Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
Piureul de cartofi este unul dintre cele mai comune garnituri, fie că îl pui lângă o friptură de pui sau lângă un pește la grătar. Dacă vrei un pic de varietate în bucătărie, poți face piure din orice fel de legume. Vei avea niște surprize plăcute! Descoperă și tu cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios. Sfaturi utile pentru orice gospodină.
Piure de legume se poate face dintr-o singură legume sau din combinații de două sau mai multe sortimente. Este o variantă delicioasă prin care îi poți convinge și pe cei mai mofturoși să consume legume. Piureul de legume te poate ajuta să transformi o masă obișnuită într-un elegantă.
Pentru a face piure de legume trebuie să respecți câteva tehnici de lucru pentru ca acesta să aibă textura și consistența potrivite, după cum scriu cei de la SeriousEats.com. Acestea depind de tipul de legumă. Cele amidonoase se gătesc într-un fel, în timp ce cele cu mai multe fibre au nevoie de alt mod de lucru. De asemenea, contează și cât de mult lichid absorb în timpul preparării.
Cum poți transforma orice legumă într-un piure delicios
Majoritatea legumelor vor deveni un piure moale și pufos dacă sunt fierte bine înainte de a fi pasate. Unora dintre ele trebuie să le îndepărtezi părțile tari sau fibroase, coaja sau semințele înainte de a fi puse la fiert.
De asemenea, trebuie tăiate în bucăți mici, de dimensiuni aproapiate pentru a se găti în același timp. Dacă legumele sunt mai tari sau vrei să faci un piure mai fluid este bine ca înainte de a le pune în blender să le pasezi cu furculița.
Chiar dacă textura este importantă, trebuie să ții cont și de culoare și de arome. Nu fierbe prea mult legumele pentru că vor avea un aspect neplăcut.
Cele verzi, în special, vor căpăta o nuață destul de fadă și nu vor fi chiar apetisante. În principiu, este bine să le gătești până în același punct în care a-i face-o dacă le-ai mânca simple, fără să le transformi în piure.
Faza finală a preparării oricărui tip de piure de legume este adăugarea unei cantități mici de grăsime. Poate fi unt, sau poate fi ulei de măsline.
Dacă vrei un preparat mai special poți pune și smântână pentru gătit sau supă de carne în orice cantitate vrei, până ajungi la consistența dorită. Orice lichid adaugi ai grijă să fie cald sau la temperatura camerei. Acest lucru este valabil și pentru unt care este recomandat să fie moale.
Cum faci piure din legume fibroase
Cea mai bună soluție pentru legumele tari cum sunt țelina, păstârnacul, rubarba este să folosești blenderul pentru a le transforma în piure.
Ideal este să nu le fierbi decât până în punctul în care poți să le străpungi ușor cu furculița. Altfel riști să pierzi toate aromele, dar și culoarea acolo unde este cazul.
Încearcă să îndepărtezi cât mai mult din părțile tari și din semințe ale legumelor chiar înainte de a le pune la fiert.
După ce le procesezi la blender le mai poți trece o dată printr-o sită foarte fină. Așa te vei asigura că nu rămâne nicio parte mai tare. La final adaugă unt sau smântână pentru gătit.
Piure din legume care absorb apa
Dacă vrei să faci piure din legume care absorb o cantitate mare de apă, cum sunt vinetele, trebuie să alegi altă variantă de gătire.
Este mai indicat să le sotezi sau să le coci folosind o cantitate mică de ulei. În acest fel piureul va fi mai gros decât în cazul în care fierbi legumele. Îl poți subția până la consistența dorită folosind smântână pentru gătit sau supă de legume sau de carne.
Cum să faci piure din legume rădăcinoase
Legumele rădăcinoase sunt cele mai potrivite pentru a fi transformate în piure. Nu doar că sunt foarte gustoase, dar sunt și mai ușor de procesat pentru că nu au semințe și sunt ușor de curățat. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este că trebuie fierte foarte bine.
Dacă au o cantitate mare de amidon nu trebuie procesate cu blenderul, ci mai degrabă cu o presă specială pentru piure de legume. La final adaugă unt sau smântână lichidă.