Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat de pandișpan, lichior și o glazură fondantă albă. Toate acestea sunt învăluite în marțipan verde și decorat cu fructe confiate colorate, ca o bijuterie comestibilă.

Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
Cassata este o prăjitură demnă de orice ocazie specială / Shutterstock

Cassata este o prăjitură de sărbătoare, tradițională de Paște în Sicilia, dar demnă de orice ocazie specială. Originea ei datează din perioada dominației arabe în Sicilia, în jurul secolului al IX-lea. În acea perioadă au fost introduse ingrediente-cheie precum migdalele, zahărul și citricele. Numele „cassata” vine, probabil, de la cuvântul arab qas'at, care desemna un bol mare, rotund în care era inițial modelată prăjitura.

Citește și

În Evul Mediu, călugărițele din mănăstirile siciliene au rafinat rețeta, adăugând ricotta dulce, ciocolată și fructe confiate. În perioada barocă, prăjitura a devenit tot mai ornamentată. Fondantul alb și decorul din fructe confiate i-au adus faima ca desert de lux.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Astăzi, cassata este o emblemă a gastronomiei siciliene și italiene, o prăjitură festivă iubită pentru farmecul ei decorativ și gustul decadent. Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii de urmat pentru a prepara și tu prăjitura Cassata Siciliană.

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a amesteca ingredientele pentru blatul de pandișpan pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și tapetează cu hârtie de copt o tavă rotundă cu diametrul de 22-24 cm.

Cum prepari blatul pentru Cassata Siciliană

Mixează ouăle cu zahărul și sarea până când compoziția se triplează în volum. Încorporează făina trecută prin sită și coaja de lămâie, amestecând ușor cu spatula.

Întinde aluatul în tava pregătită și coace blatul de pandișpan timp de 25-30 de minute la 180 de grade Celsius. Lasă-l să se răcească, apoi taie-l în trei părți.

Între timp prepară siropul. Încălzește apa amestecată cu zahărul până când acesta se dizolvă. Adaugă lichiorul și lasă siropul să se răcească.

Pentru prepararea cremei amestecă ricotta bine scursă cu zahărul pudră și vanilia. Adaugă ciocolata mărunțită și fructele confiate tăiate în bucăți mai mici.

Cum asamblezi prăjitura

Tapetează tava în care ai copt blatul cu folie alimentară. Îmbracă pereții formei cu fâșii de marțipan verde și așază la baza formei prima parte de blat. Însiropează blatul ușor cu siropul aromatizat.

Adaugă jumătate din crema de ricotta. Așază încă un strat de pandișpan însiropat, restul de cremă și ultima parte de blat însiropat. Acoperă totul cu folie și pune tava la frigider minim 4–5 ore, ideal peste noapte.

După acest interval de timp întoarce prăjitura pe un platou și îndepărtează folia.

Acoperă partea de sus cu fondant alb (zahărul pudră amestecat cu puțină apă caldă până devine o glazură albă densă). Decorează cu fructe confiate.

Sfaturi pentru o Cassata Siciliană reușită

Folosește ricotta de calitate și scurge bine excesul de zer.

Marțipanul poate fi înlocuit cu pastă de migdale colorată.

Poți adăuga și fistic mărunțit în cremă pentru un plus de rafinament.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un desert de vară colorat și sănătos
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Porție de pandișpan cu mere peste pandișpanul așezat pe platou, alături de mere proaspete
Galerie foto
Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios
Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios
Crema de zahăr ars cu blat de pandișpan pusă pe o farfurie albă
Cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan. Un desert simplu și savuros
Cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan. Un desert simplu și savuros
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
vinete parmigiana
05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
1 decembrie, 05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 1 decembrie – 7 decembrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
fresh
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
închide