Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Pentru un prânz delicios, servit alături de familie, îți oferim o rețetă clasică și elegantă de risotto cu sparanghel și parmezan. Este un preparat cremos, cu o textură catifelată, gust fin și accente proaspete de primăvară.

Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Acest risotto este expresia rafinată a simplității italiene / Shutterstock

Acest risotto este expresia rafinată a simplității italiene. Orezul devine mătăsos și legat prin adaos treptat de supă fierbinte. Iar sparanghelul adăugat aduce prospețime, textură ușor crocantă și o notă verde subtilă. La final, parmezanul ras și un cub de unt transformă totul într-o cremă onctuoasă. Iar aroma delicată a vinului alb completează perfect ansamblul. Nu lipsește nici coaja de lămâie care aromatizează plăcut totul.

Citește și

Este o rețetă de sezon, ideală pentru o cină elegantă sau un prânz special. Preparatul poate fi servit ca atare sau acompaniat de un file de pește alb sau ou poșat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă mai jos rețeta de risotto cu sparanghel și parmezan, detaliată pas cu pas. Prepar-o și tu pentru a-ți delecta familia cu așa mâncare delicioasă și sănătoasă.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea sparanghelului. Rupe partea lemnoasă de la baza tulpinilor de sparanghel. Taie vârfurile și păstrează-le separat pentru finalul de preparare. Restul tulpinii taie-l în rondele subțiri sau în bastonașe. Curăță și ceapa și toac-o mărunt.

Cum prepari risotto cu sparanghel și parmezan

Mai întâi fierbe vârfurile sparanghelului timp de 2 minute în apă cu sare. Apoi scurge-le și răcorește-le în apă cu gheață. Acest proces este recomandat pentru a rămâne verzi și ferme.

Rondelele de sparanghel se vor adăuga crude în risotto pentru că se vor găti în timpul fierberii.

Așază o cratiță cu baza groasă pe flacăra aragazului și pune uleiul la încins. Adaugă ceapa tocată mărunt și călește-o la foc mic, până devine translucidă. Atenție să nu se rumenească în exces!

Adaugă orezul și amestecă-l timp de 1 minut cu ceapa, până când devine ușor sticlos. Toarnă vinul alb și lasă-l să se evapore aproape complet.

Începi să adaugi supa fierbinte, câte un polonic, amestecând frecvent. Când lichidul se absoarbe, adaugă din nou supă, repetând timp de 15–17 minute. După 10 minute de gătire, adaugă rondelele de sparanghel (vârfurile se pun la final).

Când orezul este aproape fiert (grăunțele trebuie să rămână ușor ferme), oprește focul.

Adaugă parmezanul ras, untul rece și vârfurile de sparanghel blanșate. Potrivește gustul cu sare și piper și mai adaugă, dacă dorești, coajă de lămâie rasă fin.

Acoperă vasul cu un capac și lasă-l timp de 1–2 minute, apoi servește imediat, cât e cremos și cald.

Ca și sugestii de servire pentru risotto cu sparanghel și parmezan îți recomandăm să presari extra parmezan și piper proaspăt deasupra. Poți adăuga un strop de ulei de măsline extravirgin pentru luciu.

Acest preparat se potrivește de minune cu un pahar de vin alb sec.

Iar dacă mai dorești să încerci și alte preparate cu sparanghel, îți recomandăm să încerci rețeta de tartă cu sparanghel înfășurat în prosciutto și brânzeturi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Porție de Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar și felii de pâine
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, decorate cu zahăr pudră, alături de o sită cu zahăr
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
Galerie foto
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Gnocchi cu sos de gorgonzola și nuci, decorați cu frunze de salvie
Galerie foto
Gnocchi cu sos de gorgonzola. Cremozitate intensă și rafinament italian
Gnocchi cu sos de gorgonzola. Cremozitate intensă și rafinament italian
Fursecuri Angeliche decorate cu zahăr
Galerie foto
Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate
Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
05:21
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
1 mai, 05:23
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
30 aprilie, 05:24
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Porție de Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar și felii de pâine
29 aprilie, 09:44
Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie Ciorbă de lobodă cu omletă și mărar. O rețetă care îți aduce primăvara în farfurie
Chifle Laugenbrot decorate cu sare graulată
28 aprilie, 05:22
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, decorate cu zahăr pudră, alături de o sită cu zahăr
27 aprilie, 09:59
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
26 aprilie, 15:06
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
25 aprilie, 05:53
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii trăiesc o viață bună până pe 6 iunie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii trăiesc o viață bună până pe 6 iunie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii trăiesc o viață bună până pe 6 iunie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Vremea 5 mai - 2 iunie 2025. Revin ploile și vijeliile; prognoza meteo în ultima lună de primăvară
Vremea 5 mai - 2 iunie 2025. Revin ploile și vijeliile; prognoza meteo în ultima lună de primăvară
Vremea 5 mai - 2 iunie 2025. Revin ploile și vijeliile; prognoza meteo în ultima lună de primăvară
Ce sumă primeşte lunar de la statul român Nadia Comăneci. Încasează mai mult decât Ilie Năstase sau Ion Ţiriac
Ce sumă primeşte lunar de la statul român Nadia Comăneci. Încasează mai mult decât Ilie Năstase sau Ion Ţiriac
Ce sumă primeşte lunar de la statul român Nadia Comăneci. Încasează mai mult decât Ilie Năstase sau Ion Ţiriac
Fostă concurentă Asia Express, însărcinată pentru prima dată! Cum arată cu burtica de gravidă
Fostă concurentă Asia Express, însărcinată pentru prima dată! Cum arată cu burtica de gravidă
Fostă concurentă Asia Express, însărcinată pentru prima dată! Cum arată cu burtica de gravidă
Mireasa sezonul 11. Momentul care i-a supărat pe Cristian și Maria. Dorina a cerut susținătorilor lui să o voteze pe Liliana
Mireasa sezonul 11. Momentul care i-a supărat pe Cristian și Maria. Dorina a cerut susținătorilor lui să o voteze pe Liliana
Mireasa sezonul 11. Momentul care i-a supărat pe Cristian și Maria. Dorina a cerut susținătorilor lui să o voteze pe Liliana
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Pandișpan cu rubarbă și bezea
Pandișpan cu rubarbă și bezea
Pandișpan cu rubarbă și bezea
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Fostul iubit al lui Taylor Swift a reacționat la piesa ei de răzbunare, la aproape 17 ani de la despărțire
Fostul iubit al lui Taylor Swift a reacționat la piesa ei de „răzbunare”, la aproape 17 ani de la despărțire
Fostul iubit al lui Taylor Swift a reacționat la piesa ei de „răzbunare”, la aproape 17 ani de la despărțire
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
Cum ajută alimentația în cazul bolilor autoimune digestive. Ce modificări în dietă pot ameliora simptomele
fresh
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă

Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă

Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă

Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă

Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă

Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat

Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
închide