Care este diferența dintre prosecco și șampanie. Ce trebuie să știi când alegi vinul spumant

Vinurile spumante sunt cele care aduc o notă de eleganță unei petreceri sau unei întâlniri în doi. Un pahar de prosecco sau de șampanie încununează perfect o masă delicioasă, mai ales dacă alegi un produs de calitate. Pentru a înțelege diferența dintre prosecco și șampanie trebuie să știi în primul rând că ele nu definesc o marcă, ci vin de la denumirea regiunilor unde sunt produse.

Diferența dintre prosecco și șampanie ilustrată cu ajutorul unor pahare în care se toarnă băutura spectaculoasă
Diferența de preț dintre prosecco și șampanie vine din modul de producție / Shutterstock

Dacă nu ești pasionată de vineri s-ar putea să ți se pară greu să faci diferența dintre tipurile de vinuri spumante. De exemplu, un restaurant poate oferi un brunch cu prosecco fără a specifica ce tip de băutură îți va fi servită. Aceeași situație este și în cazul șampaniei. Dacă cineva îți spune că va cumpăra o sticlă și nu îți spune ce producător sau ce soi nu vei știi prea multe despre ce vei bea.

Cel mai simplu mod de a face diferența între prosecco și șampanie este să știi din ce fel de struguri au fost produse, locul de origine și metodele de producție.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este prosecco

Prosecco este un vin spumant italian obținut din struguri Glera. Este un produs de origine geografică controlată din Italia, așa că va fi etichetat DOC (Denominazione di Origine Controllata). 

Potrivit unor surse istorice, strugurii Glera își au originea în Slovenia actuală. Este indicat un sat numit Prosecco, situat în afara orașului Trieste, Italia, lângă granița actuală cu Slovenia. Cea mai veche atestare documentară a băuturii prosecco se află într-un poem din 1754, Il Roccolo Ditirambo , al poetului italian Aureliano Acanti.  

Astăzi, regiunea din nord-estul Italiei în care se cultivă Glera și se face prosecco s-a extins datorită popularității vertiginoase a vinului la nivel mondial. 

„Zona oficială pentru prosecco cuprinde acum o vastă întindere de pământ, aflată pe nouă provincii diferite, de la zona originală venețiană la est până în Friuli. În felul acesta se pot produce cantități enorme de spumos la scară globală”, scrie Zachary Sussman în Sparkling Wine. Află mai multe și despre beneficiile unui pahar de vin înainte de culcare.

La aproximativ 80 km nord de Veneția se află Conegliano și Valdobbiadene, două zone cunoscute sub numele de ”Prosecco Superiore”. Unele dintre cele mai apreciate sticle provin din această regiune. 

Majoritatea sticlelor de prosecco pe care le veți găsi în magazine sunt destul de ușoare, cu arome fructate precum măr, pere și piersici galbene. Ele sunt probabil produse prin metoda Charmat, un proces de producție numit și ”metoda rezervorului”. 

Metoda Charmat presupune ca după ce strugurii Glera sunt culeși și presați să fie mutați într-un rezervor mare din oțel inoxidabil pentru a fermenta. Lichidul nu produce încă bulele pe care le știi. Apoi, vinificatorii adaugă zahăr și drojdie în rezervor. Lichidul se va carbonata, iar vinul spumant este filtrat în sticle pentru distribuție și vânzare. 

Ce este șampania

Considerat unul dintre cele mai bune vinuri din lume, toată șampania provine din regiunea Champagne de nord-est a Franței. „Producția de vin a început aici în secolul al XVII-lea, când un călugăr pe nume Dom Pierre Pérignon a plantat viță de vie”, scrie Layla Schlack în Wine Enthusiast

Pérignon a fost inspirat să creeze vinuri spumante după ce a văzut succesul vinurilor cu spumă Blanquette de Limoux în regiunea Languedoc din sudul Franței. Prima casă de șampanie, Ruinart, a fost fondată în 1729. Pivnițele sale sunt acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. I s-au alăturat Moet & Chandon în 1743 și, în 1772, Veuve Clicquot.

Atunci, ca și acum, producția și ambalarea șampaniei se face sub o mulțime de reglementări. Oficial, pot fi folosite doar șapte soiuri de struguri, care trebuie cultivați într-o regiune desemnată geografic, sau AOC (applelation d’origine contrôlée), în Franța. 

Din ce struguri se face șampania

Cele mai comune trei soiuri de struguri pentru șampanie sunt Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. 99% dintre sticlele de pe piață sunt produse din recolta acestor soiuri. Celelalte patru soiuri de struguri permise sunt Pinot Gris, Pinot Blanc, Petit Meslier și Arbane. Șampaniile produse exclusiv din struguri Chardonnay se numesc Blanc de Blancs. Cele din Pinot Noir sunt cunoscute sub denumirea de Blanc de Noirs. 

Descoperă mai multe despre cum desfaci o sticlă de vin cu ajutorul tirbușonului.

Multe șampanii au note minerale și citrice, completate de arome complexe, de nuci și drojdie. Complexitatea lor are foarte mult de-a face cu modul în care este produsă șampania.

Procesul de producție a șampaniei este, în general, mai consumator de timp și mai laborios decât cel al prosecco. Denumit ”metoda tradițională”, procesul are mai multe etape. Începe prin introducerea strugurilor culeși și presați în butoaie pentru fermentația primară. Odată ce s-a terminat, vinificatorii pun vinul în sticle individuale cu o combinație de zahăr și drojdie numită ”lichior de tirage”. 

Cât timp se lasă la învechit șampania

Fermentarea secundară are loc în sticle, timp de cel puțin 12 luni. În acest timp, vinul trece printr-o reacție chimică, autoliză, care îl ajută să-și dezvolte aromele. Toate șampaniile trebuie să petreacă cel puțin 15 luni în sticlă înainte de a fi vândute. Unele sunt învechite în sticlă chiar și 10 ani înainte de lansare.  

În timp ce majoritatea prosecco este conceput pentru a se consuma tânăr, pentru șampanie vârsta este importantă. Dacă ești curioasă cât de veche este șampania pe care urmează să o bei, verifică dacă este trecut pe etichetă anul sau căută cuvintele non-vintage, adesea prescurtate ca NV. 

O șampanie vintage conține fructe dintr-o singură recoltă. Sticlele NV sunt făcute dintr-un amestec de mai multe recolte. 

În timp ce mulți colecționari caută și cheltuiesc sume impresionante pentru pentru șampanie vintage, alții spun că șampania NV este o modalitate excelentă de a înțelege stilul unei anumite case de producție. Gustul este subiectiv și bugetele pot varia, dar când vine vorba de șampanie, este greu să greșești indiferent de ceea ce alegi. 

Care este diferența dintre prosecco și șampanie

Deoarece producția de șampanie trebuie să țină cont de foarte multe reguli toate sticlele de șampanie ar trebui să fie de cea mai bună calitate. De aceea, șampania este și mai scumpă decât prosecco. În plus, tot procesul de producție este mult mai dificil și cere mai mult timp. Dacă îți poți permite și vrei să savurezi un vin spumant cu arome complexe, atunci alege șampania.

Totuși, prosecco nu este doar o „șampanie mai ieftină”, ci mai degrabă un vin complet diferit. Procesul său de producție este mai puțin complex și de aceea și costurile sunt mai scăzute. De asemenea, există o varietate considerabil mai mare de prosecco.

Aceste vinuri pot fi făcute în mai multe moduri, din  struguri cultivați în mod diferit. Unii struguri folosiți pentru a face prosecco vor fi culeși manual, în timp ce alții sunt culeși și procesați în vrac. 

Dacă vrei să bei prosecco de cea mai bună calitate caută să aibă pe etichetă inscripția Prosecco Superiore DOCG. Această denumire geografică înseamnă că vinul a fost făcut cu anumite tehnici, în ceea mai bună zonă pentru strugurii Glera. Dacă vrei să folosești prosecco pentru a face cocktailuri renumite precum Aperol Spritz sau Watermelon Prosecco Punch poți folosi orice fel de sortiment.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornulețe de post cu borș în aluat, umplute cu gem de căpșuni așezate pe un tocător de lemn, alături de un bol cu gem
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Ou prăjit în pâine și decorat cu semințe pe o farfurie neagră, alături de felii de bacon crocante
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
mâncare de cartofi de post servită într-un castron alb
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
compoturi de fructe pe un fundal alb
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți prieteni care ciocnesc paharele de bere
Cum să bei alcool fără să te îmbeți. Sfaturi de la specialiști
Cum să bei alcool fără să te îmbeți. Sfaturi de la specialiști
Cele mai cunoscute cocktailuri pe un bar negru
Top 10 cele mai cunoscute cocktailuri. Ce poți consuma vara aceasta
Top 10 cele mai cunoscute cocktailuri. Ce poți consuma vara aceasta
Băuturi pentru masa de Crăciun așezate pe o masă
Galerie foto
Băuturi pentru masa de Crăciun: 5 rețete interesante care te pot inspira
Băuturi pentru masa de Crăciun: 5 rețete interesante care te pot inspira
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Sparanghel pus pe o farfurie albă
28 martie, 06:03
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta 5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
nucile puse într-un castronel de lemn
28 martie, 05:34
Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta
Cinci baghete crocante cu miez pufos
28 martie, 04:45
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Pogăcele cu brânză și unt pe un platou alb cu picior
28 martie, 03:42
Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
Exemplu de carne marinată pe un tocător de lemn, pentru a înțelege cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
27 martie, 09:35
Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
Biscuiți Sablé așezați în straturi pe un platou de lemn
27 martie, 08:48
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure în vas și în lingură
27 martie, 05:41
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Mai mulți prieteni care merg în vizită la o cramă
27 martie, 04:59
Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
1
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncarea de cartofi poate fi foarte gustoasă și sățioasă, chiar și fără ingrediente de origine animală. Cu puțină creativitate și atenție la detalii, mâncarea de cartofi de post poate fi o...
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
2
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Rețeta de ficăței de pui cu ceapă este ușor de preparat. Vei obține un preparat savuros și hrănitor, perfect pentru o cină rapidă în timpul săptămânii. Poți, de asemenea, să adaugi...
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
3
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Pentru că ouăle ochiuri sunt printre cele mai populare alimente pentru micul dejun, încearcă-le și preparate altfel. Îți recomandăm o rețetă de ouă prăjite în pâine. Pâinea toast feliată este cea...
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
4
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Pentru că a început postul și sunt la mare căutare rețetele de dulciuri de post, îți oferim mai jos o rețetă de cornulețe de post cu borș în aluat și umplute...
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
5
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
De sute de ani oamenii au conservat fructele pentru a se bucura de ele pe tot parcursul anului. Au fost uscate, transformate în dulceață sau compot, murate sau congelate, atunci când...
Parteneri
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. Sunt în discuţii cu două persoane
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
Braşoveanul care îşi vinde cu 25.000 de euro garajul din lemn dezvăluie ce oferte a primit. "Sunt în discuţii cu două persoane"
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Cornulețe umplute cu prune uscate
Cornulețe umplute cu prune uscate
Cornulețe umplute cu prune uscate
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
fresh
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos

Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil

Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil

Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească

Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească

Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase

Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
închide