Ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță. Rețetă de post

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă nu mai știi ce preparat să gătești pentru masa unei zile de post, încearcă o rețetă simplă și rapidă de ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță.

Porție de ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță în farfurie
Galerie foto

Galerie foto

Ciupercile cu usturoi se servesc calde, presărate cu pătrunjel verde / Profimedia Images

Ciupercile pleurotus sunt printre cele mai populare specii de ciuperci pe care le găsești în magazinele alimentare pe tot parcursul anului. Sunt gustoase, dar și foarte sănătoase. Au un conținut bogat în proteine esențiale, fibre, vitamine și minerale. Sunt și foarte ușor de preparat. Poți prepara ciupercile pleurotus sub formă de supe cremă sau supe simple și ciorbe, dar și sub formă de mâncăruri scăzute.

Citește și

Una dintre cele mai populare rețete este cea de ciorbă falsă de burtă din ciuperci pleurotus. Și-a dobândit această denumire pentru că are atât gustul, cât și aspectul asemănător cu cel al ciorbei tradiționale de burtă. Încearcă și tu rețeta pentru a de bucura de simplitatea ei și de gustul delicios. Și tot din aceleași motive poți încerca și rețeta ciupercilor preparate la tigaie, pe care ți-o oferim mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Pe lângă prepararea ciupercilor pleurotus la tigaie, mai ai de preparat și mămăliguță, dar și un delicios mujdei de usturoi cu care servești ciupercile. Chiar dacă rețeta se compune din trei elemente, toate sunt simple și rapid de preparat.

În timp ce preparari ciupercile la tigaie te poți ocupa și de fierberea mămăligii, iar la final pregătești usturoiul.

Pașii necesari pentru rețeta de ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță

Mai întâi curăță ciupercile de impurități, apoi clătește-le bine cu apă rece și lasă-le într-o sită la scurs. Îndepărtează partea mai tare de la cozile ciupercilor, apoi taie-le în bucăți nu foarte mici, împreună cu codițele. Curăță ceapa, clătește-o și toac-o în fâșii. Curăță și doi căței de usturoi și toacă-i în rondele.

Într-o tigaie adâncă așezată pe flacăra aragazului pune 2-3 linguri de ulei la încins. Adaugă ceapa și cățeii de usturoi și călește-le pentru 1-2 minute amestecând cu o spatulă pentru a se căli uniform. Presară și puțină sare pentru a se pătrunde ceapa mai rapid, dar și pentru a nu se arde. În plus, sarea va accentua gustul dulce-picant al cepei. Când ceapa devine sticloasă, adaugă ciupercile pleurotus bine scurse.

Ceapa și usturoiul va potența gustul ciupercilor, dar se vor transforma și într-un sos delicios pe parcursul tratamentului termic.

Lasă ciupercile  să se prepare la foc de intensitate medie, amestecându-le din când în când. Mai presară peste ele puțină sare și puțin piper și lasă-le să se pătrundă bine. Sunt gata când lichidul format se va evapora. iar în tigaie vor rămâne ciupercile și puțin sos mai consistent.

Cum prepari mămăliga

Pune apa la fiert într-un ceaun, o tigaie adâncă sau o cratiță cu baza stratificată. Lasă apa să atingă punctul de fierbere, apoi adaugă o linguriță de sare și amestecă până când sarea este dizolvată.

Lasă din nou apa să atingă punctul de fierbere și adaugă 2-3 linguri de mălai. Amestecă intens cu un tel, sau cu o spatulă pentru a se desface bine mălaiul în apa fierbinte și a nu se forma cocoloașe. Când mălaiul din apă se hidratează și se ridică la suprafață, adăugă puțin câte puțin și restul de mălai, amestecând intens.

Fierbe mămăliguța amestecând continuu cu o spatulă, până când mălaiul absoarbe toată apa, iar compoziția se îngroașă ca o budincă. Când este gata, răstoarnă mămăliguța pe un platou, sau în boluri.

Descoperă aici și cea mai rapidă rețetă de mămăligă, preparată la microunde.

Cum prepari mujdei de usturoi

Curăță usturoiul, clătește grăunții cu apă rece și pune-i într-un mojar. Adaugă peste ei o linguriță de sare granulată. Cu ajutorul pistilului pisează bine usturoiul până când obții o pastă suculentă. Adaugă și un praf de piper și picură câte puțin ulei, în timp ce amesteci cu pistilul pentru omogenizare.

Nu adăuga foarte mult ulei pentru a nu-i influența gustul. Mai adaugă și o linguriță de apă minerală, pentru cremozitate și pentru a mai diminua din gustul picant.

Servește delicioasele ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță calde, la una dintre mesele principale ale zilei.

Dacă mai dorești un alt preparat pe bază de ciuperci, îți recomandăm să încerci și rețeta de ciulama de ciuperci cu usturoi.

Citește și
Tigaie cu ciuperci pleurotus alături de un bol cu mămăliguță și un mojar cu usturoi
Galerie foto

Galerie foto

Porție de ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță în farfurie
Mămăliguță așezată în vas de sticlă cu o spatulă
Ciuperci pleurotus curățate
+1
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Crochete de ciuperci cu cașcaval pe o farfurie, una secționată, alături de roșii cherry și frunze verzi
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
Ciuperci champignon murate pentru iarnă în două borcane
Galerie foto
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cel mai bun punch
10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Luca Zvaleni, cuțitul de aur al lui Chef Richard Abou Zaki, a câștigat sezonul 16 Chefi la cuțite
Luca Zvaleni, cuțitul de aur al lui Chef Richard Abou Zaki, a câștigat sezonul 16 Chefi la cuțite
Luca Zvaleni, cuțitul de aur al lui Chef Richard Abou Zaki, a câștigat sezonul 16 Chefi la cuțite
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide