Când adaugi sarea în mâncare. Cum poți da mai mult gust preparatelor tale

Sare este nelipsită din rețete, fie că sunt ciorbe, fripturi, tocănițe, chiar și prăjituri. Se pune în orice. Te-ai întrebat vreodată care este rostul ei? Află când adaugi sarea în mâncarea pentru a-i da mai mult gust.

O femei care ilustrează când adaugi sarea în mâncarea prin presărarea acesteia într-o tigaie
Momentul când adaugi sarea în mâncarea este importat pentru gustul și textura preparatelor / Shutterstock

Fără sare mâncarea nu va mai avea același gust. Preparatele fade vor fi și mai greu de înghițit, iar cele cu potențial de a fi delicioase vor fi doar mediocre. Evident, poți să faci preparate savuroase și fără să adaugi sare, potrivindu-le doar din condimente, însă asta deja este o artă. La fel cum este și să pui cantitatea optimă de sare la momentul potrivit.

Oamenii au nevoie să consume sare pentru că ajută organismul să funcționeze corect. Sodiul ajută nervii să transmită impulsuri către mușchi. Sarea este responsabilă cu asigurarea echilibrului lichidelor din corp. Pentru că sarea se elimină relativ repede din organism trebuie să consumi des, însă cu moderație respectând indicațiile date de medic.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de sare

Cel mai des folosești sarea albă, fină, însă în lume există sute de alte tipuri fiecare cu gustul și modul ei de folosire.

Sarea de masă

Sarea de masă o vei găsi peste tot. Are cristalele foarte mici și are o capacitate de sărare mare. În multe dintre zonele lumii este iodată pentru a acoperi deficiențele de iod din organism. Se poate folosi în orice fel de mâncare.

Sarea kosher

Sarea kosher a fost folosită mai ales în comunitățile de evrei, însă în multe zone din lume este consumată pe scară largă fără legătură cu apartenența la religia mozaică. Avantajul ei este că se dizolvă mult mai rapid în mâncare.

Sarea de mare

Sarea de mare se obține prin evaporarea apei de mare. Acest tip de sare are dimensiuni diferite ale cristalelor, în funcție de zona și perioada în care a fost obținută. Din cauza procesului destul de laborios de procesare este mai scumpă decât alte tipuri de sare.

Sare gourmet

Nu există o categorie anume de sare gourmet, dar aici pot intra tot felul de tipuri de sare cu diverse arome sau din diverse zone ale lumii. Pot fi integrate aici sarea de Himalaya, Gleur de Sel, Sel gris. Acestea se adaugă de obicei la finalul procesului de preparare pentru mai multă aromă. Încearcă o rețetă de covrigi cu sare.

Când se adaugă sarea în mâncare

Nu există un moment standard pentru adăugarea sării în mâncare. Totul depinde de ceea ce gătești și de tipul de sare folosit. Uneori trebuie să pui sare de mai multe ori pe parcursul procesului de preparare, pe măsură ce guști și îți dai seama că mai este nevoie.

Evident, trebuie să te asiguri că sarea adăugată s-a dizolvat și că ai amestecat suficient de bine încât să se distribuie uniform în tot preparatul.

Dacă gătești carne poți adăuga sare cu o zi înainte de a o folosi. Dacă urmează să faci friptură de orice fel acest lucru este chiar recomandat. În felul acesta te asiguri că intră în carne suficient cât să o ajute să își elibereze toate aromele. Încearcă o rețetă de mușchiuleț de porc cu sos de muștar și legume.

Fructele de mare trebuie sărate cu aproximativ 15 minute înainte de a fi gătite. Dacă pregătești ouă poți pune sare încă de la început pentru că acest lucru le va ajuta să se gătească mai repede.

Atunci când gătești ingrediente grase adăugarea sării trebuie făcută cu mare atenție. Pentru că sarea are nevoie de apă pentru a se dizolva trebuie să o adaugi cu ceva timp înainte. Cel mai bine este să o dizolvi înainte în apă și apoi să o pui în preparat.

Sarea în preparatele din legume și fructe

Legumele conține pectină, un carbohidrat pe care organismul uman nu îl poate digera. Sarea ajută la acest proces. Cel mai bine să pui sarea peste ele cu 10-15 minute înainte de a le consuma, însă nu mai devreme pentru că se vor înmuia.

De obicei, fructele nu se asezonează cu sare. Totuși, dacă pui un vârf de cuțit de sare înainte de a le consuma vei vedea că le va scoate în evidență dulceața.

Fasolea, de orice tip ar fi ea, este greu de gătit pentru că de multe ori este ori prea fiartă, ori tare. Sarea poate fi de ajutor pentru că va ajuta la înmuierea boabelor. Trebuie să o adaugi în apa în care lași fasolea la înmuiat peste noapte pentru ca magia să se întâmple.

Sare se pune și în aluaturi, dar trebuie să ții cont de faptul că reacționează repede cu glutenul din făina. Îl va ajuta să fie mai ferm și mai gumos. Respectă indicațiile din rețetă cu privire la momentul în care trebuie adăugată sarea pentru ca aluatul să aibă textura potrivită preparatului.

Ciupercile reacționează diferit la contactul cu sarea. Unele dintre ele nu o fac în modul cel mai fericit, pentru că au un conținut de peste 80% apă. Dacă pui prea multă sare vor deveni moi, cu o textură nu foarte apetisantă. Cel mai bine este să pui sare când sunt aproape gătite.

În preparatele cu orez sarea trebuie pusă la începutul procesului de gătire. Dacă mai este nevoie se mai poate pune puțină și la final.

Câtă sare se folosește în mâncare 

Trebuie să pui atâta sare în mâncare încât aromele să fie evidențiate, fără ca mâncarea să fie prea sărată. Nu este un proces ușor, mai ales că această graniță fină depinde foarte mult și de gusturile fiecăruia.

De aceea, în multe rețete nu se specifică ce cantitate de sare trebuie utilizată, pentru că fiecare are preferințele sale. Cu cât vei găti mai mult și vei gusta din mâncare când este aproape gata, cu atât îți vei da seama mai ușor de câtă sare este nevoie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
persoana care încălzește mâncare la microunde
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
marry me chicken
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Când se bea smoothie
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
femeie făcând piure de cartofi
11:03
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
01:49
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
01:48
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
4 decembrie, 06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
4 decembrie, 05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
4 decembrie, 05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Au cumpărat un conac italian dărăpănat cu 140.000€ fără să-l vadă înainte. Surpriza de la prima vizită
Au cumpărat un conac italian dărăpănat cu 140.000€ fără să-l vadă înainte. Surpriza de la prima vizită
Au cumpărat un conac italian dărăpănat cu 140.000€ fără să-l vadă înainte. Surpriza de la prima vizită
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Din 12 ianuarie, cel de-al treilea sezon Power Couple poate fi urmărit, la Antena 1 și pe AntenaPLAY, de trei ori pe săptămână!
Din 12 ianuarie, cel de-al treilea sezon Power Couple poate fi urmărit, la Antena 1 și pe AntenaPLAY, de trei ori pe săptămână!
Din 12 ianuarie, cel de-al treilea sezon Power Couple poate fi urmărit, la Antena 1 și pe AntenaPLAY, de trei ori pe săptămână!
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
închide