Când adaugi sarea în mâncare. Cum poți da mai mult gust preparatelor tale

Sare este nelipsită din rețete, fie că sunt ciorbe, fripturi, tocănițe, chiar și prăjituri. Se pune în orice. Te-ai întrebat vreodată care este rostul ei? Află când adaugi sarea în mâncarea pentru a-i da mai mult gust.

O femei care ilustrează când adaugi sarea în mâncarea prin presărarea acesteia într-o tigaie
Momentul când adaugi sarea în mâncarea este importat pentru gustul și textura preparatelor / Shutterstock

Fără sare mâncarea nu va mai avea același gust. Preparatele fade vor fi și mai greu de înghițit, iar cele cu potențial de a fi delicioase vor fi doar mediocre. Evident, poți să faci preparate savuroase și fără să adaugi sare, potrivindu-le doar din condimente, însă asta deja este o artă. La fel cum este și să pui cantitatea optimă de sare la momentul potrivit.

Oamenii au nevoie să consume sare pentru că ajută organismul să funcționeze corect. Sodiul ajută nervii să transmită impulsuri către mușchi. Sarea este responsabilă cu asigurarea echilibrului lichidelor din corp. Pentru că sarea se elimină relativ repede din organism trebuie să consumi des, însă cu moderație respectând indicațiile date de medic.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de sare

Cel mai des folosești sarea albă, fină, însă în lume există sute de alte tipuri fiecare cu gustul și modul ei de folosire.

Sarea de masă

Sarea de masă o vei găsi peste tot. Are cristalele foarte mici și are o capacitate de sărare mare. În multe dintre zonele lumii este iodată pentru a acoperi deficiențele de iod din organism. Se poate folosi în orice fel de mâncare.

Sarea kosher

Sarea kosher a fost folosită mai ales în comunitățile de evrei, însă în multe zone din lume este consumată pe scară largă fără legătură cu apartenența la religia mozaică. Avantajul ei este că se dizolvă mult mai rapid în mâncare.

Sarea de mare

Sarea de mare se obține prin evaporarea apei de mare. Acest tip de sare are dimensiuni diferite ale cristalelor, în funcție de zona și perioada în care a fost obținută. Din cauza procesului destul de laborios de procesare este mai scumpă decât alte tipuri de sare.

Sare gourmet

Nu există o categorie anume de sare gourmet, dar aici pot intra tot felul de tipuri de sare cu diverse arome sau din diverse zone ale lumii. Pot fi integrate aici sarea de Himalaya, Gleur de Sel, Sel gris. Acestea se adaugă de obicei la finalul procesului de preparare pentru mai multă aromă. Încearcă o rețetă de covrigi cu sare.

Când se adaugă sarea în mâncare

Nu există un moment standard pentru adăugarea sării în mâncare. Totul depinde de ceea ce gătești și de tipul de sare folosit. Uneori trebuie să pui sare de mai multe ori pe parcursul procesului de preparare, pe măsură ce guști și îți dai seama că mai este nevoie.

Evident, trebuie să te asiguri că sarea adăugată s-a dizolvat și că ai amestecat suficient de bine încât să se distribuie uniform în tot preparatul.

Dacă gătești carne poți adăuga sare cu o zi înainte de a o folosi. Dacă urmează să faci friptură de orice fel acest lucru este chiar recomandat. În felul acesta te asiguri că intră în carne suficient cât să o ajute să își elibereze toate aromele. Încearcă o rețetă de mușchiuleț de porc cu sos de muștar și legume.

Fructele de mare trebuie sărate cu aproximativ 15 minute înainte de a fi gătite. Dacă pregătești ouă poți pune sare încă de la început pentru că acest lucru le va ajuta să se gătească mai repede.

Atunci când gătești ingrediente grase adăugarea sării trebuie făcută cu mare atenție. Pentru că sarea are nevoie de apă pentru a se dizolva trebuie să o adaugi cu ceva timp înainte. Cel mai bine este să o dizolvi înainte în apă și apoi să o pui în preparat.

Sarea în preparatele din legume și fructe

Legumele conține pectină, un carbohidrat pe care organismul uman nu îl poate digera. Sarea ajută la acest proces. Cel mai bine să pui sarea peste ele cu 10-15 minute înainte de a le consuma, însă nu mai devreme pentru că se vor înmuia.

De obicei, fructele nu se asezonează cu sare. Totuși, dacă pui un vârf de cuțit de sare înainte de a le consuma vei vedea că le va scoate în evidență dulceața.

Fasolea, de orice tip ar fi ea, este greu de gătit pentru că de multe ori este ori prea fiartă, ori tare. Sarea poate fi de ajutor pentru că va ajuta la înmuierea boabelor. Trebuie să o adaugi în apa în care lași fasolea la înmuiat peste noapte pentru ca magia să se întâmple.

Sare se pune și în aluaturi, dar trebuie să ții cont de faptul că reacționează repede cu glutenul din făina. Îl va ajuta să fie mai ferm și mai gumos. Respectă indicațiile din rețetă cu privire la momentul în care trebuie adăugată sarea pentru ca aluatul să aibă textura potrivită preparatului.

Ciupercile reacționează diferit la contactul cu sarea. Unele dintre ele nu o fac în modul cel mai fericit, pentru că au un conținut de peste 80% apă. Dacă pui prea multă sare vor deveni moi, cu o textură nu foarte apetisantă. Cel mai bine este să pui sare când sunt aproape gătite.

În preparatele cu orez sarea trebuie pusă la începutul procesului de gătire. Dacă mai este nevoie se mai poate pune puțină și la final.

Câtă sare se folosește în mâncare 

Trebuie să pui atâta sare în mâncare încât aromele să fie evidențiate, fără ca mâncarea să fie prea sărată. Nu este un proces ușor, mai ales că această graniță fină depinde foarte mult și de gusturile fiecăruia.

De aceea, în multe rețete nu se specifică ce cantitate de sare trebuie utilizată, pentru că fiecare are preferințele sale. Cu cât vei găti mai mult și vei gusta din mâncare când este aproape gata, cu atât îți vei da seama mai ușor de câtă sare este nevoie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Când se bea smoothie
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
brânză congelată
05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
11 decembrie, 04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Jumătate dintre companiile din România au mărit beneficiile de sărbători pentru angajați în 2025
Jumătate dintre companiile din România au mărit beneficiile de sărbători pentru angajați în 2025
Jumătate dintre companiile din România au mărit beneficiile de sărbători pentru angajați în 2025
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: amp;#8220;Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: amp;#8220;Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: amp;#8220;Mereu m-a susţinut”
Cele mai noi episoade ale serialului original Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, lider absolut de audiență
Cele mai noi episoade ale serialului original Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, lider absolut de audiență
Cele mai noi episoade ale serialului original Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, lider absolut de audiență
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
închide