Care este diferența dintre prosecco și șampanie. Ce trebuie să știi când alegi vinul spumant

Vinurile spumante sunt cele care aduc o notă de eleganță unei petreceri sau unei întâlniri în doi. Un pahar de prosecco sau de șampanie încununează perfect o masă delicioasă, mai ales dacă alegi un produs de calitate. Pentru a înțelege diferența dintre prosecco și șampanie trebuie să știi în primul rând că ele nu definesc o marcă, ci vin de la denumirea regiunilor unde sunt produse.

Diferența dintre prosecco și șampanie ilustrată cu ajutorul unor pahare în care se toarnă băutura spectaculoasă
Diferența de preț dintre prosecco și șampanie vine din modul de producție / Shutterstock

Dacă nu ești pasionată de vineri s-ar putea să ți se pară greu să faci diferența dintre tipurile de vinuri spumante. De exemplu, un restaurant poate oferi un brunch cu prosecco fără a specifica ce tip de băutură îți va fi servită. Aceeași situație este și în cazul șampaniei. Dacă cineva îți spune că va cumpăra o sticlă și nu îți spune ce producător sau ce soi nu vei știi prea multe despre ce vei bea.

Cel mai simplu mod de a face diferența între prosecco și șampanie este să știi din ce fel de struguri au fost produse, locul de origine și metodele de producție.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este prosecco

Prosecco este un vin spumant italian obținut din struguri Glera. Este un produs de origine geografică controlată din Italia, așa că va fi etichetat DOC (Denominazione di Origine Controllata). 

Potrivit unor surse istorice, strugurii Glera își au originea în Slovenia actuală. Este indicat un sat numit Prosecco, situat în afara orașului Trieste, Italia, lângă granița actuală cu Slovenia. Cea mai veche atestare documentară a băuturii prosecco se află într-un poem din 1754, Il Roccolo Ditirambo , al poetului italian Aureliano Acanti.  

Astăzi, regiunea din nord-estul Italiei în care se cultivă Glera și se face prosecco s-a extins datorită popularității vertiginoase a vinului la nivel mondial. 

„Zona oficială pentru prosecco cuprinde acum o vastă întindere de pământ, aflată pe nouă provincii diferite, de la zona originală venețiană la est până în Friuli. În felul acesta se pot produce cantități enorme de spumos la scară globală”, scrie Zachary Sussman în Sparkling Wine. Află mai multe și despre beneficiile unui pahar de vin înainte de culcare.

La aproximativ 80 km nord de Veneția se află Conegliano și Valdobbiadene, două zone cunoscute sub numele de ”Prosecco Superiore”. Unele dintre cele mai apreciate sticle provin din această regiune. 

Majoritatea sticlelor de prosecco pe care le veți găsi în magazine sunt destul de ușoare, cu arome fructate precum măr, pere și piersici galbene. Ele sunt probabil produse prin metoda Charmat, un proces de producție numit și ”metoda rezervorului”. 

Metoda Charmat presupune ca după ce strugurii Glera sunt culeși și presați să fie mutați într-un rezervor mare din oțel inoxidabil pentru a fermenta. Lichidul nu produce încă bulele pe care le știi. Apoi, vinificatorii adaugă zahăr și drojdie în rezervor. Lichidul se va carbonata, iar vinul spumant este filtrat în sticle pentru distribuție și vânzare. 

Ce este șampania

Considerat unul dintre cele mai bune vinuri din lume, toată șampania provine din regiunea Champagne de nord-est a Franței. „Producția de vin a început aici în secolul al XVII-lea, când un călugăr pe nume Dom Pierre Pérignon a plantat viță de vie”, scrie Layla Schlack în Wine Enthusiast

Pérignon a fost inspirat să creeze vinuri spumante după ce a văzut succesul vinurilor cu spumă Blanquette de Limoux în regiunea Languedoc din sudul Franței. Prima casă de șampanie, Ruinart, a fost fondată în 1729. Pivnițele sale sunt acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. I s-au alăturat Moet & Chandon în 1743 și, în 1772, Veuve Clicquot.

Atunci, ca și acum, producția și ambalarea șampaniei se face sub o mulțime de reglementări. Oficial, pot fi folosite doar șapte soiuri de struguri, care trebuie cultivați într-o regiune desemnată geografic, sau AOC (applelation d’origine contrôlée), în Franța. 

Din ce struguri se face șampania

Cele mai comune trei soiuri de struguri pentru șampanie sunt Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. 99% dintre sticlele de pe piață sunt produse din recolta acestor soiuri. Celelalte patru soiuri de struguri permise sunt Pinot Gris, Pinot Blanc, Petit Meslier și Arbane. Șampaniile produse exclusiv din struguri Chardonnay se numesc Blanc de Blancs. Cele din Pinot Noir sunt cunoscute sub denumirea de Blanc de Noirs. 

Descoperă mai multe despre cum desfaci o sticlă de vin cu ajutorul tirbușonului.

Multe șampanii au note minerale și citrice, completate de arome complexe, de nuci și drojdie. Complexitatea lor are foarte mult de-a face cu modul în care este produsă șampania.

Procesul de producție a șampaniei este, în general, mai consumator de timp și mai laborios decât cel al prosecco. Denumit ”metoda tradițională”, procesul are mai multe etape. Începe prin introducerea strugurilor culeși și presați în butoaie pentru fermentația primară. Odată ce s-a terminat, vinificatorii pun vinul în sticle individuale cu o combinație de zahăr și drojdie numită ”lichior de tirage”. 

Cât timp se lasă la învechit șampania

Fermentarea secundară are loc în sticle, timp de cel puțin 12 luni. În acest timp, vinul trece printr-o reacție chimică, autoliză, care îl ajută să-și dezvolte aromele. Toate șampaniile trebuie să petreacă cel puțin 15 luni în sticlă înainte de a fi vândute. Unele sunt învechite în sticlă chiar și 10 ani înainte de lansare.  

În timp ce majoritatea prosecco este conceput pentru a se consuma tânăr, pentru șampanie vârsta este importantă. Dacă ești curioasă cât de veche este șampania pe care urmează să o bei, verifică dacă este trecut pe etichetă anul sau căută cuvintele non-vintage, adesea prescurtate ca NV. 

O șampanie vintage conține fructe dintr-o singură recoltă. Sticlele NV sunt făcute dintr-un amestec de mai multe recolte. 

În timp ce mulți colecționari caută și cheltuiesc sume impresionante pentru pentru șampanie vintage, alții spun că șampania NV este o modalitate excelentă de a înțelege stilul unei anumite case de producție. Gustul este subiectiv și bugetele pot varia, dar când vine vorba de șampanie, este greu să greșești indiferent de ceea ce alegi. 

Care este diferența dintre prosecco și șampanie

Deoarece producția de șampanie trebuie să țină cont de foarte multe reguli toate sticlele de șampanie ar trebui să fie de cea mai bună calitate. De aceea, șampania este și mai scumpă decât prosecco. În plus, tot procesul de producție este mult mai dificil și cere mai mult timp. Dacă îți poți permite și vrei să savurezi un vin spumant cu arome complexe, atunci alege șampania.

Totuși, prosecco nu este doar o „șampanie mai ieftină”, ci mai degrabă un vin complet diferit. Procesul său de producție este mai puțin complex și de aceea și costurile sunt mai scăzute. De asemenea, există o varietate considerabil mai mare de prosecco.

Aceste vinuri pot fi făcute în mai multe moduri, din  struguri cultivați în mod diferit. Unii struguri folosiți pentru a face prosecco vor fi culeși manual, în timp ce alții sunt culeși și procesați în vrac. 

Dacă vrei să bei prosecco de cea mai bună calitate caută să aibă pe etichetă inscripția Prosecco Superiore DOCG. Această denumire geografică înseamnă că vinul a fost făcut cu anumite tehnici, în ceea mai bună zonă pentru strugurii Glera. Dacă vrei să folosești prosecco pentru a face cocktailuri renumite precum Aperol Spritz sau Watermelon Prosecco Punch poți folosi orice fel de sortiment.

Citește și
CELE MAI CITITE
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Fasole cu ciolan afumat
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți prieteni care ciocnesc paharele de bere
Cum să bei alcool fără să te îmbeți. Sfaturi de la specialiști
Cum să bei alcool fără să te îmbeți. Sfaturi de la specialiști
Cele mai cunoscute cocktailuri pe un bar negru
Top 10 cele mai cunoscute cocktailuri. Ce poți consuma vara aceasta
Top 10 cele mai cunoscute cocktailuri. Ce poți consuma vara aceasta
Băuturi pentru masa de Crăciun așezate pe o masă
Galerie foto
Băuturi pentru masa de Crăciun: 5 rețete interesante care te pot inspira
Băuturi pentru masa de Crăciun: 5 rețete interesante care te pot inspira
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
femeie făcând piure de cartofi
5 decembrie, 11:03
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
5 decembrie, 01:49
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
5 decembrie, 01:48
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
4 decembrie, 06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
4 decembrie, 05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Katy Perry a trecut la un alt nivel al relației cu Justin Trudeau. Ce ținute poartă acum vedeta, cunoscută pentru alegerile extravagante
Katy Perry a trecut la un alt nivel al relației cu Justin Trudeau. Ce ținute poartă acum vedeta, cunoscută pentru alegerile extravagante
Katy Perry a trecut la un alt nivel al relației cu Justin Trudeau. Ce ținute poartă acum vedeta, cunoscută pentru alegerile extravagante
De ce mai stau oamenii din Prahova la coadă la apă, deşi au apă la robinet
De ce mai stau oamenii din Prahova la coadă la apă, deşi au apă la robinet
De ce mai stau oamenii din Prahova la coadă la apă, deşi au apă la robinet
Românul celebru care a dezvăluit suma de bani cu care Gigi Becali l-a ajutat într-un moment critic al vieţii
Românul celebru care a dezvăluit suma de bani cu care Gigi Becali l-a ajutat într-un moment critic al vieţii
Românul celebru care a dezvăluit suma de bani cu care Gigi Becali l-a ajutat într-un moment critic al vieţii
The Ticket, 6 decembrie 2025. Cine a câștigat finala talent show-ului. Ansamblul Valea Târnavelor pleacă acasă cu marele premiu
The Ticket, 6 decembrie 2025. Cine a câștigat finala talent show-ului. Ansamblul Valea Târnavelor pleacă acasă cu marele premiu
The Ticket, 6 decembrie 2025. Cine a câștigat finala talent show-ului. Ansamblul Valea Târnavelor pleacă acasă cu marele premiu
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jumătate din Internet a picat într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce

Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
închide