Cele mai populare preparate din 2022. Topul la nivel mondial

La fel ca în alte domenii există o modă și în gastronomie. Fiecare an vine cu preparatele sau ingredientele pe care pare că toată lumea vrea să le încerce. Iată care sunt cele mai populare preparate din 2022, după un top realizat de Instagram.

Cele mai populare preparate din 2022 într-un colaj de patru fotografii
În 2022 au fost la modă preparate de tip confort food / Shutterstock

Pe lista celor mai populare preparate din 2022 sunt deserturi, feluri de bază, salate. A fost un an în care oamenilor le-a plăcut să se delecteze cu mâncăruri bune, complexe, cu combinații inedite de gusturi.

Cele mai populare preparate din 2022

Preparatele clasice, pe care le știi de când erai copil, și pe care trecerea timpului nu le șterge din memoria oamenilor se află și ele pe această listă. Ea a fost popularizată pe tot parcursul anului trecut. Tonul îl dau rețelele de socializare, unde sunt popularizate, iar mai apoi devin celebre în întreaga lume.

Budincă de banane

Budinca de banane este unul dintre cele mai aromate deserturi pe care l-ai putea încerca. Este dulce, moale și fin.

Budincă de banande pusă în pahare transparente
Budinca de banane se face în 20 de minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 340 g lapte condensat
  • 500 ml lapte integral
  • 140 g budincă instant cu cremă de banane
  • 600 g smântână
  • 70 g zahăr
  • 2 linguri de extract de vanilie
  • 1 banană mare, feliată
  • 400 g biscuiți digestivi

Mod de preparare

Se amestecă laptele condensat și laptele integral până se omogenizează. Se adaugă amestecul de budincă și se bate bine. Se dă la frigider și se lasă 10 minute.

Se bate smântâna până devine frișcă, apoi se amestecă cu budinca. Se pun 80 g din biscuiții digestivi pe fundul unei tăvi de 22×33 cm. Se pune jumătate din amestecul de budincă deasupra biscuiților și se întinde uniform cu o spatulă. Se aranjează feliată deasupra și se adaugă 80 g de biscuiți. Se întinde restul de budincă și se întinde cu o spatulă.

Se pisează restul de biscuiți și se presară deasupra budincii. Se dă la frigider.

Citește și

Paste manicotti cu spanac și sos de roșii

Pastele manicotti sunt paste de dimensiuni mari, care umplute cu spanac și sos de roșii sunt perfecte pentru o cină ușoară.

Pastele manicotti cu spanac și sos de roșii servite pe farfurii albe
Pastele manicotti cu spanac și sos de roșii se servesc fierbinți / Shutterstock

Ingrediente

  • 8 bucăți manicotti sau alte paste tubulare mari
  • 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin
  • 450 g brânză ricotta
  • 60 g parmezan ras fin
  • coaja de 1 lămâie rasa fin
  • 300 g spanac congelat, dezghețat și scurs
  • 500 ml sos marinara preparat
  • 1/4 linguriță de oregano uscat
  • 40 ml smântână
  • sare grunjoasă
  • piper măcinat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Într-o oală mare se pune la fiert apă cu sare și se lasă să fiarbă până clocotește. Apoi se pun pastele și se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Apoi se scurg și se pun într-un singur strat pe o tavă de copt unsă cu ulei. Între timp, într-un castron mediu, se amestecă brânza ricotta, parmezanul și coaja de lămâie. Când s-au omogenizat se pune și spanacul, se condimentează și se omogenizează.

Se transferă umplutura într-o pungă mare de plastic cu zip lock. Se răsucește și se strânge punga astfel încât umplutura să fie concentrată într-un colț. Cu foarfeca se taie o parte din colț și se umplu pastele. Apoi se aranjează în tavă.

Într-un castron mediu se amestecă sosul marinara, oregano și smântâna. Se toarnă sosul uniform peste paste. Tava se dă la cuptor și se lasă 30 de minute. Se lasă să se odihnească 5 minute înainte de servire.

Tartă de lămâie și bezea

Biscuiții cu lămâie și bezea sunt desertul rapid de care ai nevoie atunci când ai poftă de o prăjitură cu gust dulce-acrișor.

Tarta de lămâie și bezea servită pe o farfurie albă alături de o ceașcă de ceai
Tarta de lămâie și bezea se potrivește cu un ceai rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 g biscuiți sărați subțiri
  • 85 g unt
  • 3 gălbenușuri de ou
  • 2 lingurițe de făina
  • 1/2 linguriță de praf de copt
  • 2 linguri de zahăr
  • 400 g lapte condensat îndulcit
  • 120 g suc de lămâie
  • 300 g bezea italiană 

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 170°C și se tapetează o tavă de 20×20 cm cu hârtie de copt.

Se pun biscuiții săraci într-o pungă mare de plastic și se bat cu un sucitor până se mărunțesc. Se amestecă într-un castron cu untul și zahărul și se amestecă cu mâinile până se formează bulgări mari.

Se pune compoziția în tavă și se apasă cu degetele astfel încât se întindă uniform. Se coace 12-15 minute până devine aurie. Se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Între timp se amestecă laptele condensat îndulcit cu gălbenușurile de ou. Se adaugă sucul de lămâie, praful de copt și făina și se amestecă bine până când se omogenizează.

Se toarnă crema de lămâie în tavă, se întinde uniform și se coace încă 12-15 minute. Apoi se dă la frigider pentru 2 ore.

Apoi se taie în 9 pătrate și se pune bezea italiană pregătită într-o pungă prevăzută cu un vârf rotund. Se pune bezea pe fiecare pătrat și se arde puțin cu o torță de bucătărie. Încearcă și rețeta de tartă franțuzească cu lămâie și brandy.

Sandvici cu omletă la cuptor

Dacă nu știi ce să gătești rapid pentru dimineață sau pentru un drum lung poți oricând să alegi acest sandvici cu ou.

Sandvici cu on și avocado servit pe o farfurie albă
În omleta pentru sandvici se pot pune orice legume dorești / Shutterstock

Ingrediente

  • 18 ouă mari
  • 70 ml lapte degresat
  • 1 lingură de pudră de chili
  • 1 linguriță de praf de ceapă
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper măcinat
  • ½ linguriță de chimen măcinat
  • 300 g spanac tocat congelat și scurs
  • 120 g brânză Cheddar mărunțită
  • 1 ardei gras roșu tocat
  • 4 felii de bacon
  • 12 brioșe englezești din grâu integral, prăjite

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 150°C. Se unge cu ulei o formă de copt de 30×40 cm.

Se bat ouăle cu laptele, praful de chili, praful de ceapă, sarea, piperul și chimenul într-un castron mare. Compoziția se toarnă în tava de copt pregătită și se presară cu spanac, brânză, ardei gras și bacon. 

Se coace până când se întărește, 22-28 de minute, rotind tava din spate în față la jumătate pentru a asigura o gătire uniformă.

Se taie în 12 și se pune pe fiecare brioșă.

Bulete de macaroane cu brânză

Buletele de macaroane cu brânză sunt perfecte pentru o gustare caldă, alături de sos de brânză, de smântână, de iaurt sau sos marinara. Încearcă și rețeta de macaroni cu brânză.

Buletele de macaroane cu brânză servite într-un coșuleț
Buletele de macaroane cu brânză se pot servi cu sos de smântână / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 linguriță de unt nesărat
  • 40 g plus o lingură de făină universală, împărțită
  • 300 ml  lapte integral
  • 240 g brânză Cheddar
  • 240 g brânză Monterey Jack mărunțită
  • 2 lingurițe de sare
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • ½ linguriță de piper negru
  • ½ linguriță de piper roșu
  • 240 g paste mici fierte
  • ulei vegetal
  • 2 ouă mari, ușor bătute
  • 2 lingurițe de apă
  • 400 g pesmet panko

Mod de preparare

Se topește untul într-o cratiță mare la foc mediu. Se amestecă o lingură de făină și amestecă constant, un minut. Se adaugă treptat laptele, amestecând continuu. Se lasă să clocotească, amestecând des, până când compoziția se îngroașă ușor și stă pe fundul unei linguri.

Se dă focul mai mic, se adaugă brânza Cheddar, brânză Monterey Jack, sarea, praful de usturoi, piperul negru și piper roșu, amestecând constant până când brânzeturile se topesc și amestecul este omogen, aproximativ două minute. Se ia de pe foc și se adaugă peste pastele fierte.

Se întinde amestecul uniform într-o tavă de copt. Se acoperă cu folie de plastic, apăsând-o astfel încât să stea lipită de compoziție. Se dă la rece cel puțin 3 ore sau până la 24 de ore.

Apoi se pune ulei într-o cratiță adâncă. Din compoziția de paste se formează bile. Din 2 două linguri de paste ar trebui să iasă o bilă. Se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. 

Se bat ouăle și apa într-un vas adânc. Se pune pesmet panko într-un alt vas și restul de făină într-un al treilea vas de mică adâncime. Se trece fiecare bilă prin cele 3 castroane, mai întâi prin făină apoi prin ou și apoi prin pesmet.

Bilele se prăjesc în ulei încins, timp de 4-5 minute. Se scot pe prosop de hârtie și se servesc imediat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Bol negru cu Salată de cartofi cu ceapă roșie alături de o sosieră albă și un bol mic cu capere
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Două blaturi umede pentru tort, alături de un recipient cu tacâmuri
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Pporție de Supă cremă de urzici cu crutoane aromate în bol maro, alături de un tocător de lemn cu crutoane și urzici proaspete
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate, plină de gust și de sănătate
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate, plină de gust și de sănătate
Gogoși din 2 ingrediente puse într-un suport negru de metal
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O caserolă cu paste care se află pe lista de idei pentru masa de prânz
5 idei pentru masa de prânz. Rețete perfecte pentru atunci când lucrezi de acasă
5 idei pentru masa de prânz. Rețete perfecte pentru atunci când lucrezi de acasă
Un bol plin cu maioneză pe un tocător pentru a ilustra cea mai bună metodă de preparare a maionezei
Care este cea mai bună metodă de a prepara maioneză. Cum să o pregătești în funcție de modul de utilizare a acesteia
Care este cea mai bună metodă de a prepara maioneză. Cum să o pregătești în funcție de modul de utilizare a acesteia
Regina Elisaneta a II-a în timp ce tăia un tort
Ce mânca Regina Elisabeta în fiecare zi. Consuma aceste preparate de la vârsta de doi ani
Ce mânca Regina Elisabeta în fiecare zi. Consuma aceste preparate de la vârsta de doi ani
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Budincă din urzici porționată
08:00
Budincă de urzici cu ouă și usturoi, perfectă pentru una dintre gustările zilei Budincă de urzici cu ouă și usturoi, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Blat de tort cu cacao și amidon
07:00
Blat de tort cu cacao și amidon. Blat simplu și pufos Blat de tort cu cacao și amidon. Blat simplu și pufos
Salată de cartofi cu usturoi verde în bol de servire cu două linguri de lemn
06:00
Salată de cartofi cu usturoi verde. Salată caldă, simplă și gustoasă Salată de cartofi cu usturoi verde. Salată caldă, simplă și gustoasă
Trei ardei umpluți cu legume și orez pe o farfurie albă
29 martie, 08:00
Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent
Trei melcișori din aluat cu urzici și usturoi într-un vas metalic cu toarte
29 martie, 07:00
Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase
Hummus cu avocado în bol de servire
29 martie, 06:00
Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă
Mai mulți cannoli, serviți pe un platou alb
28 martie, 08:00
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
Sandvișuri de post pe o masă albă
28 martie, 07:00
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Trei ardei umpluți cu legume și orez pe o farfurie albă
1
Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent
Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent
Dacă vrei să gătești un preparat de post, gustos și consistent, pentru masa de prânz, încearcă rețeta de ardei umpluți cu legume și orez. Chiar dacă le lipsește carnea tocată din...
Hummus cu avocado în bol de servire
2
Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă
Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă
Dacă îți place hummusul oriental și dorești să îl prepari în cât mai multe combinații, încearcă și rețeta de hummus cu avocado. Te vei bucura de un preparat și delicios, cu...
Bol negru cu Salată de cartofi cu ceapă roșie alături de o sosieră albă și un bol mic cu capere
3
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Dacă ești în căutarea unei rețete de preparate simple și rapide pentru o zi de post, încearcă rețeta de salată de cartofi cu ceapă roșie. Pe cât de simplă este, pe...
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
4
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post este la fel de gustoasă și de apetisantă ca cea care conține carne. Chiar și cu maioneza vegetală rămâne un aperitiv pe care îl poți servi la...
Două blaturi umede pentru tort, alături de un recipient cu tacâmuri
5
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Pentru reușita unui tort delicios și spectaculos, blatul de tort reprezintă piesa principală. Îți oferim în acest scop o rețetă de blat umed pentru tort ce nu mai necesită însiropare. Dacă...
Parteneri
Focaccia simplă de casă. Rețetă de pâine din bucătăria italiană

Focaccia simplă de casă. Rețetă de pâine din bucătăria italiană

Focaccia simplă de casă. Rețetă de pâine din bucătăria italiană
Schema prin care o funcţionară de la Banca Transilvania a furat 1,3 milioane de lei din contul unei persoane decedate

Schema prin care o funcţionară de la Banca Transilvania a furat 1,3 milioane de lei din contul unei persoane decedate

Schema prin care o funcţionară de la Banca Transilvania a furat 1,3 milioane de lei din contul unei persoane decedate
Ce pensie ia Nadia Comăneci de la statul român. Are o casă de vacanță de 2 milioane de dolari și o avere uriașă

Ce pensie ia Nadia Comăneci de la statul român. Are o casă de vacanță de 2 milioane de dolari și o avere uriașă

Ce pensie ia Nadia Comăneci de la statul român. Are o casă de vacanță de 2 milioane de dolari și o avere uriașă
Ce relație este între Irina Fodor și Gina Pistol, după ce au fost numite rivale. Ce a ieșit la iveală

Ce relație este între Irina Fodor și Gina Pistol, după ce au fost numite „rivale”. Ce a ieșit la iveală

Ce relație este între Irina Fodor și Gina Pistol, după ce au fost numite „rivale”. Ce a ieșit la iveală
Așa mamă, așa fiică! Portretul de familie cu Dulce Maria și fiica sa care a induiosat inimile admiratorilor. Micuța este irezistibilă

Așa mamă, așa fiică! Portretul de familie cu Dulce Maria și fiica sa care a induiosat inimile admiratorilor. Micuța este irezistibilă

Așa mamă, așa fiică! Portretul de familie cu Dulce Maria și fiica sa care a induiosat inimile admiratorilor. Micuța este irezistibilă
Adevărul din spatele imaginilor virale cu Papa Francisc. Cum a apărut pe Internet conducătorul Bisericii Catolice

Adevărul din spatele imaginilor virale cu Papa Francisc. Cum a apărut pe Internet conducătorul Bisericii Catolice

Adevărul din spatele imaginilor virale cu Papa Francisc. Cum a apărut pe Internet conducătorul Bisericii Catolice
Prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone

Prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone

Prăjitură cu foi cu miere și cremă de mascarpone
Cum s-au cunoscut, de fapt, Rauw și Rosalia. Artiștii au vorbit deschis despre relația lor

Cum s-au cunoscut, de fapt, Rauw și Rosalia. Artiștii au vorbit deschis despre relația lor

Cum s-au cunoscut, de fapt, Rauw și Rosalia. Artiștii au vorbit deschis despre relația lor
fresh
Sandvișuri de post pe o masă albă
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent
Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă
Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă
Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine
Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine
închide