Cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect. 12 sfaturi practice

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient versatil și util pe care trebuie neapărat în casă. De-a lungul timpului, a fost folosit într-o varietate de scopuri, de la gătit și curățenie până la îngrijirea personală și alte utilizări domestice. Iată cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect.

Un bol plin cu bicarbonat de sodiu alături de o lingură de lemn
Bicarbonatul de sodiu trebuie verificat dacă mai este activ înainte de a fi folosit / Shutterstock

Bicarbonatul de sodiu este folosit pentru aluaturi ca agent de creștere sau pentru a neutraliza aciditatea unor alimente. Se poate folosi cu succes în curățenia din casă simplu sau combinat cu alte ingrediente, cum ar fi oțetul.

Poți folosi bicarbonatul de sodiu și pentru îngrijirea personală ca deodorant sau pentru a-ți curăța dinții.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient nelipsit din bucătăria unei gospodine. În ciuda faptului că este atât de prezent în viața noastră, puține dintre noi știm cum ar trebui folosit astfel încât să ne bucurăm în totalitate de efectele sale. Mai jos găsești o listă cu metode inedite de utilizare ale bicarbonatului de sodiu.

Nu folosi mai mult bicarbonat de sodiu decât este specificat în rețetă

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient important în multe rețete. Ajută aluatul de prăjituri, brioșe sau clătite să crească. Acest lucru se va întâmpla doar dacă vei folosi cantitatea potrivită.

Dacă crezi că punând mai mult vei obține un blat și mai mare și mai pufos, atunci află că te înșeli. Nu doar că va crește neuniform, dar va avea și un gust total necomestibil.

Bicarbonatul de sodiu este alcalin și necesită un o substanță acidă pentru a reacționa. Când vine în contact cu sucul de lămâie, smântâna, laptele bătut, zahărul brun sau pudra de cacao amestecate cu un lichid se creează bule de dioxid de carbon.

Acestea fac ca aluatul să crească. Cu toate acestea, există anumite reguli care trebuie respectate pentru a realiza corect această reacție. Dacă ai un raport greșit între substanțele alcaline și cele acide, această reacție chimică nu va avea loc sau nu va avea loc corect.

Poate nu te va deranja să ai un desert cu o formă mai neregulată, însă gustul metalic sigur nu îți va plăcea. În general, ai nevoie de aproximativ 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu la o cană de făină.

Bicarbonatul de sodiu este diferit de praful de copt

Bicarbonatul de sodiu este alcalin ceea ce înseamnă că are nevoie de un acid și un lichid cu care să reacționeze. Praful de copt, pe de altă parte, este un amestec de bicarbonat de sodiu și un acid. Nu este nevoie să mai adaugi suc de lămâie, oțet sau orice alt ingredient acid.

Ține cont de faptul că bicarbonatul de sodiu este de trei ori mai puternic decât praful de copt. De aceea, dacă vrei să îl înlocuiești cu praful de copt trebuie să știi că nu poți face un simplu schimb de 1:1.

Ca regulă de bază, ar trebui să folosești o linguriță de suc de lămâie sau oțet pentru 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu. Descoperă și ce să pui în rețeta de chec pentru a-l face mai pufos.

Verifică dacă bicarbonatul de sodiu este activ

Bicarbonatul de sodiu are un termen de valabilitate. În timp, își pierde eficacitatea, ceea ce înseamnă că nu va funcționa așa cum ar trebui în rețete.

Ca să verifici acest lucru ar trebui să faci un test simplu. Mai întâi, ia un castron mic sau o ceașcă și pune trei linguri de oțet înăuntru, spun cei de la Parade.com.

Adăugă o linguriță de bicarbonat de sodiu și amestecă. Dacă începe să facă spumă atunci bicarbonatul de sodiu este încă activ și poate fi folosit.

Dacă nu se produce nicio reacție nu îl arunca. Chiar și bicarbonatul de sodiu inactiv poate fi totuși util prin casă. Dacă îl pui în frigider sau în alte zone în care există o mulțime de mirosuri sau umiditate, le poate absorbi.

Îl lași prea mult timp în contact cu carnea

Chiar dacă ți se pare ciudat, bicarbonatul de sodiu poate fi de mare ajutor pentru a frăgezi carnea. Procesul este simplu. Se taie carnea crudă în bucăți și se presară deasupra ei 3/4 linguriță de bicarbonat de sodiu. Apoi, se lasă să stea timp de 15 minute înainte de a o clăti și de a o usca.

Dacă depășești acest timp carnea își va schimba textura, dar și gustul care va căpăta note metalice, de săpun.

Nu folosi bicarbonat de sodiu pentru orice fel de suprafețe

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient minunat în produsele de curățenie, deoarece este suficient de abraziv pentru a îndepărta murdăria lipită, dar suficient de blând pentru a fi folosit pe multe suprafețe.

De fapt, este atât de eficient încât a fost folosit cândva pentru a curăța Statuia Libertății fără a-i zgâria vopseaua. Dar acest produs de curățare magic nu ar trebui să fie folosit pe orice.

Sticla poate fi zgâriată de particulele mici și dure ale bicarbonatului de sodiu. Nici ceramica nu ar trebui curățată cu acest praf alb. În cazul ambelor materiale, oțetul este o opțiune mai bună dacă ești în căutarea unui agent de curățare blând, natural.

Aluminiul nu trebuie curățat niciodată cu bicarbonat de sodiu pentru că va reacționa la el, oxidându-l. Dacă vrei să folosești bicarbonat de sodiu pentru a curăța alimentele lipite pe o oală sau o tigaie de aluminiu, asigură-te că faci acest lucru rapid. Apoi clătește-o extrem de bine.

Depozitează corect bicarbonatul de sodiu

Dacă ai deschis un recipient cu bicarbonat de sodiu din care ai folosit doar o parte trebuie să îl depozitezi corect. Dacă vrei să rămână activ cât mai mult timp, trebuie pus într-o cutie care se închide etanș, într-un loc fără umezeală, întunecat.

Ajută la desfundarea scurgerilor

Probabil că ți s-a întâmplat să ți se înfunde atât chiuveta din bucătărie, cât și cele din băi. Uneori sunt de ajutor substanțele din comerț pentru a le desfunda, alteori este nevoie să apelezi la un instalator când nu mai faci față situației.

Ca să nu ajungi să cheltui foarte mulți bani pentru a curăța scurgerile, poți presăra în mod regulat puțin bicarbonat de sodiu pe gaura de la scurgere. Lasă-l 5 minute să acționeze, apoi toarnă și o ceașcă de oțet și o oală de apă clocotită. Vei vedea că situația se îmbunătățește considerabil.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
24 aprilie, 08:01
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Drob vegetarian cu ciuperci și orez feliat și pus pe un tocător de lemn alături de trei ouă roșii
24 aprilie, 07:11
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
23 aprilie, 09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
23 aprilie, 08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de Regina Întunericului. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
închide