Cele mai populare preparate din 2022. Topul la nivel mondial

La fel ca în alte domenii există o modă și în gastronomie. Fiecare an vine cu preparatele sau ingredientele pe care pare că toată lumea vrea să le încerce. Iată care sunt cele mai populare preparate din 2022, după un top realizat de Instagram.

Cele mai populare preparate din 2022 într-un colaj de patru fotografii
În 2022 au fost la modă preparate de tip confort food / Shutterstock

Pe lista celor mai populare preparate din 2022 sunt deserturi, feluri de bază, salate. A fost un an în care oamenilor le-a plăcut să se delecteze cu mâncăruri bune, complexe, cu combinații inedite de gusturi.

Cele mai populare preparate din 2022

Preparatele clasice, pe care le știi de când erai copil, și pe care trecerea timpului nu le șterge din memoria oamenilor se află și ele pe această listă. Ea a fost popularizată pe tot parcursul anului trecut. Tonul îl dau rețelele de socializare, unde sunt popularizate, iar mai apoi devin celebre în întreaga lume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Budincă de banane

Budinca de banane este unul dintre cele mai aromate deserturi pe care l-ai putea încerca. Este dulce, moale și fin.

Budincă de banande pusă în pahare transparente
Budinca de banane se face în 20 de minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 340 g lapte condensat
  • 500 ml lapte integral
  • 140 g budincă instant cu cremă de banane
  • 600 g smântână
  • 70 g zahăr
  • 2 linguri de extract de vanilie
  • 1 banană mare, feliată
  • 400 g biscuiți digestivi

Mod de preparare

Se amestecă laptele condensat și laptele integral până se omogenizează. Se adaugă amestecul de budincă și se bate bine. Se dă la frigider și se lasă 10 minute.

Se bate smântâna până devine frișcă, apoi se amestecă cu budinca. Se pun 80 g din biscuiții digestivi pe fundul unei tăvi de 22×33 cm. Se pune jumătate din amestecul de budincă deasupra biscuiților și se întinde uniform cu o spatulă. Se aranjează feliată deasupra și se adaugă 80 g de biscuiți. Se întinde restul de budincă și se întinde cu o spatulă.

Se pisează restul de biscuiți și se presară deasupra budincii. Se dă la frigider.

Citește și

Paste manicotti cu spanac și sos de roșii

Pastele manicotti sunt paste de dimensiuni mari, care umplute cu spanac și sos de roșii sunt perfecte pentru o cină ușoară.

Pastele manicotti cu spanac și sos de roșii servite pe farfurii albe
Pastele manicotti cu spanac și sos de roșii se servesc fierbinți / Shutterstock

Ingrediente

  • 8 bucăți manicotti sau alte paste tubulare mari
  • 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin
  • 450 g brânză ricotta
  • 60 g parmezan ras fin
  • coaja de 1 lămâie rasa fin
  • 300 g spanac congelat, dezghețat și scurs
  • 500 ml sos marinara preparat
  • 1/4 linguriță de oregano uscat
  • 40 ml smântână
  • sare grunjoasă
  • piper măcinat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Într-o oală mare se pune la fiert apă cu sare și se lasă să fiarbă până clocotește. Apoi se pun pastele și se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Apoi se scurg și se pun într-un singur strat pe o tavă de copt unsă cu ulei. Între timp, într-un castron mediu, se amestecă brânza ricotta, parmezanul și coaja de lămâie. Când s-au omogenizat se pune și spanacul, se condimentează și se omogenizează.

Se transferă umplutura într-o pungă mare de plastic cu zip lock. Se răsucește și se strânge punga astfel încât umplutura să fie concentrată într-un colț. Cu foarfeca se taie o parte din colț și se umplu pastele. Apoi se aranjează în tavă.

Într-un castron mediu se amestecă sosul marinara, oregano și smântâna. Se toarnă sosul uniform peste paste. Tava se dă la cuptor și se lasă 30 de minute. Se lasă să se odihnească 5 minute înainte de servire.

Tartă de lămâie și bezea

Biscuiții cu lămâie și bezea sunt desertul rapid de care ai nevoie atunci când ai poftă de o prăjitură cu gust dulce-acrișor.

Tarta de lămâie și bezea servită pe o farfurie albă alături de o ceașcă de ceai
Tarta de lămâie și bezea se potrivește cu un ceai rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 g biscuiți sărați subțiri
  • 85 g unt
  • 3 gălbenușuri de ou
  • 2 lingurițe de făina
  • 1/2 linguriță de praf de copt
  • 2 linguri de zahăr
  • 400 g lapte condensat îndulcit
  • 120 g suc de lămâie
  • 300 g bezea italiană 

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 170°C și se tapetează o tavă de 20×20 cm cu hârtie de copt.

Se pun biscuiții săraci într-o pungă mare de plastic și se bat cu un sucitor până se mărunțesc. Se amestecă într-un castron cu untul și zahărul și se amestecă cu mâinile până se formează bulgări mari.

Se pune compoziția în tavă și se apasă cu degetele astfel încât se întindă uniform. Se coace 12-15 minute până devine aurie. Se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Între timp se amestecă laptele condensat îndulcit cu gălbenușurile de ou. Se adaugă sucul de lămâie, praful de copt și făina și se amestecă bine până când se omogenizează.

Se toarnă crema de lămâie în tavă, se întinde uniform și se coace încă 12-15 minute. Apoi se dă la frigider pentru 2 ore.

Apoi se taie în 9 pătrate și se pune bezea italiană pregătită într-o pungă prevăzută cu un vârf rotund. Se pune bezea pe fiecare pătrat și se arde puțin cu o torță de bucătărie. Încearcă și rețeta de tartă franțuzească cu lămâie și brandy.

Sandvici cu omletă la cuptor

Dacă nu știi ce să gătești rapid pentru dimineață sau pentru un drum lung poți oricând să alegi acest sandvici cu ou.

Sandvici cu on și avocado servit pe o farfurie albă
În omleta pentru sandvici se pot pune orice legume dorești / Shutterstock

Ingrediente

  • 18 ouă mari
  • 70 ml lapte degresat
  • 1 lingură de pudră de chili
  • 1 linguriță de praf de ceapă
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper măcinat
  • ½ linguriță de chimen măcinat
  • 300 g spanac tocat congelat și scurs
  • 120 g brânză Cheddar mărunțită
  • 1 ardei gras roșu tocat
  • 4 felii de bacon
  • 12 brioșe englezești din grâu integral, prăjite

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 150°C. Se unge cu ulei o formă de copt de 30×40 cm.

Se bat ouăle cu laptele, praful de chili, praful de ceapă, sarea, piperul și chimenul într-un castron mare. Compoziția se toarnă în tava de copt pregătită și se presară cu spanac, brânză, ardei gras și bacon. 

Se coace până când se întărește, 22-28 de minute, rotind tava din spate în față la jumătate pentru a asigura o gătire uniformă.

Se taie în 12 și se pune pe fiecare brioșă.

Bulete de macaroane cu brânză

Buletele de macaroane cu brânză sunt perfecte pentru o gustare caldă, alături de sos de brânză, de smântână, de iaurt sau sos marinara. Încearcă și rețeta de macaroni cu brânză.

Buletele de macaroane cu brânză servite într-un coșuleț
Buletele de macaroane cu brânză se pot servi cu sos de smântână / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 linguriță de unt nesărat
  • 40 g plus o lingură de făină universală, împărțită
  • 300 ml  lapte integral
  • 240 g brânză Cheddar
  • 240 g brânză Monterey Jack mărunțită
  • 2 lingurițe de sare
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • ½ linguriță de piper negru
  • ½ linguriță de piper roșu
  • 240 g paste mici fierte
  • ulei vegetal
  • 2 ouă mari, ușor bătute
  • 2 lingurițe de apă
  • 400 g pesmet panko

Mod de preparare

Se topește untul într-o cratiță mare la foc mediu. Se amestecă o lingură de făină și amestecă constant, un minut. Se adaugă treptat laptele, amestecând continuu. Se lasă să clocotească, amestecând des, până când compoziția se îngroașă ușor și stă pe fundul unei linguri.

Se dă focul mai mic, se adaugă brânza Cheddar, brânză Monterey Jack, sarea, praful de usturoi, piperul negru și piper roșu, amestecând constant până când brânzeturile se topesc și amestecul este omogen, aproximativ două minute. Se ia de pe foc și se adaugă peste pastele fierte.

Se întinde amestecul uniform într-o tavă de copt. Se acoperă cu folie de plastic, apăsând-o astfel încât să stea lipită de compoziție. Se dă la rece cel puțin 3 ore sau până la 24 de ore.

Apoi se pune ulei într-o cratiță adâncă. Din compoziția de paste se formează bile. Din 2 două linguri de paste ar trebui să iasă o bilă. Se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. 

Se bat ouăle și apa într-un vas adânc. Se pune pesmet panko într-un alt vas și restul de făină într-un al treilea vas de mică adâncime. Se trece fiecare bilă prin cele 3 castroane, mai întâi prin făină apoi prin ou și apoi prin pesmet.

Bilele se prăjesc în ulei încins, timp de 4-5 minute. Se scot pe prosop de hârtie și se servesc imediat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe deserturi pe farfurii colorate
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Mai multe rețete ieftine și gustoase puse pe o masă
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
rețete de chutney în borcane transparente
3 rețete de chutney pe care să le încerci când ai poftă de un preparat exotic
3 rețete de chutney pe care să le încerci când ai poftă de un preparat exotic
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: O fată pentru o fată!
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: „O fată pentru o fată!”
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: „O fată pentru o fată!”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide