Macaroni cu brânză. De ce este specială rețeta de „mac and cheese” a americanilor
Mac and cheese este preparatul pe care îl vezi în mai toate serialele americane. Îl fac mamele grăbite, îl cer copiii mofturoși, îl gătesc burlacii, e pe mesele familiilor. Este atât de iubit încât se găsește și semipreparat sau se găsesc doar amestecuri de brânzeturi pe care doar trebuie să le încălzești și să le pui peste paste. Ce este atât de special la aceste macaroane cu brânză?
Pentru mac and cheese americanii folosesc paste mici, macaroni, dar în lipsa lor orice tip de paste scurte sunt potrivite. Pentru sos se folosește o combinație de brânză gruyere și mozzarella. Gruyere pentru că se topește foarte bine și are o aromă destul de puternică, iar mozzarella pentru că se întinde foarte bine. Alte variante care pot înlocui brânza gruyere sunt cheddar, Colby, Swiss, Pepper Jack, Emmental sau oricare alta se topește ușor.
Ingrediente
Mod de preparare
Se gătesc pastele potrivit indicațiilor de pe ambalaj. Se scurg și se pun înapoi în oală cu untul.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-o cratiță mare se topește untul la foc mediu. Se adaugă făina și se gătește, amestecând constant, timp de un minut. Se adaugă aproximativ o cană de lapte și se amestecă până se încorporează făina. Apoi se adaugă laptele rămas și se amestecă până nu mai sunt cocoloașe.
Se lasă pe foc în continuare amestecând timp de 5 – 8 minute până când se îngroașă. Află mai multe și despre bârnza Velveeta, cea mai iubită de americani.
La final se toarnă sosul în oala cu paste. Se amestecă repede, apoi se pune într-o tavă de copt. Se presară cu topping de pesmet deasupra.
Se coace timp de 25 de minute sau până când blatul devine auriu și se servește imediat.
Sfaturi pentru mac and cheese delicioase
Rețeta de macaroane cu brânză începe cu un roux de bază cu făină și unt, care este folosit pentru a îngroșa laptele cu care urmează să se facă sosul de brânză. Trucul pentru a evita cocoloașele în sosul de mac and cheese este să torni laptele încet în timp ce amesteci constant. Încearcă și rețeta de macaroane cu brânză la cuptor.