Care este diferența dintre meniu a la carte și table dʼhotel

A la carte și table d’hôte sunt doi termeni care definesc două moduri diferite de a vedea un business din domeniul alimentației, dacă privim din punctul de vedere al proprietarilor de localuri. Pentru clienți sunt două modalități în care li se prezintă meniul. Descoperă care este diferența dintre meniu a la carte și table dʼhotel. Iată ce trebuie să știi înainte de a merge la un local.

Publicat: 24 iunie 2023, 06:00
Meniu a la carte și table dʼhotel pentru a ilustra diferența dintre ele
Un meniu a la carte îți lasă mai multă libertate de alegere / Shutterstock

A la carte este o metodă prin care clienții pot comanda ceea ce își doresc să mănânce dintr-un meniu, cu mai multe variante și cu prețuri pentru fiecare dintre ele. Table d'hôte este un fel de meniul zilei care oferă posibilitatea clienților să comande din câteva preparate pentru fiecare la un preț fix.

Ce înseamnă meniu a la carte

A la carte este o expresie care vine din limba franceză care înseamnă în meniu ”carte”. A la carte este o metodă prin care clienții pot comanda oricare dintre preparatele de meniu, fiecare cu prețul său.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Astfel, dacă alegi să mănânci într-un restaurant a la carte vei primi un meniu cu mai multe feluri de mâncare, de obicei structurat pe categorii. Fiecare dintre mâncăruri va avea o descriere și un preț. Este alegerea perfectă dacă vrei să ai mai multe variante din care să alegi, dacă vrei să asociezi cum vrei tu felul principal cu garniturile.

Vei plăti fiecare articol pe care îl alegi, uneori chiar și pâine, ardeiul iute sau smântâna de la ciorbă.

Citește și

Dezavantajele meniului a la carte

Meniul a la carte de obicei conține și preparate mai sofisticate sau, în orice caz, mai speciale. În funcție de specificul localului poți avea diverse surprize.

Existe și dezavantaje în a mânca în restaurante a la carte. În primul rând va trebui să aștepți ceva mai mult până îți este adusă mâncarea, pentru că unele dintre preparate sunt făcute pe loc. Dacă localul este aglomerat timpul de așteptare poate fi și de 30-45 de minute.

Totuși, poți folosi acest timp pentru a socializa cu persoana sau persoanele cu care ai ieșit să mănânci și te poți bucura de o ieșire în oraș. Un alt punct deloc de neglijat este că poate fi destul de costisitor să mănânci într-un restaurant în care alegi dintr-un meniu a la carte. Evident, doar tu știi ce buget aloci așa că poți alege să faci combinații care să se încadreze în el.

Ce înseamnă table d’ hôte

Table d’ hôte este un meniu fix care îți oferă câteva variante pentru cele trei tipuri de momente ale mesei. De obicei, ai 2-3 tipuri de supe/ciorbe/aperitive, 2-3 tipuri de fel principal, câteva garnituri și deserturi. Tu îți poți alege doar câte unul din fiecare.

Prețul plătit va fi fix indiferent de ceea ce alegi. De cele mai multe ori poartă denumirea de ”meniul zilei”.

Meniul table d’ hôte este mult mai ieftin decât o masă la un restaurant a la carte indiferent de tipul de restaurant pe care îl alegi. Un alt avantaj este că mâncarea îți este servită foarte rapid. Este perfect dacă îți este foarte foame sau te grăbești foarte tare. Descoperă și cele mai neobișnuite restaurante din lume.

Dezavantajele meniului table d’hôte

Ca și în cazul meniului a la carte există și câteva puncte minus și pentru meniul table d’hôte. În primul rând ești limitat de numărul mic de variante dintre care poți alege. Vrei nu, nu vrei trebuie să îți placă una dintre supe sau unul dintre felurile principale.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este că mâncarea este gătită în avans cu câteva ore, așa că nu totul va fi extrem de proaspăt.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Porție de cheesecake cu jeleu de caise pe farfurie, alături de platoul cu cheesecake și caise proaspete
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde, decorate cu roșii și ceapă roșie
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
05:52
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Urme albe pe ciocolată
05:41
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
16 august, 07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
16 august, 05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
15 august, 10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
15 august, 09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Locul din România care îi atrage pe turiştii străini. Maximilian a mers peste 1.400 de km pentru asta
Locul din România care îi atrage pe turiştii străini. Maximilian a mers peste 1.400 de km pentru asta
Locul din România care îi atrage pe turiştii străini. Maximilian a mers peste 1.400 de km pentru asta
amp;#8220;Mi-e ruşine să spun” Ce a putut dezvălui Ion Ţiriac despre pensia uriaşă pe care o primeşte de la statul român
amp;#8220;Mi-e ruşine să spun” Ce a putut dezvălui Ion Ţiriac despre pensia uriaşă pe care o primeşte de la statul român
amp;#8220;Mi-e ruşine să spun” Ce a putut dezvălui Ion Ţiriac despre pensia uriaşă pe care o primeşte de la statul român
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
închide