Rețete keto pentru cină. Ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii
Dieta ketogenă sau dieta keto este o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi, despre care studiile arată că aduce multe beneficii pentru sănătate. În plus, poate ajuta la pierderea în greutate. Ți-am pregătit câteva rețete keto pentru cină. Descoperă ce poți să prepari în fiecare zi a săptămânii.
Dieta keto presupune reducerea drastică a aportului de carbohidrați și înlocuirea acestora cu grăsimi. Corpul tău va intra într-o stare metabolică numită cetoză. Când se întâmplă acest lucru, începe un proces eficient de arderea a grăsimilor pentru a se produce energie.
Dacă vrei să începi și tu o astfel de dietă ți-am pregătit mai jos câteva rețete keto pentru cină. Oricum, înainte de a lua decizia de urma acest stil de viață consultă-te cu un medic.
Tocană de vită
Tocana de vită are un gust deosebit datorită condimentelor folosite. Poți folosi carne mai grasă pentru că este potrivită dietei keto.
Ingrediente
- 1 kg carne de vită, tăiată în bucăți
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 220 g ciuperci Baby Bella
- 1 ceapa mică, tocată
- 1 morcov mediu, curățat și tăiat rondele
- 2 tulpini de țelină, feliate
- 3 căței de usturoi, tocați
- 1 lingură de pasta de tomate
- 1,250 l supă de vită
- frunze proaspete de cimbru
- rozmarin proaspăt tocat
Mod de preparare
Se usucă carnea de vită cu un prosop de hârtie și se asezonează bine cu sare și piper. Într-o oală mare, la foc mediu, se încălzește uleiul. Se adăugă carnea de vită (fără să se înghesuie) și se prăjește pe toate părțile până devin aurie, aproximativ 3 minute pe fiecare parte.
Se scoate din oală și se repetă procesul cu carnea de vită rămasă, adăugând mai mult ulei dacă este necesar.
În aceeași oală, se adăugă ciupercile și se gătesc până devin aurii și crocante, aproximativ 5 minute. Se pun apoi ceapa, morcovii și țelina și se gătesc până se înmoaie, 5 minute.
Se adăugă usturoiul și se lasă, încă un minut. Se pune pasta de roșii și se amestecă pentru a acoperi legumele.
Se toarnă supa de vită, cimbrul, rozmarinul și carnea de vită și se asezonează cu sare și piper. Se aduce la fierbere și apoi se reduce focul. Se fierbe până când carnea de vită este fragedă, aproximativ o oră.
Pui prăjit
Puiul prăjit keto poate fi consumat și în afara acestui stil de viață pentru că, fiind preparat la cuptor, este mult mai sănătos.
Ingrediente
- Pentru pui
- 2 kg piept de pui cu os și piele, tăiat fâșii
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 2 oua mari
- 100 g smântână
- 70 g făină de migdale
- 100 g parmezan proaspăt ras
- 1 lingură de pudră de usturoi
- 1/2 linguriță de paprika
- Pentru sos
- 100 g maioneză
- 1 linguriță sos iute
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C și se tapetează o tavă mare de copt cu hârtie de copt. Se uscă pieptul de pui cu un prosop de hârtie și se asezonează cu sare și piper.
Într-un castron adânc, se amestecă ouăle și smântâna. Într-un alt castron, se combină făina de migdale, parmezanul, pudra de usturoi și paprika de ardei. Se asezonează cu sare și piper.
Se trec fâșiile de pui prin amestecul de ouă și apoi în amestecul de făină de migdale, apăsând pentru a se acoperi. Se pune puiul pe tava de copt pregătită.
Se coace până când puiul devine auriu și temperatura internă atinge 73°C, aproximativ 45 de minute.
Între timp, se face sosul. Într-un castron, se amestecă maioneza și sosul iute. Se adăugă mai mult sos iute, în funcție de gradul de condimentare preferat.
Se servește puiul cald cu sos.
Creveți cu unt în stil toscan
Creveții cu unt în stil toscan pot fi atât o cină delicioasă, cât și un prânz sățios, potrivit pentru întreaga familie. Încearcă și rețeta de creveți cu sos de roșii.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 450 g creveți, curățați, decorticați și coada îndepărtată
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 100 g unt
- 3 caței de usturoi, tocați
- 200 g roșii cherry tăiate pe jumătate
- 400 g baby spanac
- 100 ml smântână
- 70 g parmezan proaspăt ras
- busuioc, tocat fin
- rondele de lămâie, pentru servire (opțional)
Mod de preparare
Într-o tigaie mare, la foc mediu, se încălzește uleiul. Se asezonează creveții peste tot cu sare și piper. Când uleiul e încins, se pun creveții și se prăjesc până când partea inferioară devine aurie, aproximativ 2 minute. Se scot din tigaie și se lasă deoparte.
Se reduce focul și se adaugă untul. Când s-a topit, se pune usturoiul și se lasă aproximativ un minut. Apoi se adaugă roșiile cherry și se asezonează cu sare și piper. Se gătesc până încep să spargă, apoi se adaugă spanacul și se lasă până se înmoaie.
Se pun smântâna, parmezanul și busuiocul și se aduce la punctul de fierbere. Se reduce focul la mic și se fierbe până când sosul scade puțin, aproximativ 3 minute.
Se întorc creveții în tigaie și se amestecă pentru a se omogeniza. Se gătesc până se încălzesc creveții.se stoarce deasupra lămâie înainte de a servi.
Salată de ou
Salata de ou se face foarte repede, în doar 10-15 minute, și aduce un aport însemnat de grăsimi bune pentru stilul tău de viață.
Ingrediente
- 3 linguri de maioneză
- 3 linguri de iaurt grecesc
- 2 linguri de oțet de vin roșu
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 8 ouă fierte tari, tăiate în bucăți
- 8 fâșii de șuncă fiartă și mărunțită
- 1 avocado, feliat subțire
- 50 g blue cheese mărunțită
- 100 g rosii cherry, tăiate pe jumatate
- 3 fire de arpagic proaspăt tocat
Mod de preparare
Într-un castron mic, se amestecă maioneza, iaurtul și oțetul de vin. Se asezonează cu sare și piper.
Într-un castron mare, se amestecă ușor ouăle, baconul, avocado, brânza și roșiile cherry. Se încorporează treptat sosul de maioneză, apoi se condimentează cu sare și piper. Se decorează cu arpagic.
Pui în stil grecesc cu usturoi
Lămâia și iaurtul vor frăgezi carnea de pui, iar usturoiul îi va da o aromă căreia îi va fi greu să îi reziste cineva.
Ingrediente
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
- sucul de la 1 lămâie
- 3 căței de usturoi, tocați
- oregano uscat
- 450 g pulpe de pui
- sare cușer
- piper negru proaspăt măcinat
- 200 g sparanghel
- 1 dovlecel, feliat
- lămâie, feliată
Mod de preparare
Într-un castron mare, se combină 2 linguri de ulei de măsline, sucul de lămâie, usturoiul și oregano. Se mixează până se omogenizează, apoi se adăugă pulpele de pui și se amestecă. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se lasă la marinat la frigider pentru cel puțin 15 minute și cel mult 2 ore.
Când puiul este gata, se preîncălzește cuptorul la 220°C. Într-o tigaie mare rezistentă la cuptor, la foc mediu, se încălzește lingura rămasă de ulei de măsline. Se asezonează ambele părți ale puiului marinat cu sare și piper, apoi se adaugă puiul cu pielea în jos și se toarnă marinada rămasă.
Se prăjește până când pielea devine aurie și crocantă, aproximativ 10 minute. Se întoarce puiul și se adăugă sparanghelul, dovlecelul și lămâia în tigaie.
Se transferă tigaia la cuptor și se mai lasă aproximativ 15 minute.
Somon cu usturoi și parmezan
Somonul este una dintre cele mai sănătoase surse de grăsimi, așa că dacă urmezi un regim keto nu ezita să îl consumi cât mai des.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei de măsline extra virgin
- pătrunjel proaspăt tocat
- 70 g parmezan ras
- 4 căței de usturoi, tocați
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 750 g file de somon
- felii de lămâie, pentru servire
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C și se tapetează o tavă mare de copt cu folie de aluminiu și se unge cu. Într-un castron mic, se amestecă uleiul, pătrunjelul, parmezanul și usturoiul și se asezonează cu sare și piper.
Se pune somonul pe tava de copt pregătită și se unge cu amestecul de usturoi. Se acoperă cu folie și se coace până când somonul este gătit, 15 – 20 de minute. Se presară cu mai mult parmezan și se servește cu felii de lămâie.