Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Dacă adori preparatele pe bază de ciuperci, rețeta de ciuperci cu usturoi la tigaie te poate cuceri de la prima înghițitură. Este un preparat simplu, și ușor, dar plin de savoare și sănătate. Aroma intensă de usturoi pătrunde în textura cărnoasă a ciupercilor, creând o combinație irezistibilă de gusturi. Pătrunjelul proaspăt adaugă o notă de prospețime, echilibrând perfect aromele. Preparatul este versatil și poate fi servit atât cald, cât și rece.
Galerie foto
Ciupercile sunt surse valoroase de proteine vegetale, fibre, vitamine ( în special B-uri și D) și minerale precum seleniul și potasiul. Ele au o textură cărnoasă și un gust ușor ușor dulce, care devine mai intens la gătire. Usturoiul este apreciat pentru aroma sa intensă și proprietățile benefice pentru sănătate.
Este bogat în compuși sulfurici, antioxidanți și are efecte antibacteriene și antivirale. Uleiul în care se prepară ciupercile contribuie la gustul general al preparatului. Iar pătrunjelul verde adaugă o notă de prospețime și este bogat în vitaminele C și K, și aduce un contrast plăcut cu aromele mai intense ale ciupercilor și usturoiului.
Această rețetă se potrivește perfect cu o masă simplă, dar elegantă! Iar dacă o dorești mai rustică, poți prepara și o mămăligă, ca la mama acasă. Ciupercile fac echipă bună cu mămăliga, iar usturoiul le completează gustul armonios.
Descoperă aici și cum să faci mămăligă pripită la fel ca la bunica acasă. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ciuperci cu usturoi la tigaie.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei curăța ciupercile de impurități, apoi le ștergi cu prosoape de hârtie umezite. Nu este recomandat să speli ciupercile deoarece acestea rețin apa și nu mai pot fi sotate corect în ulei.
Cum prepari ciuperci cu usturoi la tigaie
După ce ai curățat ciupercile taie-le în felii mai grosiere dacă sunt mari. Dacă sunt micuțe le poți tăia în jumătăți sau le poți lăsa chiar întregi. Poți folosi și codițele după ce înlături partea inferioară care a stat în pământ.
Descoperă și o rețetă de varză călită cu ciuperci, la tigaie.
Așază o tigaie mare pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică. Adaugă uleiul în ea și lasă-l să se înfierbânte. Apoi adaugă usturoiul curățat și tocat mărunt. Călește-l la foc mic timp de 1-2 minute, până când devine auriu și eliberează aroma în ulei, având grijă să nu se ardă.
Adaugă ciupercile și amestecă-le bine cu o spatulă, astfel încât să fie acoperite de uleiul aromatizat cu usturoi. Gătește-le la foc mediu, amestecând din când în când, timp de 8-10 minute sau până când sunt fragede și s-au rumenit ușor. Dacă ciupercile eliberează mult lichid, lasă-le pe foc până când acesta se evaporă complet.
Adaugă sare, piper după gust și pătrunjel tocat. Amestecă ușor pentru a integra aromele.
Se pot stropi cu puțină zeamă de lămâie pentru un plus de prospețime, dacă dorești un gust ușor acrișor. Delicioasele ciuperci cu usturoi la tigaie sunt excelente ca garnitură, aperitiv sau chiar ca fel principal alături de mămăligă sau pâine prăjită.
Tot din categoria rețetelor de post cu ciuperci mai poți încerca și rețeta de tocăniță de post cu ciuperci.
Galerie foto