Cât timp se fierb ouăle. Trucuri utile pentru gospodine

Oul este unul dintre cele mai complexe alimente. Cea mai sănătoasă modalitate de gătire este prin fierbere. Nu doar că se păstrează vitaminele și mineralele, dar este și foarte versatil. Oul fiert poate fi consumat simplu, dar și în salate, sandviciuri sau alte preparate. Hai să aflăm împreună cât timp se fierb ouăle.

Publicat: 23 noiembrie 2022, 08:00
Un cofraj cu ouă fierte la intervale de timp diferite și aranjat pe un platou albastru
Dimensiunea oului influențează durata de fierbere / Shutterstock

Când vine vorba de oul fiert fiecare are preferințele lui. Unora le plac gălbenușurile tari, altora, dimpotrivă, le place să simtă zeama lor cremoasă.

Cât timp se fierb ouăle

Consumul de ouă are nenumărate beneficii asupra sănătății. Oule fierte sunt sănăoase și pot fi integrate într-o mulțime de rețete. Îți explicăm mai jos cât timp se fierb ouăle atât cele de găină, cât și de prepeliță, gâscă sau rață astfel încât să te bucuri de ele după bunul plac.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cât timp se fierb ouăle ca să fie gălbenușurile tari

Pune ouăle într-o oală și acoperă-le cu apă rece cât să le depășească cu aproximativ 2 cm. Apoi se aduce apa la punctul de fierbere la foc mare.  

De îndată ce apa începe să fiarbă, stinge focul și acoperă oala. Lăsați ouăle în apa fierbinte timp de 10-12 minute, în funcție de cât de tari vrei să fie. 

Imagine cu ouă fierte și secționate pe jumătate, puse pe un blat gri
Cum arată gălbenușul în funcție de timpul de fierbere / Shutterstock

Dacă le lași 10 minute vor avea gălbenușuri tari, cremoase, în timp ce după 12 minute vor fi mai palide și opace, cu o textură mai fărâmicioasă

După ce trec cele 10-12 minute, se scurge apa și ouăle se transferă într-un castron mare cu apă cu gheață pentru a opri procesul de gătire. Lăsă-le acolo de cel puțin 14 minute înainte de a le curăța.

Cât timp se fierbe un ou cu gălbenuș moale

Pentru a fierbe un ou cu gălbenușul moale, pune o oală cu apă la fiert și las-o să clocotească. Apoi se dă focul mai mic, astfel încât apa să fiarbă încet. Cu o lingură se pun încet ouăle în oală.

Se lasă aproximativ 4-5 minute. Între timp se pregătește baia de gheață într-un castron mare. După trecerea timpului de fierbere se scot ouăle și se pun peste gheață și se lasă acolo aproximativ 3 minute, după care se curăță de coajă.

Află mai multe despre codurile înscrise pe ouă.

Cât timp se fierb ouăle ca să iasă cleioase

Dacă vrei să ai ouă cu gălbenuș cleios trebuie să respecți modul de fierbere pentru ouă cu gălbenuș moale, însă pentru o perioadă mai scurtă de timp. Ouăle vor avea nevoie de aproximativ 7 minute. La final se scot tot într-un castron cu gheață și se lasă 3 minute pentru a se opri procesul de gătire.

Cât timp se fierb ouăle de prepeliță

Ouăle de prepeliță se fierb în același mod ca și cele de găină, doar că vasul în care fierb ar trebui să fie acoperit. Pui mai întâi apa la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere iei vasul de pe foc.

Două ouă de prepeliță alături de jumătate de ou de prepeliță fiert și secționat
Ouăle de prepeliță conțin grăsimi sănătoase / Shutterstock

Pui ouăle și le lași timp de 2 minute, vasul având capacul pus. Pentru ouă fierte moi este nevoie să stea în apa clocotită doar 30 secunde -1 minut. În ambele cazuri, după trecerea timpului, se trec printr-un jet de apă rece.             

Cât se lasă la fiert ouăle de rață

Dacă vrei un ou de rață cu un gălbenuș cremos trebuie să îl ții 6-7 minute. Pentru un gălbenuș tare timpul de fierbere este de 9 minute.

Un blat de lemn pe care se află un ou fiert și secționat pe jumătate
Oul fiert de rață are gălbenușul foarte cremos / Shutterstock

Oul de rață are coaja sunt mai fragilă decât cea a oului de găină. Pentru a evita crăparea trebuie să le ții la temperatura camerei înainte de a le fierbe și apoi trebuie să le pui foarte ușor în apă, cu ajutorul unei linguri.

După ce fierbi oul de rață scoate-l într-un vas cu apă rece. Trebuie curățat doar după ce s-a răcit complet pentru a opri formarea unei nuanțe cenușii pe marginea gălbenușului.

Cât timp se fierbe un ou de gâscă

Pentru a fierbe un ou de gâscă trebuie să pui la fiert apă. Când începe să clocotească pui oul și lași să fiarbă 10-11 minute, pentru un gălbenuș tare și 4-5 minute, pentru gălbenușul moale.

Un cuib mic din paie în care stau aranjate trei ouă mari de rață
Ouăle de gâscă sunt mai mari și au nevoie de mai mult timp de fierbere / Shutterstock
Tipul de ou Gălbenuș tare Gălbenuș moale Gălbenuș cleios
Găină 9-10 min. 3-5 min. 5-7 min.
Prepeliță 1-2 min. 0,5-1 min.
Rață 9-10 min 3-4 min. 5-6 min.
Curcă 10-11 min. 4-5 min. 7-8 min.
Gâscă 13 min. 9-10 min.
Cât se fierbe un ou în funcție de tipul său

Vei fi surprinsă să observi că are gălbenușul mult mai mare decât albușul.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cât timp se ţin alimentele la congelator
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
Cu ce se poate înlocui praful de copt
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
panna cotta cu rodie
06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: O fată pentru o fată!
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: „O fată pentru o fată!”
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: „O fată pentru o fată!”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide