Când adaugi sarea în mâncare. Cum poți da mai mult gust preparatelor tale

Sare este nelipsită din rețete, fie că sunt ciorbe, fripturi, tocănițe, chiar și prăjituri. Se pune în orice. Te-ai întrebat vreodată care este rostul ei? Află când adaugi sarea în mâncarea pentru a-i da mai mult gust.

O femei care ilustrează când adaugi sarea în mâncarea prin presărarea acesteia într-o tigaie
Momentul când adaugi sarea în mâncarea este importat pentru gustul și textura preparatelor / Shutterstock

Fără sare mâncarea nu va mai avea același gust. Preparatele fade vor fi și mai greu de înghițit, iar cele cu potențial de a fi delicioase vor fi doar mediocre. Evident, poți să faci preparate savuroase și fără să adaugi sare, potrivindu-le doar din condimente, însă asta deja este o artă. La fel cum este și să pui cantitatea optimă de sare la momentul potrivit.

Oamenii au nevoie să consume sare pentru că ajută organismul să funcționeze corect. Sodiul ajută nervii să transmită impulsuri către mușchi. Sarea este responsabilă cu asigurarea echilibrului lichidelor din corp. Pentru că sarea se elimină relativ repede din organism trebuie să consumi des, însă cu moderație respectând indicațiile date de medic.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de sare

Cel mai des folosești sarea albă, fină, însă în lume există sute de alte tipuri fiecare cu gustul și modul ei de folosire.

Sarea de masă

Sarea de masă o vei găsi peste tot. Are cristalele foarte mici și are o capacitate de sărare mare. În multe dintre zonele lumii este iodată pentru a acoperi deficiențele de iod din organism. Se poate folosi în orice fel de mâncare.

Sarea kosher

Sarea kosher a fost folosită mai ales în comunitățile de evrei, însă în multe zone din lume este consumată pe scară largă fără legătură cu apartenența la religia mozaică. Avantajul ei este că se dizolvă mult mai rapid în mâncare.

Sarea de mare

Sarea de mare se obține prin evaporarea apei de mare. Acest tip de sare are dimensiuni diferite ale cristalelor, în funcție de zona și perioada în care a fost obținută. Din cauza procesului destul de laborios de procesare este mai scumpă decât alte tipuri de sare.

Sare gourmet

Nu există o categorie anume de sare gourmet, dar aici pot intra tot felul de tipuri de sare cu diverse arome sau din diverse zone ale lumii. Pot fi integrate aici sarea de Himalaya, Gleur de Sel, Sel gris. Acestea se adaugă de obicei la finalul procesului de preparare pentru mai multă aromă. Încearcă o rețetă de covrigi cu sare.

Când se adaugă sarea în mâncare

Nu există un moment standard pentru adăugarea sării în mâncare. Totul depinde de ceea ce gătești și de tipul de sare folosit. Uneori trebuie să pui sare de mai multe ori pe parcursul procesului de preparare, pe măsură ce guști și îți dai seama că mai este nevoie.

Evident, trebuie să te asiguri că sarea adăugată s-a dizolvat și că ai amestecat suficient de bine încât să se distribuie uniform în tot preparatul.

Dacă gătești carne poți adăuga sare cu o zi înainte de a o folosi. Dacă urmează să faci friptură de orice fel acest lucru este chiar recomandat. În felul acesta te asiguri că intră în carne suficient cât să o ajute să își elibereze toate aromele. Încearcă o rețetă de mușchiuleț de porc cu sos de muștar și legume.

Fructele de mare trebuie sărate cu aproximativ 15 minute înainte de a fi gătite. Dacă pregătești ouă poți pune sare încă de la început pentru că acest lucru le va ajuta să se gătească mai repede.

Atunci când gătești ingrediente grase adăugarea sării trebuie făcută cu mare atenție. Pentru că sarea are nevoie de apă pentru a se dizolva trebuie să o adaugi cu ceva timp înainte. Cel mai bine este să o dizolvi înainte în apă și apoi să o pui în preparat.

Sarea în preparatele din legume și fructe

Legumele conține pectină, un carbohidrat pe care organismul uman nu îl poate digera. Sarea ajută la acest proces. Cel mai bine să pui sarea peste ele cu 10-15 minute înainte de a le consuma, însă nu mai devreme pentru că se vor înmuia.

De obicei, fructele nu se asezonează cu sare. Totuși, dacă pui un vârf de cuțit de sare înainte de a le consuma vei vedea că le va scoate în evidență dulceața.

Fasolea, de orice tip ar fi ea, este greu de gătit pentru că de multe ori este ori prea fiartă, ori tare. Sarea poate fi de ajutor pentru că va ajuta la înmuierea boabelor. Trebuie să o adaugi în apa în care lași fasolea la înmuiat peste noapte pentru ca magia să se întâmple.

Sare se pune și în aluaturi, dar trebuie să ții cont de faptul că reacționează repede cu glutenul din făina. Îl va ajuta să fie mai ferm și mai gumos. Respectă indicațiile din rețetă cu privire la momentul în care trebuie adăugată sarea pentru ca aluatul să aibă textura potrivită preparatului.

Ciupercile reacționează diferit la contactul cu sarea. Unele dintre ele nu o fac în modul cel mai fericit, pentru că au un conținut de peste 80% apă. Dacă pui prea multă sare vor deveni moi, cu o textură nu foarte apetisantă. Cel mai bine este să pui sare când sunt aproape gătite.

În preparatele cu orez sarea trebuie pusă la începutul procesului de gătire. Dacă mai este nevoie se mai poate pune puțină și la final.

Câtă sare se folosește în mâncare 

Trebuie să pui atâta sare în mâncare încât aromele să fie evidențiate, fără ca mâncarea să fie prea sărată. Nu este un proces ușor, mai ales că această graniță fină depinde foarte mult și de gusturile fiecăruia.

De aceea, în multe rețete nu se specifică ce cantitate de sare trebuie utilizată, pentru că fiecare are preferințele sale. Cu cât vei găti mai mult și vei gusta din mâncare când este aproape gata, cu atât îți vei da seama mai ușor de câtă sare este nevoie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
hugo fără alcool rețeta
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Carne de curcan
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
19 decembrie, 05:43
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Orez cremos cu lapte de cocos în două boluri, o nucă de cocos secționată și un bol cu coajă de citrice
19 decembrie, 05:41
Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
19 decembrie, 05:41
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
18 decembrie, 06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
18 decembrie, 05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
18 decembrie, 05:35
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
17 decembrie, 10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
17 decembrie, 06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: amp;#8220;Înseamnă că atât merit”
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: amp;#8220;Înseamnă că atât merit”
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: amp;#8220;Înseamnă că atât merit”
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 43, 44 și 45 din 19 decembrie 2025. Albert o amenință iar pe Anda. Ce decide Filip
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 43, 44 și 45 din 19 decembrie 2025. Albert o amenință iar pe Anda. Ce decide Filip
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 43, 44 și 45 din 19 decembrie 2025. Albert o amenință iar pe Anda. Ce decide Filip
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
închide