Caffe frappe, băutura grecească inventată din greșeală

Fără coacere

Caffe frappe este o băutură inventată în 1957, în orașul grecesc Salonic, de către un angajat al unei firme producătoare de cafea instant. Rețeta originală este extrem de simplă, însă de-a lungul timpului a tot fost îmbogățită și a ajuns în întreaga lume.

Publicat: 29 iunie 2022, 09:21 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:13
Caffe frappe este o băutură ideală pentru o zi la plajă / Profimedia

Primul caffe frappe a fost preparat din greșeală. Dimitris Vakondios, un angajat al firmei Nescafe din Grecia, era la Târgul Internațional din Salonic, când a vrut să facă o cană de cafea instant într-una din pauze. Nu a găsit nicăieri apă caldă, astfel încât a folosit apă rece și pentru a se dizolva mai repede a folosit un shaker. Așa a apărut primul caffe frappe.

Pentru frappe grecii au mai multe denumiri în funcție de cât de dulce este:

  • Glykós – dulce (două lingurițe de cafea instant și patru lingurițe de zahăr)
  • Métrios – mediu (două lingurițe de cafea instant și două lingurițe de zahăr
  • Skétos – complet (două lingurițe de cafea instant, fără zahăr)

Caffe frappe cu lichior de cafea

În caffe frappe se pot adăuga o mulțime de băuturi alcoolice / Profimedia

Ingrediente

  • 750 g cuburi de gheață,
  • 250 ml cafea tare, rece,
  • 2 linguri de zahăr granulat,
  • 2 linguri de sirop de vanilie,
  • 2 shot-uri de lichior de cafea,
  • frișcă, scorţişoară, fulgi de ciocolată pentru decor.

Mod de preparare

Se adaugă toate ingredientele într-un blender și se amestecă până se omogenizează. Se toarnă într-un pahar mare și înalt. Se ornează cu frișcă, scorțișoară sau fulgi de ciocolată după gust.

Caffe frappe grecesc

Frappe-ul grecesc este considerat cel original / Profimedia

Ingrediente

  • 2 -3 linguri de cafea instant,
  • 2 lingurițe de zahăr,
  • 200 ml de lapte,
  • 3 cuburi de gheață,
  • 250 ml apă rece.

Mod de preparare

Se adaugă cafeaua instant, zahărul și aproximativ 2-3 linguri de apă rece, cât să acopere cafeaua. Se mixează amestecul până când se formează o spumă groasă, cremoasă.

Se toarnă amestecul în paharul de servire. Apoi se adăugă 3 cuburi de gheață și laptele. Se umple paharul cu apă rece și se servește cu un pai de băut.

Caffe frappe cu ciocolată albă

Ciocolata albă aduce un plus de gust / Profimedia

Ingrediente

  • 4 linguri de sos de ciocolată albă,
  • 60 ml lapte semidregresat,
  • 150 ml cafea,
  • gheață.

Mod de preparare

Cafeaua se pune într-un shaker de cocktail și se adaugă apoi laptele și gheața. Se mixează bine. Se pune și sosul de ciocolată caldă și se amestecă. Se toarnă apoi într-un pahar înalt și se decorează cu frișcă și sos de ciocolată albă.

Caffe frappe cu caramel sărat

Caramelul sărat aducă o aromă specială în caffe frappe / Profimedia

Ingrediente

  • 2 linguri de sos de ciocolată neagră,
  • 2 linguri de sirop de caramel sărat,
  • 60 ml de lapte,
  • 150 ml cafea,
  • gheață.

Mod de preparare

Cafeaua, laptele și gheața se mixează într-un shaker de cocktail. Se adaugă apoi sosul de ciocolată neagră și siropul de caramel sărat. Se mai mixează de 2-3 ori.

Se toarnă în pahar. Se servește imediat.

Caffe frappe cu biscuiți

Biscuiții dau un plus de textură / Profimedia

Ingrediente

  • 2 lingurițe de cafea instant,
  • 5 biscuiți,
  • 70 ml lapte condensat,
  • 100 ml apă,
  • 100 g gheață

Mod de preparare

Într-un blender, se mixează gheața, cafeaua instant, biscuiții, laptele condensat și apa. Se amestecă până se omogenizează complet. Se toarnă într-un pahar înalt și se decorează cu frișcă și biscuiți sfărâmați.

Citește și
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională
Rețetă de ciocolată caldă cremoasă. Secretul ca să iasă densă și aromată
Rețetă de ciocolată caldă cremoasă. Secretul ca să iasă densă și aromată
Bomboane de cocos cu migdale și cremă de brânză
Bomboane de cocos cu migdale și cremă de brânză
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci
Cele mai noi articole hellotaste
06:07
Cele mai eficiente metode de a frăgezi carnea. Următoarea ta friptură ți se va topi în gură Cele mai eficiente metode de a frăgezi carnea. Următoarea ta friptură ți se va topi în gură
05:45
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
05:39
Cum se fac cartofii copți la cuptorul electric. La ce temperatură se gătesc și cât se lasă de fapt Cum se fac cartofii copți la cuptorul electric. La ce temperatură se gătesc și cât se lasă de fapt
18 decembrie, 08:08
Moduri inedite de a integra lintea în meniul tău. Idei delicioase pentru un aport mai mare de proteine Moduri inedite de a integra lintea în meniul tău. Idei delicioase pentru un aport mai mare de proteine
18 decembrie, 06:02
Budincă de dovlecei. Rețeta de post Budincă de dovlecei. Rețeta de post
18 decembrie, 05:50
Supă cremă de fenicul cu somon afumat, cremoasă și savuroasă Supă cremă de fenicul cu somon afumat, cremoasă și savuroasă
17 decembrie, 06:18
Supă cremă de sfeclă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post Supă cremă de sfeclă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
17 decembrie, 05:54
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Zodii care dau dovadă de curaj. Nativii care nu se tem să-și asume riscuri
Zodii care dau dovadă de curaj. Nativii care nu se tem să-și asume riscuri
Ce casă ne permitem, în funcție de venit. Formula simplă care ne învață cum să nu ne supraîndatorăm
Ce casă ne permitem, în funcție de venit. Formula simplă care ne învață cum să nu ne supraîndatorăm
„Extrem de generos!” Câţi bani i-a putut plăti Dan Şucu fostei soţii. Divorţul, mai scump decât pachetul de acţiuni la Genoa
„Extrem de generos!” Câţi bani i-a putut plăti Dan Şucu fostei soţii. Divorţul, mai scump decât pachetul de acţiuni la Genoa
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Nurgül Yeşilçay a primit un nou premiu din partea publicului. Distincția a fost acordată în cadrul unui eveniment organizat în Turcia
Nurgül Yeşilçay a primit un nou premiu din partea publicului. Distincția a fost acordată în cadrul unui eveniment organizat în Turcia
„Anti-aurore” extrem de rare au apărut pe cer. Ce simbol au creat
„Anti-aurore” extrem de rare au apărut pe cer. Ce simbol au creat
Prăjitură în straturi cu piersici din compot
Prăjitură în straturi cu piersici din compot
Tradiții de Crăciun din întreaga lume pe care să le introduceți în familie
Tradiții de Crăciun din întreaga lume pe care să le introduceți în familie
Céline Dion i-a adus un omagiu regretatului ei soț la cea de-a 30-a aniversare a căsătoriei lor: „Ne lipsești atât de mult”
Céline Dion i-a adus un omagiu regretatului ei soț la cea de-a 30-a aniversare a căsătoriei lor: „Ne lipsești atât de mult”
Sfaturi pentru un somn odihnitor în nopțile lungi de iarnă
Sfaturi pentru un somn odihnitor în nopțile lungi de iarnă
fresh

Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite

Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite

Rulouri cu aromă intensă de portocale. Un desert delicios, de sezon

Rulouri cu aromă intensă de portocale. Un desert delicios, de sezon

Supă cremă de fenicul cu somon afumat, cremoasă și savuroasă

Supă cremă de fenicul cu somon afumat, cremoasă și savuroasă

Supă cremă de sfeclă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Supă cremă de sfeclă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Moduri inedite de a integra lintea în meniul tău. Idei delicioase pentru un aport mai mare de proteine

Moduri inedite de a integra lintea în meniul tău. Idei delicioase pentru un aport mai mare de proteine