Cafea cu unt. Băutura despre care se spune că îți dă energie
Există multe modalități prin care poți îmbogăți gustul cafelei de dimineață. Poți alege să pui scorțișoară, miere, extract de vanilie. Te-ai gândit să adaugi un cub de unt în cafeaua ta? Nu doar că va avea un gust mult mai bogat, dar îți va da mai multă energie și o poți transforma într-un mic dejun complet. Adepții dietei ketogenice au început să bea cafea cu unt, dar ea a devenit tot mai populară și printre cei care nu urmează acest stil de viață.
În ultimii ani, cafeaua cu unt a devenit o obișnuită a meniurilor cafenelelor americane, în special în cele care se adresează clienților tineri, mult mai interesați de un stil de viață sănătos. Totuși, există prea puține cercetări științifice care să le susțină afirmațiilor celor care spun că o ceașcă de cafea cu unt este benefică pentru sănătate.
Băuturi similare au jucat un rol esențial în medicina populară a mai multor culturi din întreaga lume. În plus, nu toți cei care beau cafea cu unt țin o dietă keto sau au un regim alimentar special. Pur și simplu se bucură de gustul și textura sa distincte. În plus, este foarte simplu de preparat chiar și acasă.
Ce este cafeaua cu unt
Prepararea cafelei cu unt este puțin mai complexă decât adăugarea de unt la cafea, deși o poți face și așa, dacă nu ai timpul necesar. Problema este că untul este în mare parte grăsime, iar cafeaua are un conținut mare de apă. Cele două nu se amestecă.
Dacă doar pui o bucată de unt în cafea și aștepți să se topească, vei obține o băutură foarte grasă pe care cu greu o vei putea consuma. Cea mai bună modalitate de a face ca cafea cu unt este să le emulsionezi complet este cu ajutorul unui blender până când băutura este netedă, de culoarea caramelului.
În cafeaua cu unt se mai pune și ulei MCT. Acesta conține acizi caprilici, precum și acizi caprici, care se clasează printre grăsimile excepționale cu lanț mediu.
Spre deosebire de uleiurile tradiționale, acesta este digerat rapid și imediat disponibil ca sursă de energie pentru ca organismul să alimenteze orice acțiune.
Dacă nu ai la dispoziție un astfel de tip de ulei, poți folosi ulei de nucă de cocos care are un conținut ridicat de MCT. Orice ai alege, adaugă o cantitate egală de unt și ulei. De obicei, se folosesc una până la două linguri pentru o ceașcă de cafea.
Cum poți consuma cafea cu unt
Cafeaua cu unt este făcută cu cafea neagră simplă. Poți pune și un îndulcitor, fie zahăr, fie unul fără calorii. Pentru mai multă aromă poți să folosești și extract de vanilie.
Aroma cafelei cu unt depinde de modul în care o prepari. Dacă este emulsionată corespunzător va fi spumoasă și va avea un gust similar cu al coffee latte.
După ce ai pregătit-o trebuie să o bei repede pentru că emulsia nu este foarte rezistentă în timp. Pe măsură ce minutele trec, grăsimea din unt și uleiul MCT se vor separa.
Rețeta clasică de cafea cu unt cere o linguriță sau două de unt și ulei MCT într-o ceașcă de cafea neagră. Dacă ți se pare că este prea mult sau prea puțin, poți să mai pui după gust. De asemenea, poți ajusta cantitățile de ulei de cocos, îndulcitor și extracte de aromă.
Istoria cafelei cu unt
Cafeaua cu unt a existat cu mult înainte ca cineva să se gândească să spună cuvintele „dietă keto”. Una dintre băuturile care a inspirat tendința contemporană a cafelei cu unt este po cha, considerată pe scară largă a fi băutura națională a Tibetului. Po cha se face mai degrabă cu ceai negru decât cu cafea.
Cele mai populare două opțiuni de ceai fiind Pu’erh și Pemagul, ambele cunoscute pentru aroma lor cu note de fum. Adevărata trăsătură definitorie a po cha este includerea în compoziție untului făcut din lapte de iac.
Băuturile similare au, de asemenea, semnificație culturală în mai multe țări din Asia. În Singapore, mulți oameni beau nanyang kopi, o formă de cafea cu o concentrație mare de cofeină. Poate fi amestecată cu unt și lapte condensat pentru a face o băutură numită kopi gu you. În Vietnam, există cà phê trúng, care este cafea făcută cu unt și ou.