Cacio e pepe, cea mai simplă rețetă de paste. Se prepară din 3 ingrediente

timpul de preparare
Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Cină
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Cacio e pepe este unul dintre cele mai simple feluri de mâncare italienești. Deși are doar 3 ingrediente, preparatul este bogat în arome și texturi. Respectarea tehnicii de preparare te va ajuta să obții un preparat cremos, cu un gust savuros.

Cacio e pepe puse într-o farfurie albă
Cacio e pepe e un fel de mâncare inventat de ciobani / Shutterstock

Cacio e pepe este un fel de mâncare clasic din bucătăria italiană, originar din Roma. Este unul dintre cele mai vechi feluri de mâncare italiene și a fost creat de către păstorii romani, care aveau acces la brânza pecorino și la condimentele simple, cum ar fi piperul proaspăt măcinat. De-a lungul timpului, acest fel de mâncare s-a răspândit și a devenit un simbol al bucătăriei italiene tradiționale.

Citește și

Numele său înseamnă „brânză și piper” în italiană și este celebru pentru simplitatea sa și pentru gustul său bogat. Deși rețeta clasică constă doar din paste, pecorino romano și piper, există unele variante și derivate ale felului de mâncare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Unele persoane adaugă puțin unt sau ulei de măsline pentru a obține un sos mai cremos. Altele folosesc parmezan în loc de pecorino romano sau combină cele două tipuri de brânză. Uneori, se adaugă și usturoi sau alte ierburi aromatice pentru a intensifica aromele.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pune apa cu sare să fiarbă într-o oală suficient de mare. Când clocotește se pun pastele și se gătesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj până când sunt al dente.

Cum se prepară rețeta de cacio e pepe

Într-o tigaie mare, se încălzește ușor o parte din piperul proaspăt măcinat, astfel încât să elibereze aromă. Nu trebuie să fie prăjit, ci doar să fie încălzit pentru a-și elibera aroma. Se scurg pastele, păstrând o cantitatea mică din apa de la fiert. Se adaugă pastele fierbinți în tigaie. După aceea, se pune puțină apă de la fiert peste pastele din tigaie și se amestecă bine pentru a forma o emulsie.

Se adaugă pecorino romano ras, treptat, amestecând continuu până când se topește și se formează un sos cremos. Focul trebuie să fie foarte mic pentru a evita formarea de cocoloașe. Se amestecă în continuare până când pastele sunt acoperite uniform cu sosul de brânză. Se adaugă piper proaspăt măcinat, în funcție de gust. Se servesc imediat, garnisite cu mai mult piper proaspăt măcinat și eventual cu puțin pecorino romano ras.

Trucuri pentru a prepara cele mai bune cacio e pepe

Baza preparatului sunt pastele, așa că trebuie să alegi unele de calitate superioară. De obicei, pastele lungi, cum ar fi spaghetti sau tonnarelli, sunt preferate pentru acest fel de mâncare.

Pentru ca textura și gustul să fie cele dorite este important să menții o proporție corectă de brânză și apă pentru a obține un sos cremos și bine legat.

De aceea, este recomandat să păstrezi o parte din apa în care au fiert pastele pentru că are un rol esențial în prepararea sosului.

Chiar dacă este un fel de mâncare simplu, trebuie să stai lângă el până este gata. Este esențial să amesteci continuu pastele în timp ce adăugi brânza pentru a evita formarea de cocoloașe și pentru a obține un sos cremos și omogen. Pentru a obține un preparat foarte aromat, utilizează piper proaspăt măcinat în loc de cel măcinat din fabrică.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cremă de ciocolată și cafea în bol
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos pe un suport rustic de lemn
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone în bol
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Felii de mușchiuleț de porc cu portocale și crenguțe de rozmarin, la tigaie
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Paste cremoase cu sos de dovleac
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
mai multe tipuri de paste
Galerie foto
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mazăre congelată sau la borcan ilustrată într-un colaj cu două poze
12 decembrie, 06:52
Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești
supa crema de ciuperci servită într-un bol negru
12 decembrie, 06:48
Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști
Glazură de cafea și ciocolată deasupra unui tort porționat
12 decembrie, 05:25
Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate
plăcintă din fulgi de ovăz
11 decembrie, 05:49
Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun
mânare de mazăre fără carne pusă într-o farfurie albă
11 decembrie, 05:19
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post
cel mai bun aluat pentru plăcinte pus într-o formă specială
11 decembrie, 05:10
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat
Femeie întinzând glazură oglindă colorată peste tort
10 decembrie, 06:56
Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase
Paste cremoase cu sos de dovleac
10 decembrie, 05:33
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Caviar servit pe blinii, cu sos de smântână. Un aperitiv elegant
Caviar servit pe blinii, cu sos de smântână. Un aperitiv elegant
Caviar servit pe blinii, cu sos de smântână. Un aperitiv elegant
Călin Georgescu şi-a amintit de întâlnirea cu Horaţiu Potra de la ferma din Ciolpani, deşi negase de mai multe ori
Călin Georgescu şi-a amintit de întâlnirea cu Horaţiu Potra de la ferma din Ciolpani, deşi negase de mai multe ori
Călin Georgescu şi-a amintit de întâlnirea cu Horaţiu Potra de la ferma din Ciolpani, deşi negase de mai multe ori
„Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea!” Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: „Era pe şantier şi a venit de urgenţă acasă!”
„Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea!” Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: „Era pe şantier şi a venit de urgenţă acasă!”
„Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea!” Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: „Era pe şantier şi a venit de urgenţă acasă!”
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Elizabeth Gutiérrez își surprinde fanii cu o nouă intervenție chirurgicală. Ce schimbări a făcut vedeta
Elizabeth Gutiérrez își surprinde fanii cu o nouă intervenție chirurgicală. Ce schimbări a făcut vedeta
Elizabeth Gutiérrez își surprinde fanii cu o nouă intervenție chirurgicală. Ce schimbări a făcut vedeta
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an
Cotlet de porc cu legume la cuptor
Cotlet de porc cu legume la cuptor
Cotlet de porc cu legume la cuptor
Cum să-i înveți pe copii să fie recunoscători în perioada sărbătorilor
Cum să-i înveți pe copii să fie recunoscători în perioada sărbătorilor
Cum să-i înveți pe copii să fie recunoscători în perioada sărbătorilor
50 Cent l-a criticat pe Jay-Z într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă. Rapperul a fost acuzat recent de viol
50 Cent l-a criticat pe Jay-Z într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă. Rapperul a fost acuzat recent de viol
50 Cent l-a criticat pe Jay-Z într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă. Rapperul a fost acuzat recent de viol
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
fresh
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat

Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun

Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun

Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate

Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate

Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști

Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști
închide