Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios

Piureul de cartofi este unul dintre cele mai comune garnituri, fie că îl pui lângă o friptură de pui sau lângă un pește la grătar. Dacă vrei un pic de varietate în bucătărie, poți face piure din orice fel de legume. Vei avea niște surprize plăcute! Descoperă și tu cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios. Sfaturi utile pentru orice gospodină.

Piure delicios de cartofi dulci într-o crăticioară roșie alături de câteva felii de cartof dulce
Descoperă și tu cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios. Sfaturi utile pentru orice gospodină / Shutterstock

Piure de legume se poate face dintr-o singură legume sau din combinații de două sau mai multe sortimente. Este o variantă delicioasă prin care îi poți convinge și pe cei mai mofturoși să consume legume. Piureul de legume te poate ajuta să transformi o masă obișnuită într-un elegantă.

Pentru a face piure de legume trebuie să respecți câteva tehnici de lucru pentru ca acesta să aibă textura și consistența potrivite, după cum scriu cei de la SeriousEats.com. Acestea depind de tipul de legumă. Cele amidonoase se gătesc într-un fel, în timp ce cele cu mai multe fibre au nevoie de alt mod de lucru. De asemenea, contează și cât de mult lichid absorb în timpul preparării.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios

Majoritatea legumelor vor deveni un piure moale și pufos dacă sunt fierte bine înainte de a fi pasate. Unora dintre ele trebuie să le îndepărtezi părțile tari sau fibroase, coaja sau semințele înainte de a fi puse la fiert.

De asemenea, trebuie tăiate în bucăți mici, de dimensiuni aproapiate pentru a se găti în același timp. Dacă legumele sunt mai tari sau vrei să faci un piure mai fluid este bine ca înainte de a le pune în blender să le pasezi cu furculița.

Chiar dacă textura este importantă, trebuie să ții cont și de culoare și de arome. Nu fierbe prea mult legumele pentru că vor avea un aspect neplăcut.

Cele verzi, în special, vor căpăta o nuață destul de fadă și nu vor fi chiar apetisante. În principiu, este bine să le gătești până în același punct în care a-i face-o dacă le-ai mânca simple, fără să le transformi în piure.

Faza finală a preparării oricărui tip de piure de legume este adăugarea unei cantități mici de grăsime. Poate fi unt, sau poate fi ulei de măsline.

Dacă vrei un preparat mai special poți pune și smântână pentru gătit sau supă de carne în orice cantitate vrei, până ajungi la consistența dorită. Orice lichid adaugi ai grijă să fie cald sau la temperatura camerei. Acest lucru este valabil și pentru unt care este recomandat să fie moale.

Cum faci piure din legume fibroase

Cea mai bună soluție pentru legumele tari cum sunt țelina, păstârnacul, rubarba este să folosești blenderul pentru a le transforma în piure.

Ideal este să nu le fierbi decât până în punctul în care poți să le străpungi ușor cu furculița. Altfel riști să pierzi toate aromele, dar și culoarea acolo unde este cazul.

Încearcă să îndepărtezi cât mai mult din părțile tari și din semințe ale legumelor chiar înainte de a le pune la fiert.

După ce le procesezi la blender le mai poți trece o dată printr-o sită foarte fină. Așa te vei asigura că nu rămâne nicio parte mai tare. La final adaugă unt sau smântână pentru gătit.

Piure din legume care absorb apa

Dacă vrei să faci piure din legume care absorb o cantitate mare de apă, cum sunt vinetele, trebuie să alegi altă variantă de gătire.

Este mai indicat să le sotezi sau să le coci folosind o cantitate mică de ulei. În acest fel piureul va fi mai gros decât în cazul în care fierbi legumele. Îl poți subția până la consistența dorită folosind smântână pentru gătit sau supă de legume sau de carne.

Cum să faci piure din legume rădăcinoase

Legumele rădăcinoase sunt cele mai potrivite pentru a fi transformate în piure. Nu doar că sunt foarte gustoase, dar sunt și mai ușor de procesat pentru că nu au semințe și sunt ușor de curățat. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este că trebuie fierte foarte bine.

Dacă au o cantitate mare de amidon nu trebuie procesate cu blenderul, ci mai degrabă cu o presă specială pentru piure de legume. La final adaugă unt sau smântână lichidă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
05:22
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Porții de cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
05:19
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
8 iulie, 05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
8 iulie, 05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu suflet frumos, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Iubita milionarului ce a renunţat la cetăţenia română, o nouă aroganţă! Unde s-a pozat: amp;#8220;Viaţa în ultima vreme”
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Ersin Arıcı și-a sărbătorit ziua de naștere. Beril Pozam i-a transmis un mesaj emoționant
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Justin Bieber stârnește din nou îngrijorare în rândul fanilor, după ce a publicat un selfie în care pare că zâmbește forțat
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi

Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
închide