Cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect. 12 sfaturi practice
Bicarbonatul de sodiu este un ingredient versatil și util pe care trebuie neapărat în casă. De-a lungul timpului, a fost folosit într-o varietate de scopuri, de la gătit și curățenie până la îngrijirea personală și alte utilizări domestice. Iată cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect.
Bicarbonatul de sodiu este folosit pentru aluaturi ca agent de creștere sau pentru a neutraliza aciditatea unor alimente. Se poate folosi cu succes în curățenia din casă simplu sau combinat cu alte ingrediente, cum ar fi oțetul.
Poți folosi bicarbonatul de sodiu și pentru îngrijirea personală ca deodorant sau pentru a-ți curăța dinții.
Cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect
Bicarbonatul de sodiu este un ingredient nelipsit din bucătăria unei gospodine. În ciuda faptului că este atât de prezent în viața noastră, puține dintre noi știm cum ar trebui folosit astfel încât să ne bucurăm în totalitate de efectele sale. Mai jos găsești o listă cu metode inedite de utilizare ale bicarbonatului de sodiu.
Nu folosi mai mult bicarbonat de sodiu decât este specificat în rețetă
Bicarbonatul de sodiu este un ingredient important în multe rețete. Ajută aluatul de prăjituri, brioșe sau clătite să crească. Acest lucru se va întâmpla doar dacă vei folosi cantitatea potrivită.
Dacă crezi că punând mai mult vei obține un blat și mai mare și mai pufos, atunci află că te înșeli. Nu doar că va crește neuniform, dar va avea și un gust total necomestibil.
Bicarbonatul de sodiu este alcalin și necesită un o substanță acidă pentru a reacționa. Când vine în contact cu sucul de lămâie, smântâna, laptele bătut, zahărul brun sau pudra de cacao amestecate cu un lichid se creează bule de dioxid de carbon.
Acestea fac ca aluatul să crească. Cu toate acestea, există anumite reguli care trebuie respectate pentru a realiza corect această reacție. Dacă ai un raport greșit între substanțele alcaline și cele acide, această reacție chimică nu va avea loc sau nu va avea loc corect.
Poate nu te va deranja să ai un desert cu o formă mai neregulată, însă gustul metalic sigur nu îți va plăcea. În general, ai nevoie de aproximativ 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu la o cană de făină.
Bicarbonatul de sodiu este diferit de praful de copt
Bicarbonatul de sodiu este alcalin ceea ce înseamnă că are nevoie de un acid și un lichid cu care să reacționeze. Praful de copt, pe de altă parte, este un amestec de bicarbonat de sodiu și un acid. Nu este nevoie să mai adaugi suc de lămâie, oțet sau orice alt ingredient acid.
Ține cont de faptul că bicarbonatul de sodiu este de trei ori mai puternic decât praful de copt. De aceea, dacă vrei să îl înlocuiești cu praful de copt trebuie să știi că nu poți face un simplu schimb de 1:1.
Ca regulă de bază, ar trebui să folosești o linguriță de suc de lămâie sau oțet pentru 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu. Descoperă și ce să pui în rețeta de chec pentru a-l face mai pufos.
Verifică dacă bicarbonatul de sodiu este activ
Bicarbonatul de sodiu are un termen de valabilitate. În timp, își pierde eficacitatea, ceea ce înseamnă că nu va funcționa așa cum ar trebui în rețete.
Ca să verifici acest lucru ar trebui să faci un test simplu. Mai întâi, ia un castron mic sau o ceașcă și pune trei linguri de oțet înăuntru, spun cei de la Parade.com.
Adăugă o linguriță de bicarbonat de sodiu și amestecă. Dacă începe să facă spumă atunci bicarbonatul de sodiu este încă activ și poate fi folosit.
Dacă nu se produce nicio reacție nu îl arunca. Chiar și bicarbonatul de sodiu inactiv poate fi totuși util prin casă. Dacă îl pui în frigider sau în alte zone în care există o mulțime de mirosuri sau umiditate, le poate absorbi.
Îl lași prea mult timp în contact cu carnea
Chiar dacă ți se pare ciudat, bicarbonatul de sodiu poate fi de mare ajutor pentru a frăgezi carnea. Procesul este simplu. Se taie carnea crudă în bucăți și se presară deasupra ei 3/4 linguriță de bicarbonat de sodiu. Apoi, se lasă să stea timp de 15 minute înainte de a o clăti și de a o usca.
Dacă depășești acest timp carnea își va schimba textura, dar și gustul care va căpăta note metalice, de săpun.
Nu folosi bicarbonat de sodiu pentru orice fel de suprafețe
Bicarbonatul de sodiu este un ingredient minunat în produsele de curățenie, deoarece este suficient de abraziv pentru a îndepărta murdăria lipită, dar suficient de blând pentru a fi folosit pe multe suprafețe.
De fapt, este atât de eficient încât a fost folosit cândva pentru a curăța Statuia Libertății fără a-i zgâria vopseaua. Dar acest produs de curățare magic nu ar trebui să fie folosit pe orice.
Sticla poate fi zgâriată de particulele mici și dure ale bicarbonatului de sodiu. Nici ceramica nu ar trebui curățată cu acest praf alb. În cazul ambelor materiale, oțetul este o opțiune mai bună dacă ești în căutarea unui agent de curățare blând, natural.
Aluminiul nu trebuie curățat niciodată cu bicarbonat de sodiu pentru că va reacționa la el, oxidându-l. Dacă vrei să folosești bicarbonat de sodiu pentru a curăța alimentele lipite pe o oală sau o tigaie de aluminiu, asigură-te că faci acest lucru rapid. Apoi clătește-o extrem de bine.
Depozitează corect bicarbonatul de sodiu
Dacă ai deschis un recipient cu bicarbonat de sodiu din care ai folosit doar o parte trebuie să îl depozitezi corect. Dacă vrei să rămână activ cât mai mult timp, trebuie pus într-o cutie care se închide etanș, într-un loc fără umezeală, întunecat.
Ajută la desfundarea scurgerilor
Probabil că ți s-a întâmplat să ți se înfunde atât chiuveta din bucătărie, cât și cele din băi. Uneori sunt de ajutor substanțele din comerț pentru a le desfunda, alteori este nevoie să apelezi la un instalator când nu mai faci față situației.
Ca să nu ajungi să cheltui foarte mulți bani pentru a curăța scurgerile, poți presăra în mod regulat puțin bicarbonat de sodiu pe gaura de la scurgere. Lasă-l 5 minute să acționeze, apoi toarnă și o ceașcă de oțet și o oală de apă clocotită. Vei vedea că situația se îmbunătățește considerabil.