Cele mai populare preparate din 2022. Topul la nivel mondial

La fel ca în alte domenii există o modă și în gastronomie. Fiecare an vine cu preparatele sau ingredientele pe care pare că toată lumea vrea să le încerce. Iată care sunt cele mai populare preparate din 2022, după un top realizat de Instagram.

Cele mai populare preparate din 2022 într-un colaj de patru fotografii
În 2022 au fost la modă preparate de tip confort food / Shutterstock

Pe lista celor mai populare preparate din 2022 sunt deserturi, feluri de bază, salate. A fost un an în care oamenilor le-a plăcut să se delecteze cu mâncăruri bune, complexe, cu combinații inedite de gusturi.

Cele mai populare preparate din 2022

Preparatele clasice, pe care le știi de când erai copil, și pe care trecerea timpului nu le șterge din memoria oamenilor se află și ele pe această listă. Ea a fost popularizată pe tot parcursul anului trecut. Tonul îl dau rețelele de socializare, unde sunt popularizate, iar mai apoi devin celebre în întreaga lume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Budincă de banane

Budinca de banane este unul dintre cele mai aromate deserturi pe care l-ai putea încerca. Este dulce, moale și fin.

Budincă de banande pusă în pahare transparente
Budinca de banane se face în 20 de minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 340 g lapte condensat
  • 500 ml lapte integral
  • 140 g budincă instant cu cremă de banane
  • 600 g smântână
  • 70 g zahăr
  • 2 linguri de extract de vanilie
  • 1 banană mare, feliată
  • 400 g biscuiți digestivi

Mod de preparare

Se amestecă laptele condensat și laptele integral până se omogenizează. Se adaugă amestecul de budincă și se bate bine. Se dă la frigider și se lasă 10 minute.

Se bate smântâna până devine frișcă, apoi se amestecă cu budinca. Se pun 80 g din biscuiții digestivi pe fundul unei tăvi de 22×33 cm. Se pune jumătate din amestecul de budincă deasupra biscuiților și se întinde uniform cu o spatulă. Se aranjează feliată deasupra și se adaugă 80 g de biscuiți. Se întinde restul de budincă și se întinde cu o spatulă.

Se pisează restul de biscuiți și se presară deasupra budincii. Se dă la frigider.

Citește și

Paste manicotti cu spanac și sos de roșii

Pastele manicotti sunt paste de dimensiuni mari, care umplute cu spanac și sos de roșii sunt perfecte pentru o cină ușoară.

Pastele manicotti cu spanac și sos de roșii servite pe farfurii albe
Pastele manicotti cu spanac și sos de roșii se servesc fierbinți / Shutterstock

Ingrediente

  • 8 bucăți manicotti sau alte paste tubulare mari
  • 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin
  • 450 g brânză ricotta
  • 60 g parmezan ras fin
  • coaja de 1 lămâie rasa fin
  • 300 g spanac congelat, dezghețat și scurs
  • 500 ml sos marinara preparat
  • 1/4 linguriță de oregano uscat
  • 40 ml smântână
  • sare grunjoasă
  • piper măcinat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Într-o oală mare se pune la fiert apă cu sare și se lasă să fiarbă până clocotește. Apoi se pun pastele și se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Apoi se scurg și se pun într-un singur strat pe o tavă de copt unsă cu ulei. Între timp, într-un castron mediu, se amestecă brânza ricotta, parmezanul și coaja de lămâie. Când s-au omogenizat se pune și spanacul, se condimentează și se omogenizează.

Se transferă umplutura într-o pungă mare de plastic cu zip lock. Se răsucește și se strânge punga astfel încât umplutura să fie concentrată într-un colț. Cu foarfeca se taie o parte din colț și se umplu pastele. Apoi se aranjează în tavă.

Într-un castron mediu se amestecă sosul marinara, oregano și smântâna. Se toarnă sosul uniform peste paste. Tava se dă la cuptor și se lasă 30 de minute. Se lasă să se odihnească 5 minute înainte de servire.

Tartă de lămâie și bezea

Biscuiții cu lămâie și bezea sunt desertul rapid de care ai nevoie atunci când ai poftă de o prăjitură cu gust dulce-acrișor.

Tarta de lămâie și bezea servită pe o farfurie albă alături de o ceașcă de ceai
Tarta de lămâie și bezea se potrivește cu un ceai rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 g biscuiți sărați subțiri
  • 85 g unt
  • 3 gălbenușuri de ou
  • 2 lingurițe de făina
  • 1/2 linguriță de praf de copt
  • 2 linguri de zahăr
  • 400 g lapte condensat îndulcit
  • 120 g suc de lămâie
  • 300 g bezea italiană 

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 170°C și se tapetează o tavă de 20×20 cm cu hârtie de copt.

Se pun biscuiții săraci într-o pungă mare de plastic și se bat cu un sucitor până se mărunțesc. Se amestecă într-un castron cu untul și zahărul și se amestecă cu mâinile până se formează bulgări mari.

Se pune compoziția în tavă și se apasă cu degetele astfel încât se întindă uniform. Se coace 12-15 minute până devine aurie. Se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Între timp se amestecă laptele condensat îndulcit cu gălbenușurile de ou. Se adaugă sucul de lămâie, praful de copt și făina și se amestecă bine până când se omogenizează.

Se toarnă crema de lămâie în tavă, se întinde uniform și se coace încă 12-15 minute. Apoi se dă la frigider pentru 2 ore.

Apoi se taie în 9 pătrate și se pune bezea italiană pregătită într-o pungă prevăzută cu un vârf rotund. Se pune bezea pe fiecare pătrat și se arde puțin cu o torță de bucătărie. Încearcă și rețeta de tartă franțuzească cu lămâie și brandy.

Sandvici cu omletă la cuptor

Dacă nu știi ce să gătești rapid pentru dimineață sau pentru un drum lung poți oricând să alegi acest sandvici cu ou.

Sandvici cu on și avocado servit pe o farfurie albă
În omleta pentru sandvici se pot pune orice legume dorești / Shutterstock

Ingrediente

  • 18 ouă mari
  • 70 ml lapte degresat
  • 1 lingură de pudră de chili
  • 1 linguriță de praf de ceapă
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper măcinat
  • ½ linguriță de chimen măcinat
  • 300 g spanac tocat congelat și scurs
  • 120 g brânză Cheddar mărunțită
  • 1 ardei gras roșu tocat
  • 4 felii de bacon
  • 12 brioșe englezești din grâu integral, prăjite

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 150°C. Se unge cu ulei o formă de copt de 30×40 cm.

Se bat ouăle cu laptele, praful de chili, praful de ceapă, sarea, piperul și chimenul într-un castron mare. Compoziția se toarnă în tava de copt pregătită și se presară cu spanac, brânză, ardei gras și bacon. 

Se coace până când se întărește, 22-28 de minute, rotind tava din spate în față la jumătate pentru a asigura o gătire uniformă.

Se taie în 12 și se pune pe fiecare brioșă.

Bulete de macaroane cu brânză

Buletele de macaroane cu brânză sunt perfecte pentru o gustare caldă, alături de sos de brânză, de smântână, de iaurt sau sos marinara. Încearcă și rețeta de macaroni cu brânză.

Buletele de macaroane cu brânză servite într-un coșuleț
Buletele de macaroane cu brânză se pot servi cu sos de smântână / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 linguriță de unt nesărat
  • 40 g plus o lingură de făină universală, împărțită
  • 300 ml  lapte integral
  • 240 g brânză Cheddar
  • 240 g brânză Monterey Jack mărunțită
  • 2 lingurițe de sare
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • ½ linguriță de piper negru
  • ½ linguriță de piper roșu
  • 240 g paste mici fierte
  • ulei vegetal
  • 2 ouă mari, ușor bătute
  • 2 lingurițe de apă
  • 400 g pesmet panko

Mod de preparare

Se topește untul într-o cratiță mare la foc mediu. Se amestecă o lingură de făină și amestecă constant, un minut. Se adaugă treptat laptele, amestecând continuu. Se lasă să clocotească, amestecând des, până când compoziția se îngroașă ușor și stă pe fundul unei linguri.

Se dă focul mai mic, se adaugă brânza Cheddar, brânză Monterey Jack, sarea, praful de usturoi, piperul negru și piper roșu, amestecând constant până când brânzeturile se topesc și amestecul este omogen, aproximativ două minute. Se ia de pe foc și se adaugă peste pastele fierte.

Se întinde amestecul uniform într-o tavă de copt. Se acoperă cu folie de plastic, apăsând-o astfel încât să stea lipită de compoziție. Se dă la rece cel puțin 3 ore sau până la 24 de ore.

Apoi se pune ulei într-o cratiță adâncă. Din compoziția de paste se formează bile. Din 2 două linguri de paste ar trebui să iasă o bilă. Se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. 

Se bat ouăle și apa într-un vas adânc. Se pune pesmet panko într-un alt vas și restul de făină într-un al treilea vas de mică adâncime. Se trece fiecare bilă prin cele 3 castroane, mai întâi prin făină apoi prin ou și apoi prin pesmet.

Bilele se prăjesc în ulei încins, timp de 4-5 minute. Se scot pe prosop de hârtie și se servesc imediat.

Citește și
CELE MAI CITITE
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe deserturi pe farfurii colorate
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Mai multe rețete ieftine și gustoase puse pe o masă
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
rețete de chutney în borcane transparente
3 rețete de chutney pe care să le încerci când ai poftă de un preparat exotic
3 rețete de chutney pe care să le încerci când ai poftă de un preparat exotic
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de prăjitură cu prune și crumble
06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Topul miliardarilor în 2025. Cine sunt cele mai bogate vedete
Topul miliardarilor în 2025. Cine sunt cele mai bogate vedete
Topul miliardarilor în 2025. Cine sunt cele mai bogate vedete
Câţi bani scot părinţii din buzunar pentru rechizitele şcolare: Nu avem buget, pentru copil facem orice
Câţi bani scot părinţii din buzunar pentru rechizitele şcolare: "Nu avem buget, pentru copil facem orice"
Câţi bani scot părinţii din buzunar pentru rechizitele şcolare: "Nu avem buget, pentru copil facem orice"
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
RagnBone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
Ce este TSH și ce înseamnă dacă e crescut sau scăzut
fresh
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
închide