Ce este uleiul de canola și la ce poate fi folosit

Fără coacere

Uleiul de canola este din ce mai folosit în bucătărie. În ciuda popularității câștigate în ultima perioadă, acesta este adesea confundat cu uleiul de rapiță. Deși seamănă la culoare și la gust, cele două tipuri de ulei sunt diferite și doar unul dintre ele este comestibil.

Publicat: 30 iunie 2022, 18:17 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:03
Uleiul de canola are un gust neutru / Profimedia Images

Uleiul de canola provine din planta de rapiță. Semințele de rapiță sunt în mod natural bogate în compuși potențial toxici, cum ar fi acidul erucic, ceea ce făcut ca uleiul extras din rapiță să nu fie bun pentru consumul uman. 

Ce este uleiul de canola: mod de utilizare și depozitare

În anii 1970, oamenii de știință din Canada au încrucișat două soiuri de rapiță pentru a obține unul cu un conținut scăzut de acid erucic. Noua plantă a fost numită canola. Cuvântul este format din cuvintele Canada și oil, fiind practic o prescutare de la Canadian Oil, conform Allrecipes.

Acest produs are un punct de fum ridicat, o aromă neutră și o cantitate mare de acizi grași omega-3 și omega-6. Este o alternativă ieftină și versatilă la alte uleiuri de gătit și de aceea a devenit destul de popular.

În plus, este un ulei de gătit neutru, ceea ce înseamnă că are o aromă ușoară. Este foarte util atunci când nu vrei ca uleiul folosit să influențeze aroma preparatelor sau când vrei să prăjești ceva.

Față de alte uleiuri vegetale are un conținut scăzut de grăsimi saturate, nu conține grăsimi trans și este sursă bună de grăsimi mononesaturate.

Uleiul de rapiță pur are 43% acid erucic, în timp ce uleiul de canola trebuie să fie sub 2%, ceea ce este sigur pentru consumul uman. 

Uleiul de canola este vegetal?

Uleiul vegetal este, din punct de vedere tehnic, orice ulei extras din semințe sau din alte părți ale fructelor. Canola, soia, semințele de struguri, uleiul de măsline sau cel de avocado se încadrează toate în categoria „ulei vegetal”.

Uleiul vegetal este un ulei neutru, cu o aromă ușoară și un punct de fum ridicat. Beneficiile nutriționale variază în funcție de ingredientele pe care le conține uleiul vegetal. De exemplu, majoritatea uleiurilor vegetale din comerț sunt făcute din ulei de porumb, ulei de soia sau un amestec. 

Uleiul vegetal poate fi folosit în loc de ulei de canola și invers. Deși au gusturi ușor diferite, rezultatul va fi același indiferent de modalitatea de preparare.

Dacă ești pasionată de gătit și îți dorești să înveți mereu lucrui noi, îți prezentăm și câteva tehnici de aranjare a piureurilor în farfurie, oferite de Chef Roxana Blenche.

La ce temperatură poți încălzi uleiul de canola?

Punctul de fum, denumit și punct de ardere, este temperatura la care uleiul începe să se descompună și să se degradeze. Când uleiul este încălzit peste punctul său de fum, poate generează un miros neplăcut și poate da un gust acru și ars mâncărurilor.

Atât uleiul vegetal, cât și cel de canola au un punct de fum relativ ridicat. Uleiul de canola are un punct de fum de 200°C, iar uleiul vegetal (atunci când este făcut din porumb sau soia) poate ajunge la 220°C. Având în vedere acest lucru poți folosi uleiul vegetal și de canola pentru aproape orice în bucătărie.

Cum să păstrezi corect uleiul de gătit

Indiferent de uleiul pe care îl folosești, trebuie să depozitezi sticlele în mod corespunzător. Dacă este posibil, păstrează-l într-un loc întunecat și răcoros. Dacă nu folosești în mod obișnuit ulei de canola, cumpără sticle mai mici, astfel încât să nu se irosească nimic. 

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Te-ar mai putea interesa și
De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit
De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit
Uleiul pe care nu e recomandat să îl consumi dacă vrei să slăbești. Ce spun specialiștii
Uleiul pe care nu e recomandat să îl consumi dacă vrei să slăbești. Ce spun specialiștii
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
1 mai, 07:55
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
1 mai, 06:59
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
1 mai, 06:43
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
1 mai, 06:00
Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
1 mai, 06:00
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
30 aprilie, 09:41
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
30 aprilie, 07:25
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
30 aprilie, 06:50
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob 7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
fresh

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată

Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată