Cele mai populare alimente în 2025. Top 7 tendințe gastronomice

Ca în orice alt domeniu, și în cel culinar există în fiecare an tendințe. O companie din SUA a făcut un top al alimentelor care vor fi preferatele consumatorilor în 2025. Descoperă și tu care sunt cele mai populare alimente în 2025. Află care sunt cele 7 tendințe gastronomice.

O femeie care se află cu coșul la cumpărături
În anul 2025 alimentele funcționale și naturale vor fi foarte căutate/ Shutterstock

Instacart, citată de Marta Stewart, a făcut o listă a tendințelor pentru alimente și produse alimentare pentru anul viitor.

Pentru a face aceste preconizări, specialiștii au analizat datele de achiziție din 2024 pentru a afla ce articole adaugă oamenii în coșul lor. În funcție de acestea au realizat un top al alimentelor care se vor consuma în 2025.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai populare alimente în 2025

Alimentația a fost tot timpul în schimbare, iar anul 2025 pare că vine cu noi tendințe. Oamenii sunt mult mai atrași de dietele sănătoase, care să le permită o viață cât mai sănătoasă și mai lungă.

Băuturi prebiotice și probiotice

Instacart prezice că în anul următor se vor consuma foarte multe băuturi prebiotice și probiotice. Încă din 2024, a fost o creștere de consum de 58% a acestora, ceea ce îi face să creadă că oamenii vor continua să le achiziționeze în continuare.

Băuturi prebiotice conțin fibre sau compuși nedigestibili care stimulează creșterea și activitatea bacteriilor benefice din intestin. În felul acesta contribuie la îmbunătățirea sănătății digestive.

În această categorie intră sucurile din fructe bogate în fibre (cum ar fi sucul de mere sau de rodie), băuturile pe bază de inulină (un tip de fibră solubilă), sau băuturi din plante care conțin oligozaharide. Consumul regulat al acestora poate îmbunătăți digestia, reduce inflamațiile intestinale și sprijină sistemul imunitar.

Băuturi probiotice, pe de altă parte, sunt băuturi care conțin microorganisme vii, cum ar fi bacterii benefice, care pot adăuga sau menține echilibrul florei intestinale. Aceste bacterii ajută la reglarea digestiei, îmbunătățind absorția nutrienților și protejând organismul de infecțiile intestinale.

Printre cele mai populare băuturi probiotice se numără kefirul, kombucha și iaurtul băut. Toate au o concentrație ridicată de bacterii benefice precum Lactobacillus și Bifidobacterium. Consumul acestor băuturi poate sprijini sănătatea digestivă, echilibrând microbiomul intestinal și promovând un sistem imunitar mai puternic.

Băuturi non-alcoolice

Berea, vinurile și băuturile spirtoase fără alcool vor continua să fie de dorit în rândul consumatorilor și în anul viitor. Acest lucru este valabil mai ales pentru consumatorii din Generația Z și Millennials.

„Datele noastre arată că ponderea comenzilor care conțin doze de cocktail-uri fără alcool (cu 404%), băuturi spirtoase fără alcool (cu 129%), vinuri fără alcool (cu 28%) și beri fără alcool (cu 17%). ) au crescut toate în ultimul an”, se arată în raport.

Alimente îmbogățite cu proteine

Alimentele bogate în proteine ​​primesc deja atenția pe care o merită, ceea ce nu se va schimba în 2025. „Ca urmare, brânza de vaci reapare ca un produs alimentar îndrăgit, cu o creștere cu 17% a ponderii achizițiilor în 2024, datorită beneficiile sale bogate în proteine”, se arată în prognoza tendinței.

Alimentele bogate în proteine sunt esențiale pentru menținerea și dezvoltarea masei musculare, susținerea funcțiilor vitale ale organismului și repararea țesuturilor. Printre sursele principale de proteine se numără carnea slabă, peștele, ouăle, produsele lactate.

De asemenea, proteinele pot fi obținute din surse vegetale, cum ar fi leguminoasele, tofu și quinoa.

Aceste alimente sunt vitale pentru susținerea metabolismului și pentru furnizarea de aminoacizi esențiali, care sunt blocurile de bază ale proteinelor din corpul nostru. Consumul adecvat de proteine ajută nu doar la menținerea sănătății musculare, dar și la reglarea metabolismului și la sprijinirea unui sistem imunitar puternic.

Conservele de pește

Potrivit raportului Instacart, achizițiile de conserve de macrou și sardine au crescut cu 74 și, respectiv, 13% în 2024. Specialiștii spun că tendința se va păstra și în 2025.

Conservele de pește sunt o sursă convenabilă și accesibilă de proteine, acizi grași omega-3 și nutrienți esențiali. Sunt o alegere practică pentru mesele rapide sau pentru stocarea alimentelor pe termen lung. Printre cele mai comune tipuri de pește conservat sunt tonul, sardinele, somonul și macroul. Sunt disponibile sub diferite forme, cum ar fi în ulei, în apă sau în sos de roșii.

Aceste conserve sunt bogate în proteine de înaltă calitate și acizi grași omega-3, care contribuie la sănătatea inimii, a creierului și a pielii.

De asemenea, conservele de pește sunt o sursă bună de vitamine B12, D și minerale precum fierul și calciul, mai ales când sunt consumate cu oasele moi, cum sunt sardinele sau somonul. În plus, ele sunt ușor de depozitat. Au o durată lungă de valabilitate, fiind ideale pentru o dietă echilibrată și practică.

Pulbere pentru băuturi cu electroliți

Cumpărătorii caută modalități creative de a rămâne hidratați și apelează deseori la electroliți. Instacart a arătat că există o creștere cu 36% a comenzilor de pulberi din care se prepară băuturi cu electroliți în ultimul an. 

Pulberile pentru băuturi cu electroliți sunt suplimente destinate să reîncarce corpul cu minerale esențiale, cum ar fi sodiu, potasiu, calciu și magneziu. Acestea sunt pierdute prin transpirație în timpul exercițiilor fizice intense sau în condiții de temperaturi ridicate. Aceste pulberi sunt amestecate cu apă pentru a crea băuturi hidratante.

Sunt folosite pentru a ajuta la menținerea echilibrului electrolitic al organismului, prevenind deshidratarea și crampe musculare. De obicei, ele sunt disponibile într-o varietate de arome. Pot include, pe lângă electroliți, vitamine și îndulcitori naturali pentru a spori gustul și eficiența. Sunt populare printre sportivi, persoanele active și cei care suferă de deshidratare cronică, având rolul de a sprijini performanța fizică și recuperarea post-exercițiu.

Pâine preparată în casă

Datele Instacart arată că tot mai mulți cumpărători sunt interesați de coacerea pâinii de la zero acasă. În ultimul an, compania a înregistrat o creștere cu 49% a ponderii comenzilor de făină de pâine.

Alimente internaționale

Ca și în 2024, și în 2025 consumatorii vor continua să caute alimente internaționale. Potrivit datelor, a existat o creștere a celor care consumă ceai cu lapte (cu 75%), kimchi (cu 8%) și chifle asiatice congelate (cu93%)

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
carne de miel pusă într-o tavă
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
6 greșeli pe care le faci când gătești carne de miel. Cum poți să le eviți
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle Laugenbrot decorate cu sare graulată
05:22
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, decorate cu zahăr pudră, alături de o sită cu zahăr
27 aprilie, 09:59
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
26 aprilie, 15:06
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
25 aprilie, 05:53
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
24 aprilie, 05:40
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
23 aprilie, 09:24
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
22 aprilie, 06:57
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
21 aprilie, 05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 28 aprilie – 4 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 28 aprilie – 4 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 28 aprilie – 4 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Leguma care l-a îmbogăţit pe un român, după ce a investit un milion de euro în afacere
Leguma care l-a îmbogăţit pe un român, după ce a investit un milion de euro în afacere
Leguma care l-a îmbogăţit pe un român, după ce a investit un milion de euro în afacere
Ce a ales să facă fiica lui Leonard Doroftei, după ce s-a întors în ţară. Fratele ei a dat-o de gol: „Culmea. Şi-a dorit mult”
Ce a ales să facă fiica lui Leonard Doroftei, după ce s-a întors în ţară. Fratele ei a dat-o de gol: „Culmea. Şi-a dorit mult”
Ce a ales să facă fiica lui Leonard Doroftei, după ce s-a întors în ţară. Fratele ei a dat-o de gol: „Culmea. Şi-a dorit mult”
Marele Câștigător X Factor 2025 este George Radu din echipa lui Marius Moga. Cei patru finaliști au pregătit momente spectaculoase
Marele Câștigător X Factor 2025 este George Radu din echipa lui Marius Moga. Cei patru finaliști au pregătit momente spectaculoase
Marele Câștigător X Factor 2025 este George Radu din echipa lui Marius Moga. Cei patru finaliști au pregătit momente spectaculoase
Chefi la cuțite, 28 aprilie 2025. Verdict inedit la al cincilea battle! Ce concurent a fost eliminat după duel. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 28 aprilie 2025. Verdict inedit la al cincilea battle! Ce concurent a fost eliminat după duel. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 28 aprilie 2025. Verdict inedit la al cincilea battle! Ce concurent a fost eliminat după duel. Ce a urmat
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Degețele din piept de pui în crustă de porumb
Degețele din piept de pui în crustă de porumb
Degețele din piept de pui în crustă de porumb
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica
Cum se face un transplant. Care sunt condițiile donării de organe
Cum se face un transplant. Care sunt condițiile donării de organe
Cum se face un transplant. Care sunt condițiile donării de organe
fresh
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană

Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
închide