Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor aruncă frunzele, și acestea sunt comestibile. Le găsești în magazine cu dedenumirea de apio.
Tulpinile de țelină se consumă cel mai adesea crude. Sunt o gustare excelentă cu un sos de iaurt sau cu maioneză de caju.
De asemenea se pot pune în salate, în diverse combinații, pentru că aduc o aromă puternică, dar și pentru că sunt foarte crocante.
Ce este apio și ce beneficii are pentru sănătate
Deși țelina are un conținut ridicat de apă, conține numeroase vitamine și minerale, inclusiv potasiu și calciu, care sunt importante pentru sănătatea inimii.
De asemenea, conține acid folic și vitamina K, ambele necesare pentru formarea globulelor roșii și coagularea eficientă a sângelui.
Țelina este, de asemenea, o sursă bună de compuși vegetali protectori numiți flavonoide, care au efecte antiinflamatorii și protectoare ale sistemului cardiovascular.
Dietele bogate în alimente fibroase, cum ar fi țelina, sunt asociate cu un risc mai scăzut de boli de inimă.
Susține buna funcționare a sistemului digestiv
Țelina este o sursă bună de fibre solubile și insolubile, care sunt importante pentru funcția digestivă.
Un studiu efectuat pe animale din 2010, folosind extract de țelină, a sugerat, de asemenea, că fitonutrienții săi pot fi benefici pentru protejarea mucoasei digestive.
Are efect antiinflamator
Bogată în compuși vegetali cu proprietăți antiinflamatorii, țelina poate fi o includere utilă pentru cei cu afecțiuni inflamatorii cronice precum artrita.
Îmbunătățește memoria
Un studiu din 2017 efectuat pe animale constatat că extractul de țelină pare să îmbunătățească funcția cognitivă asociată cu îmbătrânirea și depresia.
În mod similar, un studiu care analizează beneficiile neuroprotectoare ale extractului de țelină a descoperit rezultate pozitive la participanții cu demență și Alzheimer.
Încearcă și rețeta de pastă de ton cu țelină. Este o rețetă simplă și ușoară.
Poate echilibra nivelul de zahăr din sânge
Cu un indice glicemic (IG) scăzut și un conținut ridicat de fibre, țelina este utilă celor care trebuie să-și monitorizeze nivelul zahărului din sânge.
Rețete cu apio
Tulpina de țelină sau apio poate fi folosită într-o mulțime de rețetă datorită aromei sale puternice, dar și pentru că aduce o textură crocantă. De cele mai multe ori se consumă crudă, dar este delicioasă și gătită.
Supă de țelină
Supa de țelină este perfectă în zilele mai reci mai ales că are un aport important de vitamina C de care ai nevoie pentru a lupta cu bolile de sezon.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei de măsline
- 300 g țelină, feliată cu tot cu tije
- 1 cățel de usturoi, decojit
- 200 g de cartofi, curățați de coajă și tăiați în bucățele
- 500 ml supă de legume
- 100 ml lapte
- crutoane
Mod de preparare
Se încălzește uleiul într-o cratiță mare la foc mediu, se pun uleiul de măsline, țelina, usturoiul. Se adăugă un strop de apă și un praf mare de sare și se lasă 15 minute. Se pune puțină apă dacă legumele încep să se lipească.
Se toarnă supa de legume și se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul și se mai lasă 20 de minute, până când rădăcina de țelină este moale. Cu ajutorul unui blender se transformă supa în piure, apoi se toarnă laptele și se amestecă din nou. Se asezonează după gust. Se servește cu crutoane.
Încearcă și o rețetă de suc verde cu spanac și castravete. Este un suc perfect pentru sistemul imunitar.
Salată de apio cu mere
Această rețetă ușoară de salată de țelină este foarte răcitoare. Apio care este crocantă se potrivește perfect mărul dulce, cu parmezanul și cu o vinegretă acidulată.
Ingrediente
- 8 fire de apio
- 1 măr roșu dulce
- 1 lingură de oțet de vin alb
- ½ lingură de muștar de Dijon
- 1 linguriță de sirop de arțar sau de zahăr
- ½ linguriță de sare
- 3 linguri de ulei de măsline
- 70 g parmezan ras
Mod de preparare
Se taie rondele subțiri apio. Mărul se curăță de semințe și se taie în felii subțiri.
Într-un castron mediu, se amestecă oțetul de vin alb, muștarul de Dijon, siropul de arțar sau zahărul și sarea. Se adăugă treptat uleiul de măsline.
Într-un alt castron, se amestecă țelina și frunzele de țelină cu mărul, sosul și parmezanul răzuit. Se servește imediat sau se dă la frigider până la servire.
Sandviș cu salată de năut
Sandvișul cu salată de năut este perfect pentru un prânz aromat și sățios, cu multe vitamine care să îți dea energie pentru restul zilei.
Ingrediente
- 1 conservă de năut
- 1 fir de apio
- 3 cepe verzi
- 1-2 linguri de maioneză (după gust)
- 1 lingură de suc de lămâie
- sare
- piper proaspăt măcinat
- 4 felii de pâine
- frunze de salată verde
- hummus (optional)
Mod de preparare
Se taie apio în felii subțiri, apoi ceapa. Se scurge și se clătește năutul. Apoi, într-un castron mediu, se zdrobește cu o furculiță.
Se amestecă năutul cu țelina și ceapa verde tocate, maioneza, sucul de lămâie. Se adăugă sare și piper proaspăt măcinat, după gust.
Se asamblează sandvișul cu salată de năut. Mai întâi se unge pâine cu humus, se pun frunzele de salată și apoi salata de năut.
Salată de fenicul și țelină
Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție, dar vrei o salată ușoară și răcoritoare care să se potrivească la un preparat de carne poți încerca rețeta de mai jos.
Ingrediente
- 1 bulb mari sau 2 mici de fenicul
- 6 tulpini de țelină
- 3-4 linguri ulei de măsline extravirgin
- 2 linguri de suc de lămâie
Mod de preparare
Se taie foarte fin bulbii de fenicul pe lungime. Tulpinile de țelină se taie pe lungime, de grosimea și lungimea unor bețișoare de chibrit.
Se împrăștie feniculul și țelina pe o farfurie mare sau un platou, se stropesc peste ulei de măsline extravirgin și suc de lămâie, apoi se condimentează. Se servește imediat.