Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat
Atunci când îți este poftă de ceva cu adevărat bun poți face un risotto cu creveți. Intră la categoria confort food pentru că este cremos, aromat, numai bun pentru o cină relaxată și un pahar de vin. Se prepară ușor, iar rezultatul este un preparat delicios.
Pentru rețeta de risotto cu creveți ai nevoie de orez Arborio, care datorită concentrației mari de amidon este perfect pentru acest preparat și de creveți. Aceștia din urmă trebuie aleși cu grijă pentru a te bucura de gustul lor deosebit. În magazine vei găsi mai multe tipuri de creveți.
Creveții albi sunt cunoscuți pentru gustul dulce și textura fermă. Creveții Tiger au dungi distinctive pe spate și sunt apreciați pentru mărimea lor generoasă și gustul bogat.
Creveții Black Tiger sunt silimari celor Tiger, doar că au au o culoare mai închisă, iar aroma lor este mai bogată. Creveții de apă dulce au un gust mai delicat în comparație cu cei de apă sărată.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-o tigaie mare sau într-o cratiță, se încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ceapa tocată și se călește până devine moale și translucidă, cam 5 minute. După aceea se pune usturoiul și se mai lasă încă un minut.
Cum prepari rețeta de risotto
Apoi se pune orezul Arborio în tigaie și se gătește timp de 1-2 minute, amestecând continuu, până când devine ușor translucid. Se toarnă vinul alb peste orez și se amestecă până când este absorbit complet.
Se adaugă supa de legume sau supa de pui, o cană la fiecare 5 minute, amestecând continuu și lăsând orezul să absoarbă lichidul înainte de a adăuga mai multă supă. Se lasă până când orezul este gătit al dente, cremos și consistent, cam 18-20 de minute.
Cum gătești creveții pentru risotto
În timp ce orezul se gătește, într-o altă tigaie, se încălzește puțin ulei de măsline. Se pun creveții și se gătesc timp de 2-3 minute, până când devin roz. Se condimentează cu sare și piper după gust.
Când risotto-ul este gata, se adaugă untul și parmezanul ras, amestecând până când untul se topește și parmezanul se încorporează bine. Se adaugă creveții gătiți în risotto și se amestecă ușor pentru a-i încorpora. Se gustă risotto-ul și se ajustează condimentele după preferință, apoi se oprește focul.
Se servește cald, presărat cu pătrunjel tocat proaspăt.
Cum se aleg și se gătesc creveții
De cele mai multe ori vei găsi în magazin creveți congelați. Dacă ai norocul să găsești și varianta proaspătă verifică să aibă coaja strălucitoare, fermă și fără pete sau decolorări. Mirosul trebuie să fie proaspăt, de apă de mare, fără să fie însă prea puternic.
La început poate fi greu să cureți creveții, dar nu este atât de complicat. Îndepărtează capul creveților prinzându-l și răsucindu-l ușor. Apoi trage înapoi coaja de la cap spre coadă, expunând carnea. După aceea, folosește un cuțit mic pentru a îndepărta vena neagră de pe spatele creveților.
Cum folosești creveții congelați
Creveții congelați sunt curățați de obicei, așa că nu este nevoie decât să îi decongelezi și să îi gătești așa cum îți este indicat în rețetă. Ai grijă totuși să verifici starea în care sunt și să îi gătești imediat ce s-au decongelat.