Cele mai savuroase rețete cu roșii din conservă. 3 variante pentru toate gusturile
În fiecare cămară există câteva conserve de roșii. Sunt perfecte pentru sosuri, tocănițe, ciorbe și au avantajul de a avea un termen de valabilitate destul de mare. Iată câteva idei de rețete cu roșii din conservă cu care să îți diversifici meniul.
Roșiile din conservă pot fi întregi, tăiate cuburi sau mărunțite. Poți alege în funcție de preferințe sau de ceea ce îți cere rețeta. Oricare dintre ele pot fi punctul de plecare pentru rețete delicioase și rapide.
Cu o pungă de paste, o conservă de roșii și câteva condimente poți face un prânz delicios.
Cum alegi cele mai bune conserve de roșii
Provocarea este că nu ai cum să vezi ce cumperi. Vei afla de-abia atunci când desfaci conserva. Atunci îți dai seama de miros, textură și de calitatea roșiilor. Ideal este să le alegi pe cele ambalate în cutii din oțel reciclabil, fără BPA.
Conservele de roșii nu numai că sunt produse de multe mărci, dar vin și sub mai multe forme: întregi decojite, cu sau fără busuioc, usturoi și/sau ardei iute, cuburi, zdrobite, piure, înăbușite.
Cele mai la îndemână sunt cele întregi decojite. Indiferent dacă ai nevoie de piure de roșii neted sau roșii tăiate cubulețe mici le poți obține ușor. În plus, nu ai nevoie de foarte multe arome, mai ales dacă vrei să controlezi tu ingredientele rețetei.
Pissaladière de roșii coapte
Pissaladière este un preparat de patiserie provensal pe care îl poți servi la micul dejun sau drept gustare. Este una dintre acele rețete cu roșii din conservă pe care o poți face rapid și fără prea mare efort.
Ingrediente
- 800 g roșii întregi decojite, scurse
- 70 ml ulei de măsline extravirgin, împărțit, plus mai mult pentru uns
- 3/4 linguriță de sare, împărțită
- 1 ceapă galbenă mare, tăiată în felii groase
- 5 căței de usturoi mari, tăiați felii
- 2 crenguțe de rozmarin
- 400 g aluat de foietaj congelat, dezghețat
- 10-14 fileuri de anșoa scurse
- 70 g măsline kalamata fără sâmburi, tăiate pe jumătate
- brânză Parmigiano-Reggiano rasă, pentru servire
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Roșiile se decupează și se taie în jumătate pe lungime. Se îndepărtează semințele și excesul de lichid. Se pun roșiile, cu partea tăiată în sus, la cel puțin 2 cm una de cealaltă, pe o tavă de copt unsă ușor.
Se stropesc cu 1/2 lingură de ulei și se presară cu 1/4 linguriță de sare. Se dau la cuptorul preîncălzit până când încep să se caramelizeze pe margini și sunt ușor deshidratate, aproximativ o oră și 30 de minute. Se pun deoparte.
Se încing 2 linguri de ulei într-o tigaie mare la foc mediu. Se adaugă ceapa și 1/2 linguriță de sare rămasă. Se gătesc, amestecând din când în când, până când ceapa devine translucidă și începe să se rumenească, aproximativ 10 minute.
Se dă focul mai mic și se pun usturoiul și crenguțele de rozmarin. Se gătesc, amestecând des, până când ceapa este caramelizată, 20-25 de minute. Se ia de pe foc. Se scot și se aruncă crenguțele de rozmarin. Tigaia se lasă deoparte.
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune aluatul foitaj într-o tavă mare de copt tapetată cu hârtie de copt. Se întinde ceapa uniform peste aluat.
Apoi se aranjează roșiile, fileurile de anșoa și măslinele peste ceapă. Se stropesc cu o lingură ulei. Se dă tava la cuptor până când aluatul devine auriu și crocant, 15-20 de minute.
Se scoate și se lasă 5 minute să se răcească. Se presară deasupra brânză Parmigiano-Reggiano rasă.
Ouă cu sos Rajas
Ouă cu sos Rajas sunt o variantă de brunch foarte gustoasă, sățioasă, cu arome care le vor cuceri. Poți să pui mai mulți sau mai puțini ardei iuți, în funcție de cât de picant îți place să mănânci.
Ingrediente
- 110 g ardei iute poblano
- 800 g roșii întregi decojite cu tot cu sos
- 3 linguri ulei
- 1 ceapă albă mică, feliată subțire
- 2 frunze de dafin proaspete sau uscate
- 1 cățel de usturoi, ras
- 1 1/2 linguriță de sare, împărțită, plus mai mult după gust
- 1/2 linguriță de piper negru, împărțit, plus mai mult după gust
- 1/4 linguriță de maghiran uscat
- 8 ouă mari
- brânză proaspătă mărunțit
- crenguțe de coriandru, pentru ornat
- tortilla de porumb, pentru servire
Mod de preparare
Se pun ardeii iuți direct pe flacăra unei plite cu gaz până când se înnegresc, 2-3 minute pe fiecare parte. Se transferă într-un castron mare și se acoperă cu folie de plastic. Se lasă să stea 10 minute. Apoi li se îndepărtează pielea, tulpina și semințele. Se taie în fâșii și se pun deoparte.
Se scurge sosul de la roșii într-un bol, iar roșiile se toacă grosier. Se pun deoparte.
Se încălzește uleiul într-o tigaie la foc mediu. Se pune ceapa și se gătește, amestecând din când în când, până se înmoaie, 4-6 minute.
Apoi se pun ardeii iuți și se lasă și ei, amestecând ocazional, până când excesul de lichid se evaporă, aproximativ 2 minute. După aceea, se pun roșiile și sosul lor, foile de dafin, usturoiul, o linguriță de sare, 1/4 linguriță de piper negru și maghiranul.
Se aduce compoziția la punctul de fierbere și apoi se lasă, până când sosul este foarte gros, 10-12 minute. Se scot și se aruncă frunzele de dafin. Se condimentează cu sare și piper negru după gust.
Se dă focul mic. Se pun ouăle peste compoziția de roșii, la distanță de aproximativ 2 cm unul de celălalt.
Se presară peste ele sare și piper și se lasă până când albușurile se întăresc și gălbenușurile sunt încă moi, 4-5 minute. Se ia tigaia de pe foc, se presară brânza dulce și coriandrul și se servesc cu tortilla de porumb.
Chashushuli, tocană de vită și roșii din Georgia
Tocana de vită din Georgia este una dintre acele rețete cu roșii din conservă care este extrem de parfumată și gustoasă.
Ingrediente
- 90 g unt nesărat
- 2 cepe galbene mici, tocate
- 2 linguri ulei de floarea-soarelui
- 1 kg de carne de vită tăiată în cubulețe
- 1 kg de coastă de vită dezosată, tăiată fâșii
- 6 căței de usturoi tocat mărunt, împărțiți
- 800 g roșii întregi decojite
- 750 ml apă sau supă de vită
- 2 lingurițe de sare
- 1-2 ardei iuți
- 6 fire de coriandru plus mai mult pentru garnitură
- busuioc proaspăt tocat
- pătrunjel proaspăt tocat
- mămăligă pentru servit
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se topește untul într-o cratiță, apoi se adaugă ceapa și se amestecă până se înmoaie, 6-8 minute. Se transferă apoi într-un bol mic și se lasă deoparte.
Apoi se pune ulei în aceeași cratiță și se dă focul tate. Se pune carnea și se lasă să se rumenească pe toate părțile. Apoi se pun ceapa și usturoiul.
Se lasă să se gătească, amestecând constant, aproximativ un minut. După aceea, se pun roșiile zdrobite, apa și sare. Se amestecă și se pun ardeii iuți. Se ia vasul de pe foc.
Se leagă crenguțele de coriandru cu sfoară de bucătărie și se pun în vas. Apoi se acoperă și se dă la cuptor pentru 2 ore. Din când în când se scoate și se îndepărtează uleiul de la suprafață.
Se scoate, se aruncă crenguțele de coriandru și se adaugă coriandrul tocat, busuiocul, pătrunjelul și usturoiul rămas. Se lasă să stea 5 minute și apoi se servește cu mămăligă.