Cele mai populare preparate din 2022. Topul la nivel mondial
La fel ca în alte domenii există o modă și în gastronomie. Fiecare an vine cu preparatele sau ingredientele pe care pare că toată lumea vrea să le încerce. Iată care sunt cele mai populare preparate din 2022, după un top realizat de Instagram.
Pe lista celor mai populare preparate din 2022 sunt deserturi, feluri de bază, salate. A fost un an în care oamenilor le-a plăcut să se delecteze cu mâncăruri bune, complexe, cu combinații inedite de gusturi.
Cele mai populare preparate din 2022
Preparatele clasice, pe care le știi de când erai copil, și pe care trecerea timpului nu le șterge din memoria oamenilor se află și ele pe această listă. Ea a fost popularizată pe tot parcursul anului trecut. Tonul îl dau rețelele de socializare, unde sunt popularizate, iar mai apoi devin celebre în întreaga lume.
Budincă de banane
Budinca de banane este unul dintre cele mai aromate deserturi pe care l-ai putea încerca. Este dulce, moale și fin.
Ingrediente
- 340 g lapte condensat
- 500 ml lapte integral
- 140 g budincă instant cu cremă de banane
- 600 g smântână
- 70 g zahăr
- 2 linguri de extract de vanilie
- 1 banană mare, feliată
- 400 g biscuiți digestivi
Mod de preparare
Se amestecă laptele condensat și laptele integral până se omogenizează. Se adaugă amestecul de budincă și se bate bine. Se dă la frigider și se lasă 10 minute.
Se bate smântâna până devine frișcă, apoi se amestecă cu budinca. Se pun 80 g din biscuiții digestivi pe fundul unei tăvi de 22×33 cm. Se pune jumătate din amestecul de budincă deasupra biscuiților și se întinde uniform cu o spatulă. Se aranjează feliată deasupra și se adaugă 80 g de biscuiți. Se întinde restul de budincă și se întinde cu o spatulă.
Se pisează restul de biscuiți și se presară deasupra budincii. Se dă la frigider.
Paste manicotti cu spanac și sos de roșii
Pastele manicotti sunt paste de dimensiuni mari, care umplute cu spanac și sos de roșii sunt perfecte pentru o cină ușoară.
Ingrediente
- 8 bucăți manicotti sau alte paste tubulare mari
- 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin
- 450 g brânză ricotta
- 60 g parmezan ras fin
- coaja de 1 lămâie rasa fin
- 300 g spanac congelat, dezghețat și scurs
- 500 ml sos marinara preparat
- 1/4 linguriță de oregano uscat
- 40 ml smântână
- sare grunjoasă
- piper măcinat
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Într-o oală mare se pune la fiert apă cu sare și se lasă să fiarbă până clocotește. Apoi se pun pastele și se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Apoi se scurg și se pun într-un singur strat pe o tavă de copt unsă cu ulei. Între timp, într-un castron mediu, se amestecă brânza ricotta, parmezanul și coaja de lămâie. Când s-au omogenizat se pune și spanacul, se condimentează și se omogenizează.
Se transferă umplutura într-o pungă mare de plastic cu zip lock. Se răsucește și se strânge punga astfel încât umplutura să fie concentrată într-un colț. Cu foarfeca se taie o parte din colț și se umplu pastele. Apoi se aranjează în tavă.
Într-un castron mediu se amestecă sosul marinara, oregano și smântâna. Se toarnă sosul uniform peste paste. Tava se dă la cuptor și se lasă 30 de minute. Se lasă să se odihnească 5 minute înainte de servire.
Tartă de lămâie și bezea
Biscuiții cu lămâie și bezea sunt desertul rapid de care ai nevoie atunci când ai poftă de o prăjitură cu gust dulce-acrișor.
Ingrediente
- 200 g biscuiți sărați subțiri
- 85 g unt
- 3 gălbenușuri de ou
- 2 lingurițe de făina
- 1/2 linguriță de praf de copt
- 2 linguri de zahăr
- 400 g lapte condensat îndulcit
- 120 g suc de lămâie
- 300 g bezea italiană
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 170°C și se tapetează o tavă de 20×20 cm cu hârtie de copt.
Se pun biscuiții săraci într-o pungă mare de plastic și se bat cu un sucitor până se mărunțesc. Se amestecă într-un castron cu untul și zahărul și se amestecă cu mâinile până se formează bulgări mari.
Se pune compoziția în tavă și se apasă cu degetele astfel încât se întindă uniform. Se coace 12-15 minute până devine aurie. Se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Între timp se amestecă laptele condensat îndulcit cu gălbenușurile de ou. Se adaugă sucul de lămâie, praful de copt și făina și se amestecă bine până când se omogenizează.
Se toarnă crema de lămâie în tavă, se întinde uniform și se coace încă 12-15 minute. Apoi se dă la frigider pentru 2 ore.
Apoi se taie în 9 pătrate și se pune bezea italiană pregătită într-o pungă prevăzută cu un vârf rotund. Se pune bezea pe fiecare pătrat și se arde puțin cu o torță de bucătărie. Încearcă și rețeta de tartă franțuzească cu lămâie și brandy.
Sandvici cu omletă la cuptor
Dacă nu știi ce să gătești rapid pentru dimineață sau pentru un drum lung poți oricând să alegi acest sandvici cu ou.
Ingrediente
- 18 ouă mari
- 70 ml lapte degresat
- 1 lingură de pudră de chili
- 1 linguriță de praf de ceapă
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de piper măcinat
- ½ linguriță de chimen măcinat
- 300 g spanac tocat congelat și scurs
- 120 g brânză Cheddar mărunțită
- 1 ardei gras roșu tocat
- 4 felii de bacon
- 12 brioșe englezești din grâu integral, prăjite
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 150°C. Se unge cu ulei o formă de copt de 30×40 cm.
Se bat ouăle cu laptele, praful de chili, praful de ceapă, sarea, piperul și chimenul într-un castron mare. Compoziția se toarnă în tava de copt pregătită și se presară cu spanac, brânză, ardei gras și bacon.
Se coace până când se întărește, 22-28 de minute, rotind tava din spate în față la jumătate pentru a asigura o gătire uniformă.
Se taie în 12 și se pune pe fiecare brioșă.
Bulete de macaroane cu brânză
Buletele de macaroane cu brânză sunt perfecte pentru o gustare caldă, alături de sos de brânză, de smântână, de iaurt sau sos marinara. Încearcă și rețeta de macaroni cu brânză.
Ingrediente
- 1 linguriță de unt nesărat
- 40 g plus o lingură de făină universală, împărțită
- 300 ml lapte integral
- 240 g brânză Cheddar
- 240 g brânză Monterey Jack mărunțită
- 2 lingurițe de sare
- 1 linguriță de praf de usturoi
- ½ linguriță de piper negru
- ½ linguriță de piper roșu
- 240 g paste mici fierte
- ulei vegetal
- 2 ouă mari, ușor bătute
- 2 lingurițe de apă
- 400 g pesmet panko
Mod de preparare
Se topește untul într-o cratiță mare la foc mediu. Se amestecă o lingură de făină și amestecă constant, un minut. Se adaugă treptat laptele, amestecând continuu. Se lasă să clocotească, amestecând des, până când compoziția se îngroașă ușor și stă pe fundul unei linguri.
Se dă focul mai mic, se adaugă brânza Cheddar, brânză Monterey Jack, sarea, praful de usturoi, piperul negru și piper roșu, amestecând constant până când brânzeturile se topesc și amestecul este omogen, aproximativ două minute. Se ia de pe foc și se adaugă peste pastele fierte.
Se întinde amestecul uniform într-o tavă de copt. Se acoperă cu folie de plastic, apăsând-o astfel încât să stea lipită de compoziție. Se dă la rece cel puțin 3 ore sau până la 24 de ore.
Apoi se pune ulei într-o cratiță adâncă. Din compoziția de paste se formează bile. Din 2 două linguri de paste ar trebui să iasă o bilă. Se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Se bat ouăle și apa într-un vas adânc. Se pune pesmet panko într-un alt vas și restul de făină într-un al treilea vas de mică adâncime. Se trece fiecare bilă prin cele 3 castroane, mai întâi prin făină apoi prin ou și apoi prin pesmet.
Bilele se prăjesc în ulei încins, timp de 4-5 minute. Se scot pe prosop de hârtie și se servesc imediat.