furculițe, ceapă verde și usturoi
19 aprilie, 05:35
Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
19 aprilie, 05:21
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
18 aprilie, 06:11
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine porționată pe farfurii
18 aprilie, 05:31
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă și porționat pe un tocător
18 aprilie, 05:28
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Fructul care ar trebui consumat zilnic pentru o viață mai lungă. Ce spun specialiștii
Fructul care ar trebui consumat zilnic pentru o viață mai lungă. Ce spun specialiștii
Fructul care ar trebui consumat zilnic pentru o viață mai lungă. Ce spun specialiștii
Papa Francisc a intrat în comă înainte să moară. Cauza morţii scrisă în certificatul de deces publicat de Vatican
Papa Francisc a intrat în comă înainte să moară. Cauza morţii scrisă în certificatul de deces publicat de Vatican
Papa Francisc a intrat în comă înainte să moară. Cauza morţii scrisă în certificatul de deces publicat de Vatican
Aroganţă pe mulţi bani a lui Gigi Becali! Ce a făcut după victoria cu CFR Cluj: „Am luat-o albastră”
Aroganţă pe mulţi bani a lui Gigi Becali! Ce a făcut după victoria cu CFR Cluj: „Am luat-o albastră”
Aroganţă pe mulţi bani a lui Gigi Becali! Ce a făcut după victoria cu CFR Cluj: „Am luat-o albastră”
Ultimele imagini cu Papa Francisc în viață, de Paște. Cum a apărut în fața credincioșilor. Ce detaliu a ieșit la iveală
Ultimele imagini cu Papa Francisc în viață, de Paște. Cum a apărut în fața credincioșilor. Ce detaliu a ieșit la iveală
Ultimele imagini cu Papa Francisc în viață, de Paște. Cum a apărut în fața credincioșilor. Ce detaliu a ieșit la iveală
Mireasa, sezon 7. Adam Theodor, fiul Cătălinei și al lui Vlad Bibire, a fost botezat. Imagini superbe de la eveniment
Mireasa, sezon 7. Adam Theodor, fiul Cătălinei și al lui Vlad Bibire, a fost botezat. Imagini superbe de la eveniment
Mireasa, sezon 7. Adam Theodor, fiul Cătălinei și al lui Vlad Bibire, a fost botezat. Imagini superbe de la eveniment
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Chocotorta. Un desert argentinian fără coacere
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Justin Bieber a vorbit pentru prima dată despre zvonurile că ar fi falit și plin de datorii: O prostie de tip clickbait
Justin Bieber a vorbit pentru prima dată despre zvonurile că ar fi falit și plin de datorii: „O prostie de tip clickbait”
Justin Bieber a vorbit pentru prima dată despre zvonurile că ar fi falit și plin de datorii: „O prostie de tip clickbait”
Cum se tratează urciorul la ochi. Ce poți face pentru a-l preveni
Cum se tratează urciorul la ochi. Ce poți face pentru a-l preveni
Cum se tratează urciorul la ochi. Ce poți face pentru a-l preveni
fresh
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare

Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare

Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi

Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi

Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat

Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
închide