Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Printre rețetele cu fructe pe care vrei să le prepari vara aceasta, include și rețeta de cobbler cu caise și lavandă. Este rețeta unui desert rustic, aromat și reconfortant, originar din bucătăria anglo-americană.

Cobbler-ul se prepară din fructe suculente acoperite cu un aluat simplu, care se coace până devine crocant la exterior și moale în interior.
Versiunea cu caise este deosebit de parfumată și colorată. Are gust dulce-acrișor și este perfect pentru vară, când fructele sunt în sezon.
În această variantă, caisele proaspete, coapte și zemoase sunt tăiate în sferturi sau jumătăți. Apoi sunt amestecate cu puțin zahăr și suc de lămâie, apoi așezate într-un vas de copt.
Deasupra se adaugă un strat gros de aluat moale, asemănător cu cel de biscuiți (scones) sau cu un pandișpan dens.
În timpul coacerii, fructele fierb în propriul sirop, iar aluatul se rumenește frumos, absorbind parțial sucul parfumat. La final, cobbler-ul are un contrast minunat între fructul topit și stratul crocant, puțin auriu de deasupra.
Servit călduț, cu o cupă de înghețată de vanilie sau un strop de frișcă, cobbler-ul cu caise este un desert simplu și extraordinar de plăcut.
Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de cobbler cu caise și lavandă.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti fructele, care vor fi așezate la baza formei de copt. Apoi se pregătește rapid aluatul, care nu mai necesită acel timp de relaxare la rece.
Iată cum prepari cobbler cu caise și lavandă
Spală caisele, taie-le în jumătăți sau sferturi și pune-le într-un bol. Adaugă zahărul amestecat cu florile de lavandă mărunțite sau bine frecate, sucul de lămâie și amidonul. Amidonul se adaugă dacă dorești să obții o umplutură mai puțin cursivă. Amestecă ușor și lasă fructele să stea 10–15 minute deoparte.
După aceea așază caisele într-o formă de ceramică sau tavă de copt unsă cu puțin unt. Descoperă și o rețetă de crumble cu caise și fulgi de migdale, la fel de simplă și delicioasă.
Pentru prepararea aluatului de cobbler, într-un bol, trece prin sită făina cu praful de copt. Presară zahărul și sarea. Adaugă untul rece tăiat în cuburi și frământă rapid cu degetele sau cu un blender manual până obții un aluat nisipos. Toarnă laptele și amestecă până se omogenizează aluatul. Va rezulta un aluat moale, dar nu lichid.
Pune aluatul cu lingura, în grămăjoare, peste caise. Nu trebuie să acoperi complet fructele, ci să formezi un „mozaic” rustic. Presară deasupra zahăr, dacă vrei o crustă crocantă.
Coace deliciosul cobbler cu caise și lavandă în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 35–40 minute, până când aluatul este rumenit și fructele bolborosesc în siropul lor.
Lasă-l 10–15 minute să se răcorească ușor, apoi servește-l simplu sau cu înghețată, frișcă, smântână dulce sau iaurt grecesc.
Dacă nu vrei să servești cobbler-ul cu înghețată de vanilie, este foarte potrivită și înghețata de lămâie – descoperă aici rețeta.