Când adaugi sarea în mâncare. Cum poți da mai mult gust preparatelor tale

Sare este nelipsită din rețete, fie că sunt ciorbe, fripturi, tocănițe, chiar și prăjituri. Se pune în orice. Te-ai întrebat vreodată care este rostul ei? Află când adaugi sarea în mâncarea pentru a-i da mai mult gust.

O femei care ilustrează când adaugi sarea în mâncarea prin presărarea acesteia într-o tigaie
Momentul când adaugi sarea în mâncarea este importat pentru gustul și textura preparatelor / Shutterstock

Fără sare mâncarea nu va mai avea același gust. Preparatele fade vor fi și mai greu de înghițit, iar cele cu potențial de a fi delicioase vor fi doar mediocre. Evident, poți să faci preparate savuroase și fără să adaugi sare, potrivindu-le doar din condimente, însă asta deja este o artă. La fel cum este și să pui cantitatea optimă de sare la momentul potrivit.

Oamenii au nevoie să consume sare pentru că ajută organismul să funcționeze corect. Sodiul ajută nervii să transmită impulsuri către mușchi. Sarea este responsabilă cu asigurarea echilibrului lichidelor din corp. Pentru că sarea se elimină relativ repede din organism trebuie să consumi des, însă cu moderație respectând indicațiile date de medic.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de sare

Cel mai des folosești sarea albă, fină, însă în lume există sute de alte tipuri fiecare cu gustul și modul ei de folosire.

Sarea de masă

Sarea de masă o vei găsi peste tot. Are cristalele foarte mici și are o capacitate de sărare mare. În multe dintre zonele lumii este iodată pentru a acoperi deficiențele de iod din organism. Se poate folosi în orice fel de mâncare.

Sarea kosher

Sarea kosher a fost folosită mai ales în comunitățile de evrei, însă în multe zone din lume este consumată pe scară largă fără legătură cu apartenența la religia mozaică. Avantajul ei este că se dizolvă mult mai rapid în mâncare.

Sarea de mare

Sarea de mare se obține prin evaporarea apei de mare. Acest tip de sare are dimensiuni diferite ale cristalelor, în funcție de zona și perioada în care a fost obținută. Din cauza procesului destul de laborios de procesare este mai scumpă decât alte tipuri de sare.

Sare gourmet

Nu există o categorie anume de sare gourmet, dar aici pot intra tot felul de tipuri de sare cu diverse arome sau din diverse zone ale lumii. Pot fi integrate aici sarea de Himalaya, Gleur de Sel, Sel gris. Acestea se adaugă de obicei la finalul procesului de preparare pentru mai multă aromă. Încearcă o rețetă de covrigi cu sare.

Când se adaugă sarea în mâncare

Nu există un moment standard pentru adăugarea sării în mâncare. Totul depinde de ceea ce gătești și de tipul de sare folosit. Uneori trebuie să pui sare de mai multe ori pe parcursul procesului de preparare, pe măsură ce guști și îți dai seama că mai este nevoie.

Evident, trebuie să te asiguri că sarea adăugată s-a dizolvat și că ai amestecat suficient de bine încât să se distribuie uniform în tot preparatul.

Dacă gătești carne poți adăuga sare cu o zi înainte de a o folosi. Dacă urmează să faci friptură de orice fel acest lucru este chiar recomandat. În felul acesta te asiguri că intră în carne suficient cât să o ajute să își elibereze toate aromele. Încearcă o rețetă de mușchiuleț de porc cu sos de muștar și legume.

Fructele de mare trebuie sărate cu aproximativ 15 minute înainte de a fi gătite. Dacă pregătești ouă poți pune sare încă de la început pentru că acest lucru le va ajuta să se gătească mai repede.

Atunci când gătești ingrediente grase adăugarea sării trebuie făcută cu mare atenție. Pentru că sarea are nevoie de apă pentru a se dizolva trebuie să o adaugi cu ceva timp înainte. Cel mai bine este să o dizolvi înainte în apă și apoi să o pui în preparat.

Sarea în preparatele din legume și fructe

Legumele conține pectină, un carbohidrat pe care organismul uman nu îl poate digera. Sarea ajută la acest proces. Cel mai bine să pui sarea peste ele cu 10-15 minute înainte de a le consuma, însă nu mai devreme pentru că se vor înmuia.

De obicei, fructele nu se asezonează cu sare. Totuși, dacă pui un vârf de cuțit de sare înainte de a le consuma vei vedea că le va scoate în evidență dulceața.

Fasolea, de orice tip ar fi ea, este greu de gătit pentru că de multe ori este ori prea fiartă, ori tare. Sarea poate fi de ajutor pentru că va ajuta la înmuierea boabelor. Trebuie să o adaugi în apa în care lași fasolea la înmuiat peste noapte pentru ca magia să se întâmple.

Sare se pune și în aluaturi, dar trebuie să ții cont de faptul că reacționează repede cu glutenul din făina. Îl va ajuta să fie mai ferm și mai gumos. Respectă indicațiile din rețetă cu privire la momentul în care trebuie adăugată sarea pentru ca aluatul să aibă textura potrivită preparatului.

Ciupercile reacționează diferit la contactul cu sarea. Unele dintre ele nu o fac în modul cel mai fericit, pentru că au un conținut de peste 80% apă. Dacă pui prea multă sare vor deveni moi, cu o textură nu foarte apetisantă. Cel mai bine este să pui sare când sunt aproape gătite.

În preparatele cu orez sarea trebuie pusă la începutul procesului de gătire. Dacă mai este nevoie se mai poate pune puțină și la final.

Câtă sare se folosește în mâncare 

Trebuie să pui atâta sare în mâncare încât aromele să fie evidențiate, fără ca mâncarea să fie prea sărată. Nu este un proces ușor, mai ales că această graniță fină depinde foarte mult și de gusturile fiecăruia.

De aceea, în multe rețete nu se specifică ce cantitate de sare trebuie utilizată, pentru că fiecare are preferințele sale. Cu cât vei găti mai mult și vei gusta din mâncare când este aproape gata, cu atât îți vei da seama mai ușor de câtă sare este nevoie.

Citește și
CELE MAI CITITE
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
Chec cu morcovi și mere, porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Culoarea gălbenușului de ou ilustrată cu ajutorul a două gălbenușuri
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente pe un tocător de lemn, o ciupercă secționată
Ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente
Ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente
Femeie decorând brioșe cu cremă de mascarpone și cafea
Cremă de mascarpone și cafea, ideală pentru torturi și prăjituri
Cremă de mascarpone și cafea, ideală pentru torturi și prăjituri
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ganache de ciocolată tăiat și pus într-un castron negru
Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui
Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui
Un tort din mousse perfect catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
Mai multe bucăți de unt puse pe un blat de lemn alături de un cuțit
Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special
Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
lapte vegetal pentru aluaturi pus în mai multe vase speciale
09:00
Care este cel mai bun lapte vegetal pentru aluaturi și blaturi Care este cel mai bun lapte vegetal pentru aluaturi și blaturi
ciocolata caldă servită într-o ceașcă argintie alături de câteva bezele
08:00
Ingredientul secret care face ciocolata caldă cu adevărat specială Ingredientul secret care face ciocolata caldă cu adevărat specială
Nuci și alte forme de fursecuri umplute în cutii de carton și pe un platou de lemn
07:00
Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie
Tort egiptean porționat
06:00
Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă
ganache de ciocolată tăiat și pus într-un castron negru
4 decembrie, 09:00
Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui
Preparatele rillete, pateu și terina în trei poze diferite
4 decembrie, 08:00
Pate, terină și rillette. 3 preparate franțuzești similare pe care să le încerci ca aperitiv Pate, terină și rillette. 3 preparate franțuzești similare pe care să le încerci ca aperitiv
Chec de post cu mere servit pe un blat de lemn
4 decembrie, 07:00
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Fondue de ciocolată pe masă în care se înmoaie căpșune
4 decembrie, 06:00
Fondue de ciocolată, desertul care adună prietenii împreună Fondue de ciocolată, desertul care adună prietenii împreună
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
1
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Peștele este un aliment sănătos, însă, din păcate, este de multe ori evitat pentru că are oase și, din această cauză, este greu de consumat. Totuși, dacă ai vrea să mănânci...
apio puse întregi și tocate într-un bol
2
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor...
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
3
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Pentru diminețile reci din sezonul de iarnă, merg tare bine acești biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Alături de un ceai fierbinte sunt delicioși și sunt de post....
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor servite într-o tavă
4
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cea mai bună mâncare simplă pe care o poți face în timp record sunt pulpele de pui la cuptor. Indiferent că vrei să prepari o cină rapidă, că ai invitați la...
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
5
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă ești în căutare de combinații delicioase pentru preparate simple și ușoare, încearcă rețeta de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Rețetele de supe și ciorbe sunt foarte bine venite,...
Parteneri
Anul 2024 în zodiacul chinezesc. Dragonul de lemn aduce noroc în viața nativilor

Anul 2024 în zodiacul chinezesc. Dragonul de lemn aduce noroc în viața nativilor

Anul 2024 în zodiacul chinezesc. Dragonul de lemn aduce noroc în viața nativilor
Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro

Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro

Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro
Ion Ţiriac, discurs incredibil despre Simona Halep: „Asta înseamnă o pedeapsă cu moartea! E incorect şi ilegal”

Ion Ţiriac, discurs incredibil despre Simona Halep: „Asta înseamnă o pedeapsă cu moartea! E incorect şi ilegal”

Ion Ţiriac, discurs incredibil despre Simona Halep: „Asta înseamnă o pedeapsă cu moartea! E incorect şi ilegal”
Cine a câștigat imunitatea la America Express: Le-am suflat-o, Prima echipă care are biletele asigurate spre Argentina

Cine a câștigat imunitatea la America Express: „Le-am suflat-o”, Prima echipă care are biletele asigurate spre Argentina

Cine a câștigat imunitatea la America Express: „Le-am suflat-o”, Prima echipă care are biletele asigurate spre Argentina
Thalía și Tommy Mottola sărbătoresc 23 de ani de căsnicie. Ce mesaj emoționat i-a dedicat diva muzicii latino soțului său

Thalía și Tommy Mottola sărbătoresc 23 de ani de căsnicie. Ce mesaj emoționat i-a dedicat diva muzicii latino soțului său

Thalía și Tommy Mottola sărbătoresc 23 de ani de căsnicie. Ce mesaj emoționat i-a dedicat diva muzicii latino soțului său
Un investitor a cumpărat o mină de cărbune cu 2 milioane de dolari. Ce a descoperit în ea l-ar îmbogăți cu 37 de miliarde de dolari

Un investitor a cumpărat o mină de cărbune cu 2 milioane de dolari. Ce a descoperit în ea l-ar îmbogăți cu 37 de miliarde de dolari

Un investitor a cumpărat o mină de cărbune cu 2 milioane de dolari. Ce a descoperit în ea l-ar îmbogăți cu 37 de miliarde de dolari
Chec cu ovăz și cocos, de post

Chec cu ovăz și cocos, de post

Chec cu ovăz și cocos, de post
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți

Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți

Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Jessica Simpson își împarte timpul între Nashville și Los Angeles. Cântăreața a declarat că membrii familiei ei știu cum este să le fie dor

Jessica Simpson își împarte timpul între Nashville și Los Angeles. Cântăreața a declarat că membrii familiei ei știu „cum este să le fie dor”

Jessica Simpson își împarte timpul între Nashville și Los Angeles. Cântăreața a declarat că membrii familiei ei știu „cum este să le fie dor”
Ciocolata neagră: beneficii, conținut nutritiv și riscuri

Ciocolata neagră: beneficii, conținut nutritiv și riscuri

Ciocolata neagră: beneficii, conținut nutritiv și riscuri
fresh
Prăjitură cu mere și ciocolată porționată pe farfurie maro cu furculiță alături
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă
Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient
Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient
închide