Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Dacă îți plac afinele incluse în deserturi, încearcă și rețeta de înghețată de vanilie cu afine. Este o combinație de ingrediente clasică și elegantă. Aceasta oferă un contrast delicios între cremozitatea înghețatei de vanilie și gustul proaspăt, ușor acidulat al afinelor.
Galerie foto
Baza de înghețată este realizată cu smântână pentru frișcă, lapte integral și gălbenușuri de ou. Aceste ingrediente asigură o textură bogată și catifelată. Vanilia adaugă o aromă caldă și complexă. Iar afinele, fie proaspete fie gătite ușor cu zahăr, contribuie cu o notă fructată și vibrantă. Această înghețată este perfectă pentru a fi savurată pe timpul verii. Însă poate fi un răsfăț dulce și în alte perioade ale anului.
Înghețata de vanilie este una dintre cele mai populare arome din lume, a fost inițial preparată cu boabe de vanilie aduse din Lumea Nouă. Afinele, originare din America de Nord, au fost adăugate în rețete de înghețată mai recent, oferind o combinație de arome și texturi foarte apreciată. Astăzi, înghețata de orice fel este un clasic modern, savurat de oameni din întreaga lume.
Descoperă și o rețetă de înghețată de cafea cu scorțișoară, perfectă pentru a te revigora. Iar în rândurile de mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru delicioasa înghețată de vanilie cu afine.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea afinelor.
Dacă folosești afine proaspete, spală-le bine și lasă-le să se scurgă într-o sită. Dacă folosești din cele congelate, lasă-le să se decongeleze, tot într-o sită.
Într-o crăticioară mică, pune afinele și amestecă-le cu 1-2 linguri de zahăr. Gătește-le la foc mediu până când afinele se înmoaie și își lasă sucul, aproximativ 5-10 minute. Lasă-le să se răcească complet.
Cum prepari baza pentru înghețată de vanilie cu afine
Într-un bol de mărime medie, amestecă smântâna pentru frișcă, laptele și jumătate din cantitatea de zahăr. Dacă folosești păstaie de vanilie, taie păstaia pe lungime și răzuiește semințele în amestecul de lapte și smântână. Adaugă și păstaia.
Încălzește amestecul la foc mediu până aproape de punctul de fierbere, dar fără a-l lăsa să fiarbă. Îndepărtează cratița de pe foc și lasă păstaia de vanilie să se infuzeze timp de 10-15 minute. Dacă folosești extract de vanilie, adaugă-l în acest moment și nu înainte de stingerea focului.
Într-un bol mare, amestecă gălbenușurile de ou cu restul de zahăr până când devin cremoase și de culoare deschisă.
Îndepărtează păstaia de vanilie din amestecul de lapte și smântână.
Treptat, toarnă amestecul cald de lapte și smântână peste gălbenușuri, amestecând constant pentru a tempera ouăle.
Toarnă amestecul înapoi în cratiță și gătește-l la foc mediu, amestecând constant, până când se îngroașă ușor și acoperă spatele unei linguri. Nu lăsa compoziția să fiarbă, pentru a evita coagularea ouălor.
Strecoară amestecul printr-o sită fină într-un bol curat pentru a îndepărta eventualele bucăți solide.
Lasă amestecul să se răcească la temperatura camerei. Trece prin blender, apoi prin sită și sosul de afine. Amestecă-l cu o mică parte din compoziția de vanilie.
Pune compozițiile pentru înghețată de vanilie cu afine într-un vas dar intercalate, pentru a obține contrast de gusturi și culori. Acoperă cu un capac vasul cu înghețată și pune-l în congelator pentru 3-4 ore.
Înainte de a servi înghețata las-o la temperatura camerei pentru 10-15 minute, pentru a o putea porționa frumos.
Iar pentru data următoare când mai dorești să prepari înghețată de casă, îți recomandăm să încerci rețeta de semifreddo cu zmeură și fistic.
Galerie foto