Cât timp se fierb ouăle. Trucuri utile pentru gospodine

Oul este unul dintre cele mai complexe alimente. Cea mai sănătoasă modalitate de gătire este prin fierbere. Nu doar că se păstrează vitaminele și mineralele, dar este și foarte versatil. Oul fiert poate fi consumat simplu, dar și în salate, sandviciuri sau alte preparate. Hai să aflăm împreună cât timp se fierb ouăle.

Publicat: 23 noiembrie 2022, 08:00
Un cofraj cu ouă fierte la intervale de timp diferite și aranjat pe un platou albastru
Dimensiunea oului influențează durata de fierbere / Shutterstock

Când vine vorba de oul fiert fiecare are preferințele lui. Unora le plac gălbenușurile tari, altora, dimpotrivă, le place să simtă zeama lor cremoasă.

Cât timp se fierb ouăle

Consumul de ouă are nenumărate beneficii asupra sănătății. Oule fierte sunt sănăoase și pot fi integrate într-o mulțime de rețete. Îți explicăm mai jos cât timp se fierb ouăle atât cele de găină, cât și de prepeliță, gâscă sau rață astfel încât să te bucuri de ele după bunul plac.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cât timp se fierb ouăle ca să fie gălbenușurile tari

Pune ouăle într-o oală și acoperă-le cu apă rece cât să le depășească cu aproximativ 2 cm. Apoi se aduce apa la punctul de fierbere la foc mare.  

De îndată ce apa începe să fiarbă, stinge focul și acoperă oala. Lăsați ouăle în apa fierbinte timp de 10-12 minute, în funcție de cât de tari vrei să fie. 

Imagine cu ouă fierte și secționate pe jumătate, puse pe un blat gri
Cum arată gălbenușul în funcție de timpul de fierbere / Shutterstock

Dacă le lași 10 minute vor avea gălbenușuri tari, cremoase, în timp ce după 12 minute vor fi mai palide și opace, cu o textură mai fărâmicioasă

După ce trec cele 10-12 minute, se scurge apa și ouăle se transferă într-un castron mare cu apă cu gheață pentru a opri procesul de gătire. Lăsă-le acolo de cel puțin 14 minute înainte de a le curăța.

Cât timp se fierbe un ou cu gălbenuș moale

Pentru a fierbe un ou cu gălbenușul moale, pune o oală cu apă la fiert și las-o să clocotească. Apoi se dă focul mai mic, astfel încât apa să fiarbă încet. Cu o lingură se pun încet ouăle în oală.

Se lasă aproximativ 4-5 minute. Între timp se pregătește baia de gheață într-un castron mare. După trecerea timpului de fierbere se scot ouăle și se pun peste gheață și se lasă acolo aproximativ 3 minute, după care se curăță de coajă.

Află mai multe despre codurile înscrise pe ouă.

Cât timp se fierb ouăle ca să iasă cleioase

Dacă vrei să ai ouă cu gălbenuș cleios trebuie să respecți modul de fierbere pentru ouă cu gălbenuș moale, însă pentru o perioadă mai scurtă de timp. Ouăle vor avea nevoie de aproximativ 7 minute. La final se scot tot într-un castron cu gheață și se lasă 3 minute pentru a se opri procesul de gătire.

Cât timp se fierb ouăle de prepeliță

Ouăle de prepeliță se fierb în același mod ca și cele de găină, doar că vasul în care fierb ar trebui să fie acoperit. Pui mai întâi apa la fiert, iar când ajunge la punctul de fierbere iei vasul de pe foc.

Două ouă de prepeliță alături de jumătate de ou de prepeliță fiert și secționat
Ouăle de prepeliță conțin grăsimi sănătoase / Shutterstock

Pui ouăle și le lași timp de 2 minute, vasul având capacul pus. Pentru ouă fierte moi este nevoie să stea în apa clocotită doar 30 secunde -1 minut. În ambele cazuri, după trecerea timpului, se trec printr-un jet de apă rece.             

Cât se lasă la fiert ouăle de rață

Dacă vrei un ou de rață cu un gălbenuș cremos trebuie să îl ții 6-7 minute. Pentru un gălbenuș tare timpul de fierbere este de 9 minute.

Un blat de lemn pe care se află un ou fiert și secționat pe jumătate
Oul fiert de rață are gălbenușul foarte cremos / Shutterstock

Oul de rață are coaja sunt mai fragilă decât cea a oului de găină. Pentru a evita crăparea trebuie să le ții la temperatura camerei înainte de a le fierbe și apoi trebuie să le pui foarte ușor în apă, cu ajutorul unei linguri.

După ce fierbi oul de rață scoate-l într-un vas cu apă rece. Trebuie curățat doar după ce s-a răcit complet pentru a opri formarea unei nuanțe cenușii pe marginea gălbenușului.

Cât timp se fierbe un ou de gâscă

Pentru a fierbe un ou de gâscă trebuie să pui la fiert apă. Când începe să clocotească pui oul și lași să fiarbă 10-11 minute, pentru un gălbenuș tare și 4-5 minute, pentru gălbenușul moale.

Un cuib mic din paie în care stau aranjate trei ouă mari de rață
Ouăle de gâscă sunt mai mari și au nevoie de mai mult timp de fierbere / Shutterstock
Tipul de ou Gălbenuș tare Gălbenuș moale Gălbenuș cleios
Găină 9-10 min. 3-5 min. 5-7 min.
Prepeliță 1-2 min. 0,5-1 min.
Rață 9-10 min 3-4 min. 5-6 min.
Curcă 10-11 min. 4-5 min. 7-8 min.
Gâscă 13 min. 9-10 min.
Cât se fierbe un ou în funcție de tipul său

Vei fi surprinsă să observi că are gălbenușul mult mai mare decât albușul.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de musaca din vinete pe o farfurie, alături de vasul cu musaca
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Ardei multicolori umpluți cu carne la cuptor, în sos de roșii
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Un borcănaș cu gem alături de câteva felii de pâine cu gem de prune
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Gem de prune la cuptor. Rețeta simplă și rapidă
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă în borcane și pe un capac de borcan, alături de roșii proaspete și ardei proaspeți
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
gyros de pui pe un tocător de lemn
Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui
Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Un bol plin cu ramen
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utile
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utile
vișinată servită în mai multe pahare
Cât zahăr se pune la vișinată pentru un gust delicios. Trucuri care o fac perfectă
Cât zahăr se pune la vișinată pentru un gust delicios. Trucuri care o fac perfectă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
07:52
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Cobbler cu afine în tavă, servit cu lingurița
05:56
Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios
Două borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă
6 septembrie, 07:47
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie secționată în forma de copt
6 septembrie, 06:14
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie
Două pahare pline cu must alături de câțiva struguri
5 septembrie, 06:24
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Două borcane cu dulceață de prune și nuci, un borcan cu batoane de scorțișoară și un bol cu nuci
5 septembrie, 06:17
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
4 septembrie, 07:37
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
borcan de dulceață de prune
4 septembrie, 06:53
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
1
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Dacă îți plac roșiile deshidratate folosite la rețetele de pizza, paste sau diferite salate, încearcă rețeta de roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă. Te vei bucura de ele...
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
2
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
3
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
4
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Nu ai cum să dai greș cu o tavă de ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Indiferent că pregătești o masă pentru familie sau pentru invitați este...
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
5
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacusca de ciuperci este un preparat pe care trebuie să îl ai în cămară. Este un aperitiv, o garnitură sau chiar un fel principal delicios și versatil care te va încânta...
Parteneri
Cum să folosești mersul pe jos pentru a slăbi după vârsta de 50 de ani. Care e secretul scăderii în greutate cu minimum de efort
Cum să folosești mersul pe jos pentru a slăbi după vârsta de 50 de ani. Care e secretul scăderii în greutate cu minimum de efort
Cum să folosești mersul pe jos pentru a slăbi după vârsta de 50 de ani. Care e secretul scăderii în greutate cu minimum de efort
Mesaje de Sf. Maria Mică. Urări şi felicitări pentru sărbătoriţi
Mesaje de Sf. Maria Mică. Urări şi felicitări pentru sărbătoriţi
Mesaje de Sf. Maria Mică. Urări şi felicitări pentru sărbătoriţi
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: „Ai un suflet minunat”
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: „Ai un suflet minunat”
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: „Ai un suflet minunat”
Cu ce se ocupă Rareș de la Insula Iubirii sezonul 8, după ce s-a întors din Thailanda. Din ce își câștigă banii iubitul Daianei
Cu ce se ocupă Rareș de la Insula Iubirii sezonul 8, după ce s-a întors din Thailanda. Din ce își câștigă banii iubitul Daianei
Cu ce se ocupă Rareș de la Insula Iubirii sezonul 8, după ce s-a întors din Thailanda. Din ce își câștigă banii iubitul Daianei
Özge Yağız vorbește într-un interviu recent despre dificultățile din cariera de actriță. Ce a făcut-o să-și urmeze visul
Özge Yağız vorbește într-un interviu recent despre dificultățile din cariera de actriță. Ce a făcut-o să-și urmeze visul
Özge Yağız vorbește într-un interviu recent despre dificultățile din cariera de actriță. Ce a făcut-o să-și urmeze visul
Experții au dezvăluit secretul dunelor de nisip sub formă de stea. Ce se întâmplă în deșert, de fapt
Experții au dezvăluit secretul dunelor de nisip sub formă de stea. Ce se întâmplă în deșert, de fapt
Experții au dezvăluit secretul dunelor de nisip sub formă de stea. Ce se întâmplă în deșert, de fapt
Gem de gogonele, aromat cu vanilie
Gem de gogonele, aromat cu vanilie
Gem de gogonele, aromat cu vanilie
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Lizzo a postat o fotografie în bikini, arătându-le fanilor transformarea sa fizică după ce a slăbit. Admiratorii au lăudat progresul ei
Lizzo a postat o fotografie în bikini, arătându-le fanilor transformarea sa fizică după ce a slăbit. Admiratorii au lăudat progresul ei
Lizzo a postat o fotografie în bikini, arătându-le fanilor transformarea sa fizică după ce a slăbit. Admiratorii au lăudat progresul ei
Alimente care pot întări imunitatea toamna. Pot reduce riscul de a te confrunta cu răceli
Alimente care pot întări imunitatea toamna. Pot reduce riscul de a te confrunta cu răceli
Alimente care pot întări imunitatea toamna. Pot reduce riscul de a te confrunta cu răceli
fresh
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă

Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă

Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă

Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată

Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată

Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc

Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc

Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie

Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie

Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios

Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios
închide