Cât timp se fierb ouăle. Trucuri utile pentru gospodine

Oul este unul dintre cele mai complexe alimente. Cea mai sănătoasă modalitate de gătire este prin fierbere. Nu doar că se păstrează vitaminele și mineralele, dar este și foarte versatil. Oul fiert poate fi consumat simplu, dar și în salate, sandviciuri sau alte preparate. Hai să aflăm împreună cât timp se fierb ouăle.

Publicat: 23 noiembrie 2022, 08:00
Un cofraj cu ouă fierte la intervale de timp diferite și aranjat pe un platou albastru
Dimensiunea oului influențează durata de fierbere / Shutterstock

Când vine vorba de oul fiert fiecare are preferințele lui. Unora le plac gălbenușurile tari, altora, dimpotrivă, le place să simtă zeama lor cremoasă.

Cât timp se fierb ouăle

Consumul de ouă are nenumărate beneficii asupra sănătății. Oule fierte sunt sănăoase și pot fi integrate într-o mulțime de rețete. Îți explicăm mai jos cât timp se fierb ouăle atât cele de găină, cât și de prepeliță, gâscă sau rață astfel încât să te bucuri de ele după bunul plac.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cât timp se fierb ouăle ca să fie gălbenușurile tari

Pune ouăle într-o oală și acoperă-le cu apă rece cât să le depășească cu aproximativ 2 cm. Apoi se aduce apa la punctul de fierbere la foc mare.  

De îndată ce apa începe să fiarbă, stinge focul și acoperă oala. Lăsați ouăle în apa fierbinte timp de 10-12 minute, în funcție de cât de tari vrei să fie. 

Imagine cu ouă fierte și secționate pe jumătate, puse pe un blat gri
Cum arată gălbenușul în funcție de timpul de fierbere / Shutterstock

Dacă le lași 10 minute vor avea gălbenușuri tari, cremoase, în timp ce după 12 minute vor fi mai palide și opace, cu o textură mai fărâmicioasă

După ce trec cele 10-12 minute, se scurge apa și ouăle se transferă într-un castron mare cu apă cu gheață pentru a opri procesul de gătire. Lăsă-le acolo de cel puțin 14 minute înainte de a le curăța.

Cât timp se fierbe un ou cu gălbenuș moale

Pentru a fierbe un ou cu gălbenușul moale, pune o oală cu apă la fiert și las-o să clocotească. Apoi se dă focul mai mic, astfel încât apa să fiarbă încet. Cu o lingură se pun încet ouăle în oală.

Se lasă aproximativ 4-5 minute. Între timp se pregătește baia de gheață într-un castron mare. După trecerea timpului de fierbere se scot ouăle și se pun peste gheață și se lasă acolo aproximativ 3 minute, după care se curăță de coajă.

Află mai multe despre codurile înscrise pe ouă.

Cât timp se fierb ouăle ca să iasă cleioase

Dacă vrei să ai ouă cu gălbenuș cleios trebuie să respecți modul de fierbere pentru ouă cu gălbenuș moale, însă pentru o perioadă mai scurtă de timp. Ouăle vor avea nevoie de aproximativ 7 minute. La final se scot tot într-un castron cu gheață și se lasă 3 minute pentru a se opri procesul de gătire.

Cât timp se fierb ouăle de prepeliță

Ouăle de prepeliță se fierb în același mod ca și cele de găină, doar că vasul în care fierb ar trebui să fie acoperit. Pui mai întâi apa la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere iei vasul de pe foc.

Două ouă de prepeliță alături de jumătate de ou de prepeliță fiert și secționat
Ouăle de prepeliță conțin grăsimi sănătoase / Shutterstock

Pui ouăle și le lași timp de 2 minute, vasul având capacul pus. Pentru ouă fierte moi este nevoie să stea în apa clocotită doar 30 secunde -1 minut. În ambele cazuri, după trecerea timpului, se trec printr-un jet de apă rece.             

Cât se lasă la fiert ouăle de rață

Dacă vrei un ou de rață cu un gălbenuș cremos trebuie să îl ții 6-7 minute. Pentru un gălbenuș tare timpul de fierbere este de 9 minute.

Un blat de lemn pe care se află un ou fiert și secționat pe jumătate
Oul fiert de rață are gălbenușul foarte cremos / Shutterstock

Oul de rață are coaja sunt mai fragilă decât cea a oului de găină. Pentru a evita crăparea trebuie să le ții la temperatura camerei înainte de a le fierbe și apoi trebuie să le pui foarte ușor în apă, cu ajutorul unei linguri.

După ce fierbi oul de rață scoate-l într-un vas cu apă rece. Trebuie curățat doar după ce s-a răcit complet pentru a opri formarea unei nuanțe cenușii pe marginea gălbenușului.

Cât timp se fierbe un ou de gâscă

Pentru a fierbe un ou de gâscă trebuie să pui la fiert apă. Când începe să clocotească pui oul și lași să fiarbă 10-11 minute, pentru un gălbenuș tare și 4-5 minute, pentru gălbenușul moale.

Un cuib mic din paie în care stau aranjate trei ouă mari de rață
Ouăle de gâscă sunt mai mari și au nevoie de mai mult timp de fierbere / Shutterstock
Tipul de ou Gălbenuș tare Gălbenuș moale Gălbenuș cleios
Găină 9-10 min. 3-5 min. 5-7 min.
Prepeliță 1-2 min. 0,5-1 min.
Rață 9-10 min 3-4 min. 5-6 min.
Curcă 10-11 min. 4-5 min. 7-8 min.
Gâscă 13 min. 9-10 min.
Cât se fierbe un ou în funcție de tipul său

Vei fi surprinsă să observi că are gălbenușul mult mai mare decât albușul.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Când se bea smoothie
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
10 decembrie, 05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orașul european care oferă turiştilor mâncare gratis, transport și intrare liberă la muzee, cu o condiţie
Orașul european care oferă turiştilor mâncare gratis, transport și intrare liberă la muzee, cu o condiţie
Orașul european care oferă turiştilor mâncare gratis, transport și intrare liberă la muzee, cu o condiţie
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Pamela Anderson dorește să-și schimbe numele celebru. Motivul sentimental din spatele deciziei
Pamela Anderson dorește să-și schimbe numele celebru. Motivul sentimental din spatele deciziei
Pamela Anderson dorește să-și schimbe numele celebru. Motivul sentimental din spatele deciziei
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
închide