Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic

Gastronomia britanică este recunoscută pentru fish and chips, plăcinte și pentru micul dejun englezesc. Acesta din urmă a depășit granițele Angliei și poate fi întâlnit în restaurante și hoteluri din întreaga lume. Nu este de mirare având în vedere că este foarte sățios și este compus dintr-o diversitate mare de preparate. Află ce este micul dejun englezesc. Descoperă ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic.

Micul dejun englezesc pe o farfurie albă
Micul dejun englezesc are variante regionale în Scoția și Irlanda / Shutterstock

Istoria micului dejun englezesc poate fi urmărită până în perioada victoriană, când a devenit popular în clasele sociale mai înalte din Anglia.

Inițial, micul dejun englezesc era consumat de lucrătorii agricoli pentru a le oferi energie pentru o zi lungă de muncă pe câmp.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este micul dejun englezesc

Nobilii erau renumiti pentru că transformau micul dejun într-o sărbătoare. În vechea tradiție anglo-saxonă a ospitalității, obișnuiau să le ofere vizitatorilor care le treceau pragul—prieteni, rude și vecini, o masă bogată și complexă. 

Le plăcea să se răsfețe cu „mic dejun englezesc complet” înainte de a ieși la vânătoare, înainte de o călătorie lungă, în dimineața după petrecerile lor obișnuite și, de asemenea, atunci când îi întâmpinau pe noii sosiți la proprietate.

Masa de la micul dejun era o oportunitate pentru nobili de a-și etala „bogăția” moșiilor lor, calitatea cărnurilor, legumelor și ingredientelor produse pe terenurile din jur. Era, de asemenea, o șansă de a arăta abilitățile bucătarilor care au pregătit o selecție de mâncăruri tipice pentru micul dejun anglo-saxon.

În perioada edwardiană ingredientele au fost standardizate, oferindu-ne micul dejun englezesc pe care îl mâncăm cel mai mult astăzi.  Epoca edwardiană este cunoscută ca epoca de aur a micului dejun lung și a petrecerilor în grădină.

Până la Primul Război Mondial, în această perioadă apare pentru prima dată ceea ce am recunoaște astăzi ca un mic dejun englezesc. A început să apară și să fie servit ca standard în hoteluri, pensiuni, în trenuri și la întâlniri din întreaga țară.

Tradiția micului dejun englezesc s-a răspândit de la mijlocul clasei muncitoare și a atins apogeul la începutul anilor 1950.

Aproximativ jumătate din populația britanică își începea ziua mâncând același mic dejun englezesc pe care l-am mânca astăzi. Au transformat ceea ce era odată o masă pentru clasele de mijloc bogate și aspirante într-un fel de mâncare cu adevărat național.

Micul dejun englezesc în zilele noastre

În zilele noastre vei găsi mic dejun englezesc în cafenele, baruri și restaurante fie sub denumirea de „english breakfast”, fie sub cea de „fry-up”. Pe o farfurie vei găsi ouă ochi, bacon, cârnați, roșii proaspete sau prăjite, sângerete, fasole albă, ciuperci, pâine prăjită. Alături se potrivește perfect o cană de ceai sau una de cafea.

Micul dejun englezesc poate fi adaptat în funcție de preferințele individuale și de regiune. Unele variante mai sănătoase includ înlocuirea baconului cu slănină slabă sau cu o altă proteină. De asemenea, diferă și modul de gătire cum ar fi coacerea sau fierberea în loc de prăjire.

Toate aceste preparate trebuie preparate într-un anume fel pentru a se încadra perfect în tipicul preparatelor britanice.

Oul prăjit trebuie să aibă gălbenușul moale astfel încât să curgă frumos peste restul ingredientelor. Baconul este în mod tradițional de porc, dar poți să întâlnești și de curcan.

Oricum ar fi va fi prăjit pentru a se rumeni și a căpăta un gust și mai apetisant. În ceea ce privește cârnații libertatea este totală, atât în ceea ce privește tipul lor, cât și modul de preparare.

Sângeretele sau „budinca neagră” cum este numit în Marea Britanie este un tip de cârnat foarte popular și apreciat în gastronomia englezească. Poate fi preparate din carne de vită sau porc și aromat cu sânge de porc sau de vacă.

Roșiile sunt de cele mai multe ori tăiate pe jumătate și prăjite, dar pot fi și proaspete. Fasolea albă fiartă în sos de roșii și aromatizată cu condimente este un element esențial al micului dejun englezesc. Ciupercile sunt și ele prăjite sau sotate. Adesea, micul dejun englezesc este servit cu felii de pâine prăjită sau toast, pe care se pot adăuga unt sau marmeladă.

Cum se servește micul dejun englezesc

Masa va fi servită cu o ceașcă de ceai sau cafea, suc și uneori fructe precum portocale sau grapefruit. Pentru a termina ca un adevărat britanic, mergeți mai departe și stropiți totul cu sos HP, un condiment popular englezesc.

Numele „HP” provine de la fondatorul său, o firmă britanică de condimente.

Sosul HP are un gust complex, fiind o combinație de dulce, sărat, acru și condimentat. Ingredientele sale principale includ roșii, oțet, melasă, tamarind, dud, extract de curcan, extract de ceapă și condimente.

Această combinație de ingrediente oferă sosului HP o aromă bogată și profundă. Este folosit adesea ca un condiment sau un sos de acompaniament pentru o varietate de mâncăruri, cum ar fi friptura, prăjiturile, sandvișurile și preparatele cu cartofi. Descoperă și ce mănâncă Prințesa de Walles la micul dejun. Alegerile sale sunt întotdeauna sănătoase.

Variantele regionale, cum ar fi micul dejun complet scoțian/irlandez, sunt de obicei exact același fel de mâncare, cu ușoare modificări ale ingredientelor, în funcție de gusturile regionale și de preferințele localnicilor.

Micul dejun irlandez complet conține de obicei slănină și cârnați irlandezi, dar și ingrediente regionale tradiționale, cum ar fi budinca albă, pâine irlandeză cu apă minerală și prăjitură irlandeză de cartofi. Micul dejun scoțian complet conține de obicei ingrediente locale precum budinca neagră sau o felie de haggis.

Ingredientele din carne sunt obținute în mod tradițional de la fermieri locali și făcute folosind rețete locale. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
rețete sofisticate pentru mic dejun
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
Mai multe rețete de mâncare de post puse pe o masă bogată
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
24 aprilie, 08:01
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Drob vegetarian cu ciuperci și orez feliat și pus pe un tocător de lemn alături de trei ouă roșii
24 aprilie, 07:11
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
23 aprilie, 09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
23 aprilie, 08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de Regina Întunericului. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
închide