Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
În plin sezon al sparanghelului delicios, crocant și sănătos, îți recomandăm o rețetă de tartă cu brânză și sparanghel verde. Este o combinație elegantă și savuroasă, perfectă pentru un brunch rafinat, un prânz ușor sau chiar o cină de primăvară.

Galerie foto
Această tartă este o celebrare a texturii cremoase și a prospețimii de primăvară. Aluatul fraged se topește ușor în gură, fiind ușor crocant la margini și mai moale sub umplutură. Gustul său neutru, ușor untos, susține perfect umplutura bogată. Umplutura este catifelată, delicat sărată, cu arome subtile de brânzeturi și un accent vegetal de la sparanghel. Ricotta (sau brânza de vaci) dă volum și finețe, feta adaugă caracter sărat, iar parmezanul un plus de savoare matură. Smântâna și ouăle leagă totul într-o textură fină, dar fermă la tăiere.
Sparanghelul este vedeta acestei tarte. Bucățile din interior se topesc în umplutură, oferind o notă vegetală ușor dulceagă. Iar firele întregi de deasupra oferă un contrast ușor crocant, elegant, primăvăratic. Tarta e la fel de bună caldă, ca și rece. Este ideală pentru picnicuri sau platouri festive.
Descoperă și o rețetă de sparanghel cu bacon în aluat foietaj. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru delicioasa tartă cu brânză și sparanghel verde.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu prepararea aluatului care necesită un timp foarte scurt de amestecare a ingredientelor și frământare. Însă este necesar și un timp de relaxare la rece, pentru a deveni ușor de modelat.
Cum prepari aluatul pentru tartă cu brânză și sparanghel verde
Amestecă făina trecută prin sită cu sarea într-un bol. Adaugă untul rece și frământă cu degetele până obții o textură nisipoasă. Adaugă oul și 1–2 linguri de apă rece și frământă rapid un aluat omogen.
Formează o bilă din aluat, învelește-l în folie alimentară și lasă-l la frigider timp de 30 de minute.
Descoperă și o rețetă de aluat foietaj de casă.
Pregătește sparanghelul și umplutura de brânză
Rupe capătul fibros al firelor de sparanghel (se rupe natural la zona lemnoasă).
Dacă firele de sparanghel sunt lungi, taie-le mla capete în rondele, până ajungi la dimensiunea potrivită așezării în tavă.
Blanșează sparanghelul(și pe cel întreg, și rondelele0 timp de 2–3 minute în apă clocotită cu sare. Apoi trece-l sub jet de apă rece.
Amestecă brânza de vaci (sau ricotta) cu feta sfărâmată, ouăle, smântâna și parmezanul ras. Asezonează amestecul cu sare, piper și puțină nucșoară.
Încorporează rondelele de sparanghel și, opțional, verdețuri tocate fin.
Asamblare și coacere tartă cu brânză și sparanghel verde
Întinde aluatul și așază-l în forma unsă.
Înțeapă baza cu o furculiță și coace în orb 10 minute la 180°C (cu greutăți sau fasole uscată).
Toarnă umplutura și așază firele întregi de sparanghel ușor presate în compoziție.
Mai coace tarta timp de 30–35 de minute la 180°C, până se rumenește frumos și se încheagă compoziția de brânză.
Servește-o caldă sau rece cu o salată verde cu dressing de lămâie. Merge perfect cu un pahar de vin alb sec.
Iar dacă mai dorești să testezi și alte preparate cu sparanghel, mai poți încerca și rețeta de tartă cu sparanghel înfășurat în prosciutto.

Galerie foto

