Care este diferența dintre prosecco și șampanie. Ce trebuie să știi când alegi vinul spumant

Vinurile spumante sunt cele care aduc o notă de eleganță unei petreceri sau unei întâlniri în doi. Un pahar de prosecco sau de șampanie încununează perfect o masă delicioasă, mai ales dacă alegi un produs de calitate. Pentru a înțelege diferența dintre prosecco și șampanie trebuie să știi în primul rând că ele nu definesc o marcă, ci vin de la denumirea regiunilor unde sunt produse.

Diferența dintre prosecco și șampanie ilustrată cu ajutorul unor pahare în care se toarnă băutura spectaculoasă
Diferența de preț dintre prosecco și șampanie vine din modul de producție / Shutterstock

Dacă nu ești pasionată de vineri s-ar putea să ți se pară greu să faci diferența dintre tipurile de vinuri spumante. De exemplu, un restaurant poate oferi un brunch cu prosecco fără a specifica ce tip de băutură îți va fi servită. Aceeași situație este și în cazul șampaniei. Dacă cineva îți spune că va cumpăra o sticlă și nu îți spune ce producător sau ce soi nu vei știi prea multe despre ce vei bea.

Cel mai simplu mod de a face diferența între prosecco și șampanie este să știi din ce fel de struguri au fost produse, locul de origine și metodele de producție.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este prosecco

Prosecco este un vin spumant italian obținut din struguri Glera. Este un produs de origine geografică controlată din Italia, așa că va fi etichetat DOC (Denominazione di Origine Controllata). 

Potrivit unor surse istorice, strugurii Glera își au originea în Slovenia actuală. Este indicat un sat numit Prosecco, situat în afara orașului Trieste, Italia, lângă granița actuală cu Slovenia. Cea mai veche atestare documentară a băuturii prosecco se află într-un poem din 1754, Il Roccolo Ditirambo , al poetului italian Aureliano Acanti.  

Astăzi, regiunea din nord-estul Italiei în care se cultivă Glera și se face prosecco s-a extins datorită popularității vertiginoase a vinului la nivel mondial. 

„Zona oficială pentru prosecco cuprinde acum o vastă întindere de pământ, aflată pe nouă provincii diferite, de la zona originală venețiană la est până în Friuli. În felul acesta se pot produce cantități enorme de spumos la scară globală”, scrie Zachary Sussman în Sparkling Wine. Află mai multe și despre beneficiile unui pahar de vin înainte de culcare.

La aproximativ 80 km nord de Veneția se află Conegliano și Valdobbiadene, două zone cunoscute sub numele de ”Prosecco Superiore”. Unele dintre cele mai apreciate sticle provin din această regiune. 

Majoritatea sticlelor de prosecco pe care le veți găsi în magazine sunt destul de ușoare, cu arome fructate precum măr, pere și piersici galbene. Ele sunt probabil produse prin metoda Charmat, un proces de producție numit și ”metoda rezervorului”. 

Metoda Charmat presupune ca după ce strugurii Glera sunt culeși și presați să fie mutați într-un rezervor mare din oțel inoxidabil pentru a fermenta. Lichidul nu produce încă bulele pe care le știi. Apoi, vinificatorii adaugă zahăr și drojdie în rezervor. Lichidul se va carbonata, iar vinul spumant este filtrat în sticle pentru distribuție și vânzare. 

Ce este șampania

Considerat unul dintre cele mai bune vinuri din lume, toată șampania provine din regiunea Champagne de nord-est a Franței. „Producția de vin a început aici în secolul al XVII-lea, când un călugăr pe nume Dom Pierre Pérignon a plantat viță de vie”, scrie Layla Schlack în Wine Enthusiast

Pérignon a fost inspirat să creeze vinuri spumante după ce a văzut succesul vinurilor cu spumă Blanquette de Limoux în regiunea Languedoc din sudul Franței. Prima casă de șampanie, Ruinart, a fost fondată în 1729. Pivnițele sale sunt acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. I s-au alăturat Moet & Chandon în 1743 și, în 1772, Veuve Clicquot.

Atunci, ca și acum, producția și ambalarea șampaniei se face sub o mulțime de reglementări. Oficial, pot fi folosite doar șapte soiuri de struguri, care trebuie cultivați într-o regiune desemnată geografic, sau AOC (applelation d’origine contrôlée), în Franța. 

Din ce struguri se face șampania

Cele mai comune trei soiuri de struguri pentru șampanie sunt Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. 99% dintre sticlele de pe piață sunt produse din recolta acestor soiuri. Celelalte patru soiuri de struguri permise sunt Pinot Gris, Pinot Blanc, Petit Meslier și Arbane. Șampaniile produse exclusiv din struguri Chardonnay se numesc Blanc de Blancs. Cele din Pinot Noir sunt cunoscute sub denumirea de Blanc de Noirs. 

Descoperă mai multe despre cum desfaci o sticlă de vin cu ajutorul tirbușonului.

Multe șampanii au note minerale și citrice, completate de arome complexe, de nuci și drojdie. Complexitatea lor are foarte mult de-a face cu modul în care este produsă șampania.

Procesul de producție a șampaniei este, în general, mai consumator de timp și mai laborios decât cel al prosecco. Denumit ”metoda tradițională”, procesul are mai multe etape. Începe prin introducerea strugurilor culeși și presați în butoaie pentru fermentația primară. Odată ce s-a terminat, vinificatorii pun vinul în sticle individuale cu o combinație de zahăr și drojdie numită ”lichior de tirage”. 

Cât timp se lasă la învechit șampania

Fermentarea secundară are loc în sticle, timp de cel puțin 12 luni. În acest timp, vinul trece printr-o reacție chimică, autoliză, care îl ajută să-și dezvolte aromele. Toate șampaniile trebuie să petreacă cel puțin 15 luni în sticlă înainte de a fi vândute. Unele sunt învechite în sticlă chiar și 10 ani înainte de lansare.  

În timp ce majoritatea prosecco este conceput pentru a se consuma tânăr, pentru șampanie vârsta este importantă. Dacă ești curioasă cât de veche este șampania pe care urmează să o bei, verifică dacă este trecut pe etichetă anul sau căută cuvintele non-vintage, adesea prescurtate ca NV. 

O șampanie vintage conține fructe dintr-o singură recoltă. Sticlele NV sunt făcute dintr-un amestec de mai multe recolte. 

În timp ce mulți colecționari caută și cheltuiesc sume impresionante pentru pentru șampanie vintage, alții spun că șampania NV este o modalitate excelentă de a înțelege stilul unei anumite case de producție. Gustul este subiectiv și bugetele pot varia, dar când vine vorba de șampanie, este greu să greșești indiferent de ceea ce alegi. 

Care este diferența dintre prosecco și șampanie

Deoarece producția de șampanie trebuie să țină cont de foarte multe reguli toate sticlele de șampanie ar trebui să fie de cea mai bună calitate. De aceea, șampania este și mai scumpă decât prosecco. În plus, tot procesul de producție este mult mai dificil și cere mai mult timp. Dacă îți poți permite și vrei să savurezi un vin spumant cu arome complexe, atunci alege șampania.

Totuși, prosecco nu este doar o „șampanie mai ieftină”, ci mai degrabă un vin complet diferit. Procesul său de producție este mai puțin complex și de aceea și costurile sunt mai scăzute. De asemenea, există o varietate considerabil mai mare de prosecco.

Aceste vinuri pot fi făcute în mai multe moduri, din  struguri cultivați în mod diferit. Unii struguri folosiți pentru a face prosecco vor fi culeși manual, în timp ce alții sunt culeși și procesați în vrac. 

Dacă vrei să bei prosecco de cea mai bună calitate caută să aibă pe etichetă inscripția Prosecco Superiore DOCG. Această denumire geografică înseamnă că vinul a fost făcut cu anumite tehnici, în ceea mai bună zonă pentru strugurii Glera. Dacă vrei să folosești prosecco pentru a face cocktailuri renumite precum Aperol Spritz sau Watermelon Prosecco Punch poți folosi orice fel de sortiment.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb, decorată cu verdeață
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți prieteni care ciocnesc paharele de bere
Cum să bei alcool fără să te îmbeți. Sfaturi de la specialiști
Cum să bei alcool fără să te îmbeți. Sfaturi de la specialiști
Cele mai cunoscute cocktailuri pe un bar negru
Top 10 cele mai cunoscute cocktailuri. Ce poți consuma vara aceasta
Top 10 cele mai cunoscute cocktailuri. Ce poți consuma vara aceasta
Băuturi pentru masa de Crăciun așezate pe o masă
Galerie foto
Băuturi pentru masa de Crăciun: 5 rețete interesante care te pot inspira
Băuturi pentru masa de Crăciun: 5 rețete interesante care te pot inspira
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide în două boluri, unul cu lingură de lemn, alături de alte boluri cu ingrediente
06:22
Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide Salată caldă de linte cu mere, îmbogățită cu nuci și stafide
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice
05:21
Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
16 septembrie, 05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
16 septembrie, 05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Afacerile româneşti, în pericol din cauza importurilor chinezeşti. Guda: Pierdem 2 miliarde de euro pe an
Afacerile româneşti, în pericol din cauza importurilor chinezeşti. Guda: Pierdem 2 miliarde de euro pe an
Afacerile româneşti, în pericol din cauza importurilor chinezeşti. Guda: Pierdem 2 miliarde de euro pe an
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Au apărut primele imagini cu Mert Ramazan Demir și Miray Daner în rol principal. În ce serial vor putea fi urmăriți
Au apărut primele imagini cu Mert Ramazan Demir și Miray Daner în rol principal. În ce serial vor putea fi urmăriți
Au apărut primele imagini cu Mert Ramazan Demir și Miray Daner în rol principal. În ce serial vor putea fi urmăriți
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Ruladă pufoasă cu gem de caise
Ruladă pufoasă cu gem de caise
Ruladă pufoasă cu gem de caise
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Owen Cooper a scris istorie la premiile Emmy, devenind cel mai tânăr câștigător al trofeului pentru cel mai bun actor secundar
Owen Cooper a scris istorie la premiile Emmy, devenind cel mai tânăr câștigător al trofeului pentru cel mai bun actor secundar
Owen Cooper a scris istorie la premiile Emmy, devenind cel mai tânăr câștigător al trofeului pentru cel mai bun actor secundar
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat

Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat

Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie

Pui la cuptor cu pere și ierburi aromatice. Un tablou de toamnă pe farfurie
închide