Cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect. 12 sfaturi practice

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient versatil și util pe care trebuie neapărat în casă. De-a lungul timpului, a fost folosit într-o varietate de scopuri, de la gătit și curățenie până la îngrijirea personală și alte utilizări domestice. Iată cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect.

Un bol plin cu bicarbonat de sodiu alături de o lingură de lemn
Bicarbonatul de sodiu trebuie verificat dacă mai este activ înainte de a fi folosit / Shutterstock

Bicarbonatul de sodiu este folosit pentru aluaturi ca agent de creștere sau pentru a neutraliza aciditatea unor alimente. Se poate folosi cu succes în curățenia din casă simplu sau combinat cu alte ingrediente, cum ar fi oțetul.

Poți folosi bicarbonatul de sodiu și pentru îngrijirea personală ca deodorant sau pentru a-ți curăța dinții.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se folosește bicarbonatul de sodiu în mod corect

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient nelipsit din bucătăria unei gospodine. În ciuda faptului că este atât de prezent în viața noastră, puține dintre noi știm cum ar trebui folosit astfel încât să ne bucurăm în totalitate de efectele sale. Mai jos găsești o listă cu metode inedite de utilizare ale bicarbonatului de sodiu.

Nu folosi mai mult bicarbonat de sodiu decât este specificat în rețetă

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient important în multe rețete. Ajută aluatul de prăjituri, brioșe sau clătite să crească. Acest lucru se va întâmpla doar dacă vei folosi cantitatea potrivită.

Dacă crezi că punând mai mult vei obține un blat și mai mare și mai pufos, atunci află că te înșeli. Nu doar că va crește neuniform, dar va avea și un gust total necomestibil.

Bicarbonatul de sodiu este alcalin și necesită un o substanță acidă pentru a reacționa. Când vine în contact cu sucul de lămâie, smântâna, laptele bătut, zahărul brun sau pudra de cacao amestecate cu un lichid se creează bule de dioxid de carbon.

Acestea fac ca aluatul să crească. Cu toate acestea, există anumite reguli care trebuie respectate pentru a realiza corect această reacție. Dacă ai un raport greșit între substanțele alcaline și cele acide, această reacție chimică nu va avea loc sau nu va avea loc corect.

Poate nu te va deranja să ai un desert cu o formă mai neregulată, însă gustul metalic sigur nu îți va plăcea. În general, ai nevoie de aproximativ 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu la o cană de făină.

Bicarbonatul de sodiu este diferit de praful de copt

Bicarbonatul de sodiu este alcalin ceea ce înseamnă că are nevoie de un acid și un lichid cu care să reacționeze. Praful de copt, pe de altă parte, este un amestec de bicarbonat de sodiu și un acid. Nu este nevoie să mai adaugi suc de lămâie, oțet sau orice alt ingredient acid.

Ține cont de faptul că bicarbonatul de sodiu este de trei ori mai puternic decât praful de copt. De aceea, dacă vrei să îl înlocuiești cu praful de copt trebuie să știi că nu poți face un simplu schimb de 1:1.

Ca regulă de bază, ar trebui să folosești o linguriță de suc de lămâie sau oțet pentru 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu. Descoperă și ce să pui în rețeta de chec pentru a-l face mai pufos.

Verifică dacă bicarbonatul de sodiu este activ

Bicarbonatul de sodiu are un termen de valabilitate. În timp, își pierde eficacitatea, ceea ce înseamnă că nu va funcționa așa cum ar trebui în rețete.

Ca să verifici acest lucru ar trebui să faci un test simplu. Mai întâi, ia un castron mic sau o ceașcă și pune trei linguri de oțet înăuntru, spun cei de la Parade.com.

Adăugă o linguriță de bicarbonat de sodiu și amestecă. Dacă începe să facă spumă atunci bicarbonatul de sodiu este încă activ și poate fi folosit.

Dacă nu se produce nicio reacție nu îl arunca. Chiar și bicarbonatul de sodiu inactiv poate fi totuși util prin casă. Dacă îl pui în frigider sau în alte zone în care există o mulțime de mirosuri sau umiditate, le poate absorbi.

Îl lași prea mult timp în contact cu carnea

Chiar dacă ți se pare ciudat, bicarbonatul de sodiu poate fi de mare ajutor pentru a frăgezi carnea. Procesul este simplu. Se taie carnea crudă în bucăți și se presară deasupra ei 3/4 linguriță de bicarbonat de sodiu. Apoi, se lasă să stea timp de 15 minute înainte de a o clăti și de a o usca.

Dacă depășești acest timp carnea își va schimba textura, dar și gustul care va căpăta note metalice, de săpun.

Nu folosi bicarbonat de sodiu pentru orice fel de suprafețe

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient minunat în produsele de curățenie, deoarece este suficient de abraziv pentru a îndepărta murdăria lipită, dar suficient de blând pentru a fi folosit pe multe suprafețe.

De fapt, este atât de eficient încât a fost folosit cândva pentru a curăța Statuia Libertății fără a-i zgâria vopseaua. Dar acest produs de curățare magic nu ar trebui să fie folosit pe orice.

Sticla poate fi zgâriată de particulele mici și dure ale bicarbonatului de sodiu. Nici ceramica nu ar trebui curățată cu acest praf alb. În cazul ambelor materiale, oțetul este o opțiune mai bună dacă ești în căutarea unui agent de curățare blând, natural.

Aluminiul nu trebuie curățat niciodată cu bicarbonat de sodiu pentru că va reacționa la el, oxidându-l. Dacă vrei să folosești bicarbonat de sodiu pentru a curăța alimentele lipite pe o oală sau o tigaie de aluminiu, asigură-te că faci acest lucru rapid. Apoi clătește-o extrem de bine.

Depozitează corect bicarbonatul de sodiu

Dacă ai deschis un recipient cu bicarbonat de sodiu din care ai folosit doar o parte trebuie să îl depozitezi corect. Dacă vrei să rămână activ cât mai mult timp, trebuie pus într-o cutie care se închide etanș, într-un loc fără umezeală, întunecat.

Ajută la desfundarea scurgerilor

Probabil că ți s-a întâmplat să ți se înfunde atât chiuveta din bucătărie, cât și cele din băi. Uneori sunt de ajutor substanțele din comerț pentru a le desfunda, alteori este nevoie să apelezi la un instalator când nu mai faci față situației.

Ca să nu ajungi să cheltui foarte mulți bani pentru a curăța scurgerile, poți presăra în mod regulat puțin bicarbonat de sodiu pe gaura de la scurgere. Lasă-l 5 minute să acționeze, apoi toarnă și o ceașcă de oțet și o oală de apă clocotită. Vei vedea că situația se îmbunătățește considerabil.

Citește și
CELE MAI CITITE
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
File de somon preparat la airfryer
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de prăjitură cu prune și crumble
06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Alexandru, românul care şi-a decimat familia în Germania. Doar fiica de nici 2 anişori a scăpat miraculos
Alexandru, românul care şi-a decimat familia în Germania. Doar fiica de nici 2 anişori a scăpat miraculos
Alexandru, românul care şi-a decimat familia în Germania. Doar fiica de nici 2 anişori a scăpat miraculos
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
RagnBone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
fresh
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
închide