Clătite Gundel. Clătite cu cremă de nuci și glazură de ciocolată
Atunci când familia îți va cere să îi răsfeți cu câteva clătite, încercă rețeta de clătite Gundel, inspirată din bucătăria ungurească. Este o rețetă de clătite clasice, dar umplute cu o delicioasă cremă de nuci și glazurate cu ciocolată.
Galerie foto
Rețeta clătitelor a fost creată într-un restaurant de lux denumit ” Casa Gundel”. Restaurantul a aparținut unui restaurator maghiar, magnat de afaceri, filantrop și scriitor de lucrări culinare, Karoly Gundel. Clătitele au foat foarte apreciate, iar rețeta preluată de toate bucătăriile lumii.
Aluatul pentru clătite se prepară în modul clasic, dar cu unt topit în compoziție. După coacere, clătitele sunt umplute cu o crema de nuci îmbogățită cu stafide si coajă de lămâie sau de portocală confiată. Apoi se glazurează din belșug cu un sos delicios de ciocolată. Pe lângă deliciul absolut, clătitele sunt și foarte consistente.
Descoperă aici și o rețetă de clătite cu banane și bezea, la fel de delicioase și de irezistibile. Iar mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru clătite cu cremă de nuci și glazură de ciocolată, denumite clătite Gundel.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru prepararea aluatului de clătite Gundel, procedezi ca la aluatul de clătite clasice, dar adaugi și puțin unt topit. Amesteci într-un bol ouăle cu un praf de sare, apoi adaugi untul topit și răcit. Continui cu laptele, făina și la final, apa minerală.
Aluatul se lasă la odihnit 20 de minute, apoi prepari clătitele în tigaia încinsă, unsă cu puțin unt sau cu ulei.
Cum prepari cremă de nuci
Pune 100 ml apă și 50 gr zahăr la fiert, până când se topește zahărul. Lasă siropul să se mai răcorească puțin, apoi adaugă romul.Amestecă pentru omogenizare și adaugă stafidele pe care le lași la hidratat până când se măresc consistent în volum.
Pune miezul de nucă într-o tigaie antiaderentă și rumenește-l pe foc până când devine crocant, dar nu ars. Lasă-l să se răcească și îl macini fin.
Pune într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului laptele, frișca lichidă, untul, zahărul, coaja rasă de lămâie și nuca măcinată. Amestecă ingredientele în timp ce le fierbi la foc mic până când se transformă într-o cremă densă.
Stinge focul și adaugă în cremă vanilia, stafidele scurse și coaja confiată de portocale.
Descoperă și o rețetă de cremă de ciocolată cu nuci, perfectă pentru umplerea prăjiturilor, dar și a fursecurilor.
Cum prepari sosul de ciocolată pentru clătite Gundel
Amestecă într-o crăticioară gălbenușurile cu zahărul și un praf de sare, până la omogenizare. Adaugă laptele, apoi amidonul amestecat cu pudra de cacaoși omogenizează bine compoziția. Pune compoziția rezultată la fiert și amestecă intens până când capătă consistență de sos cremos.
Pune smântâna pentru frișcă la încălzit și topește ciocolata în ea. Apoi amestecă cele două compoziții până la omogenizare.
După ce ai preparat și clătitele și crema de nuci și sosul de ciocolată, poți umple și glazura clătitele.
Umple câte o clătită cu cremă de nuci, apoi pliaz-o sub formă de triunghi.
Așază clătita umplută pe farfurie și glazureaz-o din belșug cu sos de ciocolată. Prpcedează în același mod și cu celelalte clătite.
Iar dacă mai dorești și altă rețetă de clătite, îți recomandăm să încerci rețeta unui delicios tort de clătite cu ciocolată și alune de pădure.
Galerie foto