Ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță. Rețetă de post

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă nu mai știi ce preparat să gătești pentru masa unei zile de post, încearcă o rețetă simplă și rapidă de ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță.

Porție de ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță în farfurie
Galerie foto

Galerie foto

Ciupercile cu usturoi se servesc calde, presărate cu pătrunjel verde / Profimedia Images

Ciupercile pleurotus sunt printre cele mai populare specii de ciuperci pe care le găsești în magazinele alimentare pe tot parcursul anului. Sunt gustoase, dar și foarte sănătoase. Au un conținut bogat în proteine esențiale, fibre, vitamine și minerale. Sunt și foarte ușor de preparat. Poți prepara ciupercile pleurotus sub formă de supe cremă sau supe simple și ciorbe, dar și sub formă de mâncăruri scăzute.

Citește și

Una dintre cele mai populare rețete este cea de ciorbă falsă de burtă din ciuperci pleurotus. Și-a dobândit această denumire pentru că are atât gustul, cât și aspectul asemănător cu cel al ciorbei tradiționale de burtă. Încearcă și tu rețeta pentru a de bucura de simplitatea ei și de gustul delicios. Și tot din aceleași motive poți încerca și rețeta ciupercilor preparate la tigaie, pe care ți-o oferim mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Pe lângă prepararea ciupercilor pleurotus la tigaie, mai ai de preparat și mămăliguță, dar și un delicios mujdei de usturoi cu care servești ciupercile. Chiar dacă rețeta se compune din trei elemente, toate sunt simple și rapid de preparat.

În timp ce preparari ciupercile la tigaie te poți ocupa și de fierberea mămăligii, iar la final pregătești usturoiul.

Pașii necesari pentru rețeta de ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță

Mai întâi curăță ciupercile de impurități, apoi clătește-le bine cu apă rece și lasă-le într-o sită la scurs. Îndepărtează partea mai tare de la cozile ciupercilor, apoi taie-le în bucăți nu foarte mici, împreună cu codițele. Curăță ceapa, clătește-o și toac-o în fâșii. Curăță și doi căței de usturoi și toacă-i în rondele.

Într-o tigaie adâncă așezată pe flacăra aragazului pune 2-3 linguri de ulei la încins. Adaugă ceapa și cățeii de usturoi și călește-le pentru 1-2 minute amestecând cu o spatulă pentru a se căli uniform. Presară și puțină sare pentru a se pătrunde ceapa mai rapid, dar și pentru a nu se arde. În plus, sarea va accentua gustul dulce-picant al cepei. Când ceapa devine sticloasă, adaugă ciupercile pleurotus bine scurse.

Ceapa și usturoiul va potența gustul ciupercilor, dar se vor transforma și într-un sos delicios pe parcursul tratamentului termic.

Lasă ciupercile  să se prepare la foc de intensitate medie, amestecându-le din când în când. Mai presară peste ele puțină sare și puțin piper și lasă-le să se pătrundă bine. Sunt gata când lichidul format se va evapora. iar în tigaie vor rămâne ciupercile și puțin sos mai consistent.

Cum prepari mămăliga

Pune apa la fiert într-un ceaun, o tigaie adâncă sau o cratiță cu baza stratificată. Lasă apa să atingă punctul de fierbere, apoi adaugă o linguriță de sare și amestecă până când sarea este dizolvată.

Lasă din nou apa să atingă punctul de fierbere și adaugă 2-3 linguri de mălai. Amestecă intens cu un tel, sau cu o spatulă pentru a se desface bine mălaiul în apa fierbinte și a nu se forma cocoloașe. Când mălaiul din apă se hidratează și se ridică la suprafață, adăugă puțin câte puțin și restul de mălai, amestecând intens.

Fierbe mămăliguța amestecând continuu cu o spatulă, până când mălaiul absoarbe toată apa, iar compoziția se îngroașă ca o budincă. Când este gata, răstoarnă mămăliguța pe un platou, sau în boluri.

Descoperă aici și cea mai rapidă rețetă de mămăligă, preparată la microunde.

Cum prepari mujdei de usturoi

Curăță usturoiul, clătește grăunții cu apă rece și pune-i într-un mojar. Adaugă peste ei o linguriță de sare granulată. Cu ajutorul pistilului pisează bine usturoiul până când obții o pastă suculentă. Adaugă și un praf de piper și picură câte puțin ulei, în timp ce amesteci cu pistilul pentru omogenizare.

Nu adăuga foarte mult ulei pentru a nu-i influența gustul. Mai adaugă și o linguriță de apă minerală, pentru cremozitate și pentru a mai diminua din gustul picant.

Servește delicioasele ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță calde, la una dintre mesele principale ale zilei.

Dacă mai dorești un alt preparat pe bază de ciuperci, îți recomandăm să încerci și rețeta de ciulama de ciuperci cu usturoi.

Citește și
Tigaie cu ciuperci pleurotus alături de un bol cu mămăliguță și un mojar cu usturoi
Galerie foto

Galerie foto

Porție de ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță în farfurie
Mămăliguță așezată în vas de sticlă cu o spatulă
Ciuperci pleurotus curățate
+1
CELE MAI CITITE
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Crochete de ciuperci cu cașcaval pe o farfurie, una secționată, alături de roșii cherry și frunze verzi
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
Ciuperci champignon murate pentru iarnă în două borcane
Galerie foto
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
05:43
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
turtă dulce în coșuleț
16 decembrie, 07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
16 decembrie, 07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
16 decembrie, 05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Imagini rare cu soția și copilul lui Marc Anthony. Artistul e căsătorit cu Miss Univers Paraguay 2021 și e la a patra căsnicie
Imagini rare cu soția și copilul lui Marc Anthony. Artistul e căsătorit cu Miss Univers Paraguay 2021 și e la a patra căsnicie
Imagini rare cu soția și copilul lui Marc Anthony. Artistul e căsătorit cu Miss Univers Paraguay 2021 și e la a patra căsnicie
Specia din Veneţia care s-a adaptat în Marea Neagră. Din vară ar putea ajunge în farfuriile de pe litoral
Specia din Veneţia care s-a adaptat în Marea Neagră. Din vară ar putea ajunge în farfuriile de pe litoral
Specia din Veneţia care s-a adaptat în Marea Neagră. Din vară ar putea ajunge în farfuriile de pe litoral
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Mireasa, sezon 11. Roxana a venit cu o veste frumoasă la Capricii: Sunt extrem de fericită
Mireasa, sezon 11. Roxana a venit cu o veste frumoasă la Capricii: „Sunt extrem de fericită”
Mireasa, sezon 11. Roxana a venit cu o veste frumoasă la Capricii: „Sunt extrem de fericită”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
închide