Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Clafoutis-ul este un preparat tradițional francez, de obicei asociat cu fructele și servit ca desert. Totuși, această variantă de clafoutis cu multe legume și parmezan, este perfectă pentru un prânz sau o cină ușoară. Rețeta este destul de simplă și ușoară, iar ingredientele se pot alege după preferințe.
Galerie foto
Este o mâncare sățioasă și plină de arome. Textura pufoasă a aluatului se îmbină perfect cu legumele proaspete și gustul intens al parmezanului. Această rețetă versatilă poate fi personalizată cu legumele preferate și este ideală pentru a folosi legumele de sezon. Clafoutis-ul este excelent servit ca fel principal, alături de o salată verde, sau ca garnitură lângă o proteină preferată.
Rețeta tradițională franceză își are originile în regiunea Limousin, situată în centrul Franței. Preparatul clasic constă din cireșe negre aranjate într-un vas de copt și acoperite cu un aluat similar cu cel de clătite. De-a lungul timpului, clafoutis-ul a evoluat, iar alte fructe, precum prunele, merele și fructele de pădure, au început să fie utilizate în locul cireșelor.
Descoperă și rețeta clasică cu cireșe, pe care o poți prepara și cu alte fructe. Iar în rândurile următoare îți oferim rețeta completă pentru clafoutis cu multe legume și parmezan.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea legumelor.
Într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și usturoiul, tocate mărunt și călește-le până devin translucide.
Adaugă ardeii și dovlecelul, tocate în cuburi și gătește-le timp de 5-7 minute, până se înmoaie ușor. Apoi adaugă roșiile cherry tăiate în jumătăți și mazărea. Gătește-le și pe acestea încă 3-4 minute până când roșiile încep să elibereze sucul.
Descoperă și o rețetă de chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline.
Cum prepari aluatul pentru clafoutis cu multe legume și parmezan
Într-un bol mare, amestecă ouăle până când devin omogene. Adaugă laptele, făina, parmezanul, frunzele de busuioc tocate mărunt, sarea și piperul, și amestecă bine până la omogenizare. Încorporează uleiul de măsline și omogenizează din nou.
Pentru a coace clafoutis-ul, mai întâi încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi unge o formă de copt cu ulei de măsline sau unt.
Pune legumele gătite în tavă și întinde-le uniform. Toarnă aluatul peste legume, asigurându-te că sunt acoperite bine.
Presară deasupra parmezan suplimentar, dacă dorești.
Coace clafoutis-ul în cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute, sau până când devine auriu și pufos, iar o scobitoare introdusă în centru iese curată.
Lasă clafoutis-ul să se răcească ușor pentru a-l putea porționa frumos.
Servește deliciosul clafoutis cu multe legume și parmezan cald sau rece, presărat cu parmezan. Îl poți decora și cu frunze proaspete de busuioc sau crenguțe de rozmarin, dacă dorești.
Dacă mai dorești și alte rețete asemănătoare, îți recomandăm să încerci și rețeta de budincă cu șuncă și legume.
Galerie foto