Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic

Gastronomia britanică este recunoscută pentru fish and chips, plăcinte și pentru micul dejun englezesc. Acesta din urmă a depășit granițele Angliei și poate fi întâlnit în restaurante și hoteluri din întreaga lume. Nu este de mirare având în vedere că este foarte sățios și este compus dintr-o diversitate mare de preparate. Află ce este micul dejun englezesc. Descoperă ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic.

Micul dejun englezesc pe o farfurie albă
Micul dejun englezesc are variante regionale în Scoția și Irlanda / Shutterstock

Istoria micului dejun englezesc poate fi urmărită până în perioada victoriană, când a devenit popular în clasele sociale mai înalte din Anglia.

Inițial, micul dejun englezesc era consumat de lucrătorii agricoli pentru a le oferi energie pentru o zi lungă de muncă pe câmp.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este micul dejun englezesc

Nobilii erau renumiti pentru că transformau micul dejun într-o sărbătoare. În vechea tradiție anglo-saxonă a ospitalității, obișnuiau să le ofere vizitatorilor care le treceau pragul—prieteni, rude și vecini, o masă bogată și complexă. 

Le plăcea să se răsfețe cu „mic dejun englezesc complet” înainte de a ieși la vânătoare, înainte de o călătorie lungă, în dimineața după petrecerile lor obișnuite și, de asemenea, atunci când îi întâmpinau pe noii sosiți la proprietate.

Masa de la micul dejun era o oportunitate pentru nobili de a-și etala „bogăția” moșiilor lor, calitatea cărnurilor, legumelor și ingredientelor produse pe terenurile din jur. Era, de asemenea, o șansă de a arăta abilitățile bucătarilor care au pregătit o selecție de mâncăruri tipice pentru micul dejun anglo-saxon.

În perioada edwardiană ingredientele au fost standardizate, oferindu-ne micul dejun englezesc pe care îl mâncăm cel mai mult astăzi.  Epoca edwardiană este cunoscută ca epoca de aur a micului dejun lung și a petrecerilor în grădină.

Până la Primul Război Mondial, în această perioadă apare pentru prima dată ceea ce am recunoaște astăzi ca un mic dejun englezesc. A început să apară și să fie servit ca standard în hoteluri, pensiuni, în trenuri și la întâlniri din întreaga țară.

Tradiția micului dejun englezesc s-a răspândit de la mijlocul clasei muncitoare și a atins apogeul la începutul anilor 1950.

Aproximativ jumătate din populația britanică își începea ziua mâncând același mic dejun englezesc pe care l-am mânca astăzi. Au transformat ceea ce era odată o masă pentru clasele de mijloc bogate și aspirante într-un fel de mâncare cu adevărat național.

Micul dejun englezesc în zilele noastre

În zilele noastre vei găsi mic dejun englezesc în cafenele, baruri și restaurante fie sub denumirea de „english breakfast”, fie sub cea de „fry-up”. Pe o farfurie vei găsi ouă ochi, bacon, cârnați, roșii proaspete sau prăjite, sângerete, fasole albă, ciuperci, pâine prăjită. Alături se potrivește perfect o cană de ceai sau una de cafea.

Micul dejun englezesc poate fi adaptat în funcție de preferințele individuale și de regiune. Unele variante mai sănătoase includ înlocuirea baconului cu slănină slabă sau cu o altă proteină. De asemenea, diferă și modul de gătire cum ar fi coacerea sau fierberea în loc de prăjire.

Toate aceste preparate trebuie preparate într-un anume fel pentru a se încadra perfect în tipicul preparatelor britanice.

Oul prăjit trebuie să aibă gălbenușul moale astfel încât să curgă frumos peste restul ingredientelor. Baconul este în mod tradițional de porc, dar poți să întâlnești și de curcan.

Oricum ar fi va fi prăjit pentru a se rumeni și a căpăta un gust și mai apetisant. În ceea ce privește cârnații libertatea este totală, atât în ceea ce privește tipul lor, cât și modul de preparare.

Sângeretele sau „budinca neagră” cum este numit în Marea Britanie este un tip de cârnat foarte popular și apreciat în gastronomia englezească. Poate fi preparate din carne de vită sau porc și aromat cu sânge de porc sau de vacă.

Roșiile sunt de cele mai multe ori tăiate pe jumătate și prăjite, dar pot fi și proaspete. Fasolea albă fiartă în sos de roșii și aromatizată cu condimente este un element esențial al micului dejun englezesc. Ciupercile sunt și ele prăjite sau sotate. Adesea, micul dejun englezesc este servit cu felii de pâine prăjită sau toast, pe care se pot adăuga unt sau marmeladă.

Cum se servește micul dejun englezesc

Masa va fi servită cu o ceașcă de ceai sau cafea, suc și uneori fructe precum portocale sau grapefruit. Pentru a termina ca un adevărat britanic, mergeți mai departe și stropiți totul cu sos HP, un condiment popular englezesc.

Numele „HP” provine de la fondatorul său, o firmă britanică de condimente.

Sosul HP are un gust complex, fiind o combinație de dulce, sărat, acru și condimentat. Ingredientele sale principale includ roșii, oțet, melasă, tamarind, dud, extract de curcan, extract de ceapă și condimente.

Această combinație de ingrediente oferă sosului HP o aromă bogată și profundă. Este folosit adesea ca un condiment sau un sos de acompaniament pentru o varietate de mâncăruri, cum ar fi friptura, prăjiturile, sandvișurile și preparatele cu cartofi. Descoperă și ce mănâncă Prințesa de Walles la micul dejun. Alegerile sale sunt întotdeauna sănătoase.

Variantele regionale, cum ar fi micul dejun complet scoțian/irlandez, sunt de obicei exact același fel de mâncare, cu ușoare modificări ale ingredientelor, în funcție de gusturile regionale și de preferințele localnicilor.

Micul dejun irlandez complet conține de obicei slănină și cârnați irlandezi, dar și ingrediente regionale tradiționale, cum ar fi budinca albă, pâine irlandeză cu apă minerală și prăjitură irlandeză de cartofi. Micul dejun scoțian complet conține de obicei ingrediente locale precum budinca neagră sau o felie de haggis.

Ingredientele din carne sunt obținute în mod tradițional de la fermieri locali și făcute folosind rețete locale. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Două pere în vin roșu glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară în tava de copt și una ruptă alături
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
frunze de sfeclă
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
garnituri pentru somon
5 garnituri pentru somon. Cu ce se servește pentru o masă delicioasă
5 garnituri pentru somon. Cu ce se servește pentru o masă delicioasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salata tabbouleh
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
bala baiana
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
chicken parmigiana
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
arsura de congelator
06:40
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Salata tabbouleh
05:31
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
peka
05:25
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
bala baiana
12 octombrie, 06:56
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
chicken parmigiana
12 octombrie, 05:48
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
12 octombrie, 05:20
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Chutney de pere în două borcane, ardei iuți roșii, pere și pătrunjel verde
11 octombrie, 06:43
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
poutine
11 octombrie, 05:58
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
O femeie a sărutat moaştele Sf. Parascheva şi s-a rugat prin video call, ajutată de o pelerină
O femeie a "sărutat" moaştele Sf. Parascheva şi s-a rugat prin video call, ajutată de o pelerină
O femeie a "sărutat" moaştele Sf. Parascheva şi s-a rugat prin video call, ajutată de o pelerină
Turcul care a dat o lovitură uriașă după victoria României cu Austria. Ce cadou a putut să primească din partea unui român
Turcul care a dat o lovitură uriașă după victoria României cu Austria. Ce cadou a putut să primească din partea unui român
Turcul care a dat o lovitură uriașă după victoria României cu Austria. Ce cadou a putut să primească din partea unui român
Ce avere uriașă a lăsat în urmă Diane Keaton. Câți bani avea regretata actriță de la Hollywood
Ce avere uriașă a lăsat în urmă Diane Keaton. Câți bani avea regretata actriță de la Hollywood
Ce avere uriașă a lăsat în urmă Diane Keaton. Câți bani avea regretata actriță de la Hollywood
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Cât adevăr ascunde drama istorică House of Guinness? Creatorul serialului, dezvăluiri surprinzătoare: Cele mai ciudate lucruri sunt reale
Cât adevăr ascunde drama istorică „House of Guinness”? Creatorul serialului, dezvăluiri surprinzătoare: „Cele mai ciudate lucruri sunt reale”
Cât adevăr ascunde drama istorică „House of Guinness”? Creatorul serialului, dezvăluiri surprinzătoare: „Cele mai ciudate lucruri sunt reale”
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
fresh
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți

Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți

Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil

Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil

Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America

Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America

Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
închide